Reijo Pentinmäki Oy: Metsähakkeen urakointi turvetoimintojen korvaajaksi

06.08.2021 16:11

bruksnet12.jpg

Turvealan urakoitsijat ovat lähteneet hakemaan uusia tukijalkoja toimintaan poliittisista päätöksistä johtuvien alan heikkojen tulevaisuuden näkymien takia. Energiapuun ympärillä tapahtuva liiketoiminta on yksi hyvä vaihtoehto rakennemuutokseen.

Reijo Pentinmäki Oy on pitkän linjan turvealan toimija Kauhajoen Nummikoskelta.

- Aloitin turvealan urakoinnin vuonna 1981 traktorilla ja siitä toiminta lähti laajentumaan. Teimme vuosikymmeniä hyvää yhteistyötä Vapon kanssa mutta pariin kesään ei ole enää sieltä ollut töitä tarjolla. Meillä on kuitenkin omia turvealueita joissa olemme edelleen nostaneet turvetta voimalaitosten käyttöön ja vielä ainakin ensi kesälle näyttäisi kysyntää olevan. Mutta kokonaisuudessaan turveala on ajettu tilanteeseen mikä ei mahdollista enää jatkossa kovin laa- jaa liiketoimintaa. Se on ikävä asia sillä turpeen energiakäyttö olisi edelleen Suomelle kaikin puolin järkevää, pohtii Reijo Pentinmäki.

bruksnet2.jpg

(kuva: Pohjanmaan miehet Jari Pentimäki (vas.), Jani Pentinmäki, Jesse Niemistö ja Reijo Pentinmäki uskovat kotimaisen puhtaan metsäenergian käytön lisääntymiseen entisestään tulevaisuudessa.)

Hakealan tunnustelua

Kun turvealalle alkoi kasaantua tummia pilviä päätti Reijo Pentimäki Oy kolmisen vuotta sitten lähteä kokeilemaan metsähakkeen hakeurakointia.

- Aloitimme yhteistyön KuMeKo Forestin kanssa ja hankimme käytetyn autohakkurin millä päästiin vähän tunnustelemaan haketusalan toimintaa - ostamme myös itse jonkin verran energiapuuta ja haketamme yksi- tyisille toimijoille. Meiltä löytyy hakkeen kuljetukseen soveltuvaa turvekalustoa eli kaksi puoliperävaunuyhdistelmää ja yksi täysperävaunuyhdistelmä. Huomasimme kuitenkin melko äkkiä että traktorikokoluokan Kesla -hakkuri oli kapasiteetiltaan aivan liian pieni jos haketuksesta meinaa elinkeinoa lähteä rakentamaan, kertoo Jari Pentinmäki joka on yhdessä veljensä Janin kanssa aktiivisesti mukana yrityksen tekemisessä. 

bruksnet32.jpg

(kuva: Bruks 1006 PT -hakkuri on näyttänyt suuren volyyminsa kaikilla eri haketettavilla puumateriaaleilla. Suuri syöttöpöytä ja aggressiiviset syöttorullat mahdollistavat järeän hakkurirummun ruokkimisen riittävällä puumäärällä. Silti tehokkaalla Kesla 2112T -nosturilla saa pitää kiirettä syöttäessä...)

Merkittävä investointi

Näkymät haketusalalla olivat kuitenkin positiiviset ja KuMeKo Forestilla tarvetta lisäkapasiteetille, joten Reijo Pentimäki Oy päätti investoida uuteen suuren volyymin autohakkuriin.

- Ruotsalaisesta Bruks -autohakkurista oli kuultu hyvää kentällä joten päädyimme kauppoihin maahantuoja Sawcenter Oy:n kanssa uudesta Bruks 1006 PT -hakkurista, mikä asennettiin yhdessä Kesla 2112T -ohjaamonosturin kanssa uuden Volvo FH16 750 kuorma-auton päälle Bruksin tehtaalla. Eli saimme käyttöön täysin valmiin CE-merkityn kokonaisuuden yhdestä paikasta, sanoo Pentinmäki.

Vaikka korona-tilanne esti tehtaalla käynnin projektin aikana, niin autohakkurista tuli juuri sellainen mitä haluttiin.

- Bruks kuunteli tarkasti toiveitamme ja myös toteutti ne esimerkiksi päällerakenteiden sekä varustelun osalta; halusimme autoon mm. lisälauhduttimia, öljyn pintavahdin ja muita käyttöä helpottavia ratkaisuja. Maahantuoja Sawcenter piti meidät jatkuvasti ajantasalla projektin etenemisestä ja autohakkuri valmistui sovitussa aikataulussa mistä annamme täydet pisteet näinä haasteellisina aikoina. Myös toukokuun alussa tapahtunut käyttöönottokoulutus oli esimerkillinen suoritus ja sen aikana käytiin uuden autohakkurin toiminnot läpi perusteellisesti, kehuu Pentinmäki.

