Energiapuunkorjuu tärkeä osa metsänhoitoa ja puukauppaa

01.04.2024 12.00

koumet1.jpg

Koumet Oy on täyden palvelun puunkorjuuyritys Kouvolasta, joka tuottaa monipuolisia metsäpalveluja niin suurille metsäyhtiöille, kuin yksityisille metsänomistajillekin. Energiapuu on tänä päivänä erittäin tärkeässä roolissa toiminnassa ja sen korjuusta vastaa osaavat yhteistyökumppanit edistyksellisellä kalustolla.

(kuva yllä: Koumet Oy:n metsäpalvelutoiminnassa energiapuukohteiden osuus on jo todella merkittävä. Urakoinnin hoitaa osaavat yhteistyökumppanit kalustollaan; kuvassa Vemarak Oy tekemässä pellonlaitakohdetta Valkealassa Liebherr -kaivukoneeseen asennetulla Risupeto -energiapuupoimurilla.)

 Vuonna 2011 perustettu Koumet Oy palvelee asiakkaita osaavien metsäalan ammattilaisten toimesta.

- Tarjoamme vankalla kokemuksella ja jämäkällä ammattitaidolla aines- ja energiapuunkorjuuta, puukauppaa sekä metsänhoitoa. Erikoisosaamistamme ovat myös sähkölinjojen, teiden ja junaradan sekä tonttialueiden infrapuolen hakkuut. Toimimme Kymenlaakson, Päijät-Hämeen sekä Itä-Uudenmaan alueilla, kertoo toimitusjohtaja Jussi Laakso.

koumet2.jpg

(kuva: - Tällaisessa pellonlaitakohteessa on vähän kaikenlaista puusta järeistä lehtikuusista pajukkoon, missä Risupeto toimii oikein hyvin. Kohteeseen on saatu metsitystuki, eli täältä pitää saada kaikki energiapuu pois. Lisäksi samassa kohteessa on muutaman hehtaarin ihan puhtaasti energiapuuleimikko, esittelee Koumet Oy:n metsätyönjohtaja Marika Hänninen korjuukohdetta Valkealassa.)

Energiapuun korjuu vahvassa kasvussa

Muuttuneiden maailmanpoliittisten tilanteiden takia energiapuulla on entistä kovempi kysyntä, ja metsät tuottavat paljon energiapuuksi soveltuvaa puuainesta.

- Energiapuukauppa on kannattavaa metsänhoitoa: sillä pystyy kattamaan metsänhoidon kustannukset ja siitä jää vielä kantorahaa maanomistajalle. Kaiken tekemämme puukaupan puut korjataan laadukkaalla juuri kohteeseen soveltuvalla yhteistyökumppaneidemme kalustolla. Otamme työssä huomioon vallitsevat korjuuolosuhteet onnistuneen lopputuloksen saattamiseksi. Hyvin onnistuneen harvennuksen jälkeen metsä on kasvukuntoinen ja tuottaa metsänomistajalle enemmän puuta samalla kun saadaan korjattua energiapuuta, mikä tuo metsänomistajille tuloa ja parantaa metsän kasvua, kertoo Koumet Oy:n metsätyönjohtaja Marika Hänninen

Energiapuussa Koumetin primäärikohde on karsittu energiaranka mutta karsimaton puu tuo hyvän lisän kokonaisuuteen. 

- Energiapuun ympärillä on hyvä noste ja korjuukohteita tulee tarjolle runsaasti, mikä mahdollistaa puhtaan kotimaisen metsäenergian tuottamisen lämpölaitosten käyttöön. Ja metsänhoidollisesti nuoren metsän hoitoon liittyvät työt ovat aina tärkeitä, koska niillä on ihan merkittävän iso vaikutus puun kasvulle tulevaisuudessa. Meillä on hyvin kapasiteettia toteuttaa energiapuukorjuu kohteita, joten kannattaa olla yhteydessä, sanoo Hänninen.

Urakoinnin hoitaa hyvät kumppanit

Yksi Koumet Oy:n yhteistyökumppani energiapuunkorjuussa on Vemarak Oy, joka tekee hyvin moninaisia kohteita erilaisista energiapuuleimikoista tienvarsien ja pellonreunojen siistimiseen kaivukoneeseen asennetulla Risupeto energiapuupoimurilla.

- Risupeto otettu hyvin vastaan metsänomistajien keskuudessa niin tehokkuudesta kuin työnjäljestä. Se on omimmillaan sellaisissa kohteissa, missä pohjan raivauksen kustannukset ovat perinteisillä työmenetelmillä niin isot, että se tekee kohteesta kannattamattoman, mutta Risupedolla homma hoituu kustannustehokkaasti, toteaa Hänninen.

koumet3.jpg

(kuva: - Risupedon kanssa pääsimme mukaan uudelle toimialalle missä on hyvä veto päällä ja yhteistyö Koumetin kanssa sujuu saumattomasti. Energiapuukorjuu kohteita riittää varmasti tulevaisuudessakin sillä kotimaiselle metsäenergialle on kysyntää, sanoo Vemarak Oy:n Marko Tulokas.)

