– Uudistamme työtapojamme ja lisäämme automaatiota ja tuottavuutta kaikessa toiminnassamme. Keskitymme ydintehtäviimme ja luovumme sellaisesta tekemisestä, jota muut metsäalan toimijat tekevät, kiteyttää Metsäkeskuksen johtaja Ari Eini.
Metsäkeskus keskittyy jatkossa rooliinsa metsätalouden tukien myöntäjänä. Uusi metsätalouden kannustejärjestelmä (metka) tuli voimaan vuoden alusta ja tukea on voinut hakea 1.3. alkaen. Tukien haun edellytys on, että työt on aloitettu vasta kannustejärjestelmän tultua voimaan tämän vuoden alussa. Metsänomistaja voi hakea metkan kautta seuraavia tukia: taimikon ja nuoren metsän hoidon tuki, terveyslannoituksen tuki, metsätietuki, suometsän hoidon tuki, luonnonhoidon tuki, ympäristötuki ja kulotustuki.
Uuden kannustejärjestelmän myötä Metsäkeskus ei enää tee ympäristötukihakemusten valmistelua metsänomistajien puolesta. Metsänomistajien kumppanina ympäristötukihakemusten valmistelussa toimivat jatkossa metsäalan yritykset ja metsänhoitoyhdistykset, joita Metsäkeskus tukee muun muassa koulutuksin.
Metsään.fi -asiointipalvelu on uudistunut
Sekä metsänomistajat että metsäalan yritykset voivat hoitaa metsäasioita sujuvasti Metsäkeskuksen sähköisessä, tänä keväänä uudistuneessa Metsään.fi-asiointipalvelussa.
Metsään.fi tarjoaa metsänomistajalle hyödyllistä tietoa omista metsistä ja mahdollisuuden sujuvaan asiointiin sekä Metsäkeskuksen että metsäalan palveluntarjoajien kanssa.
– Metsään.fi-palvelusta on tulossa jatkossa yhä vahvemmin metsänomistajien ja metsäalan yritysten kohtaamispaikka, jossa kaikki ovat saman Metsäkeskuksen tuottaman metsä- ja luontotiedon äärellä, kertoo Metsäkeskuksen asiakkuus- ja viestintäjohtaja Nilla Hietamäki.
Vuosittain yli 60 000 metsänomistajaa hoitaa metsäasioitaan Metsään.fi-palvelussa. Yritys voi asioida palvelussa metsänomistajan puolesta tämän valtuutuksella. Yritykset voivat löytää palvelusta uusia asiakkaita metsänomistajien lähettämien yhteydenottojen ja tarjouspyyntöjen kautta.
Koulutuksia, viestintää ja sähköisiä palveluja
Uudistusten myötä Metsäkeskus luopuu yksilöllisestä metsänomistajaneuvonnasta. Metsänomistajille on edelleen tarjolla runsaasti metsänomistukseen liittyvää koulutusta, viestintää ja muuta ohjausta tavoitteellisen metsänomistuksen ja päätöksenteon tueksi.
Yritysasiakkaiden tukemisessa siirrytään valtakunnalliseen toimintamalliin ja keskitytään metsänomistajille palveluja tarjoaviin yrityksiin.
Hankkeet toteuttavat strategisia tavoitteita
Maakuntatasolla toteutetaan alueellisia metsäohjelmia yhdessä maakunnallisten metsäneuvostojen kanssa. Maakunnallisissa metsäneuvostoissa on edustettuna metsäsektorin toimijoita ja keskeisiä sidosryhmiä. Uudet metsäneuvostot aloittivat työnsä viime vuoden lopulla.
Suomen metsäkeskus on aktiivinen hanketoimija sekä maakunnallisissa että EU-rahoitteisissa hankkeissa. Hankkeita suunnitellaan jatkossa niin, että hanketyö muodostaa suurempia kokonaisuuksia ja toteuttaa Metsäkeskuksen strategisia painopistealueita, joita ovat metsät ja elinkeinot, metsät ja ilmastonmuutos sekä metsät ja monimuotoisuus.
Uusi organisaatio aloitti 1.4.
Metsäkeskuksen uusi organisaatio aloitti toimintansa 1.4. Uuden organisaation yksiköt ja niiden vetäjät ovat
- metsälait ja tiedontuotanto, metsäjohtaja Anna Rakemaa
- metsäohjelmat ja -osaaminen, tietopalvelujohtaja Anssi Niskanen
- asiakkuudet ja viestintä, asiakkuus- ja viestintäjohtaja Nilla Hietamäki
- järjestelmät ja tietohallinto, digijohtaja Tapani Hämäläinen
- hallinto, hallintojohtaja Anna-Liisa Louko