(kuva: Bruksin säädettävä hydraulinen heitin pitää sen kierrokset aina haluttuna riippumatta auton moottorin kierroksista. Tehoa on todella paljon joten hakekaari saadaan lentämään tarkasti minne halutaan niin että ympäristö pysyy siistinä. Ja heittimen nopeuden saa täsmättyä haketettavan materiaalin mukaan jolloin se ei huuda turhan kovilla kierroksilla silloin kun siihen ei ole tarvetta, mikä säästää polttoainettakin.)

Onnistunut kokonaisuus

Bruksin tehtaan kokemus autohakkureiden rakentamisessa näkyy Pentimäen mukaan kokonaisuudessa:

- Itse hakkuri edustaa kehityksen kärkeä ja auton päällerakenteissa on mietitty kuljettajan käyttömukavuutta sekä turvallisuutta, mistä esimerkkinä rummun viereen nouseva hydraulinen työtaso kaiteineen. Kokonaisuudessan ruotsalaisen työn jälki on tasokasta ja kaikin puolin viimeisteltyä, toteaa Pentinmäki.

bruksnet42.jpg

(kuva: Bruksin säädettävä hydraulinen heitin pitää sen kierrokset aina haluttuna riippumatta auton moottorin kierroksista. Tehoa on todella paljon joten hakekaari saadaan lentämään tarkasti minne halutaan niin että ympäristö pysyy siistinä. Ja heittimen nopeuden saa täsmättyä haketettavan materiaalin mukaan jolloin se ei huuda turhan kovilla kierroksilla silloin kun siihen ei ole tarvetta, mikä säästää polttoainettakin.)

Laatuhaketta suurella volyymilla - polttoainetaloudellisesti

Jo ensimmäiset parisataa tuntia haketusta on näyttänyt että investointipäätös osui oikeaan.

- Lähdimme hakemaan kapasiteetin nostoa uudelle tasolle ja siihen Bruks vastaa vahvasti myös polttoaineenkulutuksen ollessa järkevällä tasolla suhteessa tuotettuihin hakekuutioihin. Olemme päässeet jo hakettamaan oikeastaan koko skaalaa materiaaleja eli rankaa, pikkutukkia, kokopuuta ja hakkuutähdettä, joista kaikista Bruks tekee laatuhaketta sellaisella volyymilla että nopealiikkeisen Keslan puikoissa saa pitää kiirettä ettei rumpu huuda tyhjää. Vaikka hakkurissa on isot 80 mm seulat niin haketta voi käyttää maatilojen stokeripolttimissakin eikä tikkua jää sekaan, Pentinmäki toteaa ja jatkaa:

- Bruksin hakkurissa koko prosessi on mietitty mahdollisimman tehokkaaksi niin että puumateriaali menee vauhdilla syöttöpöydältä rummulle, muuttuu siellä hakkeeksi ja siirtyy suoraan heittimen siivelle ja sitten torveen, joten puu ei pyöri turhaa aikaa koneen sisällä vaan tulee äkkiä pihalle. Ja Bruksin säädettävä hydraulinen heitin on aivan mahtava; se pitää heittimen kierrokset aina haluttuna riippumatta auton moottorin kierroksista. Tehoa on mahdottomasti joten hakekaari saadaan lentämään tarkasti minne halutaan niin että ympäristö pysyy siistinä. Ja heittimen nopeuden saa täsmättyä haketettavan materiaalin mukaan jolloin se ei huuda turhan kovilla kierroksilla silloin kun siihen ei ole tarvetta, mikä säästää polttoainettakin. Tehokkaan heittimen ansiosta auton konttiin saa tehtyä tiiviin hakekuorman, jolloin päästään kunnon kuljetuspainoihin kevyelläkin materiaalilla. Heittimen lisäksi Bruksin kaikkia toimintoja saa kätevästi säädettyä keskusnäytöltä juuri halutuiksi.

bruksnet52.jpg

(kuva: Autohakkuri rakennettiin täysin valmiiksi CE-merkityksi kokonaisuudeksi Bruksin tehtaalla Ruotsissa. Työnjälki ja yksityiskohtainen viimeistely on huippuluokkaa.)

Lämmöt pysyy kurissa helteelläkin

Kesäkuussa uudella Bruks -autohakkurilla työskenneltiin todella kuumissa olosuhteissa mutta silti lämpöjen kanssa ei ollut mitään ongelmia.

