Huippumodernin sahalaitoksen tehokasta tukkien käsittelyä

26.02.2024 16.44

pohja2.jpg

Metsäteollisuudessa investoidaan vahvasti tulevaan niin laitospuolella kuin konekalustossakin. Se mahdollistaa osaltaan kilpailukyvyn maailmanmarkkinoilla, missä suomalaiselle laadukkaalle puulle löytyy kysyntää jatkossakin.

(kuva yllä: Tehdaspalvelut ovat tänä päivänä tärkeä osa Pohjaset-konsernin toimintaa. Junnikkalan uudessa Oulun sahalaitoksessa vastataan tukkikentän toiminnasta edistyksellisellä kalustolla.)

Junnikkala Oy on ottanut käyttöön vuodenvaihteessa 2024 täysin uuden sahalaitoksen Oulun Laanilassa. Investoinnin kokonaisarvoa oli yli 80 miljoonaa euroa ja sahan tuotantokapasiteetti on jatkossa noin 350 000 kuutiota vuodessa, mistä vientiin lähtee noin 90 prosenttia.

- Se tarkoittaa raaka-aineen osalta sitä että pyöreää puuta kä- sitellään vuodessa reilu 700.000 kuutiota eli vuorokaudessa tarvitaan noin 70 puutavarayhdistelmää mänty- ja kuusitukkia; männyn ollessa pääroolissa noin 80 prosentin osuudellaan. Puu käytetään sataprosenttisesti hyödyksi eikä jätteitä synny ja ympäristöasiat ovat muutenkin Junnikkalalle ykkösasia turvallisuuden ohella. Energiatehokkuus on korkealla tasolla lämmön talteenottoineen. Laitoksen tuotannollinen toiminta on aloiteltu tammikuussa onnistuneen koekäyttöjakson jälkeen. Mittava, aikataulun mukaan edennyt projekti alkaa olla valmis ja nyt päästään tuottamaan laadukasta sahatavaraa, kertoo Junnikkala Oy:n tehdaspäällikkö Antti Kyröläinen.

pohja3.jpg

(kuva: Pohjaset Oy:n kuljettaja Roosa Jylkäs on tyytyväinen uuden Volvo L200H High Lift yläpihtikoneen ominaisuuksiin tukkien käsittelyssä. Projektipäällikkö Ari Alakärppä kehuu Volvojen luotettavuutta ja tehokkuutta.)

Suuri työllistävä vaikutus

Vaikka uusi moderni sahalaitos on todella pitkälle automatisoitu niin sen työllistävä vaikutus on merkittävä.

- Jo rakennusvaiheessa työllistettiin todella paljon tekijöitä eri yritysten kautta ja nyt alkuvaiheessa itse tuotannossa on noin 40 henkilöä, määrän kasvaessa jatkossa, kun päästään täyteen vauhtiin. Kokonaisuudessaan työllistämisvaikutus on useampi sataa henkilöä, kun lasketaan mukaan sahalla operoivat urakoitsijat, metsäkoneyritykset, puutavara-autoilijat sekä muu logistiikka ja huoltopuoli ja paljon muuta, toteaa Kyröläinen. 

Osaavat kumppanit

Uuden Oulun sahalaitoksen pyöreän puun käsittelyn sekä sivutuotteiden käsittelystä vastaa Pohjaset Oy ja valmiin sahatavaran logistiikasta sekä satamaoperoinnista Oy M. Rauanheimo Ab.

- Hyvien kumppaneiden kanssa homma pelaa ja laitos saadaan toimimaan luotettavasti maksimaalisella tehokkuudella, sanoo Kyröläinen.

pohja1.jpg

(kuva: Pohjaset Oy:n uuden Volvo L150H pyöräkuormaajan päätehtävä on Oulun sahan hakkeen käsittelyssä 15 m3 kärkikippikauhalla varustettuna mutta välillä tehdään myös tukkien käsittelyä.)

Pohjaset-konsernin tehdaspalvelut kasvaneet

Pohjaset-konserni on lähes 70 vuotta toiminut logistiikka-, bio- energia-, kierrätys- ja tehdaspalveluita tarjoava perheyritys, joka toimii laajasti Suomessa ja Pohjois-Ruotsin alueella. Henkilökunta on palveluksessa lähes 140 ja toiminta kasvaa tasaisen vahvaa tahtia.

- Tehdaspalvelut ovat tänä päivänä tärkeä osa Pohjasten toimintaa. Niihin kuuluu metsäteollisuuden puunkäsittelypalvelut, sahateollisuuden tukkilajittelupalvelut, metsäteollisuuden sisäisen logistiikan kokonaisvaltaiset palvelut, taloteollisuuden konetyöpalvelut sekä trukki- ja muut konepalvelut, luettelee Pohjaset Oy:n yksikön päällikkö Ville Karassaari.

Metsäteollisuuden tehdaspalvelut Pohjaset aloitti Veitsiluodon sahalla vuonna 1996, missä toimitaan edelleen.

- Siitä toiminta on laajentunut merkittävästi varsinkin viime vuoden aikana, jolloin aloitimme alkuvuodesta operoinnin neljällä Lapin puulastausasemalla, kesällä Kemin biotuotetehtaassa sekä loppuvuodesta Oulun uudella sahalla. Lisäksi toimimme kahdessa puuterminaalissa Meri-Lapin alueella. Yhdessä Pohjaset-konsernin vahvojen logistiikkapalveluiden asiakkaille pystytään tarjoamaan laajoja kokonaisuuksia, kertoo Karassaari.

pohja5.jpg

(kuva: Junnikkalan uuden Oulun sahalaitoksen tuotantokapasiteetti on jatkossa noin 350 000 kuutiota vuodessa, jolloin pyöreää puuta käsitellään noin 700 000 kuutiota vuodessa.)

