Pyöräkoolla ja telavalinnoilla suuri merkitys puunkorjuussa

13.11.2023 16:33

asko13.jpg

Sotkamolainen Metsäkonepalvelu Piirainen Oy vertaili erikokoisin teli-, pyörä- ja telamallein varusteltuja Komatsu 845 ja Komatsu 825 -ajokoneita erittäin pehmeällä suopohjalla tehtävässä puunkorjuussa. 

(kuva yllä: Metsäkonepalvelu Piirainen Oy suoritti puunkorjuun Raumalla 40 hehtaarin kokoiselta suoalueelta, mihin nousee pinta-alaltaan Suomen suurin aurinkopuisto.)

Metsäkoneyrittäjä Asko Piiraiselle avautui Raumalla pinta-alaltaan 40 hehtaarin kokoisella työmaalla mahdollisuus kokeilla kahta eri kokoista ja erilaisin telaratkaisuin varustettua Komatsu -ajokonetta. Kohteeseen nousee vuoden 2023 aikana pinta-alaltaan Suomen suurin auringon valosta sähkövirtaa tuottava aurinkopuisto. Osin jopa poikkeuksellisen pehmeäksi osoittautunut työmaa on Piiraisen mukaan haastavin ja pehmein urakka, jossa hän on vuosi mittaan ollut:

 - Täysin erilainen maapohja ja täysin erilainen suo verrattuna Kainuun alueeseen. Näyttäisi olevan entistä meren pohjaa. Ja kokeiltaessa viisi ja puolimetrinen tukki painui helposti läpi turpeesta, että ollaan tosissaan haastavassa paikassa.

Perinteisesti avohakkuilla puut pyritään ajamaan pinolle eri jälkiä pitkin, mutta tällä työmaalla se ei ole mahdollista. 

- Tässä maapohja ei kestä ollenkaan, ilman että latvuksia tai havuja ei olisi laitettu ajouralle. Täällä ei voida hyödyntää sitä että ajetaan aina eri jälkeä, koska maa ei vain kanna kuorman kanssa. Täällä moto on levittänyt hakkuutähteet tasaisesti, jotta tulisi mahdollisimman kantava avokenttä, mitä saa sitten ajaa. Kevyillä kuormilla ja havutettua uraa pitkin on tuolta neljän sadan metrin päästä suon keskeltä koitettava saada puut pois, Piirainen kertoo.

asko32.jpg

(kuva: Metsäkonepalvelu Piirainen Oy:n Jouko Suutari (vas.), Asko Piirainen ja Juha Niemelä pääsivät vertailemaan kuormatraktoreiden ominaisuuksia todella pehmeissä korjuuolosuhteissa.)

Mitoitus ratkaisee

Haastavilla ja pehmeillä mailla tehtävässä puunkorjuussa käytettävän kaluston valinta ja oikeanlainen mitoitus on Piiraisen mukaan keskeisessä roolissa. 

- Tänne ei pysty tuomaan mitään järeitä motoja ja ajokoneen kanssa pitää olla vieläkin tarkempi. Saatiin Komatsulta lainaksi Komatsu 825:n tähänsavottaan oman Komatsu 845:n pariksi. Ja ollaan vähän tietoisesti tehty tällä työmaalla kokeilua, jossa kumpikin kone varustettiin samanmoisilla Kopan kantavilla teloilla sillä erotuksella että tässä 845:ssa on symmetriset 1100 mm telat takana ja 1000 mm epäsymmetriset telat edessä. Komatsu 825:n on puolestaan varustettu metrisillä epäsymmetrisillä teloilla. Tämä työmaa on näyttänyt toteen se että pehmeillä mailla työskenneltäessä telin rakenteen ja koneen pyöräkoon valinnalla on keskeinen merkitys tässä hommassa. Eli pieni pyöräinen 825:n ei pärjää suomailla läheskään niin hyvin kuin 26,5 tuumaisilla renkailla varustettu 845:n, analysoi Piirainen.

asko22.jpg

(kuva: Suokorjuussa päästiin vertailemaan Komatsu 845 ja Komatsu 825 -kuormatraktoreiden ominaisuuksia erikoisin teli-, pyörä- ja telamallein.)

