Risupeto teki konekuskista energiapuu urakoitsijan

04.10.2022 17:55

petoirti1.jpg

Jarkko Iivonen Virroilta lähti koneenkuljettajasta yrittäjäksi, kun löysi täysin uudenlaisen menetelmän tehdä karsimatonta energiapuuta tehokkaasti.

(kuva yllä: Jarkko Iivonen päätti lähteä yrittäjäksi, kun löysi tehokkaan ratkaisun energiapuun tekoon: - Risupeto on nimensä mukainen laite. Kun katselee sen työskentelyä niin asia valkenee.)

Maatalon poikana koneiden kanssa on tullut aina värkättyä. Toimin pitkään metsäkoneenkuljettajana ja tein myös kaivukoneella metsämaanmuokkauksia. Yrittäjäksi lähtemisen kipinä syntyi, kun yksi kaunis päivä tuli motolla jälleen harvennuskohde eli melkoinen ryteikkö eteen, ja mietiskelin että eikö tähän hommaan oikeasti löydy viisaampaa ratkaisua. Aloin tutkimaan internetin ihmeellistä maailmaa ja löysin videoita Risupeto -energiapuupoimurista, mikä näytti olevan aivan uskomattoman tehokas ja rakenteeltaan viisaan yksinkertainen, sanoo Jarkko Iivonen

Investointipäätös syntyi nopeasti

Ajatuksesta innostuneena Iivonen suuntasi auton keulan kohti Iittiä Reformet Oy:lle; Risupedon synnyinseudulle.

- Keskustelut laitteen kehittäjän Jani Karvasen kanssa ja tutustuminen Risupetoon työmaalla vakuuttivat niin että tein lopullisen päätöksen energiapuu urakoitsijaksi lähtemisestä. Olin perustanut jo loppuvuodesta 2020 T:mi JJ Iivosen ja tein talvella ensin aurahommia Virtain kaupungille, kunnes ostamani Risupeto valmistui kevättalvella. Alustakoneeksi hankin käytetyn 15-tonnisen Kobelco SK 140 SRLC-5 kaivukoneen Volvo CE:ltä Vantaalta ja Risupedon asennuksen sekä kaivukoneen tarvittavan varustelun hoiti Reformet. Koneeseen asennettiin myös yletin sekä Risupeto Edition -tukisukset, mitkä vakauttavat metsässä ajoa ja tuovat tarvittavaa vastapainoa pitkälle ulottuvalla energiapuupoimurilla operointiin, kertoo Iivonen. 

petoirti2.jpg

Ryteikköä riittää

T:mi JJ Iivonen aloitti urakoimaan Risupedolla energiapuuta MHY Pohjois-Pirkalle.

- Savotat ovat Virtojen lisäksi aika laajalla alueella pohjoisella Pirkanmaalla, missä töitä riittää. Metsissä ja tienvarsissa on todella paljon raivaamatonta ryteikköä, mitä hyödynnetään maassamme edelleen aivan liian vähän kotimaisen energian tuotantoon. Kun metsät siivotaan niin puut kasvavat paremmin ja virkistyskäyttö lisääntyy samalla kun metsässä on mukava kulkea ja liikenneturvallisuuskin paranee kun tienvarret on putsattu, toteaa Iivonen.

Kannattavaa urakointia

Ajatus metsien hoitamisesta ja hyödyntämisestä energiakäyttöön kuulostaa hienolta mutta haaste on siinä, että miten risukkojen ja pienpuun urakointi saadaan kannattavaksi.

- Ensimmäiset kuukaudet ovat jo näyttäneet, että Risupedolla päästään sellaisiin volyymeihin, että yrittäjällä on mahdollisuus pärjätä ja metsänomistajat ovat korjuujälkeen tyytyväisiä. Laitteen käytön oppi nopeasti ja toki itsellä auttoi kokemus kaivukoneen ajamisesta metsässä, mutta toki koko ajan tekeminen edelleen kehittyy ja nopeutuu kun oppii niksit. Jotain Risupedon tehokkuudesta kertoo se, että tein heti alussa sillä puolessa päivässä enemmän energiapuuta tiheäksi kasvaneelta harvennukselta kuin motolla syntyi aiemmin koko päivänä. Ja kun ollaan sellaisessa ryteikössä mihin ei kannata enää edes raivaussahalla lähteä niin Risupedon kuski on yhtä hymyä. Eli mitä tiheämmin kasvanut kohde niin sitä parempi se on Risupedolle, sillä kun vihermassaa riittää niin yrittäjälle syntyy enemmän euroja, ilmoittaa Iivonen.

petoirti3.jpg

(kuva oik: Koneeseen asennettiin Risupeto Edition -tukisukset, mitkä vakauttavat metsässä ajoa ja tuovat tarvittavaa vastapainoa pitkälle ulottuvalla energiapuupoimurilla operointiin.)

