Lehtimetsä.

25.11.2011 3.13

lehtimetsa_hieno.jpgLehtimetsä on kasvillisuusvyöhyke, joka esiintyy pääasiassa lauhkealla vyöhykkeellä. Lauhkean vyöhykkeen metsät eivät ole yhtä monimuotoisia kuin subtrooppiset metsät ja sademetsät, mutta silti kyseessä on yksi maapallon monimuotoisimpia biomeja. Lauhkean vyöhykkeen lehtimetsät ovat tyypillisesti kesävihantia lehti- ja sekametsiä, jossa puukerroksen muodostavat suurimmaksi osaksi talveksi lehtensä tiputtavat lehtipuut. Havupuut ovat lehtipuita harvinaisempia, mutta niitäkin löytyy. Havupuut yleistyvät pohjoiseen mentäessä ja kun ollaan niin pohjoisessa, että ne ovat metsien valtalajeina, on saavuttu boreaaliselle vyöhykkeelle, joka on oma biominsa. Lauhkean vyöhykkeen seka- ja lehtimetsille on tyypillistä eri vuodenaikojen eri-ilmeisyys: syksyn väriloisto ja yltäkylläisyys, talven karuus, keväinen kukkakasvien väriloisto ja kesän rehevyys.

Levinneisyys ja jaottelu

Lauhkealla lehti- ja sekametsävyöhykkeellä on näkynyt ammoisista ajoista asti voimakas ihmisen toiminnan metsiä tuhoava vaikutus. Keski-Euroopan ja Yhdysvaltojen lehtimetsät ovat aikoja sitten laajalti pois hakattu, tosin muutamissa paikoissa on säilynyt edustavia suurempia metsäalueita, esimerkiksi kuninkaallisten metsästysmaina, tai paikoissa, joita on ollut vaikea hyödyntää esimerkiksi maanviljelyyn tai rakentamiseen.

lehtimeta.jpgLauhkean vyöhykkeen kesävihantia lehtimetsiä on Euroopan keski- ja länsiosissa, Itä-Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Euroopassa niitä kasvaa esimerkiksi Saksassa, Ranskassa, Itä-Puolassa, Pohjois-Balkanilla, Pohjois-Espanjassa, Britteinsaarilla, Tanskassa ja aivan eteläisimmässä Ruotsissa (Skåne).

Lauhkean vyöhykkeen sekametsät edustavat lauhkeiden metsien pohjoisempaa osaa ja niitä kasvaa myös etelämpänä, lähinnä vuoristoissa. Aluetta kutsutaan myös nimellä hemiboreaalinen vyöhyke. Sekametsissä kasvaa lehtipuiden lisäksi myös havupuita. Euroopassa siihen kuuluvat muun muassa koko Valko-Venäjä, Itä-Puola, Venäjästä ohut kaistale itä-länsisuunnassa, Latvia, Liettua, Viro, Norjan alava etelärannikko, Ruotsista alue Tukholmasta Skånen pohjoisrajoille ja Suomesta Porvoo-Uusikaupunki-linjan eteläpuoli ja koko Ahvenanmaa. Pohjois-Amerikassa lauhkean vyöhykkeen sekametsiä kasvaa lähinnä Suurten järvien pohjoisrannoilla.

Lisäksi lauhkean vyöhykkeen seka- ja lehtimetsät voidaan jakaa muihinkin pienempiin paikallisiin alueisiin. Euroopassa lehtimetsävyöhykkeen paikalliset alueet ovat:

  • Sarmaattinen sekametsä, eli Euroopan hemiboreaalinen metsävyöhyke, myös Suomessa.
  • Balttiset sekametsät (itämeren etelärannat, hemiboreaalin eteläpuolella)
  • Atlantin rannikon lehtimetsät
  • Kelttiset lehtimetsät (Britteinsaaret)
  • Länsi-Keski-Euroopan sisämaan lehtimetsät
  • Itä-Euroopan lehtimetsät
  • Itä-Euroopan metsäaro
  • Pannooniset seka- ja lehtimetsät
  • Kantabrian eteläiset lehtimetsät (Espanja)
  • Balkanin sekametsät

