Uusi opas juurikääpätuhojen tunnistamiseen ja torjuntaan

02.12.2017 9.00

kansi-juurikaapa-286x400.jpg

Luonnonvarakeskus (Luke) ja Suomen metsäkeskus ovat julkaisseet oppaan juurikääpätuhojen tunnistamista ja torjuntaa varten. Opas on kirjoitettu käytännön metsätalouden toimijoille: puunostajille, korjuusuunnittelijoille, koneurakoitsijoille ja metsänomistajille.

KLIKKAA TÄSTÄ JA SIIRRY OPPAASEEN!

Kesähakkuiden yhteydessä leviävät juurikääpäsienet ovat metsiemme taloudellisesti pahimmat tuhonaiheuttajat. Juurikääpäsienet lahottavat kuusikoita ja tappavat mäntyjä vuosittain noin 50 miljoonan euron edestä.

Näiden lahottajasienten leviämistä edistävät kesähakkuut, joissa ei ole tehty juurikäävän torjuntaa.

– Ilmaston lämpeneminen lisää juurikäävän tartuntariskiä ja taudin leviämistä entisestään. Terveet metsät ja juurikäävän tehokas torjunta ovat koko metsätalouden yhteinen asia. Kantokäsittely on merkittävä pitkävaikutteinen investointi metsien terveyteen ja puuntuotoskykyyn, toteaa tutkimusprofessori Jarkko Hantula Lukesta.

Juurikääpäsienten ryhmään kuuluu viisi eri lajia, joista Suomessa esiintyy kaksi: kuusen lahottajaksi erikoistunut kuusenjuurikääpä ja pääasiassa mäntyjen juuristoa lahottava männynjuurikääpä. Nimistään huolimatta nämä juurikäävät tarttuvat myös muihin puulajeihin.

Kuusenjuurikääpä on erittäin yleinen Etelä-Suomessa, etenkin rannikkoseudun hyväkasvuisissa kuusikoissa. Paikoittain pahoja juurikääpätuhoja esiintyy myös Keski-Suomessa muun muassa vanhojen puunjalostustehdaspaikkakuntien ympäristöissä. Kuusenjuurikääpä on levinnyt koko kuusen esiintymisalueelle, mutta tuhot vähenevät pohjoista kohti mentäessä.

Männynjuurikääpä viihtyy eteläisessä Suomessa. Männynjuurikäävän pohjoisrajaa ei tunneta tarkasti, yksittäisiä tautitapauksia on löytynyt Kainuusta, Paltamosta. Pahimmat tuhot männynjuurikääpä aiheuttaa Kaakkois-Suomen männiköissä, mutta sieni on yleinen paikoin muuallakin Etelä-Suomen harjumailla. Viime vuosina taudista on tehty lukuisia uusia havaintoja Lounais-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla.

Oppaan toivotaan kuluvan käytössä

Uudessa 52-sivuisessa oppaassa on tarpeellista tietoa juurikäävästä, sen esiintymisalueista ja torjunnasta.  Juurikääpäriskiä sekä tasaikäis- että eri-ikäisrakenteisen metsän kasvatuksessa on kuvattu seikkaperäisesti. Värilliset kartat ja valokuvat tekevät oppaasta havainnollisen, mukana on muun muassa runsaasti kuvitettu liite juurikääpätuhojen tunnistamisesta. Opas on vapaasti luettavissa verkossa.

Opas on osa Luken ja Suomen metsäkeskuksen juurikäävän torjunnan laadun ja omavalvonnan kehittämishanketta. Kehittämistyön rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

24.04.2024 22.00Uusi standardi puunkorjuuseen - tuottavuutta ja työn iloa John Deere H-sarjan metsäkoneilla
24.04.2024 10.22Metsä Group ilmoittaa laajentavansa järeysrunkohinnan käytön kaikkiin hakkuutapoihin
24.04.2024 9.20SSAB:n osavuosikatsaus: Erikoislujat teräkset vakaat muutoin heikoilla markkinoilla
24.04.2024 8.00Nordic Bioproducts Group avasi Lappeenrantaan tehtaan, joka tuottaa innovatiivisia biomateriaaleja uudella teknologialla
24.04.2024 7.00Gasum rakentaa kaasutankkausaseman Raumalle
23.04.2024 11.11Trelleborg esittelee viimeisimmät rengasinnovaatiot Intermat Construction Fair -messuilla Pariisissa, Ranskassa 24.-27. huhtikuuta
23.04.2024 9.10Ponssen osavuosikatsaus Q1/2024 - Vuoden ensimmäinen neljännes oli haastava
23.04.2024 8.51Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi käynnistyi - Taivaalla viipyilevä kone kuvaa rakennukset ja tiet
22.04.2024 12.00Metsätuhot vuonna 2023 -raportti: Kirjanpainajan aiheuttama kuusikuolleisuus kolminkertaistunut
22.04.2024 9.55Traficomin katsastuksen vikatilastot julkaistu - miltei joka viides sähköauto hylättiin

Siirry arkistoon »