Energiapuunteko kannattavaksi Risupedolla

15.07.2022 18.00

risu1.jpg

Risupeto on kaatopää, energiapuukoura ja raivauslaite, lyhyesti sanottuna se on energiapuupoimuri. Risupeto on helppokäyttöinen ja kestävä. Se on tarkoitettu karsimattoman energiapuun tehokkaaseen tuottamiseen. Risupeto nopeuttaa kokonaisurakkaa huomattavasti perinteisiin menetelmiin verrattuna.

(kuva yllä: Risupeto katkaisee puut kiekkoterillä murskaamalla ja siirtää ne välivarastoon nopeasti ja jatkuvatoimisesti eli runkoja ei tarvitse käsitellä yksittäin. Kerätty nippu vapautetaan pyörittämällä teriä vastakkaiseen suuntaan.)

Risupeto soveltuu taimikon varhaishoidosta ensiharvennukseen. Tuottavin se on raivaamattomien harvennusrästien hoidossa. Risupeto suorittaa raivauksen energiahakkuun yhteydessä koneellisesti. Alustan raivaus metsurityönä on tarpeetonta, toisin kuin moton edellä. Kohteesta riippuen metsurilta jää energiamassaa maastoon jopa 20 000 kg/ha, vaikeuttaen ajokonekuljettajan työtä ja metsässä kulkemista. Risupedon tekemänä kaikki energiapuu saadaan hyötykäyttöön.  

- Risupeto katkaisee puut kiek- koterillä ja siirtää ne välivarastoon nopeasti ja jatkuvatoimisesti eli runkoja ei tarvitse käsitellä yksittäin. Se poimii tyvihalkaisijaltaan 1-30 cm paksuiset puut. Kerätty nippu vapautetaan pyörittämällä teriä vastakkaiseen suuntaan. Kiekkoterät murskaavat kannon, millä tavoitellaan vesomisen vähenemistä kannon nopeammasta kuivumisesta johtuen. Maa-ainekset eivät vahingoita Risupedon teriä, kuten teräketjulaitteille helposti käy. Laitteen terät sekä keruulaitteisto pyörivät hitaasti perinteisiin murskaimiin tai sahalaitteisiin verrattuna, jolloin työskentelystä ei aiheudu kivien sinkoilua ja vaaraa ulkopuolisille. Laitteen leveys on yksi metri, jolloin sen käsittely ahtaissakaan paikoissa ei ole ongelma, kertoo tuotteen kehittäjä, Reformet Oy:n yrittäjä Jani Karvanen, joka on tehnyt 20 vuotisen uran metsäkone- ja maanrakennusurakoinnissa.

risu3.jpg

(kuva: - Risupedon sarjatuotanto on käynnistynyt ja asiakastoimitukset ovat alkaneet, ilmoittaa Reformet Oy:n Jani Karvanen.)

Innovatiivista kehitystä

Reformet Oy on iittiläinen yritys, joka kehittää ja valmistaa koneellisen metsänhoidon tarvikkeita ja laitteita. Tuotteet ideoidaan, suunnitellaan ja testataan suurelta osin metsässä.

- Kaikki Reformetin tuotteet on alunperin rakennettu omaan käyttöön ratkomaan haasteita, joita Jani on kokenut urakoinnissa ja koneiden huollossa olevan. Legendaarinen Suohirviö syntyi, kun Jani oli aikansa hinannut uponneita ajokoneita pehmeiltä mailta. Kaivukoneiden JK-Pohjapanssari tehtiin, kun ei ollut halua maksaa arvaamattomia ja suuria remonttikuluja. Risupeto putkahti maailmaan, kun metsureista alkoi olla pulaa. Kaivukoneiden tukisukset tarvittiin pedon avuksi ja haluttiin niiden olevan helposti irrotettavat. Tukisuksia valmistetaan toki myös muihin metsässä käytettäviin eri merkkisiin kaivukoneisiin, kertoo Reformet Oy:n osakas Eero Lintukangas

risu2.jpg

(kuva: Reformet valmistaa myös helposti irroittettavat kaivukoneiden tukisukset, mitkä vakauttavat konetta merkittävästi ja pidentävät alavaunun käyttöikää metsäkäytössä huomattavasti. Lisäksi tuoteohjelmaan kuuluu JK-Pohjapanssarit, mitkä suojaavat akseliputkia ja niiden laippaliitoksia.)

