Vihreällä kierrätystä: Fortum Waste Solutionsin Ikaalisten metallinjalostamolla

26.05.2024 18.00

ikaa1.jpg

Fortumin Ikaalisten metallinjalostamolla käsitellään vuosittain jopa 20 000 tonnia kaapelia vuodessa ja murskan syöttöön Fortum hankki viime vuoden lopussa sähkökaapelikäyttöisen Sennebogen 825E -materiaalinkäsittelykoneen. Kone sopii työhönsä erinomaisesti niin tehokkuutensa kuin ympäristöystävällisyytensä puolesta.

(kuva yllä: Sähkökäyttöinen Sennebogen 825E -materiaalinkäsittelykone työskentelee Fortumin Ikaalisten toimipisteessä kaapeligranulaattorin syötössä.)

Fortum Waste Solutions Oy avasi Ikaalisten metallinjalostamolle kaapelilaitoksen vuonna 2020. Kaapelilaitoksessa arvometallia sisältävät kaapelit ja johtimet murskataan, jolloin erilleen saadaan kaapelia suojaava muovi sekä varsinainen metalli. 

- Murskauksen jälkeen materiaalit erotellaan tärinään ja painovoimaan perustuvalla tekniikalla toisistaan, jolloin syntyy kupari- tai alumiinigranulaattia. Kaapelilaitoksen kokonaiskapasiteetti on 20 000 tonnia kaapelia vuodessa ja voimme kaapeleiden lisäksi käsitellä johtimia ja muuntajien sydämiä, sanoo Fortum Waste Solutions Oy:n Ikaalisten toimipisteen tuotantopäällikkö Sami Leppänen

ikaa2.jpg

(kuva: Fortum Waste Solutions Oy:n työnjohtaja Timo Kiho (vas.) ja tuotantopäällikkö Sami Leppänen ovat tyytyväisiä vihreään hankintaan.)

Ympäristöasiat edellä

Kun edellisessä materiaalinkäsittelykoneessa alkoivat tunnit tulemaan ”täyteen”, alkoi Ikaalisissa uuden koneen kartoitus. 

- Kilpailutimme ja tutustuimme eri vaihtoehtoihin tarkasti käyden muun muassa messuilla katsomassa koneita. Emme ensisijaisesti lähteneet hakemaan kulusäästöjä vaan ympäristötekijät, päästöttömyys ja työmukavuus olivat ykkösprioriteetit, jotka edustavat samalla myös Fortum arvoja. Toki hankinnan myötä ympäristötavoitteiden lisäksi myös kulusäästöjä on saatu aikaan, toteaa Leppänen.

Useasta eri vaihtoehdosta sähkökaapelikäyttöinen Sennebogen 852E -materiaalinkäsittely nousi lopulta ykköseksi.

- Kone ja siihen saatavilla olevat jälkipalvelut täyttivät kriteerimme ja lopullinen hankintapäätös tehtiin kesällä 2022. Kaupat käteltiin OP System Finlandin Jarkko Ventomäen kanssa Bauma-messuilla Münchenissä lokakuussa 2022 ja kone saapui Ikaalisiin nyt marraskuussa. 

Leppäsen mukaan optimaalinen koneen käyttöikä murskan syötössä on 15 000 tuntia:

- Tämä on raakaa työtä koneille. Tahtoo vain olla, että kun määrätty ajotuntimäärä saavutetaan, niin alkaa kone olla valmis. Meillä tulee vuositasolla 2-2500 tuntia, joten uusi kone kestää meillä sen 6-8 vuotta. 

Ensituntuma sähkökäyttöisestä koneesta on hyvä.

- Sähköllä toimiva kone reagoi todella nopeasti ja kone onkin osoittautunut niin sanotuksi urakkamiehen koneeksi eli kaapelia syötetään hyvällä tahdilla, kehuu Leppänen.

ikaa3.jpg

(kuva: - Sähkökäyttöinen kone reagoi paljon nopeammin kuin dieselkäyttöinen. Myös kuljettajan tilat ovat hyvät ja ergonomiset, sanoo konetta ajava Arto Vääräkoski.)

Kokonaisvaltaista kierrätystä

Uusi Sennebogen 825E työskentelee sisähallissa syöttäen kaapeligranulaattorin etumurskaa.

- Koneella syötetään etumurskaan muun muassa kaapeleita ja piirikortteja. Nyt kuvaushetkellä syötämme kuparivaippaista alumiinikaapelia, jossa on sekä kuparia että alumiinia. Kaapelit syötetään murskaan, joka hakkaa kaapelit pienemmäksi. Sen jälkeen materiaali lähtee linjastoon, jossa se vielä pienennetään ja samalla erotellaan muovit, alumiinit ja kuparit erikseen. Pyrimme kierrättämään kaiken mahdollisimman tarkasti, sanoo Fortum Waste Solutions Oy:n Ikaalisten toimipisteen työnjohtaja Timo Kiho.

