Matematiikka ja tietotekniikka auttavat torjumaan värähtelyn haittoja paperinvalmistuksessa

07.10.2019 8.14

Jyväskylän yliopisto

Juuri julkaistu, kansainvälisen tutkijaryhmän teos kokoaa paksujen kansien väliin uutta tietoa liikkuvien materiaalien värähtelyn stabiloinnista. Teos tarjoaa tutkittua tietoa niin teollisuuden toimintojen kuin tuotteiden kehittämiseen, sekä avaa ovia mekaniikan jatkotutkimuksille.

Kuvassa on visualisointeja klassisesta Zieglerin kaksoisheilurin dynaamisesta käyttäytymisestä.

Kuvassa on visualisointeja klassisesta Zieglerin kaksoisheilurin dynaamisesta käyttäytymisestä.

Kaikki, mikä liikkuessaan värähtelee, alkaa ennen pitkää myös vikaantua. Ilmiön voi huomata niin autojen renkaista ja jousituksista kuin tuulivoimalan siivistä. Kansainvälinen tutkimusryhmä syventyy ilmiön äärelle tuoreessa teoksessaan.

– Kirjan lähtökohtana on ollut paperikoneisiin keskittynyt yhteistyö Valmetin kanssa yli kymmenen vuoden aikana. Yhteistyötä on tehty hankkeissa, joissa tutkimuskohteena on ollut paperinvalmistusprosessi ja laitteiden sekä paperin liike kuivumisprosessin aikana, kertoo dosentti Tero Tuovinen Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnasta.

Paperinvalmistusprosessi etenee parhaimmillaan yli 100 kilometrin tuntinopeutta. Suuret nopeudet rasittavat sekä paperikoneen teloja, että niitä tukevia rakenteita voimakkaasti. Vasta kuivumisvaiheessa oleva hauras paperi voi helposti katketa, jos kuivatusteloihin syntyy liikaa värähtelyä. Vaikka kirjassa tarkastellaan aihetta paperikoneen näkökulmasta, samat teoreettiset tutkimustulokset pätevät myös muihin laitteisiin.

Tulokset, sovellukset ja teoria yksissä kansissa

Tutkijaryhmän teos osoittaa, kuinka klassista matematiikkaa ja tietotekniikkaa voidaan sujuvasti yhdistää liikkuvien materiaalien värähtelystä johtuvin ongelmien ratkaisemisessa. Vaikeat matemaattiset ilmiöt on onnistuttu teoksessa visualisoimaan grafiikan keinoin.

Kansien väliin tiivistyy siis yli kymmenen vuoden tutkimustyö. Esitellyt tutkimukset ja sovellukset tarjoavat teollisuuden asiantuntijoille, tutkijoille ja opiskelijoille materiaalia nopeampien, kestävämpien ja rakenteellisesti toimivampien tuotteiden valmistukseen.

– Tutkimusryhmäni strategiaan kuuluu julkaista tulokset konferenssi- ja tieteellisten lehtien lisäksi myös tieteellisinä monografeina. Tässäkin tapauksessa kirjaan on sisällytetty paitsi tutkimusryhmän noin kymmenen vuoden aikana saavuttamat tulokset, myös synteesi alan teoriasta ja sovellusmahdollisuuksista sekä uusia tuloksia. Kirjamuodossa tulokset jatkojalostuvat ja tieto siirtyy tutkijoille aivan eri tavalla kuin yksittäisinä julkaisuina, Unesco-professori Pekka Neittaanmäki toteaa.

Julkaistu teos on Neittaanmäen tutkimusryhmän kahdeskymmenes kansainvälisen tieteellisen kustantamon julkaisema kirja. Teoksen takana on kansainvälinen tutkimusryhmä, joilla on kokemusta tutkimuksesta ja sovellutuksista muun muassa avaruusteknologian ja paperiteollisuuden aloilta.

stability_of_axially_moving_materials.jpg

Banichuk, N., Barsuk, A., Jeronen, J., Tuovinen, T. & Neittaanmäki, P. (2019). Stability of Axially Moving Materials. Springer International Publishing.

26.04.2024 9.00SKALin hallitus: Suomi ei saa tinkiä TEN-T-ydinverkosta
24.04.2024 22.00Uusi standardi puunkorjuuseen - tuottavuutta ja työn iloa John Deere H-sarjan metsäkoneilla
24.04.2024 10.22Metsä Group ilmoittaa laajentavansa järeysrunkohinnan käytön kaikkiin hakkuutapoihin
24.04.2024 9.20SSAB:n osavuosikatsaus: Erikoislujat teräkset vakaat muutoin heikoilla markkinoilla
24.04.2024 8.00Nordic Bioproducts Group avasi Lappeenrantaan tehtaan, joka tuottaa innovatiivisia biomateriaaleja uudella teknologialla
24.04.2024 7.00Gasum rakentaa kaasutankkausaseman Raumalle
23.04.2024 11.11Trelleborg esittelee viimeisimmät rengasinnovaatiot Intermat Construction Fair -messuilla Pariisissa, Ranskassa 24.-27. huhtikuuta
23.04.2024 9.10Ponssen osavuosikatsaus Q1/2024 - Vuoden ensimmäinen neljännes oli haastava
23.04.2024 8.51Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi käynnistyi - Taivaalla viipyilevä kone kuvaa rakennukset ja tiet
22.04.2024 12.00Metsätuhot vuonna 2023 -raportti: Kirjanpainajan aiheuttama kuusikuolleisuus kolminkertaistunut

Siirry arkistoon »