Ei lastentauteja 

Risupeto on vakuuttanut tehokkuutensa lisäksi myös luotettavuudellaan.

- Vaikka kyseessä on valmistajan 0-sarjan laite niin mitään lastentauteja ei ole ilmennyt ja tekniikka pelaa todella luotettavasti. Ja vaikka Risupeto on melko painava laite niin se sopii ihan hyvin 15-tonniseen lyhytperäiseen kaivukoneeseen, kun tasapainoa lisää painavat tukisukset. Olen viime aikoina miettinyt investointia toiseenkin Risupetoon kun hommaa riittää ja toiminta on kannattavaa. Alustakoneeksi ajattelin hankkia pykälää isomman, 20-tonnisen kaivukoneen missä on pidempi alavaunu ja sitä kautta parempi kantavuus pehmeillä mailla sekä enemmän ulottuvuutta. Sitten voisi laittaa optimaalisen kokoisen koneen erilaisiin korjuukohteisiin, pohtii Jarkko Iivonen.

Risupeto kotonaan kaikissa metsissä

Risupeto soveltuu taimikon varhaishoidosta ensiharvennukseen. Tuottavin se on raivaamattomien harvennusrästien hoidossa. Risupeto suorittaa raivauksen energiahakkuun yhteydessä koneellisesti. 

- Alustan raivaus metsurityönä on tarpeetonta, toisin kuin moton edellä. Kohteesta riippuen metsurilta jää energiamassaa maastoon jopa 20 000 kg/ha, vaikeuttaen ajokonekuljettajan työtä ja metsässä kulkemista. Risupedon tekemänä kaikki energiapuu saadaan hyötykäyttöön, kertoo Reformet Oy:n Jani Karvanen.  

Ainutlaatuinen rakenne

Risupeto katkaisee puut kiekkoterillä ja siirtää ne välivarastoon nopeasti ja jatkuvatoimisesti eli runkoja ei tarvitse käsitellä yksittäin. Se poimii tyvihalkaisijaltaan 1 - 30 cm paksuiset puut. Kerätty nippu vapautetaan pyörittämällä teriä vastakkaiseen suuntaan. 

- Kiekkoterät murskaavat kannon, millä tavoitellaan vesomisen vähenemistä kannon nope- ammasta kuivumisesta johtuen. Maa-ainekset eivät vahingoita Risupedon teriä, kuten teräketjulaitteille helposti käy. Laitteen terät sekä keruulaitteisto pyörivät hitaasti perinteisiin murskaimiin tai sahalaitteisiin verrattuna, jolloin työskentelystä ei aiheudu kivien sinkoilua ja vaaraa ulkopuolisille. Laitteen leveys on yksi metri, jolloin sen käsittely ahtaissakaan paikoissa ei ole ongelma, sanoo Karvanen.    

01.06.2023 13:00Power Truck Show 2023 - merkittävä kuljetusalan suurtapahtuma
01.06.2023 10:33Ponssesta ensimmäinen metsäkonevalmistaja, joka käyttää SSAB:n fossiilivapaata terästä
01.06.2023 8:11Niemi Palvelut tuo napapiirin pohjoispuolelle alueen ensimmäisen raskaan liikenteen ladattavan hybridin
31.05.2023 11:00Manufacturing Performance Days kokoaa teollisuuspäättäjät Tampereelle
31.05.2023 9:30Scania uudistaa linja-autoliiketoimintaansa - Scania Citywiden, Scania Interlinkin ja C-alustojen myynti ja tuotanto lopetetaan
31.05.2023 9:17Tukes on aloittanut laajan selvityksen parvekekaidejärjestelmien turvallisuudesta
30.05.2023 16:20Kuljetusyrittäjä Niclas Hautanen: "Puunajo on mahdollisuuksien ala"
30.05.2023 15:22Mitsubishi EDiA XL -trukkisarja on voittanut kansainvälisen Red Dot - suunnittelupalkinnon
30.05.2023 11:00John Deere Forestry esittelee koko metsäkonemallistonsa Swedish Forestry Expossa tämän viikon lopulla
30.05.2023 9:05Peukku-baarin uudet tarjottimet valmistetaan metsäteollisuuden tähteistä

Siirry arkistoon »