Suomen Metsäyhdistys julkaisi pamfletin talousmetsän monimuotoisuudesta

06.06.2019 10.00

metsakeskus-logo-fi.png

Suomen Metsäyhdistyksen Viljellen ja varjellen -kirjassa kerrotaan, miksi talousmetsien luonnonhoito on tehokas tapa turvata monimuotoisuutta.

Viljellen ja varjellen -pamfletin kirjoittanut kasvitieteilijä ja tietokirjailija Seppo Vuokkovakuuttaa, että metsäluonnon hoidolla on suuri merkitys metsien monimuotoisuudelle. Metsäammattilaiset ja metsänomistajat hoitavat metsäluontoa rutiininomaisesti osana arkista työtään. Niin kauan kuin metsätalous perustuu kotimaisiin puulajeihin, suurin osa metsälajeista on turvassa.

”Metsäluonnon hoito kytkeytyy tavanomaisiin metsänhoitotoimiin, joten se vaikuttaa hyvin laajalla alueella, kaikkialla missä metsäammattilaiset työtään tekevät. Lisäksi keino on nopea. Jos metsä suojellaan, sinne syntyy lahopuuta hitaasti, vain puiden luonnollisten kuolemien kautta, mutta luonnonhoidossa lahopuuta tehdään tässä ja nyt, sahalla ja kirveellä”, Vuokko sanoo.

Tehokkaimpia luonnonhoitokeinoja ovat päätehakkuiden yhteydessä jätetyt säästöpuut. Niitä alettiin jättää 1990-luvun lopussa metsäsertifioinnin myötä, siis metsänomistajien vapaaehtoisin päätöksin ja heidän kustannuksellaan. Uhanalaistutkijoiden mukaan säästöpuut ovat suurin yksittäinen syy sille, että metsälajien uhanalaisuus ei ole viime kymmenen vuoden aikana heikentynyt.

Vuokon kirjoittama pamfletti on laaja-alainen sukellus suomalaisen metsän ihmeisiin. Metsästä löytyy monimuotoisuutta yllättävistäkin paikoista.

”Monimuotoisuuskeskustelussa korostetaan usein poikkeuksia, kaikenlaisia harvinaisuuksia, joilla toki on sijansa. Silti kannattaisi muistaa, että harvinaisuudet eivät koskaan ole kovin hyviä esimerkkejä edustamaan kokonaisuuksia”, sanoo Vuokko.

”Esimerkiksi havupuiden seuralaislajit eivät ole yhtään sen vähäarvoisempia kuin haavankaan, ne vain eivät ole harvinaisia”, Vuokko sanoo ja korostaa, että vaikka eräiden lehtipuiden katoaminen Suomen metsistä olisi todella vakava asia, esimerkiksi kuusen katoaminen olisi suorastaan katastrofaalista.

Vuokko korostaa myös, että monien metsälajien uhanalaisuuden syy ei ole tässä päivässä, vaan sotaa edeltävässä ajassa, jolloin metsäluonto oli todella kurjassa tilassa.

”Maatalousympäristöt saattoivat tuolloin kukoistaa, mutta metsää se ei koskenut”, Vuokko sanoo. Sotien jälkeinen metsätalous on monin tavoin parantanut metsäluonnon tilaa, mutta varsinaisesti luonnonhoitoon havahduttiin vasta 1990-luvun loppupuolella. Sillä on jo nyt saavutettu paljon, mutta parempaa tulee kaiken aikaa.

”Uusia keinoja etsitään tutkimukseen pohjautuen jatkuvasti ja niitä myös löydetään ja otetaan käyttöön, uusimpana nyt jo harvennushakkuidenkin yhteydessä jätettävät säästöpuut eli tekopökkelöt”, Vuokko sanoo.

Kirjan kuvituksesta vastaa luontokuvaaja Jorma Peiponen. Se on saanut rahoitusta Metsämiesten Säätiöltä ja Marjatta ja Eino Kollin Säätiöltä. Kirjasta julkaistaan myöhemmin kesäkuussa englanninkielinen verkkoversio.

Viljellen ja varjellen – metsätalous ja monimuotoisuus on tilattavissa ja ladattavissa Suomen Metsäyhdistyksen verkkosivuilta.

24.04.2024 22.00Uusi standardi puunkorjuuseen - tuottavuutta ja työn iloa John Deere H-sarjan metsäkoneilla
24.04.2024 10.22Metsä Group ilmoittaa laajentavansa järeysrunkohinnan käytön kaikkiin hakkuutapoihin
24.04.2024 9.20SSAB:n osavuosikatsaus: Erikoislujat teräkset vakaat muutoin heikoilla markkinoilla
24.04.2024 8.00Nordic Bioproducts Group avasi Lappeenrantaan tehtaan, joka tuottaa innovatiivisia biomateriaaleja uudella teknologialla
24.04.2024 7.00Gasum rakentaa kaasutankkausaseman Raumalle
23.04.2024 11.11Trelleborg esittelee viimeisimmät rengasinnovaatiot Intermat Construction Fair -messuilla Pariisissa, Ranskassa 24.-27. huhtikuuta
23.04.2024 9.10Ponssen osavuosikatsaus Q1/2024 - Vuoden ensimmäinen neljännes oli haastava
23.04.2024 8.51Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi käynnistyi - Taivaalla viipyilevä kone kuvaa rakennukset ja tiet
22.04.2024 12.00Metsätuhot vuonna 2023 -raportti: Kirjanpainajan aiheuttama kuusikuolleisuus kolminkertaistunut
22.04.2024 9.55Traficomin katsastuksen vikatilastot julkaistu - miltei joka viides sähköauto hylättiin

Siirry arkistoon »