Uusi ympäristöystävällinen teräketjun voiteluaine vakuuttaa ominaisuuksillaan

02.03.2024 12.10

lube1.jpg

Harvestereiden teräketjun voiteluun on tarjolla nyt ympäristöystävällinen ja muutenkin ominaisuuksiltaan edistyksellinen, kotimainen voiteluaine.

(kuva yllä: Kun harvestereiden teräketjun voitelussa siirrytään ympäristöystävälliseen ja täysin biohajoavaan vaihtoehtoon niin luonto kiittää - myös muut saavutetut edut ovat merkittäviä.)

Metsäkoneiden merkintäväreistään tunnettu EnviOn Oy esitteli markkinoille reilu vuosi sitten uuden Lube-En teräketjun voiteluaineen.

- Verrattuna perinteisiin teräketjun voitelussa käytettyihin mineraaliöljyihin, Lube-En on ympäristöystävällinen ja myrkytön, joten se ei kuormita luontoa metsätöissä. Uuden voiteluaineen raaka-aineena käytetään synteettistä tislattua glyseroolia, mikä on täysin biohajoavaa. Kouvolan tehtaassamme valmistettava Lube-En on turvallinen sekä käyttäjälle että ympäristölle, sanoo EnviOn Oy:n Lauri Eskola.

lube4.jpg

(kuva: Lube-En teräketjun voiteluaineen pakkauskoot ovat 10L kanisteri, 200L tynnyri ja 1000L IBC-kontti.)

Synteettinen Lube-En pitää teräketjun voideltuna suurissakin leikkuunopeuksissa ja erinomaisesti voideltaviin pintoihin tarttuvana se soveltuu ympärivuotiseen käyttöön. Voiteluaineen kylmäkesto on jopa -35 °C.

- Ominaisuuksiensa ansiosta teräketjun voiteluaineen kulutus voidaan säätää huomattavasti vähäisempään Lube-En aineella verrattuna mineraaliöljypohjaisiin voiteluaineisiin. Ja kun voiteluainetta ei tarvitse ruiskuttaa ketjulle läheskään niin paljon kuin mineraaliöljyjä niin harvesterin ikkunat pysyvät puhtaina ja vesiliukoinen Lube-En ei myöskään tartu kiinni polykarbonaattilasi- tai maalipintoihin joten ne on helppo pyyhkäistä puhtaaksi, ilmoittaa Eskola.  

lube3.jpg

(kuva: - Kokemuksemme ympäristöystävällisestä Lube-En teräketjun voiteluaineesta ovat erittäin positiivisia noin vuoden testikäytön jälkeen, sanoo Metsänkorjuu Pulkkinen Oy:n Seppo Pulkkinen.)

Vakuuttanut käytössä

Metsänkorjuu Pulkkinen Oy Punkaharjun kupeesta Putikosta urakoi puuta neljällä harvesterilla ja viidellä kuormatraktorilla.

- Meillä on koneissa päämerkkinä John Deere ja harvestereista yksi on Ponsse Scorpion missä olemme vuoden verran käyttäneet uutta Lube-En teräketjun voiteluainetta testimielessä. Ja laadukkaita EnviOnin merkintävärejä on käytetty yli 15 vuotta, kertoo Seppo Pulkkinen

Kokemukset biohajoavasta Lube-En voiteluaineesta ovat todella hyviä.

- Olemme säätäneet teräketjun voiteluaineen suihkutuksen noin kolmasosaan siitä mitä aiemmin meni mineraaliöljyä. Se on merkittävä pudotus ja tarkoittaa suuria litramääriä vuodessa. Ja kesällä pystyy puuta tekemään jopa vieläkin pienemmällä määrällä kun kantokäsittelyaine jäähdyttää laippaa. Myös laippakulut ovat pienentyneet merkittävästi ja teräketjut eivät kulu ainakaan yhtään enempää kun mineraaliöljyllä; todennäköisesti päinvastoin mutta niiden kulumisen määrittäminen on vaikeampaa, sanoo Pulkkinen.  

Myös Metsänkorjuu Pulkkisen kokenut harvesterikuljettaja  Seppo Tynkkynen allekirjoittaa Lube-Enin edellä mainitut ominaisuudet:

- Kulutus on merkittävästi pienempi joten kannuja ei tarvitse kantaa koneelle läheskään yhtä paljon kun aiemmin ja luontokin kiittää kun mineraaliöljyä ei levitellä metsiin. Ja huippujuttu on että koneen lasit eivät sotkeennu ja se vähän mitä niihin ainetta lentää on helppo pestä pois.

lube2.jpg

(kuva: - Teräketjun voiteluaineen kulutus on laskenut merkittävästi joten kannuja ei tarvitse kantaa koneelle läheskään yhtä paljon kuin aiemmin, sanoo harvesterikuljettaja Seppo Tynkkynen.)

   

15.04.2024 9.22Turvalasin rikkoutuminen metsäkoneessa johtuu usein onnettomuudesta
15.04.2024 8.00Teollisuustuotanto väheni helmikuussa 2024 edellisestä kuukaudesta mutta kasvoi edellisestä vuodesta - kasvua metsäteollisuudessa
14.04.2024 11.00Tamtron Group Oyj tuo markkinoille mullistavan AI-pohjaisen automaattisen materiaalien tunnistusjärjestelmän
13.04.2024 10.00SKALin Kujala: Kehysriihestä kasvua panostuksilla väyliin
12.04.2024 23.00KATSO TÄSTÄ MANSEN MÖRINÄT LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
11.04.2024 10.00SSAB ja Manitou Group sopimukseen fossiilivapaan teräksen toimituksista
11.04.2024 8.00Metsä Groupin ja CollectiveCrunchin tekoälysovellus voitti kansainvälisen innovaatiokilpailun
10.04.2024 13.00SKAL selvitti: kuorma-autojen päästövähennyslaitteiden toimintavarmuus huonoa - neljällä viidestä ongelmia
10.04.2024 10.00John Deere Forestry Oy on tehnyt aiesopimuksen fossiilivapaan teräksen toimituksesta SSAB:n kanssa
10.04.2024 8.00Metsä Group aloittaa puukuidusta valmistettujen Muoto?-pakkauksien uuden kehitysvaiheen

Siirry arkistoon »