Arjen matkat avainasemassa liikkumisen lisäämisessä ? kestävään liikkumiseen kannustavaa Liikkujan viikkoa vietetään jo 20. kerran

11.09.2023 11.45

Euroopan_liikkujan_viikko_-logo.jpg

Vuosittainen Euroopan liikkujan viikko tulee taas 16.22.9.2023. Tänä vuonna viikolla kannustetaan miettimään, millä tavalla päivittäisestä arjen matkasta voi saada itselleen energiaa erilaisilla liikkumisvaihtoehdoilla. Suomessa Liikkujan viikkoa on vietetty vuodesta 2003 lähtien, ja sen 20-vuotisjuhlan kunniaksi kuntia halutaan mukaan ennätysmäärä.

Aktiivisempaan elämäntapaan ja arjen liikkumisen lisäämiseen ovat viime aikoina kannustaneet niin tasavallan presidentti kuin uusi hallitusohjelmakin. Myös Liikkujan viikolla kehotetaan lisäämään aktiivista liikkumista arjen keskellä, esimerkiksi työmatkoilla, kauppareissuilla tai harrastuksiin kulkemisessa. Kestävän liikkumisen tavoilla voi säästää polttoainetta ja energiaa, mutta liikkumisesta voi myös ladata itselleen energiaa.

– Vaihtoehtoisen tai uuden kulkutavan valinnalla voi lisätä arkeensa aktiivisuutta, saada itselleen rauhoittumisaikaa tai vaikka löytää uuden reitin määränpäähän. Liikkujan viikolla haluamme kannustaa kaikkia miettimään ja kokeilemaan, miten eri kulkutapoja käyttämällä voi saada itselleen matkasta energiaa, kehottaa erityisasiantuntija Michaela Sannholm Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.

Haussa uusi osallistujaennätys

Viime vuonna Euroopan Liikkujan viikolle osallistui Suomesta ennätykselliset 34 kuntaa. Tänä vuonna on haussa uusi ennätys osallistujamäärässä, ei vähiten sen takia, että Liikkujan viikkoa on vietetty Suomessa nyt 20 vuotta, vuodesta 2003 lähtien.

Useimmissa Suomen kaupungeissa ja kunnissa kestävä liikkuminen on agendalla jollain tavoin. Siksi jokainen kunta voi lähteä rohkeasti mukaan osallistujaksi ja aktivoida omia asukkaitaan kokeilemaan kestäviä liikkumismuotoja eli kävelyä, pyöräilyä, julkista liikennettä, sähköpyörää tai kimppakyytiä arjen keskellä.

– Monet kunnat ja kaupungit ovat ottaneet kestävän liikkumisen teemoja mukaan suunnitelmiin ja strategioihin. Kunnissa on esimerkiksi parannettu kävelyn olosuhteita, rakennettu pyöräteitä tai panostettu joukkoliikenteeseen. Liikkujan viikko on kunnille mainio ajankohta nostaa esiin näitä pysyviä kestävän liikkumisen toimenpiteitä, joita on jo suunnitteilla tai toteutettu, kertoo Liikkujan viikon koordinaattori Jenni Marsio Motivasta.

Esimerkiksi jo toteutetuista tai suunnitteilla olevista toimenpiteistä kertominen kunnan viestintäkanavissa riittää viikon toimenpiteeksi, eikä osallistuminen vaadi erityisen tempauksen tai tapahtuman järjestämistä.

– Toki ilolla seuraamme kaikkia erilaisia tapahtumia, joita kunnissa vuosittain keksitään järjestää. Vaikka Liikkujan viikolle virallisesti ilmoittautuvat kunnat ja kaupungit, tapahtumia voivat järjestää kaikki innokkaat. Ja jokainen voi myös itse kokeilla jonakin päivänä Liikkujan viikolla sellaista liikkumismuotoa, jota ei tule päivittäin käytettyä, Jenni Marsio toteaa.

Liikkujan viikko näkyy myös somekampanjan muodossa Facebookissa ja Instagramissa. Liikkujan viikkoon osallistuville kunnille on tarjolla vapaasti hyödynnettävä materiaalipaketti kuntien viestinnässä käytettäviksi.

Faktaboksi: Miten eri kulkutavoilla voi ladata itselleen energiaa?