lehtim.aarniometsa.jpgYksinkertaisemmin Euroopan lehtimetsäalueet voidaan jakaa viiteen laajempaan ryhmään: Atlanttisiin, mantereisiin, metsäaroon, hemiboreaalisiin sekametsiin ja sub-välimereisiin. Atlanttiset lehtimetsät saavat runsaan vuotuisen sademäärän, ja alueella kasvaa monia lauhkean ja kostean ilmaston lajeja, esimerkiksi misteliä. Toisaalta mantereisempaa ilmastoa vaativat kasvilajit eivät siellä viihdy. Alueella kesät ovat viileitä ja talvet erittäin leutoja. Atlanttisten lehtimetsien esiintymisaluetta ovat Tanska, Britannia, Irlanti, Ranska, Belgia, Pohjois-Espanja ja Alankomaat. Mantereiset lehtimetsät ovat hieman kuivempia ja ilmasto äärevämpi kuin atlanttisissa metsissä, mutta silti metsät ovat tiheitä ja reheviä. Niiden esiintymisalue on Keski- ja Itä-Eurooppa. Metsäarot ovat edellisiäkin kuivempia, aron ja lehtimetsien vaihettumisvyöhykettä. Sitä esiintyy lähinnä Itä-Euroopassa, Ukrainassa ja Venäjällä, sekä vuorten sadekatveessa Unkarissa. Hemiboreaaliset sekametsät ovat boreaalisten havumetsien ja lehtimetsien vaihettumisaluetta pohjoisessa, joissa kasvaa sekaisin havumetsälajistoa ja lehtimetsälajistoa. Suomessa vain etelärannikko Uudestakaupungista Lohjanjärven seudulle ja sieltä Tuusulanjärven kautta Porvooseen kuuluu tähän alueeseen. Sub-välimereiset lehtimetsät ovat kapea vaihettumisvyöhyke välimerenkasvillisuuden ja lehtimetsien välillä. Niissä kasvaa sekaisin välimeren nahkealehtisiä lehti- ja havupuita ja lehtimetsävyöhykkeen kesävihantia lehtipuita.

Pohjois-Amerikassa lehtimetsä-alueet voidaan karkeasti jakaa myös viiteen alueeseen: Itä-rannikon atlanttiset metsät, idän sisämaan mantereiset metsät, metsäpreeria, Suurten järvien hemiboreaaliset sekametsät ja etelän puolisubtrooppiset metsät.

 Ilmasto

Lehtimetsän ilmastoa määrittelee tietty sademäärä, lämpötila ja määritellyt lämpötilan minimi- ja maksimiarvot. Lauhkea lehtimetsä vaatii kasvaakseen 5–15 °C vuotuisen keskilämpötilan. Ylemmässä rajassa on mukana subtrooppinen. Sademäärä on 500–2000 mm. Lehtimetsä voi olla kuivaa, puolikuivaa, kosteaa tai jopa lauhkeaa sademetsää. Lauhkea lehtimetsä vaatii melko leutoa ilmastoa ja ainalehtijapisarat.jpgkin kohtalaisen runsaasti sadetta, 500–1530 millimetriä vuodessa. Lehtimetsän alin sademääräraja riippuu lämpötilasta, lämpimämmässä se on 890 mm, viileämmässä 500 mm. Tämä taas johtuu haihdunnasta. Lehtimetsävyöhykkeellä sataa tasaisesti ympäri vuoden, sillä se sijaitsee yleensä keskellä länsituulten vyöhykettä. Sitä vastoin havumetsävyöhykkeellä sateisinta on kesällä ja syksyllä. Englannin ja Ranskan lehtimetsien ilmasto on mereinen, viileäkesäinen ja lämpimänlauhkea. Keskilämpötila on yli 10 °C. Lämpimin kuukausi yli 10 °C ja kylmin kuukausi yli −15 °C. Köppenin ilmastoluokitus Cfb ja Yhdysvaltain kaakkoisosassa Cfa ja Itä-Euroopassa mantereisempi Dfb.

Maannos

Lehtimetsävyöhykkeellä maannos on runsasravinteinen ruskomaannos. Sekametsissä maannos vaihtelee alueittain ruskomaannoksen ja podsolimaannoksen välillä.

