Harvesterikuljettaja Antti Autio: Uusi Scorpion aiempaakin parempi

19.10.2021 14:15

olden1.jpg

Vuonna 2013 ensiesitellystä, metsäkonealaa mullistaneesta Ponsse Scorpionista esiteltiin uuden sukupolven malli nyt helmikuussa. Uutuuden toimitukset on saatu hyvään vauhtiin ja asiakaspalaute teknisestä kehityksestä on erittäin positiivista.

(kuva yllä: Puistometsäpalvelu Oldenburg Oy:n elokuun lopussa käyttöön ottama ScorpionKing asuntoalueen hakkuutyömaalla Sipoossa.)

Puistometsäpalvelu Oldenburg Oy:lle tuli ensimmäisen sukupolven ScorpionKing vuonna 2015 ja nyt elokuun lopulla käyttöön saatiin uusi ScorpionKing varustettuna H6 -kouralla.

- Ajoimme ensimmäisellä ScorpionKingillä lähes 8000 tuntia pääasiassa pääkaupunkiseudun tonttihakkuilla. Kone oli vuosien aikana omalla tasollaan tehokkuudessaan ja luotettavuudessaan, joten odotusarvot uudistunutta mallia kohtaan ovat todella korkealla, kommentoi Puistometsäpalvelun toimitusjohtaja Janne Oldenburg.

olden3.jpg

(kuva: Puistometsäpalvelu Oldenburgin kuljettaja Antti Autio oli jo parissa päivässä todennut uuden ScorpionKingin olevan monessa asiassa edeltäjäänsäkin parempi.)

Uudessa ohjaamossa kuljettaja viihtyy

Kävimme katsomassa Puistometsäpalvelun uutta ScorpionKingiä pari päivää käyttöönoton jälkeen asuntoalueen hakkuutyömaalla Sipoossa.

- Kyllä ensipuraisu koneesta on oikein miellyttävä. Kuljettajan olosuhteet on parantuneet entisestään todella hiljaisessa ja vakaassa ohjaamossa, josta on esteetön näkyväisyys joka suuntaan yhtenäisen etulasin ansiosta. Ja tehokkaita led-valoja on nyt vähintään riittävästi ja niiden sijoittelu on mietitty järkevästi, kertoo Kiuruvedeltä lähtöisin oleva Antti Autio, joka ajoi aiemmalla SocrpionKingillä kolmen vuoden ajan ja yhteensä metsäkoneilla operoinnista hänellä on yli 20 vuoden kokemus.

Tietojärjestelmä aivan uudella tasolla

Suurin muutos itse työskentelyssä on Aution mukaan uusi viidennen sukupolven Opti 5G -tietojärjestelmä ja käyttöliittymänä toimiva Opti 8 -tietokone.

- Edellinenkin järjestelmä oli hyvä mutta tässä käytön mukavuus on hiottu paljon pidemmälle. Siirtyminen uuteen systeemiin on ollut helppoa parissa päivässä ja nyt kaikki toiminnot pelaa jouhevasti eikä vielä ainakaan tule mieleen asioita, joita voisi parantaa, toteaa Autio.

olden2.jpg

(kuva: Uuden sukupolven Ponsse Scorpionissa on tehty paljon teknisiä uudistuksia, mitkä kuljettaja huomaa työskentelyn mukavuutena ja tehokkuutena.)

Nosturin kokonaisvaltaista hallintaa

Opti 5G -tietojärjestelmä mahdollistaa myös Ponsse Harvester Active Crane -nosturin hallintajärjestelmän, joka tuo harvesteriin uuden tavan hallita nosturia ja tehostaa työskentelyä. Active Cranen avulla kuljettaja ohjaa nosturin yksittäisten toimintojen sijasta suoraan harvesteripään liikettä, mikä mahdollistaa kuljettajan keskittymisen nosturityöskentelyn sijaan puun prosessointiin. 

Active Cranea hallitaan helposti kahdella ohjausvivulla joista toisella ohjataan harvesteripään korkeutta maasta ja toisella liikkeen suuntaa. Ohjausten liikeradat on erityisesti optimoitu tyypillistä harvesterityöskentelyä varten. Järjestelmä huolehtii myös nosturin kaikkien toimintojen automaattisesta hidastamisesta ennen liikealueen loppumista estäen mekaanisia rakenteita ja kuljettajaa rasittavia iskuja. Kun kuljettaja osoittaa halutun paikan, Active Crane hoitaa noston, taiton ja jatkeen käytön automaattisesti.

- Aiemmassa ScorpionKingissä oli automaattinen jatkeen liike mutta nyt automaatio ohjaa nos- turia kokonaisvaltaisesti, mikä tuntuu pelaavan oikein hyvin; toki haluttaessa nosturia voi ohjata myös perinteisesti. Järjestelmä ottaa huomioon nätisti myös alustan asennot eli nosturi liikkuu optimaalisesti vaikka jyrkemmässä rinteessä, kehuu Autio.    

03.12.2021 9:44Rauman sahaprojektin kuulumisia - Projektijohtajan terveiset
02.12.2021 14:53Vehon Baltian laajenemissuunnitelmalle kilpailuviranomaisen vahvistus
02.12.2021 12:18Junnikkala investoi Valutecin kanavakuivaamoon Oulaisissa
02.12.2021 11:54Segway yrittää mönkijämarkkinoiden valtausta
02.12.2021 9:52UPM:ltä muistilista metsänhoitotöistä eri vuodenaikoina
02.12.2021 9:12Tutkijoiden laskelmat: bioenergialle maltillista kasvua
01.12.2021 11:32Toimitusvaikeudet jarruttavat ajoneuvojen ensirekisteröintejä
01.12.2021 11:11Valmet Automotive julkistaa oman akkutuoteperheensä ensimmäisen tuotteen, Modular Power Pack-akkujärjestelmän
30.11.2021 16:00IVECO T-WAY voitti arvostetun German Design Award -palkinnon
30.11.2021 15:22Fixus ja Suomen Koripalloliitto jatkavat yhteistyötään

Siirry arkistoon »