Metsäalan toimijoita valmennetaan tulevaisuustiedon oivaltavaan käyttöön

11.10.2021 11.00

metsuri2.jpg

Itä-Suomen yliopiston metsätieteiden osasto ja Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskus muotoilevat Metsämiesten Säätiön rahoituksella yhdessä tapoja, joilla metsäalalla työskentelevät voivat vahvistaa taitojaan tulevaisuustoimijoina.

Tulevaisuustyöt ovat aiempaa integroidumpi osa metsäalan päätöksenteko- ja strategiaprosesseja. Mallinnus auttaa ymmärtämään eri tekijöiden vaikutusta metsiin ja metsäalan kehitykseen, ja asiantuntijamenetelmät tuottavat näkemyksiä myös sellaisiin kysymyksiin, joista aikaisempaa aikasarjatietoa ei ole. Sekä nopeat että hitaat toimintaympäristön muutokset saattavat kuitenkin yllättää. Muun muassa koronaepidemian ja ilmastonmuutoksen vaikutusten tunnistaminen haastaa metsäalankin toimijoita uudella tavalla. Vaikka tulevaisuutta koskevaa tietoa, ennakointitutkimuksia, katsauksia ja skenaarioselvityksiä on saatavilla paljon, tiedon jalostumisessa metsäalan organisaatioiden tarpeisiin on haasteita. 

Metsäbiotalouden tulevaisuusajattelijat – yhteisoivaltamo (METUMO) -hankkeessa esitellään käytännönläheisesti tulevaisuudentutkimuksen käsitteitä sekä uusimpia menetelmiä tulevaisuustaitojen kehittämiseksi metsäalan organisaatioiden arjessa, niin yksittäisen työntekijän työn, organisaation strategisen johtamisen kuin koko metsäalankin toiminnan kannalta. 

– Hanke tulee tarjoamaan alustan tulevaisuustaitojen yhteistoiminnalliselle kehittämiselle jatkuvan oppimisen ajattelutavan mukaisesti, toteaa Itä-Suomen yliopiston hanketta luotsaava metsäbiotalouden ennakoinnin professori Teppo Hujala Metsätieteiden osastolta.

Esimerkiksi vihreän siirtymän, kiertotalouden tai biotalouden kehitys ei nojaudu vain metsäalalla tuotettuun tietoon ja visioihin, yritysten työntekijät, metsänomistajat, metsän virkistyskäyttäjät tai tutkimus- ja kehityshankkeisiin osallistujat katsovat kehitystä eri tavoin. Itä-Suomen yliopiston ja Suomen Metsämuseo Luston julkaisema Katsaus metsäalan tulevaisuustöihin kuvaa, kuinka metsäalan taloudellisia muutoksia on ennakoitu ahkerasti, kun taas yhteiskunnallisia ilmiöitä on tarkasteltu vähemmän. 

Tulevaisuustiedon juurruttaminen metsäalan organisaatioiden arkityöhön ja ennakoivan otteen kehittäminen edellyttääkin käytettävissä olevan tiedon uudenlaista hyödyntämistä ja edelleen jalostamista itselle mielekkääksi: yhdessä oivaltamista! 

Metsämiesten Säätiön rahoittaman hankkeen ensimmäisessä vaiheessa (2.9.2020–31.3.2022) kehitetään ja koekäytetään kolme oivaltamoa, joissa sovellettavat menetelmät lähtevät metsäalan organisaatioissa tunnistetuista tarpeista. Samalla luodaan menetelmäpaletti, jota kiinnostuksen niin herätessä voidaan lähteä pilotoimaan useammassa organisaatiossa ja kokemukset saadaan jaetuksi laajalti metsäalalla käyttöön.

26.04.2024 9.00SKALin hallitus: Suomi ei saa tinkiä TEN-T-ydinverkosta
24.04.2024 22.00Uusi standardi puunkorjuuseen - tuottavuutta ja työn iloa John Deere H-sarjan metsäkoneilla
24.04.2024 10.22Metsä Group ilmoittaa laajentavansa järeysrunkohinnan käytön kaikkiin hakkuutapoihin
24.04.2024 9.20SSAB:n osavuosikatsaus: Erikoislujat teräkset vakaat muutoin heikoilla markkinoilla
24.04.2024 8.00Nordic Bioproducts Group avasi Lappeenrantaan tehtaan, joka tuottaa innovatiivisia biomateriaaleja uudella teknologialla
24.04.2024 7.00Gasum rakentaa kaasutankkausaseman Raumalle
23.04.2024 11.11Trelleborg esittelee viimeisimmät rengasinnovaatiot Intermat Construction Fair -messuilla Pariisissa, Ranskassa 24.-27. huhtikuuta
23.04.2024 9.10Ponssen osavuosikatsaus Q1/2024 - Vuoden ensimmäinen neljännes oli haastava
23.04.2024 8.51Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi käynnistyi - Taivaalla viipyilevä kone kuvaa rakennukset ja tiet
22.04.2024 12.00Metsätuhot vuonna 2023 -raportti: Kirjanpainajan aiheuttama kuusikuolleisuus kolminkertaistunut

Siirry arkistoon »