Protoista sarjatuotantoon

Risupedon peruskoneena toimii kaivuri tai harvesteri, johon on vaihdettu maanrakennuspuomi tai vastaava. Maanrakennuspuomin lisäksi Risupeto tarvitsee kauhanpyörittäjän. 

- Risupeto tehtiin tehostamaan energiapuun korjuuta. Samalla haluttiin työllistää yrityksen kaivinkone myös maanrakennuskauden ulkopuolella. Aivan ensimmäinen Risupeto rakennettiin vuosien 2017 ja 2018 aikana, sanoo Karvanen.

Ensimmäistä prototyyppiä on pyöritetty pääasiassa tela-alustaisella New Holland E200SR kaivinkoneella, jolla saavutetaan 10 metrin ulottuvuus. Proto I painaa kokonaisuudessaan noin 900-1300 kg varusteista riippuen. Proto II rakennettiin vuosina 2020-2021 Euroopan aluekehitysrahaston tukemana. Tavoitteena oli tehdä kevyempi ja sulavalinjaisempi laite pohjautuen ensimmäiseen protoon. Proto II osoittautui edeltäjäänsä vieläkin tehokkaammaksi ja huollettavuuskin parani. Paino ei juurikaan pudonnut, mutta sitä ei haluttu priorisoida kestävyyden tai toimivuuden kustannuksella. Nollasarjaan on yhdistetty molemmista prototyypeistä parhaat puolet. Nyt Risupeto on iskussa ja valmiina leviämään metsiin. Sarjatuotanto on käynnistynyt ja Risupetojen asiakastoimitukset ovat alkaneet, ilmoittaa Karvanen.

Tehokkuus yllätti tutkijat

Risupeto on saavuttanut loistavia, jopa odotettua parempia tuloksia Luonnonvarakeskus Luken tutkimuksissa.

- Luke teki ensin tutkimuksen 2019 Proto I:llä metsänreunoissa ja tienvarsissa, mikä meni niin hyvin että haluttiin tehdä toinen tutkimus. Viime vuoden marraskuussa tehtiin tutkimus harvennuksilla, missä Risupeto osoittautui todella tehokkaaksi ja kannattavaksi laitteeksi. Tulokset puhuvat puolestaan ja niihin kannattaa käydä tutustumassa verkossa, toteaa Karvanen.    

18.04.2024 9.39Finnveran Rahoitus ja kasvu -katsaus: Valtiontukikilpailu on Suomelle myrkkyä
17.04.2024 11.11MAN laajentaa eTruck-valikoimaa kolmesta yli miljoonaan vaihtoehtoon
17.04.2024 10.05Työkoneiden vuokramarkkinan odotetaan supistuvan tänä vuonna - Kasvun povataan alkavan ensi vuonna
16.04.2024 13.00Nimitykset: Juha-Matti Raatikainen Witraktorin liiketoimintajohtajaksi
16.04.2024 11.35Metsäteollisuus ry: Historiallisen korkeat kantohinnat - kaikelle puulle hyvä kysyntä
16.04.2024 11.11Trelleborg ja Mitas -renkaiden hintoihin korotuksia toukokuun alusta lukien
16.04.2024 11.00Metsäbiotalouden tiedepaneeli: Erot metsävaroissa ja niiden laskennassa mutkistavat EU:n yhteistä metsä- ja ilmastopolitiikkaa
16.04.2024 10.45Mikkeliin rakenteilla S ja V Variksen uusi Scania-palvelukeskus - avajaisia vietetään loppuvuodesta 2025
16.04.2024 10.00Uusi Dacia Duster sai Suomen hinnat
16.04.2024 9.00Nokian Renkaat esittelee Soil King VF -tuoteperheen suuritehoisille traktoreille

Siirry arkistoon »