MAN valmistautuu raskaan liikenteen sähköistymiseen avaamalla akkukorjaamoiden verkoston Eurooppaan

28.02.2024 8.45

500_man-batteryrepair-check.jpg

Vuosina 2024 ja 2025 MAN Truck & Bus perustaa akkukorjaamoja Italiaan, Tanskaan/Norjaan, Itävaltaan, Belgiaan, Alankomaihin, Ranskaan, Puolaan ja Isoon-Britanniaan, ja suunnitelmissa on myös muita Euroopan maita. Näihin keskuksiin investoidaan miljoonia seuraavien kahden vuoden aikana.

Kaksi akkukorjaamoa on jo toiminnassa Saksassa (Hannover) ja Espanjassa (Barcelona). Akkukorjaamoiden perustaminen Eurooppaan on välttämätöntä, koska uuden MAN eTruck-sukupolven ensimmäiset yksiköt toimitetaan asiakkaille vuonna 2024. Euroopan teillä liikkuu jo yli 1 000 sähköistä MAN-kaupunkibussia ja yli 2 400 täyssähköistä MAN-pakettiautoa. MAN eTruck -tuotannon käynnistymisen myötä sähköajoneuvojen määrä kasvaa edelleen merkittävästi tulevina vuosina. Müncheniläinen hyötyajoneuvojen valmistaja valmistautuu tähän intensiivisesti palvelu-organisaatiossaan. 

"Akkujen korjaaminen on MANille välttämätöntä, jotta voimme varmistaa asiakkaidemme sähköajoneuvojen taloudellisen tehokkuuden ja toimintavalmiuden korkealla tasolla. Annamme myös merkittävän panoksen ajoakkujen komponenttien suljetun kierron lähestymistapaan, sillä se pidentää akun käyttöikää ajoneuvossa, mikä säästää tärkeitä resursseja", sanoo Christopher Kunstmann, MAN Truck & Bus:n asiakaspalvelujohtaja. 

Ensimmäinen akkukorjaamo ja siihen liittyvä akkujen korjaamiseen liittyvän asiantuntemuksen kartuttaminen ajoittuu vuoteen 2020. Ensimmäiset pilottikorjaukset ja prosessidokumentointi tehtiin vuonna 2018 markkinoille tulleen MAN eTGE -sähköpakettiauton akulle. Tätä seurasivat vuonna 2020 pienessä sarjassa markkinoille tulleen MAN eTGM -jakeluauton akut ja MAN Lion's City E -sähkökaupunkibussin sarjatuotannon aloittaminen - myös vuonna 2020. Kaikkien näiden eri akkujen korjausvaiheita kokeiltiin, työntekijöitä koulutettiin, korjausohjeita luotiin ja työpaikkavaatimuksia määriteltiin. 

Tätä tietämystä, joka karttui MANin ensimmäisessä akkukorjaamossa Hannoverissa, jaetaan nyt muille markkinoille. Tavoitteena on, että akkukorjaamo toimii kaikilla markkinoilla, joilla MAN on edustettuna sähköisillä hyötyajoneuvoilla. Lyhyet kuljetusmatkat ja paikan päällä olevat korkeasti koulutetut teknikot varmistavat, että akku voidaan korjata nopeasti. Tämä minimoi ajoneuvojen seisonta-ajat. 

MANilla akkujen korjaamon on täytettävä tietyt kriteerit, jotka perustuvat käytännön kokemukseen ja kunkin maan lakisääteisiin normeihin. Toisaalta ajoneuvojen akkutyyppien käsittelyyn tarvitaan asianmukaiset suurjännite- ja erikoistyökalut. Lisäksi siellä työskentelevillä sähköasentajilla on 

oltava erityiset suojavarusteet. Tilat puolestaan täyttävät tietyt vaatimukset, kuten kulunvalvonta, kaksoisovet, ilmastointi, ilmanvaihtokonsepti, 400 V:n pistorasia ja kuormausnosturi. 

Kuvateksti 1: Tässä akun kunto tarkistetaan MANin akkukorjaamolla Hannoverissa, Saksassa. 

Kuvateksti 2: Akkujen kanssa työskentelevillä sähköasentajilla on oltava erityiset suojavarusteet. 

MAN Truck & Busin ensisijaisena tavoitteena on hyödyntää ajoneuvon akkua mahdollisimman pitkään. Siksi korjaus ja uudelleenvalmistus ovat nykyisten toimenpiteiden keskiössä. Vuodesta 2023 lähtien MAN on johtanut REVAMP-hanketta, joka on yhdeksän teollisuus- ja tiedekumppanin muodostama yhteenliittymä. Tämän kolmivuotisen hankkeen tavoitteena on automatisoida käytettyjen ajoneuvojen akkujen kunnon arviointiprosessi. Tätä tietoa käytetään akkujen taloudelliseen kunnostamiseen, jotta niitä voidaan käyttää ajoneuvoissa (2nd use) tai muihin tarkoituksiin (2nd life). REVAMP-hanketta rahoittaa liittovaltion talous- ja ilmastoministeriö (BMWK). 