 Kasvillisuus

Lehti- ja sekametsissä lajirunsaus ja monimuotoisuus on suurempaa, kuin havumetsissä, joissa kasvaa ja elää runsaina vain muutamia lajeja. Euroopassa kesävihantien lehtimetsien tyypillisiä puulajeja ovat lehmukset, lepät, pajut, koivut, euroopanpähkinäpensas ja, talvitammi, tammi, saarni, pyökit, kuten euroopanpyökki, ja valkopyökki, vaahterat, kuten metsävaahtera, niverävaahtera ja vuorivaahtera ja jalavat, kuten lehtojalava, kynäjalava ja vuorijalava. Harvinaisempia puulajeja ovat omenapuut, jotka viihtyvät parhaiten avoimemmilla seuduilla arojen ja lehti- ja sekametsien rajamailla. Lehtimetsissä latvus vaihtelee 10 ja 25 metrin välillä, sen alla on useimmiten pensaskerros ja pensaskerroksen alla harva kenttäkerros, jossa kasvaa lähinnä ruohokasveja. Esimerkkinä vaikkapa pohjoissaksalainen metsä, jossa puulajeina ovat tammi, koivu, valkopyökki ja vaahtera, pensaskerroksessa pähkinäpensasta, puiden taimia ja karhunvatukkaa ja kenttäkerroksessa näsiää, valkovuokkoa, keltavuokkoa, imikkää, sinivuokkoa, sieniä, saniaisia, käenkaalia, ja ukonputkea, puiden ympärillä kiipeilee harvakseltaan köynnöksiä. Pohjois-Amerikassa ja Itä-Aasiassa puulajit ovat eri kuin Euroopassa, mutta edustavat samoja sukuja. Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa esiintyy niiden lisäksi myös hikkoreita, tulppaanipuita, jalopähkinäpuita ja neidonhiuspuita.

lehtimetsa_1268.jpgLehtimetsissä on erilaisia metsätyyppejä, joita dominoivat aina tietyt valtalajit. Yksi neliökilometrin kokoinen lehtimetsäalue voi sisältää kymmeniä erilaisia metsätyyppejä. Se mikä metsätyyppi millekin alueelle tulee kehittymään, riippuu paikan kosteudesta, korkeudesta, pienilmastosta ja ravinteisuudesta. Esimerkiksi Euroopassa, tervaleppä-saarni -valtainen luhta kehittyy paikalle jossa on ympäri vuoden matalaa vettä ja paljon ravinteita. Synkkien metsäpurojen varsille kehittyy usein vaahtera-jalavatyyppi. Alaville tiiviille savimaille kehittyy tammi-koivutyyppi. Toisaalta kuivalle hiekkaiselle harjulle kehittyy kuivuutta sietävä mänty-tammivaltainen metsä, tai keto. Kalkkipitoisille, kosteille ja ravinteikkaille rinteille kehittyy usein pyökkimetsä, ja vähäravinteisemmille tammi-lehmustyyppinen metsä. Alavalle paikalle, jossa on runsasravinteinen kuohkea maaperä, ja maanpinnan lähellä virtaavaa pohjavettä, kehittyy useimmiten saarnivaltainen metsä. Vastaavanlaisella paikalla ilman korkeaa pohjavettä, kasvaisi sekalainen tammi-valkopyökki-pyökki-jalavatyypin metsä. Nämä kaikki äsken luettelemat metsätyypit saattavat löytyä yhdeltä ainoalta muutamien hehtaarien maa-alueelta, kunhan olosuhteet niiden muodostumiselle ovat otolliset. Tietyissä metsätyypeissä voi kasvaa dominoivien lajien lisäksi harvalukuisesti muille metsätyypeille tyypillisiä puulajeja. Jokaisessa metsätyypissä on omanlaisensa nisäkäs-, hyönteis-, sieni- ja lintulajistonsa. Tammivaltaisissa metsissä viihtyvät tamminopsasiipi, orava, naakka, närhi, tammihiiri ja häränkieli. Metsissä, joiden pensaskerroksessa on pähkinäpensasta viihtyvät muun muassa pähkinähakki ja pähkinähiiri, sekä lukuisia pähkinäpensaasta riippuvaisia sieni- ja hyönteislajeja. Yhdessä metsätyypissä on useimmiten 1-3 dominoivaa puulajia, sekä useita harvalukuisempia puulajeja.

