Talkooväki antoi Scanialle valoisan jouluilmeen

05.12.2022 9:00

Scania_Christmas.png

Auran Kuljetuspalvelu talkoolaisineen puki Scanialle 3 000 jouluvaloa, nosti kyytiin leikkimökinkokoisen piparkakkutalon ja aidon reen. Ne toivat joulumieltä jouluvalokulkueen tuhansille katsojille.


Auran Kuljetuspalvelu Oy:llä pian aloittava ajojärjestelijä Saara Okko ei myönnä helposti itkevänsä, mutta silloin liikutuksen kyynel tunki silmäkulmaan. Elettiin mustaa marraskuuta, koronavuotta 2021 ja lumettomat pellot imivät vähätkin valonkajot savensa syvyyksiin. Saara oli tullut lapsineen katsomaan Auran kunnan ja yrittäjien organisoimaa ajoneuvojen jouluvalokulkuetta, ensimmäistä Suomessa järjestettyä.

Auran kyläraitti alkoi kuin hehkua, kun letka valoin koristeltua raskasta liikennettä lipui paikalle. Auran Kuljetuspalvelun Scanian lavalla työkoneen kauhassa kimalteli pakettiröykkiö.

”Liikutuin, kun näin miten paljon ihmiset olivat panostaneet”, Saara kertoo.

Tapahtumasta tuli valtavasi hyvää palautetta, ja se päätettiin järjestää tänä vuonna uudelleen. Auran Kuljetuspalvelu lähti mukaan toistamiseen.

”Tänä vuonna päätimme tehdä autosta entistä näyttävämmän”, Auran Kuljetuspalvelun yrittäjä Mika Mäkilä sanoo.

Mika Mäkilä osallistui Auran jouluvalokulkueeseen yrityksen uusimmalla Scanialla, joka lavoineen nimettiin ”Kaanian joulumaailmaksi”.

Mika Mäkilä osallistui Auran jouluvalokulkueeseen yrityksen uusimmalla Scanialla, joka lavoineen nimettiin ”Kaanian joulumaailmaksi”.


Yli 3000 jouluvaloa

Tuntia ennen jouluvalokulkueen ajoneuvojen kokoontumisaikaa Mikan Scania R580:n ympärillä on täysi touhu päällä. Trukkipiikeillä on nostettu lavalle Reijo Koskisen rakentama piparkakkutalo, joka on taikinan sijaan tehty vanerista. Kyydissä on myös aito reki, joulukuusi ja perävalojen seurana piparkakku-ukko ja -akka.

Saara kiipeilee lavalla ammattilaisen ottein, ja itse asiassa sellainen hän onkin, koulutukseltaan myös somistaja. Saara huutaa miehiä tuomaan lisää siimaa. Tällä kertaa kuormansidonta hoidetaan liimalla, siimalla, naulapyssyllä ja teipillä.

”Olen käynyt tänään kuusi – seitsemän kertaa Tokmannilla. Viime vuonna autossa oli jouluvaloja noin 2 300, nyt yli 3 000”, Mika sanoo ja hieroo otsaansa.

Pian Auran Kuljetuspalvelussa aloittava uusi ajojärjestelijä Saara Okko somisti lavan paraatikuntoon.

Pian Auran Kuljetuspalvelussa aloittava uusi ajojärjestelijä Saara Okko somisti lavan paraatikuntoon.


”Toivotaan, että auto käynnistyy. Valoihin otetaan virtaa mikron invertterin kautta.”

Jokainen kuljetusyrittäjä tietää, kuinka kallista on seisottaa ajoneuvoa työpäivän ajan, mutta Mika on valmis tekemään sen lasten vuoksi.
”Sydämellä tätä tehdään. On ilahduttavaa tuoda ihmisille hyvää mieltä, etenkin lapsille.”

Jouluvalokulkueeseen osallistuva kuorma-auto ajaakin kuin vaivihkaa positiivista näkyvyyttä koko kuljetusalalle.

Mika Mäkilän Scanian lavalle nostettiin leikkimökin kokoinen piparkakkutalo osana ''Kaanian joulumaailmaa''.

Mika Mäkilän Scanian lavalle nostettiin leikkimökin kokoinen piparkakkutalo osana ''Kaanian joulumaailmaa''.


Yritys kasvoi

Ei ole sattumaa, että juhlaparaatin lähtevänä vetoautona - tai vetonaulana ­ on Scania.
”Kyllä minulla veri vetää niiden puoleen. Scania on toimintavarma ja minun kokoiseni mies mahtuu hyttiin”, yrittäjä sanoo.

Mikan isällä oli kahden pakettiauton kuljetusliike. Kun isä sairastui, Mika siirtyi yrittäjäksi vuonna 2012 ja laittoi vauhtia rattaisiin. Menestystarina alkoi rakentua, ja nyt Auran Kuljetuspalvelussa on pakettiautojen lisäksi kymmenen kuorma-autoa, traktoreita ja pienempiä työkoneita, vaihtolavoja ja täysperävaunuja. Yrityksessä tehdään myös piha- ja maansiirtotöitä.

Varsinaissuomalaisessa Auran kunnassa ei ole montaa asiaa, mitä Mika ei pystyisi kuljettamaan.
”Muuten asiat toimivat hyvin, mutta uusia työntekijöitä on hankala löytää. Hyvät ovat joko töissä tai eläkkeellä.”

Yrittäjä Mika Mäkilän työpäivä vaihtui perjantaina valolähetin hommiksi, sillä hän haki paikallisesta liikkeestä useamman erän jouluvaloja.

Yrittäjä Mika Mäkilän työpäivä vaihtui perjantaina valolähetin hommiksi, sillä hän haki paikallisesta liikkeestä useamman erän jouluvaloja.


Mutta nyt on lopetettava haastattelu, sillä on aika lähteä kulkueen kokoontumispaikalle. Mika kapuaa juhlakuntoon koristellun työautonsa hyttiin ja starttaa. V8 mörähtää uskollisesti käyntiin. Lavalla kimmeltää tuhansien valojen loisteessa todellinen joulumaailma. Mika ajaa ulos tallista ja suuntaa jakamaan jouluiloa tienvarsille kerääntyneille sadoille ihmisille.
27.01.2023 21:00KATSO TÄSTÄ 27.1. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa metsäkone-, maarakennus- ja kuljetusalan tuoreet kuulumiset
27.01.2023 10:36Kalatalous: Suomen silakkasaalis oli edelleen niukka - rannikolta saatiin hyvin ahventa ja muikkua
27.01.2023 10:00Nimitykset: Rami Keinänen GLi Express Oy:n toimitusjohtajaksi
26.01.2023 14:09Tulevaisuuden biokiertotalous arvostaa raaka-aineita ja tähtää niiden kokonaisvaltaiseen hyödyntämiseen
26.01.2023 10:12Sähköautot: Suomalaisia latausratkaisuja Eurooppaan ja Afrikkaan
25.01.2023 14:37Nicola ja Allison yhteistyöhön
24.01.2023 18:00FPT Industrialin 13-litrainen vetypolttomoottori valjastettu kaupalliseen käyttöön
24.01.2023 16:00Savonlinnalaiselle hakkuukoneenkuljettaja Mikko Honkaselle "Työyhteisön hyvä tyyppi" -stipendi
24.01.2023 10:09Vanhuuseläkkeelle siirtyminen myöhentynyt merkittävästi aikaisemmasta
24.01.2023 9:31Tilastot: Teollisuuspuun kauppa - joulukuu 2022

Siirry arkistoon »