Dakar-rallin kärkikymmenikkö automaatiikan avuin maaliin

08.02.2023 14:31

Kuva2_AllisonTransmission.jpg

Tämän vuoden aavikolla ajettavan Dakar-rallin kuorma-autoluokan voittajaksi nousi Team De Rooy. Joukkueen kaikki kuorma-autot on varustettu Allison Transmissionin vaihteistolla. Kilpailun tuloslistasta nähtiin, että itse asiassa kaikki Dakar-rallin kymmenen parhaan joukkoon yltäneet kuorma-autot oli varustettu Allisonin automaattivaihteistolla.

Maailman tiukimman vuotuisen moottoriurheilukilpailun 45. osakilpailu käytiin äärimmäisissä lämpötiloissa ja Saudi-Arabian vaihtuvissa ja haastavissa maastoissa. Ralli alkoi 31. joulukuuta Punaisenmeren rannalta ja päättyi lopulta Persianlahden hiekkaisille rannoille Dammamiin 15. tammikuuta – yli 8 500 kilometrin matkan jälkeen.

– Tavoitteemme oli voittaa tämän vuoden Dakar, ja onnistuimme siinä. Kisan voittajilta Janusilta, Marcelilta ja Darekilta nähtiin hienoja suorituksia. Lisäksi Martin van den Brink ja hänen poikansa Mitchel tekivät fantastisen työn ja sijoittuivat kolmanneksi ja neljänneksi, kertoo Team De Rooyn kapteeni ja omistaja Gerard De Rooy.

– Tämän vuoden Dakar-ralli oli yksi kovimmista, mitä muistan, ja sen aikana sattui monia yllätyksiä. Allisonin täysautomaattivaihteistojen ansiosta tiimit pystyivät ajamaan täydellä nopeudella ja siirtämään täydet tehot renkaisiin hankalimmissakin maastoissa, jatkaa Gerard De Rooy. 

Hyvä valinta kärkisijoituksia jahtaaville

Kaikissa tämän vuoden Dakar-rallin kymmenen parhaan joukkoon sijoittuneessa kuorma-autossa oli Allisonin automaattivaihteisto. Suurin osa oli Allison 4000 Series™ -vaihteistoja. 4000-sarja on suunniteltu keskisuurille ja raskaille hyötyajoneuvoille, ja sitä käytetään laajasti raskaissa rakennus-, jäte-, hälytys- ja pelastusautoissa sekä puolustusajoneuvoissa maailmanlaajuisesti.

– Allison on ylpeä voidessaan tarjota Dakar-kilpailijoiden käyttöön järeät täysautomaattivaihteistot, jotka takaavat erinomaisen luotettavuuden, ohjattavuuden, kiihtyvyyden ja alan johtavaa suorituskykyä, toteaa Allison Transmissionin Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan markkinointijohtaja Sjoerd Vos. Hän jatkaa:

– Dakar-ralli on moottoriurheilukilpailuista vaativin, ja Allisonin automaattivaihteistot todistivat jälleen kerran kykynsä suoriutua erilaisissa vaativissa olosuhteissa, kuten jyrkissä mäissä, dyyneillä ja pehmeässä maassa.

Kuljettajaa auttavat ominaisuudet

Allisonin täysautomaattivaihteistossa on useita ominaisuuksia, jotka tekevät siitä täydellisen työntövoimaratkaisun moottoriurheiluun. Yrityksen patentoitu momentinmuunnin moninkertaistaa liikkeellelähtömomentin ja antaa enemmän voimaa vetopyörille. Tämä tekee liikkeellelähdöstä nopeampaa ja ohjailtavuudesta helpompaa erityisesti hiekkaisessa ja mutaisessa maastossa.