Kun suuri puu tai puuryhmä metsässä katuu tai kuolee, esimerkiksi tautiepidemiaan, tulipaloon tai myrskyn kaatamina, tulee metsään yhtäkkiä aukko, josta virtaa valoa pohjalle saakka. Monet pimeyttä arvostavat ruohot taantuvat, mutta tällöin myös puun juurella maassa vuosiakin muhinut siemenpankki herää, ja aukon valtaavat nopeasti monet valoa tarvitsevat ruohokasvit, esimerkiksi monet kukat ja heinät. Seuraavaksi tilan vievät nopeasti kasvavat lyhytikäiset valoa vaativat pioneeripuut, kuten koivu ja leppä, samalla kaatuneiden emopuiden alla olleet kliimaksivaiheen puiden taimet alkavat hitaasti kasvaa. Ne sietävät nuorina kohtalaisesti varjoa ja syrjäyttävät lopulta pioneeripuut. Näin kulkee lehtimetsän sukkessio. Alkupisteestä loppupisteeseen päästään nopeasti uudistuvissa lehtimetsissä usein jo 30-40 vuodessa.

Aluskasvillisuus on kesäisin metsien siimeksessä vähäistä, ainoastaan varjoa suosivat kortteet, sinivuokot, taponlehti ja saniaiset viihtyvät siellä. Pohjois-Amerikassa metsien lehtimetsien pohjalla viihtyy sassafras-pensas. Keväisin metsänpohjat täyttyvät karun talven jäljiltä kevätkukkijoista, joita ovat valkovuokko, sinivuokko, kevätesikko, narsissit, käenrieskat, lumikello, näsiä, imikkä, idänsinililja, ja keltavuokko. Syksyisin seka- ja lehtimetsien lehtipuut tiputtavat lehtensä. Eräillä lajeilla, kuten vaahteroilla ja lehmuksilla ruska on värikäs, kun taas monien tammien ruska on vaatimaton.

Kesävihanta lehtimetsä tuottaa kasvibiomassaa 13 tonnia hehtaaria kohti ja sisältää kasviainetta 300 tonnia hehtaarilla, sekametsissä tuotto on hieman alhaisempi. Tämä tarkoittaa sitä, että kesävihanta lehtimetsä on hyvin tuottava. Pääosa biomassasta on esimerkiksi puun rungoissa.

Eläimistö

lehtimetsa__wisent.jpgEuroopan lauhkeiden lehtimetsien nisäkäseläimistöä kuvaavat rotat ja hiiret, unikeot kuten pähkinähiiri ja tammihiiri, villisika, saksanhirvi, kettu, siili, oravat ja mäyrät. Monet suuremmat lehtimetsien lajit kuten alkuhärkä, visentti ja villihevonen metsästettiin sukupuuttoon nopeasti ihmisten toimesta. Samalla harventuivat alueen suurpedotkin, kuten ilves ja susi. Karhu on hävinnyt kokonaan alavilta seuduilta säilyen vain Karpaateilla ja Alpeilla. Villihevosia ja visenttejä tavataan enää muutamassa itäeurooppalaisessa kansallispuistossa. Euroopan lehtimetsäalueen matelija- ja sammakkoeläinlajisto on kohtalaisen runsas. Alueella elävät muun muassa mölysammakko, syötäväsammakko, mölykonna, rupikonna, viherkonna, euroopanlehtisammakko, kaivajasammakko ja viitasammakko. Matelijoita ovat kyy, vaskitsa, sisilisko, pensaskäärme, kangaskäärme ja rantakäärme.

Pohjois-Amerikan fauna muistuttaa suuresti Euroopan vastaavaa, mutta lajit ovat erilaisia. Esimerkiksi mäyrän sijasta Amerikassa tavataan amerikanmäyrää. Harmaaorava on Amerikan vastine eurooppalaiselle oravalle. Alueella elää myös eläinryhmiä, joita ei ole Euroopassa, kuten opossumit, pesukarhut ja haisunäätälajit. Sammakkoeläimistä runsaslukuisina esiintyvät erilaiset salamanterilajit, joita on esimerkiksi Appalakeilla runsaasti.