- Bruks 1006 PT ottaa käyttövoimansa Volvo kuorma-auton 750 hevosvoimaisesta moottorista samoin kuin nosturikin. Bruksin tekemä paketti on varustettu riittävän suurilla öljynlauhdittimilla ja halusimme lisäksi autoon jäähdytin nesteen lisälauhduttimen. Niinpä kun haketimme kokopuuta autoihin pitkän päivän noin +30 asteen helteessä niin lämmöt pysyivät aisoissa, sanoo Pentinmäki. 

Laaja toiminta-alue

Reijo Pentinmäki Oy operoi uudella Bruks -autohakkurilla laajasti Porin, Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan alueilla.

- Nyt kesäaika on luonnollisesti hiljaisempaa haketuksissa kun lämmön kulutus on alhaista ja laitoksissa tehdään huoltoja, mutta elokuusta lähtien pitäisi olla täysi vauhti päällä, uskoo Jari Pentinmäki.   

09.08.2021 8:00Hirvieläinten pyyntiluvat myönnetty tulevalle metsästyskaudelle
08.08.2021 15:43Sisu -yleistelat otettu hyvin vastaan metsäkoneurakoitsijoiden keskuudessa
08.08.2021 12:13Hiabin Mika Liinanotko: Puutavaranosturikauppa hyvällä tasolla
08.08.2021 8:00Tule mukaan ja vaikuta - liikenneturvallisuusstrategian sidosryhmätilaisuus verkkolähetyksenä tiistaina 10.8.2021 kello 13-15
07.08.2021 16:22Jukka Perämäki moottorisahauksen Suomen mestariksi Lustossa
07.08.2021 12:00AMMATTILEHTI KOEAJAA: Bentley Flying Spur V8 - Vaikuttava kaikilla tasoilla
06.08.2021 22:12KATSO TÄSTÄ 6.8. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
06.08.2021 16:11Reijo Pentinmäki Oy: Metsähakkeen urakointi turvetoimintojen korvaajaksi
06.08.2021 13:22Raportti: Rakentamisen määrässä ja arvossa kasvua kolmannella vuosineljänneksellä
05.08.2021 14:55Metsäkonehuolto Kähkönen - Vihreiden koneiden huoltoa Nakkilassa vuosikymmenten kokemuksella
05.08.2021 12:33Pitkäaikaiset helteet ovat vauhdittaneet kirjanpainajien ensimmäisen sukupolven kehittymään ennätysnopeasti
05.08.2021 9:09Kodinkoneiden kauppa käy vilkkaana
05.08.2021 9:00Metsästyskausi käynnistyy 10.8.2021
04.08.2021 12:40Hyötyautokauppa jatkaa kasvuaan Euroopassa - Ensirekisteröinnit kasvussa kaikissa ajonevuoluokissa
04.08.2021 11:55Metsäkoneteloissa oltava vaihtoehtoja erilaisiin korjuuolosuhteisiin
04.08.2021 11:00Uusiutuvan energian direktiivin päivitys bioenergia-alan kiikarissa
03.08.2021 15:04OOO Ponssen toimitusjohtaja Jaakko Laurila: Venäjän metsäteollisuus vahvassa nosteessa
03.08.2021 14:01Nokian Renkaat Oyj Puolivuosikatsaus tammi-kesäkuu 2021: Volyymit ja tulos kasvoivat vahvasti
03.08.2021 11:00Kesla Oyj puolivuosikatsaus: Saadut tilaukset ja tilauskanta nousivat ennätyksellisen korkealle tasolle
03.08.2021 10:20Meijjänperän Rekkatapahtuma Pyhäjärvellä 6.-7.8. - lähde mukaan mukavaan tapahtumaan
03.08.2021 9:07Nyt Terminatoreita hetitoimituksiin - ja edullisesti !!!
02.08.2021 17:25Varustaudu syksyn savotoille Iggesundin harvesterivarusteilla
02.08.2021 13:22Jari Vesala VAK:n myyntipäälliköksi
02.08.2021 11:00Kuorma-autojen ensirekisteröinnit hyvässä nosteessa
02.08.2021 9:11Sveitsissä kokeillaan vetykäyttöisiä kuorma-autoja jakelukäytössä
01.08.2021 15:11AMMATTILEHTI KOEAJAA: RAM 1500 TRX - Peto on irti!
31.07.2021 16:00Pro Silva S3: Tehokone rannikon harvennuksille
31.07.2021 9:00Metsä Groupin vuoden 2021 tammi-kesäkuun vertailukelpoinen liiketulos 416 miljoonaa euroa
30.07.2021 21:13KATSO TÄSTÄ 30.7. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
