Seppo Pulkkinen, Metsänkorjuu Pulkkinen Oy: Ketjuilla pärjää useimmilla leimikoilla - toki teloillekin on paikkansa

25.04.2021 11:30

pulkki12.jpg

Metsänkorjuu Pulkkinen Oy:llä on erittäin hyviä kokemuksia itävaltalaisista Pewag metsäkoneketjuista jo kymmenen vuoden ajalta. Viime aikoina käyttöön on otettu myös saman valmistajan teloja mitkä nekin ovat osoittautuneet toimiviksi tuotteiksi.

(kuva yllä: - Pewag metsäkoneketjut ovat kestävyydeltään omassa luokassaan, sanoo Metsäkorjuu Pulkkinen Oy:n Seppo Pulkkinen.)

KLIKKAA TÄSTÄ JA KATSO VIDEOHAASTATTELU!

Savonlinnan kupeessa Putikossa kotipaikkaansa pitävä Metsänkorjuu Pulkkinen urakoi puuta tällä hetkellä yhdeksällä metsäkoneella ja on osaomistajana Forest Saimaa Oy:ssä yhdessä Aatto Silventoinen Oy:n kanssa. Forest Saimaa hoitaa kahden perheyrityksen yhteistä logistiikkaa ja urakointisopimusta UPM:n avainyrittäjänä Itä-Suomessa. 

- Omia ja alihankkijoiden koneita on Forest Saimaan alla tänä päivänä 26 kappaletta ja lisäksi tehdään puutavaran kaukokuljetusta 13 yhdistelmällä eri kuljetusyritysten toimesta. Käytössä on myös proomu puun vesistökuljetuksiin, kertovat Metsänkorjuu Pulkkinen Oy:n yrittäjäveljekset Seppo ja Sami Pulkkinen.  

pulkki3.jpg

(kuva: Metsänkorjuu Pulkkisen lähes 15 000 tuntia ajetussa John Deere 1270E harvesterissa on ollut samat Pewag ketjut alla koko ajan ja edelleen hyvin pystyssä olevat taotut hokit ovat säilyttäneet muotonsa.)

Erittäin kestävät ketjut

Ensimmäiset itävaltalaiset Pewag ketjut hankittiin vuonna 2010 Uumajan Skogs Nolia messuilta. 

- Ketjut herättivät mielenkiinnon viisaan oloisella rakenteellaan ja laadukkaalla työnjäljellä. Messukauppaa ei tarvinnut katua vaan Pewag ketjut osoittautuivat paljon muita käytössämme olleita ketjuja kestävämmäksi. Pewag ketjujen huippumateriaalit ja karkaisutekniikka antaa niille jopa moninkertaisen käyttöiän. Meillä on käytössä Pewag Forst Grip Pro ja HeltPerfekt ketjumalleja, sanoo Seppo Pulkkinen.  

Pewag on järjestänyt erittäin hyvin kulutusta kestävät hokit ketjumattoon epäsymmetrisesti jolloin paranee pito ja koneen vakaus.

- Hyvänä esimerkkinä lähes 15 000 tuntia ajettu John Deere 1270E harvesterimme missä on ollut samat ketjut alla koko ajan ja edelleen hyvin pystyssä olevat taotut hokit ovat säilyttäneet muotonsa. Pewag ketjut on myös helppo lyhentää vaikkei tarvetta toimenpiteelle ole usein ollutkaan, ketoilee Pulkkinen. 

pulkki7.jpg

(kuva: Pewag ketjut ovat vakuuttaneet kestävyydellään myös todella järeässä John Deere 1910G kuormatraktorissa.)

Ketjukäyttöä suositaan

Hyvien kokemusten perusteella Pewag ketjujen käyttö on koko ajan lisääntynyt koneissa:

- Ketjuja on tullut uusien koneiden mukana ja tällä hetkellä niitä on koneiden alla seitsemän paria. Meidän alueella maastot on yleensä hyvin kantavia ja kivikkoa riittää joten pelkillä ketjuilla ajetaan paljon tai telojen kanssa yhdistelmänä. Eli 8-pyöräisissä ajokoneissakin ketjut on enemmän alla kuin täystelavarustus. Isoin koneemme on John Deere 1910G missä omapaino nousee ongelmaksi kuljetuksissa jos alle laitetaan järeät telat mutta ketjuilla sitä pystytään siirtelemään ritiläautolla, toteaa Pulkkinen. 

Seppo Pulkkinen näkee muutakin hyötyä ketjukäytön suosimisessa:

- Teloja ei kannata laittaa koskaan turhaan alle vaan ainostaan silloin kun niille on todellista tarvetta. Teloilla ajaminen on raskaampaa ja ne ravistelevat kuljettajaa sekä koko konetta jolloin rakenteet kuluu ja syntyy välystä. 

pulkki4.jpg

(kuva: Pewag ketjut ovat toimineet hyvin Ponsse Scorpion harvesterissa - muuten Metsänkorjuu Pulkkisen konekanta onkin väriltään vihreää...)

Myös telat laatutavaraa

Metsänkorjuu Pulkkiselle on tullut ketjujen rinnalle myös Pewagin teloja uusien John Deere metsäkoneiden mukana, joita on tällä hetkellä käytössä kaksi paria.

- Telat on ketjujen tapaan huipputeräksistä valmistettu ja samoin hokit on niin kovaa materiaalia että ne kestävät kivikossa paljon muiden valmistajien hokkeja pidempään ilman hitsailua. Pewag siis taitaa myös telojen valmistuksen ja nyt kun Pewag Nordicin Jouni Nurminen tekee töitä Suomen markkinoiden eteen niin teknistä tukea on saatavilla ja tuotteita löytyy varastosta nopeisiin toimituksiin konevalmistajille, sanoo Seppo Pulkkinen.

pulkki5.jpg

(kuva: Pewag telat ovat ketjujen tapaan huipputeräksisitä valmistettu; erityisesti taottujen hokkien kestävyys on vakuuttanut kivikossa ajettaessa. Kuvassa John Deere 1170G harvesteri talvileimikolla Pewag telat etutelillä.)

   

14.05.2021 9:33Akaan raakapuuterminaalin rata sähköistetätään 21.5.2021
14.05.2021 9:12Puunpoistot maanteiden varsilta jatkuvat Keski-Suomessa
14.05.2021 8:10Euroopan metsät 2020 -raportti julkaistu - metsien pinta-ala ja puuston määrä ovat kasvaneet edelleen
13.05.2021 13:00Raskaspari kehittää toimintaansa asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin
13.05.2021 11:00Teollisuuden liikevaihto kasvoi maaliskuussa 4,7 prosenttia
12.05.2021 18:10KOMATSU 100 JA METSÄKONEET 60 VUOTTA: Komatsu Forest rakentaa juhlavuotena uuden tehtaan, esittelee uuden ilmeen ja tuo markkinoille uutta teknologiaa
12.05.2021 11:16MAN TGX palkittiin muotoilusta
12.05.2021 9:13Moottoriajoneuvojen luvattomat käytöt ja varkaudet ovat vähentyneet huomattavasti
12.05.2021 9:00Tutkimus: Avohakkuiden metsäojituksilla haitallisia vaikutuksia
11.05.2021 17:00Uusi työkalu laskee ohjaavien ja vetoakseleiden renkaiden CO2-päästöt

Siirry arkistoon »