 1. Pyöräily: Lataa liikevoimaa pyörällä, kun haluat matkata sujuvasti omin voimin.
 2. Julkinen liikenne: Lataa liikevoimaa julkisilla, kun haluat oman kuljettajan ja hengähdyshetken.
 3. Kimppakyyti: Lataa liikevoimaa kimppakyydillä, kun haluat jakaa saman suunnan. 
 4. Kävely: Lataa liikevoimaa kävellen, kun haluat kulkea ajatustesi kanssa rauhassa. 
 5. Sähköpyörä: Lataa liikevoimaa sähköpyörällä, kun haluat siirtyä joustavasti pidemmänkin matkan.

Faktaboksi: Tiesitkö nämä kestävästä liikkumisesta?

 1. Jo puolen tunnin päivittäinen kävely voi parantaa kestävyyskuntoa 10–15 % muutamassa kuukaudessa. (UKK-instituutti)
 2. Koululainen kulkee kouluvuoden aikana noin 400 matkaa kodin ja koulun välillä. Alakoululaisten alle viiden kilometrin koulumatkoista suuri osa kuljetaan kävellen ja pyörällä. Yläkouluiässä lihasvoimin liikkuminen saman pituisilla koulumatkoilla vähenee. (LIITU-tutkimus, 2022)
 3. Pyörää käytetään tasaisesti kaikissa tuloluokissa. Korkeimmissa tuloluokissa pyörällä liikuttuja kilometrejä kertyy kuitenkin enemmän kuin muissa tuloluokissa.
 4. Naiset tekevät 63 % kaikista joukkoliikennematkoista. (Henkilöliikennetutkimus, 2021)
 5. Jo reilun 20 km matkoilla joukkoliikenteen nopeus on kilpailukyinen autoon verrattuna, jos sopiva joukkoliikenneyhteys on tarjolla. (Henkilöliikennetutkimus, 2021)
 6. Henkilöautoon mahtuu tyypillisesti 5 henkeä, mutta silti useimmiten autossa matkataan yksin tai kaksin. Autoilun tehokkuutta voi lisätä nappaamalla samaan suuntaan vaikkapa työpaikalle tai harrastuksiin kulkevia kyytiin. (Henkilöliikennetutkimus, 2021)
 7. Oulussa pyöräillään lähes kolminkertainen määrä Suomen keskiarvoon verrattuna.  (Henkilöliikennetutkimus, 2021) 
 8. Sähköavusteisella pyörällä tehty keskimääräinen matka on noin 10 km. Kaikista suomalaisten päivittäisistä matkoista 75 % on alle 10 kilometrin pituisia. Kun pyöräilyn taakka kevenee sähköavusteisen pyörän ansiosta, taittuu jopa parinkymmenen kilometrin matka leikiten. (UKK-instituutti, Romutuspalkkiokampanjan seurantatutkimus, 2023)

11.9.2023 mennessä Liikkujan viikolle on tänä vuonna ilmoittautunut mukaan 18 suomalaista kuntaa tai kaupunkia, ja mukaan ehtii ilmoittatumaan vielä itse Liikkujan viikonkin aikana. Ajantasaisen tilanteen mukana olevista kunnista voi tarkistaa European Mobility Week -verkkosivuilta: https://mobilityweek.eu/participating-towns-and-cities/?year=2023&country=FI

Motiva Oy koordinoi Suomessa Euroopan liikkujan viikkoa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin toimeksiannosta.

24.04.2024 10.22Metsä Group ilmoittaa laajentavansa järeysrunkohinnan käytön kaikkiin hakkuutapoihin
24.04.2024 9.20SSAB:n osavuosikatsaus: Erikoislujat teräkset vakaat muutoin heikoilla markkinoilla
24.04.2024 8.00Nordic Bioproducts Group avasi Lappeenrantaan tehtaan, joka tuottaa innovatiivisia biomateriaaleja uudella teknologialla
24.04.2024 7.00Gasum rakentaa kaasutankkausaseman Raumalle
23.04.2024 11.11Trelleborg esittelee viimeisimmät rengasinnovaatiot Intermat Construction Fair -messuilla Pariisissa, Ranskassa 24.-27. huhtikuuta
23.04.2024 9.10Ponssen osavuosikatsaus Q1/2024 - Vuoden ensimmäinen neljännes oli haastava
23.04.2024 8.51Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi käynnistyi - Taivaalla viipyilevä kone kuvaa rakennukset ja tiet
22.04.2024 12.00Metsätuhot vuonna 2023 -raportti: Kirjanpainajan aiheuttama kuusikuolleisuus kolminkertaistunut
22.04.2024 9.55Traficomin katsastuksen vikatilastot julkaistu - miltei joka viides sähköauto hylättiin
22.04.2024 9.09Kohlerilta uusi HVO generaattori teollisuuskäyttöön

Siirry arkistoon »