Aasiassa lehtimetsäalueen eläimistöön kuuluvat esimerkiksi isopanda ja maailman pohjoisimpana elävä apinalaji japaninmakaki. Myös tiikeri on esiintynyt alun perin laajalla alueella Kiinassa lehtimetsäalueella.

15.10.2021 15.52Ford Focus päivittyy - Suomessa keväällä 2022
15.10.2021 15.38Renault Master vetyauton prototyyppi paljastetaan Hyvolution -messuilla
15.10.2021 9.00Relais Group Oyj ostaa Ruotsin suurimman riippumattoman hyötyajoneuvojen korjaamo- ja huoltoketju STS Sydhamnens Trailer Service AB:n
15.10.2021 8.00Suomalaiset suhtautuvat nihkeästi tieliikenteen päästökauppaan
14.10.2021 18.00Multivanin uusin sukupolvi tuotantoon
14.10.2021 14.33Pratt Industriesille kolmas Valmetin OptiConcept M -kartonginvalmistuslinja Yhdysvaltoihin
14.10.2021 8.00Myrskytuhojen puunkorjuu on hyvässä vauhdissa Koillismaalla
14.10.2021 7.49Tieliikenteen onnettomuusmäärissä laskua
13.10.2021 15.36Akkukäyttöisten moottorisahojen tarjonta laajenee
12.10.2021 19.01Millä päästään vaatimuksen mukaiseen nippusidontaan?
12.10.2021 17.00Aluehallintovirasto määrää pakolliset terveystarkastukset Turun telakan työmaille
11.10.2021 17.55Ford tuo tarjolle neljä uutta Ranger-erikoismallia
11.10.2021 12.33Täyssähköisen Mercedes-Benz eActrosin sarjatuotanto käynnistyi Wörthissä
11.10.2021 11.00Metsäalan toimijoita valmennetaan tulevaisuustiedon oivaltavaan käyttöön
11.10.2021 9.11Matti Lahti aloittaa käytettyjen kuorma-autojen myyjänä K-Autossa
10.10.2021 19.11Kuitupuun painomittaukseen valmistellaan sääperusteisten ennustemallien käyttöönottoa
10.10.2021 19.00WISA Woodsat kerää 100 Viestiä Maapallolle
10.10.2021 16.53Nippusidonta on haastavimmillaan perävaunussa.
10.10.2021 10.00Teollisuuden uudet tilaukset kasvoivat elokuussa 47,7 prosenttia vuodentakaisesta
09.10.2021 17.11STIHL lanseeraa tehokkaan yläkahvallisen moottorisahan - akkukäyttöinen STIHL MSA 220 TC-O
09.10.2021 10.00Pirkanmaalla "Sata Scaniaa estää tulta"
08.10.2021 23.30KATSO TÄSTÄ 8.10. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
08.10.2021 11.00Ensimmäiset joutoalueiden metsitykset toteutettu - valtaosa metsitystuen hakijoista pääsee aloittamaan työt vasta ensi keväänä
07.10.2021 10.24Ergonominen STIHL raivaussaha-uutuus on varustettu uudella raivausterällä
07.10.2021 9.33Ponsselta tuottavat ratkaisut myös harvennushakkuille
06.10.2021 9.21Volvo Trucksille sähkökuorma-autojen ennätystilaus
06.10.2021 8.34PostNordin Tampereen terminaali käyttöön
06.10.2021 8.12DFDS panostaa sähkökuorma-autoihin
05.10.2021 17.11Kartongista tulossa metsäteollisuuden tärkein vientituote
05.10.2021 15.00Suomen edullisin täyssähköpakettiauto Volkswagen e-up! Cargo nyt myynnissä
05.10.2021 10.11Neste laajentaa lasinpesunesteautomaattien verkostoa lähes 30 uudelle asemalle - muovijätteen määrä asemilla vähenee 80 000 pakkauksella vuodessa
05.10.2021 8.00Daimler jakautuu kahteen itsenäiseen yhtiöön - Daimler Truck Holding AG listautumassa
04.10.2021 17.22Neste myy perusöljyliiketoimintansa Chevronille
04.10.2021 16.30Odotettu kaasu- ja sähköautojen tukipaketti lausuntokierrokselle - jopa 50 000 euron tuki mahdollinen
