IVECO ottaa yhteisyrityksen omistukseensa

14.05.2023 11:00

nicolaiveco.jpg

IVECO Group ja Nikola Corporation ilmoittavat siirtyvänsä innolla uuteen vaiheeseen vuonna 2019 alkaneessa kumppanuudessaan. Tähän mennessä kumppanuudessa on saavutettu kaikki tarvittavat virstanpylväät yritysten asiantuntemuksen hyödyntämiseksi päästöttömien raskaiden (luokka 8) kuorma-autojen käyttöönottamisessa Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa. 

Yritykset työskentelivät yhdessä tasaista tahtia koronapandemiasta ja toimitusketjun haasteista huolimatta saavuttaakseen edellisen vaiheen tulokset ja lanseerasivat sähköakku- (Battery Electric Vehicle, BEV) ja polttokennosähköautot (Fuel Cell Electric Vehicle, FCEV) alueelliseen ja kaukoliikenteeseen.

Kumpikin yritys haluaa nyt keskittyä entistä selkeämmin raskaaseen liikenteeseen. IVECO Group keskittyy Eurooppaan sekä jatkokehittämään ja kaupallistamaan omia akkukäyttöisiä sähkökuorma-autojaan. Lisäksi Iveco aikoo ottaa käyttöön oman GATE-rahoitusliiketoimintamallinsa. Nikola keskittää toimintansa Pohjois-Amerikkaan lähestymällä asiakkaitaan integroidusti. Nikola tarjoaa BEV-, FCEV- ja vetyinfrastruktuuria HYLA-tuotemerkkinsä kautta.

IVECO Group ottaa Saksan Ulmissa sijaitsevan yhteisyrityksen kokonaan omistukseensa. Lisäksi IVECO Group saa lisenssin käyttää vapaasti ajoneuvojen ohjausohjelmistoja ja jatkaa niiden kehittämistä yhdessä kehitettyihin BEV- ja FCEV-malleihin. Nikola saa IVECO S-Way -teknologialisenssin Pohjois-Amerikkaan ja siihen liittyvien komponenttien toimituksen Iveco Groupilta. Lisäksi Nikola saa yhteisomistukseen Generation 1 eAxles -teknologian, joka on kehitetty yhdessä IVECO Groupin voimansiirtobrändin FPT Industrialin kanssa.

IVECO Group kattaa uuteen yhteistyövaiheeseen liittyvät pääomakulut käytettävissä olevalla likviditeetillään hankkimalla edellä mainitut erät osittain käteisellä (35 miljoonaa dollaria) ja osittain Nikolan osakkeilla (20 miljoonaa osaketta). Syntyneestä negatiivisesta kassavaikutuksesta huolimatta IVECO Group ennustaa kompensoivansa sitä kassavirran kerryttämisellä. Tämä ei muuta Iveco Groupin kassavirtatavoitetta vuodelle 2023, sillä se säilyttää myös merkittävän määrän Nikolan osakkeita. IVECO Group ja Nikola jatkavat työskentelyä kohti samaa perimmäistä tavoitettaan: olla energiamurroksen ja tulevaisuuden liikkuvuuden johtaja.

Edellä mainitut toimenpiteet edellyttävät kaikkia sovellettavia viranomaishyväksyntöjä ja lopullisten sopimusten valmistelua yhtiöiden välisen sitovan ehdon ehtojen täysimääräiseksi toteuttamiseksi.

01.06.2023 10:33Ponssesta ensimmäinen metsäkonevalmistaja, joka käyttää SSAB:n fossiilivapaata terästä
01.06.2023 8:11Niemi Palvelut tuo napapiirin pohjoispuolelle alueen ensimmäisen raskaan liikenteen ladattavan hybridin
31.05.2023 11:00Manufacturing Performance Days kokoaa teollisuuspäättäjät Tampereelle
31.05.2023 9:30Scania uudistaa linja-autoliiketoimintaansa - Scania Citywiden, Scania Interlinkin ja C-alustojen myynti ja tuotanto lopetetaan
31.05.2023 9:17Tukes on aloittanut laajan selvityksen parvekekaidejärjestelmien turvallisuudesta
30.05.2023 16:20Kuljetusyrittäjä Niclas Hautanen: "Puunajo on mahdollisuuksien ala"
30.05.2023 15:22Mitsubishi EDiA XL -trukkisarja on voittanut kansainvälisen Red Dot - suunnittelupalkinnon
30.05.2023 11:00John Deere Forestry esittelee koko metsäkonemallistonsa Swedish Forestry Expossa tämän viikon lopulla
30.05.2023 9:05Peukku-baarin uudet tarjottimet valmistetaan metsäteollisuuden tähteistä
30.05.2023 8:43BMW:n 5-sarja uudistuu - raamikkaampi ja lihaksikkaampi

Siirry arkistoon »