Toukokuun kolmantena lauantaina vietettävän Ravintolapäivän pop up-ravintolat vastaavat pienen, taloudellista hyötyä tavoittelemattoman yleisötapahtuman järjestämistä eivätkä vaadi erillistä lupaa tai yleensä edes tapahtumailmoitusta.
Jos on etukäteen todennäköistä, että kävijöitä tulee olemaan enemmän kuin 30, Metsähallitus suosittelee tapahtumailmoituksen tekemistä etukäteen (www.metsa.fi/tapahtumailmoitus).
Ravintolapäivänä toiminnan järjestämisessä saa käyttää Metsähallituksen rakennelmia ja polttopuita maksutta. Ravintolapäivän järjestämisessä on noudatettava mm. mahdollisia luonnonsuojelualueen liikkumisrajoituksia.
Metsähallitus pyytää Ravintolapäivän osallistujia noudattamaan seuraavia ohjeita:
1. Toiminta tapahtuu virallisena Ravintolapäivänä toukokuun kolmantena lauantaina ja ravintola on ilmoitettu Ravintolapäivän verkkosivuille: http://www.restaurantday.org/fi/
2. Toimija on yksityinen toimija, toiminnalla ei tavoitella taloudellista hyötyä.
3. Myyntipaikkojen tulee sijaita virallisten karttaan merkittyjen rakennelmien, kuten tulipaikkojen, katosten tai kotien välittömässä läheisyydessä.
4. Myyntipaikat täytyy sijoittaa niin, ettei niistä aiheudu ylimääräistä kulumista tai haittaa luonnolle.
5. Tiskaaminen vesistöissä on kiellettyä.
6. Ravintolapäivä ei oikeuta poikkeamaan suojelualueiden rauhoitusmääräyksistä. Suojelualueiden rakenteille ei saa aiheutua vahinkoa.
7. Myyjä vastaa Metsähallitukselle myyntipaikasta ja -toiminnasta mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta ja haitasta.
8. Ravintolapäivän myyntipiste ei saa aiheuttaa häiriötä muille retkeilijöille.
9. Myyntipisteellä ei saa varata yleistä rakennelmaa itselleen.
10. Suojelualueilla noudatetaan roskattoman retkeilyn periaatetta. Myyjä on velvollinen pitämään tapahtumapaikan ja sen lähiympäristön siistinä tapahtuman aikana sekä myyjän tulee viedä kaikki roskat ja muut jätteet omalla kustannuksellaan pois tapahtumapaikalta välittömästi tapahtuman jälkeen.
11. Myyjän tulee suojata myyntipaikan alusta siten, ettei mahdollinen rasva ja öljy jää myyntipaikalle. Ruokaöljyt ja rasvat ovat jätettä, joiden keräys ja poiskuljetus tulee jokaisen myyjän itse hoitaa, ruoantähteitä yms. ei saa jättää luontoon.