Puhdasta lämpöä lähienergiasta - hakekattilat Honkajoelta

31.07.2022 16:00

har1.jpg

Itävaltalaisen Hargassnerin hakepoltinvalikoima sisältää kustannustehokkaat ja luontoa säästävät lämmitysjärjestelmät asuintalojen ja rakennusten tehokkaaseen lämmitykseen. 

(kuva yllä: Hargassner Finlandin verkkosivuilla www.hargassner.fi on runsaasti tietoa ja mallikuvia erilaisista järjestelmävaihtoehdoista omakotitaloista aina teollisuusratkaisuihin saakka.)

Yhä useampi suomalainen kotitalous lämpiää uusiutuvan metsähakkeen voimin, mikä on noussut kustannustehokkaaksi energiavaihtoehdoksi myös pienemmän mittakaavan lämmitysjärjestelmissä. Honkajoelta käsin koko maan alueella palveleva Hargassner Finland on toimittanut Suomeen jo liki sata itävaltalaisen Hargassnerin valmistamaa älykkäällä automatiikallla varustettua hakelämmitysjärjestelmää. 

- Suomessa on elänyt vahvana käsitys siitä, että kotitalouden hakelämmitysjärjestelmä on paitsi hankala toteuttaa ja ylläpitää myös kustannuksiltaan muita vaihtoehtoja tyyriimpi vaihtoehto. Lukuisat tyytyväiset asiakkaamme ovat hyvä esimerkki siitä että hake on erittäin kilpailukykyinen vaihtoehto öljyn ja sähkön rinnalla. Ja viimeaikaiset energian hinnan vaihtelut ovat vain vahvistaneet hakekattiloiden, mutta myös klapi- ja pellettiratkaisuidemme kilpailukykyä markkinassa, sanoo Tomi Ylipaasto Hargassnerilta.

har2.jpg(kuva: Yhä useampi suomalainen kotitalous lämpiää uusiutuvan metsähakkeen voimin, mikä on noussut kustannustehokkaaksi energiavaihtoehdoksi myös pienemmän mittakaavan lämmitysjärjestelmissä.)

Fossiilista uusiutuviin

Hargassner kehittää ja valmistaa biolämmitysjärjestelmiä pienen omakotitalon lämmitysjärjestelmistä aina asutuskeskusten keskuslämmitysjärjestelmiin. Tämän hetken mallivalikoimassa on hake-, pelletti- ja klapikattilat kokoluokissa 6 kW - 2,6 MW. 

Hakelämmitystä Ylipaasto suosittelee etenkin vanhempiin omakotitaloihin, joissa on vesipatterilämmitys. Se vaatii korkeampaa veden lämpötilaa, jolloin hake lämmitysmuotona on edullinen vaihtoehto. Samalla tapahtuu siirtymä fossiilista polttoaineista uusiutuviin:

- Öljylämmitteisessä omakotitalossa lämmitysmuodon vaihtoa kannattaa pohtia kustannusrakenteen kantilta, jos lämmitysöljyn kulutus on vuositasolla 3000 - 4000 litran luokkaa tai enemmän. Nykyisillä energiahinnoilla järjestelmän takaisinmaksuaika on vähintäänkin siedettävällä tasolla.

Tuli palaa vain tarvittaessa

Ylipaaston mukaan omakotitaloon valitaan tyypillisesti 20 - 30 kW kattila. Hakkeen syöttö tapahtuu täysin automaattisesti energiatehokkaan jousipurkaimen voimin: 

- Edistyksellinen, laitteessa olevan kosketusnäytön kautta ohjattava polttoautomatiikka vastaa polttimen sytyttämisestä ja sammuttamisesta sekä hakkeen syötöstä. Lisäksi se tunnistaa kattilaan menevän hakkeen laadun, huolehtii vesivaraajan täytöstä ja säätää lämmityspiireihin menevän veden lämpötilan. Kattilassa palaa tuli vain silloin, kun lämpöä tarvitaan vesivaraajan lämmittämiseen. Kännykkäsovelluksen avulla käyttäjä voi paikasta riippumatta tarkistaa koko lämmitysjärjestelmän tilan ja toiminnan.

har3.jpg

(kuva: Hargassner hakekattilan asennus on tehty vaivattomaksi. - Jos paikalla ovat sekä sähkö- että LVI-asentajat, vie asennus vain muutaman tunnin. Laite toimitetaan asiakkaalle esivalmisteltuna, kertoo Tomi Ylipaasto Hargassner Finlandilta esitellessään lämmitysratkaisuja Villi Länsi konepäivillä Turussa.)

