Energiaa hiekka-akusta - Suomalainen keksintö kokeilusta käytäntöön

06.07.2022 11:10

TV-uutisen voit katsoa myös BBC News ja BBC World -kanavilta.

Polar Night Energyn ensimmäinen kaupallinen hiekkapohjainen korkean lämpötilan lämpövarasto käynnistyi Vatajankosken voimalaitosalueella. Sata tonnia hiekkaa sisältävä lämpövarasto tuottaa vähäpäästöistä kaukolämpöä Kankaanpäähän. BBC teki jutun Polar Night Energyn ratkaisusta.

Uusiutuvan energian lämpövarastoja toteuttava Polar Night Energy ja uuden energian yhtiö Vatajankoski rakensivat lämpövaraston, jossa sähköenergiaa varastoidaan lämpönä hiekkaan.

PNE_Vatajankoski_Heat_Storage_Ready.jpeg

Kyseessä on maailman ensimmäinen kaupallinen ratkaisu, jossa sähköä varastoidaan hiekkaan lämpönä kaukolämpöverkossa hyödynnettäväksi. Polar Night Energyn patentoituun teknologiaan pohjautuva lämpövarasto sijaitsee Vatajankosken voimalaitosalueella, jossa se tuottaa lämpöä Kankaanpään kaukolämpöverkkoon.

– Lämpövaraston asennus meni hienosti, varsinkin siihen nähden, että ratkaisu on täysin uusi. Selvisimme kaikista vastaan tulleista haasteista ja pienestä viivästyksestä hyvin. Siellä se hiekka jo varastoi lämpöä, sanoo Polar Night Energyn tekninen johtaja Markku Ylönen ja jatkaa:

– Opimme, että järjestelmässä on vielä enemmän potentiaalia kuin alun perin arvioimme. Se on ollut positiivinen yllätys.

Lämpövarasto on noin neljä metriä leveä ja seitsemän metriä korkea terässäiliö, jonka sisällä on automaattinen lämmönsiirtojärjestelmä ja sata tonnia hiekkaa. Hiekka on materiaalina kestävää ja edullista. Siihen saadaan varastoitua paljon lämpöä pieneen tilavuuteen noin 500–600 asteen lämpötilassa.

Varaston lämmitysteho on 100 kW ja varastoimiskyky 8 MWh.

– Ratkaisu on osa energiamurrosta. Lämpövaraston avulla uusiutuvan energian määrää voidaan merkittävästi lisätä sähköverkossa. Samalla saamme matala-arvoisen hukkalämmön tasolle, jossa sitä voi käyttää kaupungin lämmitykseen. Tämä on looginen askel kohti polttamatonta kaukolämpötuotantoa, sanoo Ylönen.

Vatajankoski käyttää varastoitua lämpöä omistamiensa suurteholaskentakapasiteetin vuokraamiseen tarkoitettujen dataservereiden tuottaman hukkalämmön lämpötilan nostamiseen. Servereistä saadun 60-asteisen hukkalämmön lämpötilaa täytyy nostaa vuodenajasta riippuen 75–100 asteeseen ennen sen syöttämistä kaukolämpöverkkoon.

BBC News tutustui Polar Night Energyn ”hiekka-akkuun”

Britannian yleisradioyhtiö BBC vieraili Polar Night Energyn luona Suomessa. Kahden kuvauspäivän aikana BBC:n ympäristötoimittaja Matt McGrath ja kuvaaja Tony Jolliffe tutustuivat Tampereella Hiedanrannan pilottiin ja Kankaanpäässä Vatajankosken lämpövarastoon.

Polar Night Energyn perustajien Markku Ylösen ja Tommi Erosen lisäksi haastatteluun pääsivät Tampereen kaupungin energia- ja ilmastoasiantuntija Elina Seppänen ja Vatajankosken toimitusjohtaja Pekka Passi.

Toisen kuvauspäivän lopuksi teimme vielä kuvausreissun kohteeseen, jossa lämpöä oikeasti käytetään: Kankaanpään hienon uimahallin vesi lämmitetään Vatajankosken kaukolämmöllä. Siksi olikin luontevaa (ja hauskaa), että osa jutusta kuvattiin uima-altaan lämpimässä vedessä uiden ja sukellellen.

Itse artikkeli päättyy Vatajankosken toimitusjohtaja Pekka Passin haastatteluun, jossa hän kertoo, että varasto toimii hyvin ja kiteyttää asian: ”Onhan se vähän hullu idea, mutta uskon, että siitä tulee menestys.”

Lue juttu: BBC: Climate change: 'Sand battery' could solve green energy's big problem

08.08.2022 15:55Sähköautot: Renault Kangoo E-Tech electricin ennakkomyynti vauhtiin Suomessa
08.08.2022 8:20Taloyhtiöiden on siirryttävä sähköiseen huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä
05.08.2022 21:50KATSO TÄSTÄ VIIKON 31/2022 LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa metsä-, kuljetus- ja maarakennusalan tuoreet kuulumiset
05.08.2022 17:33Kantokäsittelyaineiden saatavuus parantunut: juurikäävän torjuntaa koskevat pysyvät säännökset jälleen voimaan 15.8. alkaen
05.08.2022 14:20Walki Group vauhdittaa kasvuaan ostamalla kotimaiset joustopakkausvalmistajat Westpakin ja Flexipackin
05.08.2022 11:00Kalmar ja Yilport vahvistavat pitkäjänteistä yhteistyötään merkittävällä uudella mobiililaiteratkaisutilauksella
04.08.2022 9:00Poliisi yhdenmukaistaa ampuma-aselupakäytäntöjä
03.08.2022 18:00Energiapuun korjuunäytös Kangasniemellä ensi viikon perjantaina 12. elokuuta - lähde paikanpäälle katsomaan!
03.08.2022 16:00World Crane Championship Suomen mestaruus 2022 ratkeaa Power Truck Show:ssa
03.08.2022 10:55Daimler Truck kiihdyttää kuorma-automallistonsa sähköistämistä

Siirry arkistoon »