Käytössä laaja konekalusto

Pyöreän puun ja sivutuotteiden kuten hakkeen käsittelyssä on käytössä laaja konekalusto.

- Yhteensä meillä on tehdaspalvelut-liiketoiminnan puolella noin 25 kappaletta materiaalinkäsittelykoneita, kurottajia, trukkeja, yläpihtikoneita sekä pyöräkuormaajia - ja konsernitasolla vielä enemmä. Uusimme kalustoa tasaiseen tahtiin, mikä takaa operoinnin luotettavuuden, tehokkuuden ja ympäristöystävällisyyden ja sen että ammatti kuljettajillamme on käytössä arvoisensa vehkeet, sanoo Karassaari.

Vahva luotto Volvoon

Volvo on ollut pitkään Pohjaset-konsernin luottomerkki työkoneissa samoin kuin maanteillä näkyvässä kuljetuskalustossa.

- Pyöräkuormaajat ovat olleet oikeastaan aina Volvoja ja lisäksi käytössä on yläpihtikoneita eli High Lift malleja. Luotettavuus ja tehokkuus ovat synonyymeja Volvolle - metsäteollisuuden prosesseissa ei ole varaa yllätys remonteille ja puuta pitää käsitellä todella suuria määriä vuodesta toiseen. Hyödynnämme Volvoissa huoltosopimuksia, mitkä Volvo CE Finland hoitaa esimerkillisesti samoin kuin muutkin asiat, kehuu Karassaari.

Tehokasta tukkien ja hakkeen käsittelyä

Junnikalan Oulun uudella sahalla Pohjaset on saanut operoinnin hyvin pyörimään.

- Tällaisessa projektissa mukanaolo on ainutlaatuinen mahdollisuus, kun rakennetaan kokonaan uusi sahalaitos ja sen ympärille toimiva puunkäsittely sekä logistiset virrat. Meille tuli sahalle kaksi uutta Volvoa eli L200H High Lift yläpihtikone varustettuna 4,3 kuution tukkipihdeillä, jolla hoidetaan sahalinjan syöttö ja lajittelu sekä lokerojen purku - jonkin verran sillä tehdään myös autojen purkua. Toinen uusi Volvo on eli L150H pyöräkuormaaja mihin tuli juuri 15 kuution kärkikippikauha hakkeen käsittelyyn, mikä on koneen päätehtävä, mutta välillä sitä käytetään myös pihdeillä varustettuna tukkien käsittelyssä. Talven aikana Oulun sahan kalustoomme on tulossa lisäksi vielä materiaalinkäsittelykone, kertoo Pohjaset Oy:n projektipäällikkö Ari Alakärppä.

Kehitys menee koko ajan eteenpäin

Volvo oli aikanaan ensimmäinen konevalmistaja, joka esitteli High Lift version pyöräkuormaajasta vuonna 1974.

- Edelläkävijä on kehittänyt tuotetta koko ajan paremmaksi, ja tämä uusimman sukupolven High Lift on kyllä monella tapaa ylivertainen laite tukkikenttien monipuoliseen työskentelyyn. Lähes 40 tonnin painoisessa koneessa on aiempaa isommat renkaat mikä tekee siitä vakaamman ajaa ja kuormata. Sen hydrauliikka on todella pehmeä ja tarkka käyttää samoin kuin voimansiirto ajettaessa. Ohjaamo on tasokas työpaikka mistä on hyvä näkyvyys joka suuntaan, ja hallintalaitteet ovat Volvon tyyliin ergonomiset. Ja sama pätee myös 25-tonniseen L150H pyöräkuormaajaan, mikä on tehokas kone kokoisekseen ja mukava ajaa, sanoo Alakärppä.

26.07.2024 18.00KATSO TÄSTÄ 26.7. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
26.07.2024 9.00Valmet Automotive laajentaa akkujen testauspalveluja
25.07.2024 12.00Metsänlannoitukselle laadittiin kriteerit kestävään kohdevalintaan
25.07.2024 8.00Kemira laajentaa natriumkloraatin tuotantokapasiteettia Etelä-Amerikassa vastatakseen kasvaviin mahdollisuuksiin sellu- ja paperimarkkinoilla
24.07.2024 8.36SSAB julkisti tänään osavuosikatsauksensa 1.1.-30.6.2024 - Premium-terästen toimitukset autoteollisuudelle kasvoivat heikoilla markkinoilla
24.07.2024 8.10Stora Enson puolivuosikatsaus 2024: Tulos parani edelleen ja vakavaraisuus vahvistui
24.07.2024 8.00Stora Enso on nimittänyt uuden talousjohtajan sekä uuden johtajan Packaging Solutions -divisioonalle
23.07.2024 16.44Kilpailu EU-rahoituksesta koveni - Suomen liikennehankkeille 39,11 miljoonaa euroa
23.07.2024 10.22engcon tuo markkinoille risukouran
22.07.2024 20.00KATSO TÄSTÄ VIDEOKOOSTE! Hakkurivalmistaja Bruksin demotapahtuma esitteli uusimmat innovaatiot alan ammattilaisille

Siirry arkistoon »