Risupeto urakoinnista uusi tukijalka toimintaan

Iittiläinen Vemarak Oy on nimensä mukaisesti vesi- ja maarakentamisen ammattilainen, mikä lähti mukaan energiapuupuolelle viime kesänä. 

- Aloitimme Risupedolla tapahtuvan energiapuun korjuun heinäkuussa ja töitä on riittänyt. Kun suhdanteet alkoi näyttää siltä, että maarakennuspuoli hiljenee, niin oli löydettävä uutta tukijalkaa toiminnalle. Soittelin jo reilu vuosi sitten Risupetoja valmistavan, samalla kyllä toimivan Reformet Oy:n Jani Karvaselle, ja utelin millainen laite on kyseessä sekä millaista toimintaa se mahdollistaisi. Siitä alkoi ajatus kehittyä ja otin yhteyttä Koumetiin, josta tuli signaalia, että töitä energiapuuhommissa saattaisi olla, kertoo Vemarak Oy:n yrittäjä Marko Tulokas.

koumet4.jpg

(kuva: Risupeto on todella tehokas karsimattoman rangan teossa energiapuuleimikoilla ja sillä käsittelee nopeasti myös pellonreunojen pajukot hyödynnettäväksi energian tuotossa.)

Toimiva kokonaisuus - ei lastentauteja

Kaupat syntyi Risupedosta ja laite asennettiin varta vasten tehtävään hankittuun tela-alustaiseen Liebherr 920 Compact kaivukoneeseen.

- Liebherr on tähän käyttöön oikein peruskone eikä Risupedossa ole lastentauteja, vaikka on vielä suhteellisen nuori keksintö. Eli kokonaisuus on oikein toimiva ja energiapuuta syntyy suurella volyymilla erilaisista kohteista, samalla kun korjuujälki on siistiä, ilmoittaa Tulokas.

Uusi terämalli nostaa tehokkuutta huimasti

Risupedon jatkuvan tuotekehitystyön tuloksena markkinoille on hiljattain esitelty uudenlaiset kovametallipala terät, mitkä asennettiin Vemarakin laitteeseen tammikuun alussa entisten ratasmallisten terien tilalle.

- Kun teriä asennettiin niin katsoin heti, että niiden täytyy olla hyvät mutta ne osoittautuivat käytössä vielä paljon paremmiksi kuin uskalsi toivoa. Uusi terämalli nopeuttaa erityisesti järeiden puiden käsittelyä, joita löytyy lähes aina energiapuukohteista, joissa puusto on usein hyvin sekavaa. Terissä on nyt merkittävästi lisää leikkuukapasiteettia, sillä kovametallipala tekee itselleen tilaa paksumman puun sisällä, jolloin kourakin pääsee helpommalla. Ja terä puree myös pieneen puuhun, joten senttinenkin pajukko leikkaantuu tehokkaasti, ilmoittaa Tulokas.

koumet5.jpg

(kuva: Risupetoon on tullut saataville uudenlaiset kovametallipala terät entisten ratasmallisten tilalle. Uusi terämalli nopeuttaa erityisesti järeiden puiden käsittelyä, joita löytyy lähes aina energiapuukohteista.)

Yhteistyö toimii ja energiakohteita riittää

Risupeto -urakoitsijaksi lähtöä Tulokas pitää viisaana päätöksenä muiden yrityksen toimintojen rinnalla.

- Pääsimme mukaan uudelle toimialalle missä on hyvä veto päällä ja yhteistyö Koumetin kanssa sujuu saumattomasti. Energiapuukorjuu kohteita riittää varmasti tulevaisuudessakin sillä kotimaiselle metsäenergialle on kysyntää, sanoo Marko Tulokas.    

22.04.2024 12.00Metsätuhot vuonna 2023 -raportti: Kirjanpainajan aiheuttama kuusikuolleisuus kolminkertaistunut
22.04.2024 9.55Traficomin katsastuksen vikatilastot julkaistu - miltei joka viides sähköauto hylättiin
22.04.2024 9.09Kohlerilta uusi HVO generaattori teollisuuskäyttöön
22.04.2024 8.55MAN käynnistää autonomisen kuorma-auton koeajot liikenteessä
21.04.2024 12.00Uusiutuvan dieselin käyttö raidekuljetuksissa pienentää WISA-vanerien hiilidioksidipäästöjä neljänneksen
21.04.2024 9.00Pohjoinen Teollisuus -suurtapahtuma on tiukasti teollisuuden ajan hermoilla
20.04.2024 17.00JENZ - synonyymi hakkurille on myös murskain
19.04.2024 21.00KATSO TÄSTÄ MAAMESS 2024 -LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
19.04.2024 17.00Kuorma-autoilla kuljetettujen tonnikilometrien määrä väheni vuonna 2023
19.04.2024 14.00TAVO Oy:stä Champion voiteluaineiden virallinen jälleenmyyjä

Siirry arkistoon »