825E on sähkökaapelikäyttöinen kone eli se on jatkuvasti ”johdon päässä”.

- Kone on kiinteästi samassa paikassa töissä, jolloin sähkökaapelikäyttöinen kone katsottiin järkevimmäksi. Sitä ei tarvitse siirtää kuin huoltotöitä varten maksimissaan muutaman kymmenen metriä ja siihen kaapelia riittää. 

Sähkökäyttöisen koneen edut nousevat entisestään, kun työskennellään sisätiloissa. 

- Sisätiloissa suurin etu on ettei tule pakokaasupäästöjä, lisäksi äänihaittoja on paljon vähemmän, sillä tämä on melko äänetön kone. Kaikkineen paljon ympäristöystävällisempi kone kuin dieselversio - teemme täällä vihreitä tekoja vihreällä koneella, toteaa Kiho.

Sennebogenin yli 30 vuoden kokemus ja edelläkävijyyys sähkökäyttöisten materiaalinkäsittelykoneiden valmistajana näkyy.

-  Tämä on meille ensimmäinen Sennebogen ja olemme tykänneet - hienosti tehty kone, ilmoittaa Kiho.

ikaa4.jpg

(kuva: Sähkökäyttöinen Sennebogen 825E on jatkuvasti johdon päässä kiinni. Kaapeli on järeää mallia.)

Huoltoystävällinen

Sähkökäyttöisen koneen yksi eduista on Kihon mukaan vähempi huollon tarve:

- Huollon tarpeet ovat pienemmät kuin dieselkäyttöisessä. Tämän koneen huoltoväli on 1 000 tuntia - hydrauliikkaöljyt ja suodattimet vaihdetaan huolto-ohjelman mukaisesti 2000 tunnin välein. Moottoripuolella ei sähkökoneessa tarvitse vaihtaa mitään, joka tekee huoltotöistä helpompaa ja nopeampaa.

Lisäksi Sennebogenin koneet ovat varustettu SENtrack -telematiikkajärjestelmällä. 

- Pääsemme järjestelmästä katsomaan itse koneen tietoja, kuten tuntimäärät ja tulevat huoltokohteet. Tavoite on saada applikaation kautta jatkossa myös seurattua koneen energiakulutusta. Sen ominaisuuden käyttöönotto on vielä työn alla, sanoo Kiho.

Hyvin reagoiva kone

Murskan syötössä uutta Sennebogenia käyttää koneenkuljettaja Arto Vääräkoski. Minkälainen kone on kuljettajan näkökulmasta?

- Olen ajanut aikaisemmin kaivinkoneilla paljon, tämä materiaalinkäsittelykone ei niistä eroa käytöltään paljoakaan. Eikä sillä ole työn kannalta merkitystä onko kone johdon päässä vai mennäänkö dieselmoottorin voimalla. 

Koneen reagointi saa kiitosta.

- Sähkökoneessa ei ole viivettä toiminnoissa, niin tämä reagoi todella nopeasti ja on oikein mukava käyttää. 

Myös ohjaamotilat saavat hyvän arvosanan.

- Kyllähän uusi on aina uusi, aikaisempi koneeni oli 10 vuotta vanha ja onhan uuden koneen tuoksu mukava. Ohjaamossa tulee vietettyä paljon tunteja päivittäin ja vuositasolla, joten sen ergonomiaa ja käytettävyyttä ei voi koskaan aliarvioida, toteaa Vääräkoski lopuksi.    

14.06.2024 22.00KATSO TÄSTÄ 14.6. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
14.06.2024 11.53Kyberturvallisuuskeskus muistuttaa toimitusjohtajahuijauksista - Kesätyöntekijöiden ja sijaisten perehdyttäminen tärkeää
14.06.2024 11.15Nimitykset: Kummala palaa takaisin Vehoon - Suomen Hyötyajoneuvoliiketoiminnan johtoon
14.06.2024 9.02Ponsselta uusia ratkaisuja tuottavuuden ja kannattavuuden parantamiseksi
13.06.2024 9.22USB-C-latausliitin pakolliseksi uusiin laitteisiin koko EU:ssa
12.06.2024 9.00Metsäkone liikkuu yhä näppäräimmin tekoälyn ohjauksessa
12.06.2024 8.00Cargotec on hakenut Kalmarin listausta Nasdaq Helsinkiin
12.06.2024 8.00Hiilidioksiditalous on merkittävä mahdollisuus Suomen metsäsektorille ja kansantaloudelle
11.06.2024 16.00Komatsu-metsäkoneiden työnäytös Laitilassa huomenna 12. kesäkuuta
11.06.2024 15.00Kome Oy juhlistaa 40-vuotista taipalettaan Haapajärven tehtaalla perjantaina 14. kesäkuuta

Siirry arkistoon »