Stora Enso tähtää kasvaviin puunhankintamääriin kotimaassa

14.02.2024 8.47

Lehtometsaa_12.jpg

Stora Enson puunkorjuu on käynyt täydellä teholla hyvän pakkastalven ansiosta. Kotimaista puuta tarvitaan koko ajan enemmän uusiutuvien tuotteiden valmistamiseen yhtiön tehtailla ja sahoilla.

”Puunhankinnan tavoitteemme ovat korkealla joka puolella Suomea. Tällä hetkellä kysyntää on erityisesti kesäharvennuksille ja uudistushakkuille. Suotuisten korjuuolosuhteiden ansiosta ostamme joillakin paikkakunnilla leimikoita vielä tämän talven korjuuseen”, sanoo ostojohtaja Sami Honkanen Stora Enson Suomen puunhankinnasta.

Stora Enso on lisännyt myös energiapuun hankintaa. Energiapuukohteet ovat metsänkasvatuksellisesti ylitiheitä ja riukuuntuneita metsiä, jotka eivät kuitenkaan täytä varsinaisen harvennuksen kriteerejä ja joista kertyvä puu ei ole hyödynnettävissä jatkojalostettaviksi tuotteiksi. Yhtiö kasvattaa energiapuun hankintaa erityisesti Oulun, Varkauden ja Heinolan tehtaiden puunkorjuualueilla.

”Energiapuun hankinnassa siirrymme nyt isommalle vaihteelle. Esimerkiksi Pohjois-Suomessa tavoitteenamme on hankkia kolminkertainen energiapuumäärä viime vuoteen verrattuna. Metsänomistajan kannalta se on hyvä mahdollisuus, kun energiapuuta korjaamalla hoitamattomat nuoret metsät saadaan kasvuun ja sitomaan hiiltä”, Sami Honkanen kertoo.

Pohjois-Suomessa puunhankinnan kasvu on yhteydessä Oulun tehtaan investointiin, joka valmistuu alkuvuonna 2025. Tuolloin tehtaalla otetaan tuotantoon toinenkin kartonkilinja.

Tehtaat ja puunhankinta luovat taloudellista hyvinvointia maakuntiin

Stora Enso tekee kuitupuusta uusiutuvia ja kierrätettäviä tuotteita Oulussa, Varkaudessa, Imatralla, Joensuun Uimaharjussa, Heinolassa sekä Anjalankosken tehtailla Kouvolassa. Paksurunkoisempaa tukkipuuta taas hyödynnetään Stora Enson sahoilla Honkalahdessa, Uimaharjussa ja Veitsiluodossa sekä Varkauden sahalla ja LVL-tehtaalla puurakentamisen tuotteisiin. Lisäksi Stora Ensolla on aaltopahvipakkauksia valmistavat tehtaat Lahdessa ja Kristiinankaupungissa, joiden raaka-aineena on muiden tehtaiden valmistama kartonki.

”Tehtaiden puunhankinta ja aktiivinen metsätalous luovat maakuntiin taloudellista hyvinvointia eli rahavirtaa aluetalouteen niin puukauppatuloina metsänomistajille kuin korjuu- ja kuljetustuloina Stora Enson paikallisille kumppaniyrityksille”, Sami Honkanen sanoo.

Stora Enso hankkii puuta vain vastuullisesti hoidetuista metsistä. Yhtiö kannustaa metsänomistajia pitämään huolta metsänsä hyvinvoinnista ja puuston kasvusta oikea-aikaisilla metsänhoitotoimenpiteillä ja harvennuksilla.

”Yksi puuston kasvua vauhdittava tekijä on metsän lannoitus. Hyvin kasvava ja terve puusto sitoo hiiltä tehokkaasti ja on vastustuskykyisempi metsätuhoja vastaan. Lannoitus vaikuttaa metsän kasvuun vuosien ajan”, Sami Honkanen mainitsee.

”Nyt on hyvä hetki laittaa oma metsä kasvukuntoon. Puukaupassa hintataso on pysynyt tilastollisesti korkealla tasolla, ja metsänomistaja voi lisäksi hyödyntää puukauppatulojensa säilyttämiseen Tähtitiliä, jonka korko nousi viiteen prosenttiin”, Honkanen lisää.

15.04.2024 9.22Turvalasin rikkoutuminen metsäkoneessa johtuu usein onnettomuudesta
15.04.2024 8.00Teollisuustuotanto väheni helmikuussa 2024 edellisestä kuukaudesta mutta kasvoi edellisestä vuodesta - kasvua metsäteollisuudessa
14.04.2024 11.00Tamtron Group Oyj tuo markkinoille mullistavan AI-pohjaisen automaattisen materiaalien tunnistusjärjestelmän
13.04.2024 10.00SKALin Kujala: Kehysriihestä kasvua panostuksilla väyliin
12.04.2024 23.00KATSO TÄSTÄ MANSEN MÖRINÄT LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
11.04.2024 10.00SSAB ja Manitou Group sopimukseen fossiilivapaan teräksen toimituksista
11.04.2024 8.00Metsä Groupin ja CollectiveCrunchin tekoälysovellus voitti kansainvälisen innovaatiokilpailun
10.04.2024 13.00SKAL selvitti: kuorma-autojen päästövähennyslaitteiden toimintavarmuus huonoa - neljällä viidestä ongelmia
10.04.2024 10.00John Deere Forestry Oy on tehnyt aiesopimuksen fossiilivapaan teräksen toimituksesta SSAB:n kanssa
10.04.2024 8.00Metsä Group aloittaa puukuidusta valmistettujen Muoto?-pakkauksien uuden kehitysvaiheen

Siirry arkistoon »