Metsästyskausi alkaa huomenna sunnuntaina - vahinkoja sattuu eniten kauden alussa

18.08.2017 1.20

haulikkoo.jpg

Sunnuntaina 20.8. alkaa syksyn metsästyskausi vesilintujen osalta. LähiTapiolan mukaan metsästysturvallisuus on kehittynyt hyvään suuntaan, vaikka  tietoon tulee vuosittain toistakymmentä metsästysvahinkoa. Metsästäjävakuutus sisältyy metsästyskortin hintaan.

Eniten metsästysvahinkoja sattuu lintumetsällä kauden alussa. Hirvijahdeissa vahinkoja sattuu määrällisesti vähemmän, mutta ne ovat toisaalta usein vakavampia.

- Suomalainen metsästyskulttuuri on kehittynyt turvallisuuden näkökulmasta hyvään suuntaan. Tietoomme tulee vuosittain toistakymmentä metsästyksessä sattunutta korvattavaa vahinkotapahtumaa. Tapaturmien määrä on pysynyt viime vuosina suurin piirtein samana, vaikka metsästyspäivät ovat lisääntyneet. Tapaturmien määrä on metsästäjien määrään suhteutettuna suhteellisen alhaisella tasolla, toteaa asiakkuusjohtaja Hannu Seppänen LähiTapiolasta.

Kaikki riistanhoitomaksun maksaneet ovat vakuutettuina LähiTapiolan metsästäjävakuutuksella. Metsästäjävakuutus kattaa metsästyksen ja siihen liittyvän kilpailemisen tai harjoittelun aikaiset tapaturmat, jotka aiheutuvat aseen laukeamisesta. Koska vakuutus kattaa vain aseella aiheutetut vahingot, sen piiriin eivät kuulu muut metsällä sattuneet tapaturmat, kuten jalan nyrjähdykset. Näiden vahinkojen varalta voi metsästäjä vakuuttaa itsensä tapaturmavakuutuksella.

- Lähes jokaiseen vahinkotapaukseen liittyy yhteisenä tekijänä aseen käyttäjän jonkinlainen huolimattomuus. Suomalaiset metsästäjät tuntevat turvallisuussäännöt hyvin, mutta niitä pitää myös muistaa ja malttaa noudattaa, toteaa Seppänen.

Muista nämä säännöt metsällä:

  • Ammu vain, jos täysin varmasti tunnistat ammuttavan kohteen. Vuosittain Suomessa tapahtuu metsästysvahinkoja, jossa laukaus osuu tahattomasti ihmiseen tai metsästyskoiraan. Lähes poikkeuksetta vahinko on aiheutunut siitä, että laukaus on ammuttu sektoriin, johon ei olisi pitänyt ampua lainkaan, ampuja ei ole tunnistanut kohdetta tai tiedostanut jahtikaverin tai -koiran sijaintia.
  • Veneessä on turvallista vain yhden ampua ja toisen soutaa.
  • Ampujan henkilökohtaisen ampumataidon ylläpitäminen tapahtuu vain ampumalla. Siksi ampumaratojen hyödyntäminen ennen jahtikautta ja myös sen aikana on suositeltavaa.
  • Käsittele asetta aina kuin se olisi ladattu. Pidä ase taitettuna tai lukko auki taukopaikalla. Laita patruunat aseeseen vasta passipaikalla ja pura patruunat pois aseesta ennen passipaikalta poistumista. Poista patruunat aseenpiippu maahan tai ilmaan suunnattuna. Metsästäjällä on yksiselitteisesti vastuu jokaisesta ammutusta laukauksesta. Asetta on turvallisinta kuljettaa lataamattomana suojuksessa.
  • Metsästyksen johtajan ohjeiden noudattaminen on tärkeää: passilinjojen suunnittelu ja niiden noudattaminen riistalaukausten yhteydessä.
  • Promillet veressä ja metsästysaseiden käyttö eivät sovi yhteen.  Metsästämisessä on nollatoleranssi alkoholin suhteen.
24.04.2024 22.00Uusi standardi puunkorjuuseen - tuottavuutta ja työn iloa John Deere H-sarjan metsäkoneilla
24.04.2024 10.22Metsä Group ilmoittaa laajentavansa järeysrunkohinnan käytön kaikkiin hakkuutapoihin
24.04.2024 9.20SSAB:n osavuosikatsaus: Erikoislujat teräkset vakaat muutoin heikoilla markkinoilla
24.04.2024 8.00Nordic Bioproducts Group avasi Lappeenrantaan tehtaan, joka tuottaa innovatiivisia biomateriaaleja uudella teknologialla
24.04.2024 7.00Gasum rakentaa kaasutankkausaseman Raumalle
23.04.2024 11.11Trelleborg esittelee viimeisimmät rengasinnovaatiot Intermat Construction Fair -messuilla Pariisissa, Ranskassa 24.-27. huhtikuuta
23.04.2024 9.10Ponssen osavuosikatsaus Q1/2024 - Vuoden ensimmäinen neljännes oli haastava
23.04.2024 8.51Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi käynnistyi - Taivaalla viipyilevä kone kuvaa rakennukset ja tiet
22.04.2024 12.00Metsätuhot vuonna 2023 -raportti: Kirjanpainajan aiheuttama kuusikuolleisuus kolminkertaistunut
22.04.2024 9.55Traficomin katsastuksen vikatilastot julkaistu - miltei joka viides sähköauto hylättiin

Siirry arkistoon »