Akun korjaaminen ja kunnostaminen ovat keskeisiä elementtejä Battery Closed Loop -strategiassa ja MANin kestävän kehityksen strategiassa. Akun mukautuva kapasiteetti ja sen taloudellinen purkaminen ovat tässä yhteydessä olennaisen tärkeitä. Yleistavoitteena on luoda akkumateriaaleille suljettu kierto. Tärkeitä virstanpylväitä tässä akkukierrossa ovat ajoneuvon ensikäytön jälkeen jatkokäyttö ajoneuvossa (2. käyttö) tai toisessa sovelluksessa (2. elämä). 

Arvokkaiden akkumateriaalien suljetun kierron varmistamiseksi MAN keskittyy jo nyt kierrätykseen ja kierrätettyjen raaka-aineiden (kierrätysmateriaalin) palauttamiseen uusiin akkukennoihin. MANin tuotevalikoiman sähköistämiseen liittyvien akkukennojen kasvava kysyntä lisää kasvihuonekaasupäästöjä toimitusketjussa, ellei tämän estämiseksi toteuteta erityisiä toimenpiteitä. Sekundäärimateriaalien käyttö on yksi mahdollisista keinoista, joita on käytettävä akkukennojen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Tällä tavoin edistämme myös kasvihuonekaasupäästöjen nollatason saavuttamista, johon MAN on sitoutunut vuonna 2021 osana Science Based Targets -aloitetta (SBTi). 

Akkumateriaalien suljetun kierron edellytyksenä on, että kierrätysmateriaalia on saatavilla riittävästi. Jotta näin olisi tulevaisuudessa, MAN työskentelee parhaillaan emoyhtiönsä TRATON SE:n ja Volkswagen AG:n COE:n (Centre of Excellence) kanssa konseptien parissa, jotka mahdollistavat akkumateriaalien suljetun kierron. Tavoitteena on varmistaa, että tulevaisuudessa on saatavilla riittävästi kierrätysmateriaalia uusia akkuja varten, jotta Euroopan unionin uuden akkuasetuksen (BattVO) tavoitearvot voidaan saavuttaa. 

Vuonna 2023 MAN Truck & Busista tuli myös Müncheniläisen startup-verkoston Circular Republicin kumppani, jotta päästään lähemmäksi Battery Closed Loop -tavoitetta. Circular Republic on osa UnternehmerTUM GmbH:ta, ja se on asettanut tehtäväkseen tuoda yhteen vakiintuneita yrityksiä ja start-up-yrityksiä kiertotalouden innovaatioiden toteuttamiseksi ja edelleen kehittämiseksi. Ensimmäisessä Circular Republicin johtamassa hankkeessa MAN työskentelee yhdessä muiden yhteistyökumppaneiden kanssa ajoakkujen puoliautomaattisen purkamisen ja kennomoduulien kierrätyksen parissa. 

15.04.2024 9.22Turvalasin rikkoutuminen metsäkoneessa johtuu usein onnettomuudesta
15.04.2024 8.00Teollisuustuotanto väheni helmikuussa 2024 edellisestä kuukaudesta mutta kasvoi edellisestä vuodesta - kasvua metsäteollisuudessa
14.04.2024 11.00Tamtron Group Oyj tuo markkinoille mullistavan AI-pohjaisen automaattisen materiaalien tunnistusjärjestelmän
13.04.2024 10.00SKALin Kujala: Kehysriihestä kasvua panostuksilla väyliin
12.04.2024 23.00KATSO TÄSTÄ MANSEN MÖRINÄT LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
11.04.2024 10.00SSAB ja Manitou Group sopimukseen fossiilivapaan teräksen toimituksista
11.04.2024 8.00Metsä Groupin ja CollectiveCrunchin tekoälysovellus voitti kansainvälisen innovaatiokilpailun
10.04.2024 13.00SKAL selvitti: kuorma-autojen päästövähennyslaitteiden toimintavarmuus huonoa - neljällä viidestä ongelmia
10.04.2024 10.00John Deere Forestry Oy on tehnyt aiesopimuksen fossiilivapaan teräksen toimituksesta SSAB:n kanssa
10.04.2024 8.00Metsä Group aloittaa puukuidusta valmistettujen Muoto?-pakkauksien uuden kehitysvaiheen

Siirry arkistoon »