SSAB tuo markkinoille maailman ensimmäisen päästöttömän teräsjauheen

21.03.2024 12.11

zerorautaaaaa.jpg

SSAB lanseeraa tänään maailman ensimmäisen päästöttömän teräsjauheen kaupallisiin toimituksiin. Jauhe on valmistettu kierrätetystä SSAB Zero -teräksestä, ja se tuo asiakkaille mahdollisuuden 3D-tulostaa ainutlaatuisia malleja teräksestä, joka on valmistettu ilman fossiilisia hiilidioksidipäästöjä.

Jauhe yhdistää SSAB:n erikoislujan teräksen ominaisuudet ja 3D-tulostuksen mukanaan tuomat edut kevyistä rakenteista.

”Tämä mullistaa teräksen 3D-tulostuksen. SSAB on jo osoittanut, että on mahdollista tuottaa terästä ilman hiilidioksidipäästöjä. Nyt yhdistämme päästöttömän teräksen ja jauheteknologian, mikä mahdollistaa kestävän kehityksen mukaisen 3D-tulostuksen, jossa vain mielikuvitus on rajana”, SSAB Special Steels -divisioonan johtaja Johnny Sjöström kertoo.

Teräksen tuotanto on suuri hiilidioksidipäästöjen lähde terästuotteiden 3D-tulostuksessa. Jauhamalla SSAB:n päästöttömät teräkset fossiilivapailla energialähteillä teräksen valmistuksen hiilidioksidipäästöt vähenevät käytännössä nollaan.

Viime vuonna SSAB toi markkinoille ensimmäisen tavanomaisen teräsjauheen, SSAB AM Engineeringin, ja nyt valikoima laajenee SSAB AM Tough Zero®  -teräsjauhetuotteella. SSAB pystyy myös tarjoamaan ainutlaatuista fossiilivapaata, HYBRIT-teknologiaan perustuvaa, terästään jauheena rajoitettuina määrinä. 

Vuonna 2020 SSAB:n Oxelösundin-tehtaalla investoitiin teräsjauheen tuotantolaitokseen korkealuokkaisen korkealujuusteräsjauheen lisäainevalmistukseen (tunnetaan myös nimellä 3D-tulostus), täydentämään SSAB:n tavallista terästarjontaa.

Teräsjauhe soveltuu ihanteellisesti rajoitetuille sarjoille räätälöityjä komponentteja tai varaosia, jotka vaativat suurta rakenteellista eheyttä ja optimaalista toimivuutta. Sitä voidaan käyttää monilla eri teollisuudenaloilla aina kulutustavaroista raskaisiin koneisiin, autoteollisuuteen ja moneen muuhun.

”Erikoislujien teräskomponenttien 3D-tulostus auttaa vähentämään käytetyn raaka-aineen määrää, keventämään painoa ja lisäämään lopputuotteen toimivuutta. Tämä on erityisen tärkeää esimerkiksi autojen ja raskaiden koneiden valmistuksessa, kun halutaan keventää painoa, parantaa suorituskykyä ja pienentää CO2-jalanjälkeä”, sanoo Jesper Vang, SSAB:n jauheteknologiasta vastaava johtaja.

SSAB on jo toimittanut fossiilivapaata teräsjauheprototyyppiä valituille asiakkaille. Vuonna 2023 HT Laser 3D-tulosti ensimmäisen metsäkoneeseen sopivan fossiilivapaan teräskomponentin, ja kaivosyritys Epiroc valmisti kiviporan hydraulilohkon prototyypin perinteisestä teräsjauheesta ja kertoi tutkivansa mahdollisuuksia fossiilivapaan jauheen käyttämiseen. Vuonna 2022 Triwa toi markkinoille ensimmäisen fossiilivapaasta teräsjauheesta valmistetun kuluttajatuotteen – rannekellon.

Teräsjauhetta valmistetaan hajottamalla 3D-tulostukseen räätälöityä sulaa terästä korkeapaineisella atomisointikaasulla, jolloin syntyy pieniä pallomaisia pisaroita, jotka jähmetetään jauheeksi. Myös teräsjauheen valmistuksessa käytetään vain fossiilivapaita energialähteitä.

SSAB Zero® ja SSAB Fossil-freeTM

SSAB Zero® on teräs, joka on valmistettu kierrätysteräksestä fossiilivapailla energialähteillä, mikä tarkoittaa käytännössä nollapäästöjä teräksenvalmistusprosessissa. SSAB Zero® lanseerattiin markkinoille 2023.

SSAB Fossil-freeTM -teräs valmistetaan mullistavalla HYBRIT-teknologialla, jonka SSAB on kehittänyt yhdessä kaivosyhtiö LKAB:n ja energiayhtiö Vattenfallin kanssa. Sen sijaan, että rautamalmista poistettaisiin happea hiilen avulla, HYBRIT-teknologiassa käytetään fossiilivapaalla energialla tuotettua vetyä rautasienen valmistukseen teräksentuotantoa varten. Hiilidioksidipäästöjä ei synny, vaan prosessin sivutuotteena syntyy vettä. Tällä hetkellä SSAB Fossil-freeTM -terästä toimitetaan vain pilottitoimituksina.

22.04.2024 12.00Metsätuhot vuonna 2023 -raportti: Kirjanpainajan aiheuttama kuusikuolleisuus kolminkertaistunut
22.04.2024 9.55Traficomin katsastuksen vikatilastot julkaistu - miltei joka viides sähköauto hylättiin
22.04.2024 9.09Kohlerilta uusi HVO generaattori teollisuuskäyttöön
22.04.2024 8.55MAN käynnistää autonomisen kuorma-auton koeajot liikenteessä
21.04.2024 12.00Uusiutuvan dieselin käyttö raidekuljetuksissa pienentää WISA-vanerien hiilidioksidipäästöjä neljänneksen
21.04.2024 9.00Pohjoinen Teollisuus -suurtapahtuma on tiukasti teollisuuden ajan hermoilla
20.04.2024 17.00JENZ - synonyymi hakkurille on myös murskain
19.04.2024 21.00KATSO TÄSTÄ MAAMESS 2024 -LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
19.04.2024 17.00Kuorma-autoilla kuljetettujen tonnikilometrien määrä väheni vuonna 2023
19.04.2024 14.00TAVO Oy:stä Champion voiteluaineiden virallinen jälleenmyyjä

Siirry arkistoon »