Kuljetusliike A. Nieminen Ky, Loppi: Puutavarakuljetusta neljässä polvessa

25.11.2023 15.00

nieminen1.jpg

Niemisen sinimustat Volvot ovat tuttu näky Uudenmaan ja Hämeen maanteillä. Yrityksen 75 vuotista taivalta juhlistava täysin uusi Volvo FH16 750 valmistui sopivasti Härmän rekkakarkeloihin, mistä saatiin kotiin tuomisiksi puutavara- autosarjan hopeatila.

(kuva yllä: Kuljetusliike A. Nieminen Oy:n uusin Volvo FH 16 750 on varusteltu työkäytön haasteita silmällä pitäen. Jopa niin onnistuneesti, että auto ylti palkintosijoille maailman kovatasoisimpien puutavara-autojen kilpasarjassa Power Truck Showssa.)

Loppilainen Kuljetusliike A. Nieminen on kuljettanut puuta Etelä-Suomen alueella vuodesta 1947 alkaen. Tuolloin yrityksen nykyisen vetäjän Anssi Niemisen isoisän isä aloitti puunkuljetukset toimittamalla Ford Thames -kuorma-autolla halkoja Lopelta Helsinkiin. Niemisten pitkä Volvo-historia sai alkunsa ensimmäisen sukupolvenvaihdoksen yhteydessä vuonna 1961. Tuolloin Anssin isoisä hankki uuden Volvo 485 Vikingin.

- Pappa oli vasta 17-vuotias. Sai ammattiajoluvan erikoisluvalla. Siitä asti on kuljetettu puuta Volvoilla, sanoo neljännen polven kuljetusyrittäjä Anssi Nieminen.

Nykyisellä toiminimellä yritys on toiminut vuodesta 1985 alkaen. 

- Silloin astui isäni ja hänen veljensä mukaan yritystoimintaan ja tuorein sukupolvenvaihdos tehtiin ensimmäinen toukokuuta tänä vuonna, jolloin vetovastuu siirtyi minulle; ja viides polvi taitaa istua tällä hetkellä tuolla uuden Volvo FH16 750:n hytissä. Pian kolmevuotiaalla Akselilla näyttää olevan jo kovat ajohalut.  Vanhempi poika täyttää pian kymmenen ja tytär seitsemän, että jatkajia olisi ja taitaa tämän suvun perintö vähän velvoittaa puunajoon. Ja pienestä kun opettaa hommaan, niin saadaan hyviä kuskeja auton ratin taakse, Anssi toteaa naurahtaen.

nieminen2.jpg

(kuva: ”Lopen sinimustien” ohjauspyörien takana työskentelee raudanlujia ammattilaisia. Perheyrityksen selkärangan muodostavat Aki (vas.) ja Anssi Nieminen sekä Juliaana Guseff. Vauhtia arkeen tarjoaa joulukuussa kolme vuotta täyttävä Akseli, joka on jo innokas puukuski...)

Juhlavuoden kunniaksi

Niemisten suurimmat asiakkaat ovat Versowood ja UPM. Puuta ajetaan Kanta-Hämeen, Uudenmaan ja Länsi-Uudenmaan alueelta sekä hieman myös Varsinais-Suomesta asiakkaille jalostettavaksi. Ja kuten aikaisemmin mainittiin niin autot, joita on yhteensä neljä, ovat kaikki yrityksen väriteeman mukaisia Volvo FH 16 750 malleja. 

- Kun meillä ei oikein ole muista kokemuksia. Volvolla ajetaan ja sillä selvä, yrittäjä Anssi Nieminen sanoo ja jatkaa, Riihimäen Volvo eli HF Autohuolto on tässä ehkäpä se kantava voima. Sieltä saa aina palvelua ja apua kun tarvitaan. Oli päivä tai kellonaika mikä tahansa, niin aina sieltä joku vastaa puhelimeen ja auttaa. Apu on lähellä!

nieminen32.jpg

(kuva: Yrittäjä Anssi Nieminen on tyytyväinen uuteen autoon ja onnistuneen lopputuloksen mahdollistaneisiin yhteistyökumppaneihin. - Voisi oikeastaan tiivistää, että mitä tarvitaan puunajoon, sitä saa Mäntyharjulta.)

Kun perheyrityksestä on kyse, niin tottahan puunkuljetusauton ajaminen ja nosturin käyttely sujuu myös Niemisten ”terminaaliin” niin ikään näyttävästi varustellulla musta-sinisellä Volvo FH16 750 puutavarayhdistelmällä saapuneelta avopuoliso Juliaana Guseffilta

- Ajoin aluksi muutaman vuoden turvetta Kymeelaakson alueella ja sitten ajauduin puunkuljetusalalle, kun Metsäsen Jari Vehkaladen Metsäkuljetukselta kysyi kiinnostaisiko puunajo? Hetken mietin ja no, miksipä ei. Lähdetään kokeileen ja sillä tiellä ollaan vielä. Firma, paikkakunta ja automerkki on tässä jo ehtinyt vaihtua.