30.07.2021 8:22Ennakko: Teollisuuden liikevaihto kasvoi kesäkuussa
29.07.2021 16:22Nimitys MAN Truck&Bus Finlandissa
29.07.2021 11:17Finnair tarjoaa edullista koronatestausta lentoaseman lähellä Vantaalla
29.07.2021 11:05Volkswagen esitteli Taigojaan
29.07.2021 8:42Hiab Raisio: Vankkaa osaamista nostureiden asennuksissa ja huolloissa
28.07.2021 16:00Metsäteollisuuden tuotantomäärät kasvoivat toisella kvartaalilla
28.07.2021 10:22Metsä Tissuen vastuullisuustyölle toistamiseen EcoVadiksen Platinum-tason tunnustus
28.07.2021 9:00Erikoisluja Strenx®-rakenneteräs auttaa keventämään perävaunuja ja lisäämään hyötykuormaa
27.07.2021 16:44Metsä Board kasvattaa taivekartongin vuotuista tuotantokapasiteettia 200 000 tonnilla Husumissa
27.07.2021 15:00DB Schenker ostaa Vähälä Yhtiöt
27.07.2021 14:44Metsäkonealan legenda Hannu Hietikko siirtyi kalastuksen pariin
27.07.2021 9:00Teollisuuden tuottajahinnat nousivat 11,0 prosenttia edellisvuoden kesäkuusta
27.07.2021 8:00Hämeen kauppakamari: Hämäläisyritysten suhdannekuva kirkastui hieman
26.07.2021 18:10Veljekset Lehtomäki Oy: Monikäyttöiset kantavat telat vakuuttaneet kestävyydellään
26.07.2021 13:00Emma Mäkinen ajoi Sisulla kolmasti kakkoseksi Kemoralla
26.07.2021 11:11Metsähallitus ennallista metsää polttamalla Syötteen kansallispuistossa
26.07.2021 11:00Uusi yhteistyösopimus vahvistaa kaasun saatavuutta rajat ylittävien kuljetusten polttoaineeksi
26.07.2021 8:22Iveco juhlii 600 000. Eurocargon valmistumista
26.07.2021 8:00Teboil laajentaa uusiutuvan dieselin tankkausverkostoa
25.07.2021 13:00Metsäkonepalvelu Yli-Anttila Oy: Puut tehtaalle yhden pysähdyksen taktiikalla
25.07.2021 11:00Ponsse Bison -kuormatraktori valittiin vuoden 2021 metsäkoneeksi
24.07.2021 12:10JR-Hake ja kuljetus Oy: Panostusta metsäenergiaan - suomalaisella sisulla
23.07.2021 21:33KATSO TÄSTÄ 23.7. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
23.07.2021 8:00Tieliikenteessä kuoli 15 ihmistä kesäkuussa
23.07.2021 6:30Suomi saa pidentää EU:n korona-ajan tieliikenteen poikkeuksia
22.07.2021 11:02UPM puolivuosikatsaus 2021: Tulos parani nopeasti, UPM on vahvassa iskussa tulevaisuuden kasvuun
22.07.2021 8:22Kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyyksien uudistamisen helpotuksiin lisäaikaa
22.07.2021 7:00Helteet ovat heikentäneet mustikkasatoa, puolukan pölytys on onnistunut hyvin
21.07.2021 17:22Bruks 1006 ST autohakkuri: Luotettavuus ja tuottavuus huipussaan
21.07.2021 11:00Uuden MAN-kuorma-autosukupolven uudet ominaisuudet - entistä taloudellisempi, digitaalisempi ja käyttäjäystävällisempi
20.07.2021 16:48Raakapuuyhdistelmien nippusidonta tehostuu 1.1.2022 alkaen. .
20.07.2021 14:30AMMATTILEHTI KOEAJAA: Volkswagen Crafter Work System esittelyauto - Toimiva ja käytännöllinen laatuvarustelu huoltoautoon
20.07.2021 14:00Ikonisen Land Rover Defenderin ladattava hybridi-malli saapui Suomeen
20.07.2021 13:33Valmet toimittaa lehtipuusellulinjan uusinnan Holmenin Iggesundin tehtaalle Ruotsiin
20.07.2021 8:00SKAL: Komission ehdottama ilmastopaketti heikentäisi koko logistiikkaketjumme kilpailukykyä - Suomen tulee torjua liikenteen päästökauppa
20.07.2021 7:00Luken havununnaseuranta alkaa
19.07.2021 16:00BPW Kraatz Opisto tarjoaa laatukoulutusta sidosryhmille