Keveys, pyöräkoko ja telin pituus 

Pitkätelistä konetta tälle työmaalle ei saatu kokeiluun. Piiraisen mukaan on oleellista että kone kääntyy vaivattomasti, ilman että tela rikkoo pintaa. Kaikkihan tulee hyvin yhden kerran, mutta toinen kerta onkin sitten haasteellisempi. Monta asiaa pitää saada osumaan kohdilleen tällaisella vaativalla maapohjalla, missä ei laani täyty ykköskuormilla.

- Tästä Komatsu 845 saisi varmasti muokattua ideaalisen peh- meiden maiden korjuukoneen telojen off-settiä ja kuormatilaa takana muuttamalla. Jopa 1300 mm tela sinne menisi taakse symmetrisenä, millä päästäisiin sinne 3,3 - 3,4 metrin leveyteen, niin sillä voisi puuta ajaa ihan normaalissakin suoharvennuksessa ja pehmeiden maiden puunkorjuussa. Ja tuohon eteen olisi hyvä saada kymmensenttinen lisää sisäpuolelle, millä saataisiin symmetrinen myös etutelille. Nythän meillä on 845:ssa edessä ja takana sama leveys, vähän vaille 3,3 metriä, Piirainen arvioi ja jatkaa: pieni kevyt runko, isot pyörät ja pitkät telit. Ja telit sillä tavoin sijoitettu etteivät kääntäessä revi turvetta auki, niin sieltä se täydellinen ratkaisu kenties löytyisi.

Pehmeä pohja ei haasta motoa

Työmaalla puut kaadettiin kahdeksanpyöräisellä Komatsu 901 XC:llä. Piirainen sanoo metrin leveillä umpiteloilla varustetun 901:n pärjäävän hienosti suolla - no nyt kun ollaan suunnittelemassa uutta, niin tietysti siihenkin voisi sovittaa 26,5 tuumaiset pyörät ja parikymmentä senttimetriä leveämmät telat. 

- Täytyy kyllä erikseen mainita että motolla ei ole ollut tällä energiapuun korjuussa ollut tällä työmaalla mitään ongelmia. Tärkeintä on ollut jättää kannot mataliksi ja tehdä ajokoneille mahdollisimman suora kulku pinolle. Se on sitten sitä motokuskin ammattitaitoa, että saa latvukset ja havut aseteltua oikeassa määrin käännöksiin ja monttuhin. Ja osaamista kysytään myös ajokoneen ohjaksissa, sillä tällä työmaalla nosturilla tehtävällä painopisteen siirrolla on tärkeä merkitys etenemisessä. Mutta ammattitaitohan on meidän tavaramerkki, kiteyttää Asko Piirainen. 

29.11.2023 15:01Kaukolämmön toimitusvarmuus talvikaudella 99,99 %
29.11.2023 11:22Scania Suomen vaihtoautokeskus muutti Kouvolaan
29.11.2023 11:13Äänekosken biotuotetehtaalla kuolemantapaus
29.11.2023 11:04Täysin uusi kolmannen sukupolven Dacia Duster nostaa ominaisuudet, tilat ja varustelun entistä korkeammalle tasolle
29.11.2023 9:40Avesco Used Day 2023 nyt perjantaina 1.12. Keravalla - lähde edullisille konekaupoille
29.11.2023 9:30INFRA ry: Vaihtelevat kelit ja jälkeen jäänyt väyläinfra vaarantavat talviliikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta
29.11.2023 8:00Ruotsin pääministeri mukana SSAB:n pohjoismaisen tuotantojärjestelmän uudistuksen käynnistyksessä
28.11.2023 13:00Kiinteistönhoito-Keskiviikko 29.11.2023 klo 10-14 huomenna Helsingin Tattarisuolla
28.11.2023 12:17Uudet teknologiat monimuotoistavat metsänhoidon opetuksen
28.11.2023 12:12Ponsse varautuu tuotannon sopeutukseen - lomautusuhka koskee koko tuotantoa

Siirry arkistoon »