Lisäksi Allisonin Continuous Power Technology™ ehkäisee vaihteiston vedon katkokset, joita esiintyy vaihtaessa manuaali- ja automatisoiduilla manuaalivaihteistoilla (AMT). Allisonin vaihteistot vaihtavat automaattisesti oikeaan aikaan ottaen huomioon hyötykuorman, tienpinnan pidon ja kaltevuuden, mikä mahdollistaa tasaisen vaihdon täydellä teholla. Tämä tekniikka suojaa ajoneuvon osia ja ehkäisee kuljettajan väsymystä. Mahdollisuus keskittyä ajamiseen ilman, että tarvitsee vaihtaa jatkuvasti vaihteita, on ratkaisevan tärkeää rallikilpailussa, jossa kuljettajien on pidettävä molemmat kädet ratissa ja silmät radalla joka sekunti.

Allisonin sisäänrakennetut hidastimet tarjoavat kuljettajille lisäetua avustamalla ajoneuvoa hidastamaan kuluttamatta jarrujärjestelmää. Ne myös vähentävät lämmön kertymistä renkaisiin, mikä on tärkeä etu Dakarissa, kun ajoneuvot ajavat syvällä hiekassa ja korkeissa lämpötiloissa. Tämä auttaa pidentämään renkaiden käyttöikää, mikä vähentää aikaa vievää huoltoa rallin aikana. Suunnistaessaan 15 päivän ajan äärimmäisissä olosuhteissa kuljettajat kyllä huomaavat Allisonin täysautomaattivaihteistojen edut ja kestävyyden.

Allison Transmission

Allison Transmission on maailman suurin keskiraskaiden ja raskaiden hyötyajoneuvojen sekä Yhdysvaltojen sotilasajoneuvojen täysautomaattivaihteistojen valmistaja. Yhtiö toimittaa myös hyötyajoneuvojen voimansiirtoratkaisuja, kuten sähköhybridi- ja täyssähköiset voimansiirtojärjestelmät. Allisonin tuotteita käytetään maailmanlaajuisesti useissa eri ajoneuvoissa, kuten maantiekuorma-autoissa (jakelu, jätehuolto, rakentaminen, pelastustoimi), linja-autoissa (koulukyyditys, transit-liikenne, lähiliikenne), matkailuautoissa, matkailuajoneuvoissa, off-highway-ajoneuvoissa ja -laitteissa (energiantuotanto, kaivosala ja rakennusteollisuus) sekä puolustusajoneuvoissa (pyörillä ja teloilla kulkevat). Vuonna 1915 perustetun yhtiön pääkonttori sijaitsee Indianapolisissa, Yhdysvalloissa. Allison toimii yli 80 maassa, ja sillä on alueelliset pääkonttorit Alankomaissa, Kiinassa ja Brasiliassa sekä tuotantotilat Yhdysvalloissa, Unkarissa ja Intiassa. Allison Transmissionilla on myös noin 1 500 itsenäistä jakelu- ja jälleenmyyntitahoa ympäri maailman.

www.allisontransmission.com

20.03.2023 9:02Nimitykset: Juha Ruotsalaisesta uusi Autotuojat ja -teollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja
17.03.2023 14:22Päättäjät nopeuttaisivat liikenteen sähköistymistä hankintakannusteilla ja latausinfratuilla
17.03.2023 10:32Mersun sähkökuorma-autot testataan Lapissa
17.03.2023 10:11Suomessa arviolta 120 000 valkohäntäpeuraa
16.03.2023 15:22Volvo luopuu tappiollisesta bussikorien valmistuksesta Euroopassa
16.03.2023 13:22Huippuluokan lentokoneasentajan koulutusta Savon ammattiopistosta
16.03.2023 10:22Yksityismetsien tuotot huippuvuosien tasolla
15.03.2023 13:43Ponssen vuosikertomus ja vastuullisuusraportti 2022 on julkaistu
15.03.2023 8:11Kia EV9 kokee radikaalin muodonmuutoksen - ensiesittely myöhemmin tässä kuussa
14.03.2023 12:33Nimitykset: Timo Rajala Volvo Truck Center Tampereen huoltopäälliköksi

Siirry arkistoon »