Vaasan LNG-välivarasto käyttöön

10.06.2022 9:30

lng-varasto-on-turvallisuussyista-aidattu-kokonaisuudessaan..jpg

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) myönsi huhtikuussa luvan Vaasan Vaskiluodon satamaan valmistuvalle LNG-välivarastolle. Varasto on otettu käyttöön tällä viikolla. Nesteytetyn maakaasun eli LNG:n varasto on tarkoitettu Vaasan alueen teollisuuden sekä Vaasan ja Uumajan välisen laivaliikenteen käyttöön. Nesteytetyn maakaasun tarve on Suomessa kasvanut, kun maakaasun tulo loppui Venäjältä toukokuussa.

Vaasan 450 m3 LNG-varasto palvelee Vaasan alueen teollisuutta, ja varaston LNG:tä voidaan käyttää myös laivaliikenteen polttoaineena. LNG tuodaan välivarastolle säiliöautolla ja sitä kuljetetaan edelleen loppuasiakkaille säiliöautolla.  Vaasan varastolla LNG:tä ei höyrystetä maakaasuksi. Aiemmat Suomeen rakennetut LNG-varastot on tarkoitettu yksittäisten teollisuuslaitosten käyttöön, ja näissä kohteissa LNG:stä höyrystetty maakaasu johdetaan putkistolla käyttölaitteille.

LNG-varaston turvallisuus on varmistettu monin tavoin

Varaston turvallisuus varmistetaan noudattamalla LNG:n varastoinnille tarkoitettujen eurooppalaisten standardien turvallisuusperiaatteita ja -järjestelyjä. Lupahakemuksessa on selvitetty, miten standardien vaatimukset täytetään. Syttymisriskiä minimoidaan erilaisin turvallisuustoimenpitein. Vuotoihin on varauduttu nopealla eristämisellä ja vuodonhallintajärjestelyillä, kuten vuodonkeruukanavalla ja -altaalla. Varastolla on hätäpysäytyskytkimiä vaaratilanteiden estämiseksi ja rajoittamiseksi.

Turvallisuusselvitys täyttää EU-lainsäädännön vaatimukset

Varasto on LNG:n määrän perusteella turvallisuusselvityslaitos. Tällainen laitos luokitellaan johtamisjärjestelmien ja turvallisuusselvityksen osalta korkeimpaan luokkaan EU:n yhteisölainsäädännössä. Tukes on lupahakemuksen käsittelyssä varmistanut, että johtamisjärjestelmä ja turvallisuusselvitys täyttävät EU:n lainsäädännön vaatimustason.

Tukes valvoo varaston turvallisuutta ja tekee sinne tarkastuksia

Lupahakemuksen käsittelyn lisäksi Tukes on tehnyt LNG-varastolle käyttöönottotarkastuksen ennen toiminnan aloittamista. Tukes tekee varastolle määräaikaistarkastuksen vuosittain.

 LNG-varastojen lupakäsittely vaatii aikaa – muita viranomaisia ja naapureita on ensin kuultava

– LNG-varastojen lupakäsittely on monivaiheinen prosessi, joka kestää useita kuukausia. Kuulutusta ja lausuntoja edellyttävän lupahakemuksen käsittelyaika on noin 8 kuukautta. Käsittelyaikaan vaikuttavat hakemuksista pyydettävät lausunnot muilta viranomaisilta, sekä lähinaapureiden mahdollisuudet esittää mielipiteitä ja muistutuksia hankkeesta, sanoo Tukesin ylitarkastaja Suvi Perälä.

Luvan lisäksi kohteeseen on tehtävä käyttöönottotarkastus. Tarkastus tehdään tavallisesti sen jälkeen, kun lupapäätökseen sisältyvä valitusaika on päättynyt.

06.07.2022 15:00Hakevuori osti Hakevelhot - volyymi kasvaa ja toimitusvarmuus paranee
06.07.2022 14:10Laatulaakerit konealan toimijoille toimittaa LaoBan - nopeasti ja luotettavasti
06.07.2022 13:05Volvo Trucks parantaa kaupunkikuorma-autojensa ajettavuutta ja tehokkuutta
06.07.2022 11:10Energiaa hiekka-akusta - Suomalainen keksintö kokeilusta käytäntöön
06.07.2022 10:30Uusien autojen ensirekisteröinnit huomattavalla takamatkalla viime vuodesta
05.07.2022 18:11Puunkorjuu ja kaukokuljetus -tilasto 2021 julkaistu
05.07.2022 14:22Kymen Nostokone sulautui osaksi Sjöman Helsingin Nosturit Oy:tä
05.07.2022 13:00Sisu Auton kehitysohjelma etenee - sotilasajoneuvotuotanto vahvistuu - Akseli Mylläri toimitusjohtajaksi
05.07.2022 9:00HUOMIO YRITYKSET! Vielä ehtii videolla mukaan tämän viikon Hyviä uutisia! lähetykseen...
05.07.2022 9:00Metsäkaupoilla vahvistetaan metsäalueiden suojelua Jyväskylän Jääskelässä

Siirry arkistoon »