Kustannustehokas

Ylipaasto arvioi omakotitalon hakekattilan kuluttavan talvessa tyypillisesti noin 50 kuutiometriä haketta eli reilut pari traktorin peräkärryllistä. Hargassner hakekattila tarjoaa parhaan hyötysuhteen kosteusprosentiltaan 20-25 prosenttisella puuhakkeella. Hakkeen kosteus vaikuttaa merkittävästi sen kulutukseen, mikä pitää ottaa huomioon hakevaraston paikkaa ja kokoa suunniteltaessa.

- Mikäli hake tehdään omalta palstalta kaadetusta puusta, niin motin hinta voi jäädä hyvinkin kilpailukykyiseksi polttoöljyyn verrattuna. Eikä tuo ostettunakaan ihan mahdottomia, ainakaan tällä hetkellä kustanna. Paikasta ja määrästä riippuen puhutaan noin 20-30 euron hinnasta per kuutio, kotipihaan toimitettuna.  

Hakelämmitys sopii myös kerros- tai rivitalojen sekä maatilan rakennusten tai vaikkapa konehallin lämmitystarpeen kattamiseen.

- Hakelämmitysjärjestelmä puolustaa paikkaansa varsinkin silloin, jos lämmitettäviä rakennuksia on useampia. Modulaarisen rakenteen ansiosta useampi Hargassner hakekattila voidaan kytkeä toimimaan rinnakkain, mikä mahdollistaa järjestelmän optimoinnin vaikkapa vuodenaikojen tai lämmitystarpeen mukaan, toteaa Ylipaasto.

Ympäristöarvot ohjaa

Ylipaaston mukaan entistä useammat asiakkaat lähestyvät lämmitysjärjestelmän hankintaa tai käyttövoiman muutosta kustannusrakenteen ohella myös ympäristöarvojen näkökulmasta. 

Vastuullisin menetelmin korjatut puuperäiset polttoaineet nähdään tässä yhteydessä varteenotettavana vaihtoehtona. 

- Paljon puhutaan kestävästi tuotetusta lähiruoasta, miksei myös lähienergiasta. Sitä on Suomessa tarjolla liki kaikkialla, Tomi Ylipaasto pohtii.    

08.08.2022 15:55Sähköautot: Renault Kangoo E-Tech electricin ennakkomyynti vauhtiin Suomessa
08.08.2022 8:20Taloyhtiöiden on siirryttävä sähköiseen huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä
05.08.2022 21:50KATSO TÄSTÄ VIIKON 31/2022 LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa metsä-, kuljetus- ja maarakennusalan tuoreet kuulumiset
05.08.2022 17:33Kantokäsittelyaineiden saatavuus parantunut: juurikäävän torjuntaa koskevat pysyvät säännökset jälleen voimaan 15.8. alkaen
05.08.2022 14:20Walki Group vauhdittaa kasvuaan ostamalla kotimaiset joustopakkausvalmistajat Westpakin ja Flexipackin
05.08.2022 11:00Kalmar ja Yilport vahvistavat pitkäjänteistä yhteistyötään merkittävällä uudella mobiililaiteratkaisutilauksella
04.08.2022 9:00Poliisi yhdenmukaistaa ampuma-aselupakäytäntöjä
03.08.2022 18:00Energiapuun korjuunäytös Kangasniemellä ensi viikon perjantaina 12. elokuuta - lähde paikanpäälle katsomaan!
03.08.2022 16:00World Crane Championship Suomen mestaruus 2022 ratkeaa Power Truck Show:ssa
03.08.2022 10:55Daimler Truck kiihdyttää kuorma-automallistonsa sähköistämistä

Siirry arkistoon »