Uutiset - News

5G:n vaikutus Logistiikka-alaan

Torstai 18.4.2024 klo 16.02 - Toimitus


Viidennen sukupolven verkko eli 5G on tuonut monia hyötyjä niin kuluttajille kuin yrityksillekin, joista etenkin logistiikka-alan toimijat ovat päässeet hyödyntämään. Uudenlainen verkko nähdään isossa roolissa etenkin automatisaation kehityksessä, mikä auttaa alan kehitystä.

Suomi on tunnetusti edelläkävijä 5G-verkon käytössä ja on aktiivisesti mukana sen kehitystyössä. Päätimme siis tutustua mihin kaikkeen uusi verkko pystyy ja miten sen vaikutukset ovat näkyneet logistiikka-alalla.

ocere_ammattilehti.jpg

Mikä on 5G-verkko?

Kyseessä on viidennen sukupolven verkko, joka ei ole ainoastaan edeltäjänsä eli 4G-verkon paranneltu versio. 5G-verkko on täysin uusi ja uudenlainen verkko, joka voi ylläpitää jopa miljoona laitetta samanaikaisesti, kun edeltäjänsä pystyi tukemaan muutamia tuhansia.

Uuden verkon avulla on paranneltu logistiikka-alan palveluita nopean tiedonkulun ja laajan kapasiteettinsa ansiosta. Sen avulla pystytään hallinnoimaan paremmin, hyödyntämään reaaliaikaista dataa ja kommunikoimaan eri laitteiden välillä paremmin kuin koskaan.

Siirtyminen uuden sukupolven verkkoon tuo useita hyötyjä

Moni on ollut tyytyväinen 4G-verkkoonsa jo vuosien ajan, sillä onhan se ollut monin paikoin toimiva. Siirtyminen seuraavan sukupolven verkkoon eli 5G-verkkoon on kuitenkin tuonut erilaisia etuja, joita ovat muun muassa:

  • Jopa kymmenenkertaa nopeampi langaton verkkoyhteys
  • Mahdollista yhdistää laitteisiin tai koneisiin
  • Voi hyödyntää laitteiden ja koneiden etäohjauksessa

Suomessa kuluttajat ovat jo päässeet nauttimaan uuden sukupolven verkosta, joka on tuonut nopeammat yhteydet koteihin. Suoratoistopalvelut tai kasino nettipelit eivät takkua, kiitos uuden verkon laajasta kapasiteetista.

Suurimmat 5G:n hyödyt näkyvät kuitenkin yritysmaailmassa, jossa uutta verkkoa on voitu hyödyntää palveluiden tuottamisessa muun muassa automatisaation ja etäohjattavuuden keinoin.

Logistiikka-alan etäohjattavat työvälineet yleistyvät

5G-verkon lyhyt vasteaika mahdollistaa sen hyödyntämisen uudenlaisissa teknologiaratkaisuissa logistiikka-alalla. Käyttö on mahdollistanut muun muassa itseohjautuvien ajoneuvojen ja koneiden hyödyntämisen alalla verkon nopeuden ja vasteajan vuoksi.

Monet etäohjattavat laitteet ovat sellaisia, jonka työtä ihmisen on hankalaa tai hidasta toteuttaa yksinään. Laitteita on voitu käyttää yhä enemmän sellaisissa tilanteissa ja paikoissa, jotka ovat muuten hankalia kuten maanalla.

Kun alalle saadaan lisää koneita, työntekijöitä voidaan keskittää työlaitteiden valvomiseen ja niiden etäohjaamiseen. Näin ollen aina vain vähemmän työntekijöitä joutuu työskentelemään kriittisissä paikoissa tai tilanteissa.

Parempaa palvelua logistiikka-alan asiakkaille

5G-verkko on parantanut reaaliaikaista seurantaa logistiikka-alalla, mikä on mahdollistanut paremman varastojen ja kuljetusten seurannan. Esimerkiksi automatisoidut pakettien käsittelyt ovat nopeuttaneet merkittävästi työntekoa, mutta suurta hyötyä ovat tuoneet myös etäohjattavat laitteet, joiden avulla voidaan käsitellä paljon paketteja lyhyessä ajassa.

Verkkokauppojen yleistyessä myös tilauksien määrä kasvaa, jolloin tarvittavaa työntekijöiden määrää ei välttämättä saada paikattua ihmistyövoimalla. Tehokas resurssien hyödyntäminen kehittää logistiikka-alaa ja työntekijöiden hyvinvointia. 5G-verkkoyhteys onkin auttanut rakentamaan apulaitteita ja hyödyntämään aivan uudenlaista teknologiaa.

Uuden sukupolven verkon luotettavuus

5G-verkko on rakennettu siten, että se palvelee nykyaikaisia vaatimuksia kyberturvallisuudesta, näin selviää Traficomin selvityksestä. Verkolle on asetettu useita turvallisuusvaatimuksia sekä keinoja, joilla varmistaa verkkojen turvallisuus.

Edellisen sukupolven verkkoihin verrattuna 5G-verkko palvelee räätälöidymmin yritysten tarpeisiin. Kyse ei ole enää ainoastaan tiedon siirrosta, vaan enemmänkin alustasta, jossa tietoa liikkuu ja sitä jaetaan.

Yksi 5G:n turvallisuuteen vaikuttavista seikoista on verkon lohkominen, mikä lisää ekstra suojakerroksen käyttäjilleen. Tämä mahdollistaa 5G:n käyttämisen turvallisesti myös yritysasiakkaiden parissa, sillä he saavat käyttöönsä oman yksityisen 5G-verkkonsa.

5G-verkon vaikutus logistiikka-alaan ollut suurta

Moniin muihin aloihin nähden logistiikka-alalla 5G-verkon vaikutus on näkynyt erittäin suuresti. Jopa tavalliset kuluttajat eivät ole nähneet niin suurta muutosta kuin alalla työskentelevät.

5G:n tuomat monet mahdollisuudet keskittyvät automatisaatioon, mikä mahdollistuu nopeiden yhteyksien ja massiivisen kapasiteetin ansiosta. Täytyy muistaa, että 5G-verkko jatkaa kehitystään ja sen vaikutuksia tullaan näkemään alalla vielä jatkossakin.