Kesken keskustelun terminaaliin kääntyi vielä kolmas A. Niemisen Volvo. Tällä kertaa ratin takaa hyppää ja ansiokkain liikesarjoin mahdollista Hyviä uutisia! lähetyksen videohaastattelua väistelevä Anssin nuorempi veli Aki Nieminen

- Riihimäen Verso Woodilta tulossa ja työvuoron päätteeksi toin auton tänne. Kotiin pitäisi tästä lähteä. 

Neljättä ”Lopen sinimustaa” ei tällä kertaa terminaalissa nähty, sillä puun on kuljettava. Kuljetusliikkeen uusin auto, kolmevuotiaan Akselin valloittama Volvo FH16 750 pääsee tositoimiin vasta haastattelua seuraavalla viikolla. 

- Ostettiin tämä Jari Salorannalta Riihimäen Volvolta. Yritykselle tuli viime vuonna täyteen 75 vuotta, niin ajateltiin että tehdään nyt sitten vähän näyttävämpi peli sen kunniaksi. Siitä tuli nyt tämän näköinen; perus tukkiauto, Nieminen toteaa vaatimattomasti.

nieminen4.jpg

(kuva: Volvon sisustaksi valittiin, automyyjä Jari Salorannan ehdotuksesta, mustanpuhuva Volvo Black Edition -sisustuspaketti, mihin Ismo Kortesmaa on tehnyt pieniä hienosäätöjä. Äänentoisto on hyvinkääläisen JJ Customin taidonnäyte.)

”Perus kampe”

Vaikka omistaja niin väittääkin, niin ihan perus tukkiautoksi juhlavuoden Volvoa on vaikea mieltää.

- Auton tilasimme syksyllä ja kävimme sitten Perheniemessä Metaldonilla. Otettiin päällerakenteen mittoja vanhasta, että tulee suurinpiirtein samanlainen, kuin muistakin autoistamme. On näet helpompi työskennellä, kun kaikki autot ovat suht samanlaisia. Maaliskuussa haimme auton Göteborgista, Volvon tehtaalta. Se ajettiin tuohon HF Autohuollolle, missä luottomekaanikot asentelivat vähän sähköjä ennen Kongan Konepajalla tehtävää päällivarustelua. Mäntyharjulla asensivat nuo Metaldonin päällirakenteet siihen ja etusermin tekivät. Siitä sitten takaisin HF:lle sähkötöihin ja asennettiin samalla myös aurinkolippa ja valmisteltiin autoa muutenkin Alahärmään Custom Partsille vientiä varten. Sieltä sitten tuli kaikki rosteriosat; pystyputket, puskurit, kattoraudat ja lisävalotelineet ym. Alahärmästä auto palasi taas Riihimäen Volvolle, missä tehtiin lisää sähkötöitä, asennettiin vähän valoja ja majakoita. Auto on ihan viimeisen päälle käsityönä tehty ja suunniteltu itse. Onnistunut toteutus on kaikkien yhteistyökumppanien ansiota, Nieminen summaa auton vaiheita. 

Puutavara-auton matkassa kulkeva suorapuominen Kesla 2112T nosturi on varustettu vähän tavallista leveämmällä tukijalkapalkilla ja hieman vakiota korkeammalla pystytolpalla. 

- Vaakana on Intermercato ja kourana ruotsalainen Gripen. Kaikki hankittu Kongan Konepajalta, Nieminen lisää.

VBG-vetokidan jatkeeksi on tulossa Närkön viisiakselinen kärry, joka ehti valmistua sopivasti auton Härmän Power Truck Showssa pidettyyn ensiesittelyyn. 

- Tässä on kaikki tarpeellinen ja vähän ylimääräistäkin. Olen tosi tyytyväinen kamppeeseen. Siitä tuli just semmonen kuin suunniteltiin, Anssi Nieminen sanoo lopuksi. 

(kuva: Niemisen uusi Volvo toimi elokuun puolivälissä Ammattilehden Hyviä uutisia! lähetyksen studiona - voit katsoa lähetyksen oheisesta linkistä.)

   

25.02.2024 12.00Lämmöksi Oy: Lämpöä metsästä kokonaispalveluna
24.02.2024 13.13Tavaraa määränpäähän kuljetettaessa tulisi välttää takaisinpäin kuljetusta
24.02.2024 12.00Metsäkoneilla riittää töitä - kalusto siirtyy tyylikkäästi
23.02.2024 18.00KATSO TÄSTÄ 23.2. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
23.02.2024 17.12Kuopion Savilahden robottibussin nimeksi Välkky
23.02.2024 15.00Kainuuseen lähes 1000 hehtaaria uusia luonnonsuojelualueita
23.02.2024 9.00Metsänomistajat ja teollisuus voivat saada enemmän arvoa puumassan sisältämistä arvokkaista piilevistä ainesosista
22.02.2024 12.30Ammattilehti koeajaa: Ford Transit Custom AWD - vihdoinkin neliveto!
22.02.2024 9.03Kuitu- ja energiapuun hinnat nousivat ennätyskorkeiksi vuonna 2023
22.02.2024 8.44THL ja Valvira alkoholin kotiinkuljetuksesta: Lainsäädäntö ja valvonta on suunniteltava vastuullisesti

Siirry arkistoon »