04.10.2021 13.01Valmetille tilaus pehmopaperilinjasta Arkhbum Tissue Groupilta Venäjältä
04.10.2021 12.10Milwaukeen "akku-takkien" -mallisto kasvaa ja kehittyy
04.10.2021 11.38Mäkinen ylti Sisulla kahdesti palkintosijoille Espanjan ratakuorma-autosarjassa
04.10.2021 10.00Suuria tilauksia Hiab USA:lle - ajoneuvotrukkien tuotantokapasiteettia lisätään
04.10.2021 9.11Nuorten metsien harvennuksista lisää pienpuuta energiakäyttöön
04.10.2021 8.00Energian kokonaiskulutus kasvoi 3 prosenttia tammi-kesäkuussa
03.10.2021 14.30Kuljeta vain kannattavat kilometrit Diffo Profit -ohjelmiston avulla
03.10.2021 10.00Uuden sukupolven Komatsu Comfort Ride - loistouutisia kaikille kuormatraktorin kuljettajille
01.10.2021 23.44KATSO TÄSTÄ 1.10. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
01.10.2021 18.30"Pitäisikö olla huolissaan"???
01.10.2021 12.30Pitkät toimitusajat näkyvät uusien autojen ensirekisteröinneissä
01.10.2021 10.02Turvallisuutta ja taloudellisuutta Volvo Älykäs Rengaspalvelulla
30.09.2021 17.11Uusi julkaisu metsäalan tulevaisuuksista ymmärtää menneisyyksiä
30.09.2021 12.33Ilmoittaudu tästä Volvo Trucksin 12.10.2021 järjestämään sähköisten kuljetusratkaisujen virtuaalitapahtuman
30.09.2021 11.44Äänekosken biotuotetehtaalla valmistaudutaan vuosihuoltoseisokkiin
29.09.2021 19.20HUOMIO! Vielä ehdit mukaan juonnolla tämän viikon perjantain Hyviä uutisia! lähetykseen
29.09.2021 14.44Raikkaampi Renault - Suomen ensimmäinen Renault Trucks D Wide 320 CNG JKK Couriers Oy:lle
29.09.2021 14.41Scania ihmisen asialla
29.09.2021 14.01Nina Uschanov on Volvo Trucksin uusi Marketing Communications & PR Manager
29.09.2021 13.33Renault ja Verhoomo Sorsa ambulanssiyhteistyöhön - Ensimmäinen auto Tampereelle
28.09.2021 18.10Keslalle runsaan 5 miljoonan euron puutavara-autonosturitilaukset Venäjältä
28.09.2021 17.01MANin uuden moottoritehtaan rakennustyöt käynnistyivät Nürnbergissä
28.09.2021 14.35Nissan uudistaa hyötyajoneuvovalikoimaa: Esittelyssä täysin uusi Townstar-pakettiauto
28.09.2021 14.20Mika Mäkinen testaa Sisunsa vauhtia Espanjassa
28.09.2021 13.03Traton yhtymän uuden moottoritehtaan rakennustyöt käynnistyivät Nurembergissä
28.09.2021 12.00Rengon sahalla vuosihuoltoseisokki 2.10. alkaen
28.09.2021 11.01Valmet toimittaa haihduttamon uusinnan Grasim Industriesin sellutehtaalle Intiaan
28.09.2021 10.41Painavammat autot vaativat renkailta enemmän - mitä huomioida sähköautojen ja katumaasturien rengasvalinnassa?
28.09.2021 10.00Kemera-tuettuja metsänhoitotöitä on tehty neljänneksen edellisvuosia vähemmän - ympäristötuen käyttö viime vuoden tasolla
27.09.2021 17.22Yksityisteiden puusillat -ideakilpailun voitto Karelia-nimiselle CLT-siltaratkaisulle
27.09.2021 17.00Valmet toimittaa päällystetyn kartongin valmistuslinjan ja valkaistun kemitermomekaanisen massan (BCTMP) tuotantolinjan asiakkaalleen Aasiassa
27.09.2021 16.00Proforest oli onnistunut avaus metsäalan tapahtumille poikkeusajan jälkeen
27.09.2021 12.53Nimitykset: Renault Trucks - Jaakko Pitkäranta vahvistamaan Etelän Renault Trucks kuorma- ja pakettiautomyyntiä
