Uutiset - News

Miten uusi laki vaikuttaa metsäalan hankkeiden rahoitukseen?

Tiistai 25.6.2024 klo 16.51 - Toimitus


finnish_3.jpg

Suomi uudistaa parhaillaan rahapelilainsäädäntöään, ja yllättäen asia koskee myös metsäalaa. Metsäalan kannalta merkittävin muutos on se, että Maa- ja metsätalousministeriö ei enää saa Veikkauksen tuottoja käyttöönsä.

Aiemmin ministeriöt jakoivat Veikkaus-varat oman alansa järjestöille ja hankkeille. Nykyään rahapeleistä saatuja tuottoja ei enää korvamerkitä, vaan ne sujahtavat suoraan valtion kassaan.

Tarkoittaako tämä sitä, että metsäalan hankkeiden on nyt entistä vaikeampi saada rahoitusta Maa- ja metsätalousministeriöltä? Kuinka tärkeitä Veikkauksen tuotot ovat metsäalan kannalta olleet? Näihin kysymyksiin löydät vastauksen tästä artikkelista.

Veikkauksen tuotto menee nykyään valtion kassaan

Arpajaislakiimme tehtiin vuonna 2023 monia muutoksia, koska Suomi on siirtymässä monopolijärjestelmästä lisenssimalliin. Vuoden 2026 alusta lähtien lisenssin hakuprosessin läpäissyt ulkomainen kasino saa toimia Suomen lisenssin alaisuudessa, ja siksi arpajaislaki kirjoitetaan kokonaan uusiksi.

Veikkaus-varojen käyttöä koskeva laki uudistui jo vuoden 2024 alussa. Vanhassa rahoitusmallissa Veikkauksen tuotot jaettiin yleishyödyllisille järjestöille, mutta nyt ne menevät suoraan valtion budjettiin. Monien järjestöjen ja hankkeiden rahoitus täytyy siis järjestää aivan uudella tavalla.

Aiemmin Maa- ja metsätalousministeriö sai 4 % Veikkaus-varoista

Ennen lakimuutosta Veikkauksen tilikauden tuotto jaettiin näin:

  1. Opetus- ja kulttuuriministeriö sai 53 %
  2. Sosiaali- ja terveysministeriölle annettiin 43 %
  3. Maa- ja metsätalousministeriölle jäi 4 %

Neljä prosenttia ei kuulosta kovin merkittävältä osuudelta, mutta täytyy muistaa, että Veikkauksen tuotot olivat parhaina vuosina noin 2 miljardia euroa. Pienikin prosenttiosuus tällaisista summista on paljon rahaa.

Maa- ja metsätalouden osuus meni hevosalalle

Metsäala ei missään tapauksessa kuulunut vanhan rahoitusmallin suurimpiin voittajiin. Maa- ja metsätalouden osuus Veikkaus-varoista käytettiin lähes kokonaisuudessaan hevoskasvatukseen ja -urheiluun. Peräti 95 % rahoista meni raviurheilun, hevoskasvatuksen ja ratsastuksen tukemiseen.

Maa- ja metsätalousministeriö myönsi hevosalan järjestöille avustuksia näihin tarkoituksiin:

  1. Hevoskilpailujen järjestäminen
  2. Hevoskasvatus
  3. Hevosalan kehittäminen
  4. Maa-alueiden ja kaluston hankkiminen hevosurheilua varten

Metsäala jäi siis aiemminkin nuolemaan näppejään, eikä uusi laki valitettavasti paranna tilannetta. Määrärahat jaetaan edelleen samoihin kohteisiin kuin ennenkin. Suurin muutos nykytilanteeseen on se, että Suomen Hippos Ry menettää lakisääteisen oikeutensa antaa Maa- ja metsätalousministeriölle ehdotus siitä, miten rahat jaetaan.

Miksi uusi rahoitusmalli otettiin käyttöön?

Uuden rahoitusmallin tärkeimmät päämäärät ovat rahapelijärjestelmän selkeyttäminen ja rahapelihaittojen tehokkaampi torjunta. Aiemman toimintatavan suurin ongelma oli se, että Veikkauksen tuotoilla oli liian vahva yhteys niillä rahoitettuihin toimintoihin.

Suomeksi sanottuna tämä tarkoittaa sitä, että monet yhteiskunnalle tärkeät järjestöt ja hankkeet olivat täysin riippuvaisia Veikkaus-varoista.

Lisäksi Veikkauksen hallintoneuvosto oli täynnä edunsaajajärjestöjen edustajia. Sisäministeriön tiedotteen mukaan tästä syntyi ristiriitaisia kannustimia rahapelijärjestelmän sisälle.

Veikkauksen asioista päättivät monet sellaiset henkilöt, joiden oli ajateltava samanaikaisesti myös oman järjestönsä etua. Siksi he pyrkivät maksimoimaan Veikkauksen tuotot, vaikka se tarkoittikin sitä, ettei pelihaittoja voitu torjua kunnolla. Nykyisessä rahoitusmallissa peliriippuvuuden ehkäisy tehostuu, kun kytkös edunsaajien ja Veikkauksen johdon väliltä on saatu katkaistua.

Muutos vaikuttaa monien järjestöjen toimintaan

Uudella rahoitusmallilla ei ole metsäalan hankkeiden kannalta kovin suurta merkitystä, koska niiden osuus Veikkaus-varoista oli ennenkin melko vähäinen. Monien muiden entisten edunsaajien tilanne on täysin toinen.

Noin 4 000 yleishyödyllistä järjestöä sai vuosittain avustusta Veikkaus-varoista. Edunsaajien joukosta löytyi monia kaikille tuttuja järjestöjä:

  1. Sotainvalidien veljesliitto
  2. Vailla vakinaista asuntoa ry
  3. Nuorisoasuntoliitto
  4. Urhea-kampus
  5. HelsinkiMissio
  6. Tiedekeskus Heureka

Nämä ja monet muut järjestöt joutuvat nyt jännittämään, saavatko ne jatkossa tukea yhtä avokätisesti kuin ennen. Suomen taloudella ei tunnetusti mene kovin hyvin, joten on mahdollista, että Veikkauksen entiset edunsaajat joutuvat säästökuurille.

Yhteenveto

Suomi muutti vuoden 2024 alussa lainsäädäntöään siten, että Veikkauksen tuotot menevät suoraan yleiskatteeseen. Niitä voidaan siis käyttää kaikkiin valtion talousarvion mukaisiin menoihin, eikä käyttötarkoituksia enää yksilöidä etukäteen.

Aiemmin Veikkauksen tuotot jaettiin ministeriöiden kautta yleishyödyllisille järjestöille. Rahoitusmallin ongelmana oli se, että monet edunsaajat istuivat Veikkauksen hallintoneuvostossa. Pelihaittojen torjunta jäi usein sivuseikaksi, kun avustuksia saavat järjestöt halusivat maksimoida Veikkauksen tuotot.

Maa- ja metsätalouden osuus Veikkaus-varoista oli vain 4 %, ja hevosala sai suurimman osan rahoista. Metsäala ei siis hyötynyt rahapelituotoista juuri lainkaan.

Voimme vain toivoa, että metsäalan hankkeet saisivat jatkossa enemmän valtion tukea. Suomen metsäala murroksessa kaipaisi juuri nyt tuntuvia panostuksia toimintatapojen uudistamiseen ja metsien aiempaa monipuolisempaan käyttöön.