Suomen metsäkeskuksen uudistunut organisaatio panostaa tietoon ja sähköisiin palveluihin

02.04.2024 7.55

metsakeskus-skogscentralen-logo-vaaka-fi-sv-1-medium2.jpg

Suomen metsäkeskus on uudistanut organisaatiotaan ja toimintaansa vastaamaan toimintaympäristön muutoksiin ja tiukkaan taloustilanteeseen. Metsäkeskus siirtyy toiminnassaan valtakunnallisiin prosesseihin ja uudistaa toimintaansa monin eri tavoin. Uusi organisaatio aloitti toimintansa 1.4.2024.

– Uudistamme työtapojamme ja lisäämme automaatiota ja tuottavuutta kaikessa toiminnassamme. Keskitymme ydintehtäviimme ja luovumme sellaisesta tekemisestä, jota muut metsäalan toimijat tekevät, kiteyttää Metsäkeskuksen johtaja Ari Eini.

Metsäkeskus keskittyy jatkossa rooliinsa metsätalouden tukien myöntäjänä. Uusi metsätalouden kannustejärjestelmä (metka) tuli voimaan vuoden alusta ja tukea on voinut hakea 1.3. alkaen. Tukien haun edellytys on, että työt on aloitettu vasta kannustejärjestelmän tultua voimaan tämän vuoden alussa. Metsänomistaja voi hakea metkan kautta seuraavia tukia: taimikon ja nuoren metsän hoidon tuki, terveyslannoituksen tuki, metsätietuki, suometsän hoidon tuki, luonnonhoidon tuki, ympäristötuki ja kulotustuki.

Uuden kannustejärjestelmän myötä Metsäkeskus ei enää tee ympäristötukihakemusten valmistelua metsänomistajien puolesta. Metsänomistajien kumppanina ympäristötukihakemusten valmistelussa toimivat jatkossa metsäalan yritykset ja metsänhoitoyhdistykset, joita Metsäkeskus tukee muun muassa koulutuksin. 

Metsään.fi -asiointipalvelu on uudistunut 

Sekä metsänomistajat että metsäalan yritykset voivat hoitaa metsäasioita sujuvasti Metsäkeskuksen sähköisessä, tänä keväänä uudistuneessa Metsään.fi-asiointipalvelussa. 

Metsään.fi tarjoaa metsänomistajalle hyödyllistä tietoa omista metsistä ja mahdollisuuden sujuvaan asiointiin sekä Metsäkeskuksen että metsäalan palveluntarjoajien kanssa.

– Metsään.fi-palvelusta on tulossa jatkossa yhä vahvemmin metsänomistajien ja metsäalan yritysten kohtaamispaikka, jossa kaikki ovat saman Metsäkeskuksen tuottaman metsä- ja luontotiedon äärellä, kertoo Metsäkeskuksen asiakkuus- ja viestintäjohtaja Nilla Hietamäki.

Vuosittain yli 60 000 metsänomistajaa hoitaa metsäasioitaan Metsään.fi-palvelussa. Yritys voi asioida palvelussa metsänomistajan puolesta tämän valtuutuksella. Yritykset voivat löytää palvelusta uusia asiakkaita metsänomistajien lähettämien yhteydenottojen ja tarjouspyyntöjen kautta.

Koulutuksia, viestintää ja sähköisiä palveluja

Uudistusten myötä Metsäkeskus luopuu yksilöllisestä metsänomistajaneuvonnasta. Metsänomistajille on edelleen tarjolla runsaasti metsänomistukseen liittyvää koulutusta, viestintää ja muuta ohjausta tavoitteellisen metsänomistuksen ja päätöksenteon tueksi. 

Yritysasiakkaiden tukemisessa siirrytään valtakunnalliseen toimintamalliin ja keskitytään metsänomistajille palveluja tarjoaviin yrityksiin. 

Hankkeet toteuttavat strategisia tavoitteita

Maakuntatasolla toteutetaan alueellisia metsäohjelmia yhdessä maakunnallisten metsäneuvostojen kanssa. Maakunnallisissa metsäneuvostoissa on edustettuna metsäsektorin toimijoita ja keskeisiä sidosryhmiä. Uudet metsäneuvostot aloittivat työnsä viime vuoden lopulla.

Suomen metsäkeskus on aktiivinen hanketoimija sekä maakunnallisissa että EU-rahoitteisissa hankkeissa. Hankkeita suunnitellaan jatkossa niin, että hanketyö muodostaa suurempia kokonaisuuksia ja toteuttaa Metsäkeskuksen strategisia painopistealueita, joita ovat metsät ja elinkeinot, metsät ja ilmastonmuutos sekä metsät ja monimuotoisuus.

Uusi organisaatio aloitti 1.4.

Metsäkeskuksen uusi organisaatio aloitti toimintansa 1.4. Uuden organisaation yksiköt ja niiden vetäjät ovat

  • metsälait ja tiedontuotanto, metsäjohtaja Anna Rakemaa
  • metsäohjelmat ja -osaaminen, tietopalvelujohtaja Anssi Niskanen
  • asiakkuudet ja viestintä, asiakkuus- ja viestintäjohtaja Nilla Hietamäki
  • järjestelmät ja tietohallinto, digijohtaja Tapani Hämäläinen
  • hallinto, hallintojohtaja Anna-Liisa Louko
22.04.2024 12.00Metsätuhot vuonna 2023 -raportti: Kirjanpainajan aiheuttama kuusikuolleisuus kolminkertaistunut
22.04.2024 9.55Traficomin katsastuksen vikatilastot julkaistu - miltei joka viides sähköauto hylättiin
22.04.2024 9.09Kohlerilta uusi HVO generaattori teollisuuskäyttöön
22.04.2024 8.55MAN käynnistää autonomisen kuorma-auton koeajot liikenteessä
21.04.2024 12.00Uusiutuvan dieselin käyttö raidekuljetuksissa pienentää WISA-vanerien hiilidioksidipäästöjä neljänneksen
21.04.2024 9.00Pohjoinen Teollisuus -suurtapahtuma on tiukasti teollisuuden ajan hermoilla
20.04.2024 17.00JENZ - synonyymi hakkurille on myös murskain
19.04.2024 21.00KATSO TÄSTÄ MAAMESS 2024 -LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
19.04.2024 17.00Kuorma-autoilla kuljetettujen tonnikilometrien määrä väheni vuonna 2023
19.04.2024 14.00TAVO Oy:stä Champion voiteluaineiden virallinen jälleenmyyjä

Siirry arkistoon »