26.09.2021 11.00Dachser Finland investoi biokaasukäyttöisiin kuorma-autoihin
25.09.2021 14.33Ponsse on neljättä vuotta peräkkäin Suomen maineikkain yritys
24.09.2021 23.55KATSO TÄSTÄ 24.9. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! erikoislähetys Proforest messuilta - kone ja kuljetusalan mielenkiintoisia tunnelmia...
23.09.2021 14.15LUE TÄSTÄ! Syksyn jättikokoinen Metsäalan Ammattilehti on ilmestynyt - 156 sivua kone- ja kuljetusalan asiaa
23.09.2021 11.30Proforestissa esillä täysin uusi 10-tonnin kuormainrotaattori
23.09.2021 11.00Uudet EU-rengasmerkinnät auttavat autoilijaa
22.09.2021 21.00Huomio Proforest-messujen näytteilleasettajat! Lähde mukaan Hyviä uutisia! -erikoislähetykseen osastonne esittelyvideolla
22.09.2021 10.30Pohjois-Karjalan rakennusperintöavustukset haussa
22.09.2021 9.45Ojitetut suometsät on uusimmissa tutkimuksissa tunnistettu yhdeksi merkittäväksi vesistökuormituksen lähteeksi
22.09.2021 8.45Peugeotin sähköpakettiauto-uutuus e-Partner sai Suomen hinnat
21.09.2021 17.30Mercedes-Benz sähkökuorma-automallisto laajenee
21.09.2021 16.44SKAL laskee raskasta liikennettä ympäri maata
21.09.2021 9.33Ha-Sa parantaa laatuaan ja pienentää hiilijalanjälkeään Valutecin uuden TC-kanavakuivaamon myötä
20.09.2021 16.11Tehokkaassa STIHL HT 135 -oksasahassa on nyt uusi, entistä kevyempi kulmavaihde
20.09.2021 9.45Juupajoen Koskitien läpikulkuyhteys suljetaan liikenteeltä tietyön ajaksi
20.09.2021 8.22Valmet toimittaa ulkopakkauskartonkikonelinjan Kipas Kagıtille Turkkiin
19.09.2021 11.00Uusi puun varastointiopas valmistunut - tutustu tästä
19.09.2021 8.57Junavaunupankot ja Terminatorit palvelevat toisiaan
18.09.2021 12.33Kuorma-autoilla kuljetettu tavaramäärä kasvoi vuoden 2021 toisella neljänneksellä
17.09.2021 23.11KATSO TÄSTÄ 17.9. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
17.09.2021 10.12Ford tuo kevythybridivoimansiirron pienten pakettiautojen luokkaan
16.09.2021 17.00Metsä Group suunnittelee uuden kertopuu-tehtaan rakentamista Äänekoskelle
16.09.2021 12.21Ponsse webinaari harvennusratkaisuista 29.9. ilmoittaudu mukaan
15.09.2021 11.00Uusi Nokian TR Forest 2 -rengas tarjoaa metsissä koeteltua lujuutta ja vakautta kevyille sekä keskiraskaille metsätraktoreille
14.09.2021 16.11Metsäteollisuus ry: Puukauppa on hyvässä vauhdissa
14.09.2021 13.44Akkutehtaan avajaiset Uudessakaupungissa
14.09.2021 8.00Scanian teliakselivalikoima laajenee
13.09.2021 15.34Nimitykset: Tommi Virta Komatsu Forest Oy:n myynnin ja markkinoinnin johtajaksi
13.09.2021 12.00Metsä Group käynnistää tänään haun tammikuussa 2022 alkavaan oppisopimuskoulutukseen
12.09.2021 20.36Uusi Terminator pankkohinnasto ja auto- sekä pv. sarjojen tarjoushinnat.
12.09.2021 18.11Luke ja Lapin AMK testaavat koirien hyödyntämistä metsätuhojen havainnoimisessa
12.09.2021 17.44AMMATTILEHTI KOEAJAA: Renault Express Blue dCi 95 3.3 m3 - Torpparista siniveriseksi
11.09.2021 16.40Kotimainen dieselpolttoaineen lisäaine tuo paljon hyötyä raskaaseen kalustoon

Näytä lisää »