19.07.2021 15:33Valmetille pehmopaperilinjan uusintatilaus Eczacibasi Consumer Productsilta Turkkiin
19.07.2021 8:00Suomen Rangereiden talkoolaiset kunnostavat Kivitunturin rakenteita heinäkuun lopussa - leirillä osallistutaan myös kansainvälisen The World Ranger Day -päivän viettoon
18.07.2021 16:20Lavettivalmistaja tarjoaa myös raskaan kaluston korjaamopalvelut
18.07.2021 15:00Tarvitsetteko yritysvideon toiminnastanne tai esittelyvideon uudesta tuotteestanne...? Ammattilehti.fi hoitaa tuotannon ja tarjoaa alan parhaat jakelukanavat
18.07.2021 14:22Lisää vähäpäästöisiä ajoneuvoja Suomen teille - EU-direktiivi toimeenpanoon elokuussa
18.07.2021 14:00Kestävä metsätalous ja fossiilisten korvaaminen ovat avaimet EU:n vihreään kasvuun
17.07.2021 11:00Koko Suomen kattava metsä- ja suokasvillisuuden inventointi on aloitettu
16.07.2021 23:10KATSO TÄSTÄ 16.7. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
15.07.2021 9:33Valmet toimittaa puolikemiallisen massan tuotantolinjan Lee & Man Paper Manufacturing Ltd:lle Chongqingiin Kiinaan
15.07.2021 7:22TEHOKASTA MARKKINOINTIA KESÄHELTEESEEN! Lähde mukaan mainosjuonnolla tämän perjantain Hyviä uutisia! lähetykseen
14.07.2021 12:00Metsäteollisuus: EU:n ilmastopaketista ei tullut vihreää kasvua, sen sijaan saimme jarruohjelman
13.07.2021 16:01Veho ostaa Latvian Mercedes-Benz-autojen maahantuojan ja jälleenmyyjän
13.07.2021 14:00Janne Silvonen on Volvo Trucksin uusi Commercial and Technical Manager Electromobility
13.07.2021 8:11Kirjanpainajamäärät korkeimmillaan keskisessä Suomessa - juhannukseen mennessä riskiraja ei ylittynyt
13.07.2021 7:40Renault Trucksin uudet T-, C- ja K-sarjat: Turkkilainen Euro Truck Simulator 2 -pelaaja voitti kansainvälisen suunnittelukilpailun
13.07.2021 7:22Vaihtotase ylijäämäinen toukokuussa, pääomaa virtasi nettomääräisesti ulkomailta Suomeen
12.07.2021 9:11Teollisuuden uudet tilaukset kasvoivat toukokuussa 45,2 prosenttia vuodentakaisesta
11.07.2021 11:00Uudet Renault Trucks T, T High, C- ja K-sarjat ovat suunniteltu yhdessä asiakkaiden kanssa
10.07.2021 11:00Hiabille suuri MOFFETT-ajoneuvotrukkien tilaus Yhdysvalloista
09.07.2021 23:00KATSO TÄSTÄ 9.7. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
08.07.2021 11:00Einari Vidgrén Säätiö palkitsi metsäalan osaajia
07.07.2021 10:24LUE TÄSTÄ! Kesän jättikokoinen Metsäalan Ammattilehti on ilmestynyt
06.07.2021 8:00Jykia käynnistää Woodspinin tehdashankkeen Jyväskylän Eteläporttiin
05.07.2021 9:00Poliisin autokaluston sähköistäminen aloitetaan Mercedes-Benz eVitolla
05.07.2021 8:00Yara ostaa kierrätyslannoitteita valmistavan Ecolanin
03.07.2021 13:00Kuntien kiinnostus sertifioida metsänsä luomukeruualueiksi yllätti
03.07.2021 11:00Euroopan komissio aloittaa toisen vaiheen lupaharkinnan Cargotecin ja Konecranesin välisessä sulautumisessa
03.07.2021 9:00Volvo on ladattavien ykkönen vuoden ensimmäisellä puoliskolla
02.07.2021 23:44KATSO TÄSTÄ 2.7. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
02.07.2021 14:22Scania esittelee suuren mallistopäivityksen marraskuussa 2021
02.07.2021 10:16Wärtsilälle suurtilaus kuudesta voimalaitoksesta Italiaan
02.07.2021 10:10Neste laajentaa polttoainetoimituksiaan Euroopassa
01.07.2021 13:33Peugeot alkuvuoden kovin nousija: sähköiset automallit kiidättivät merkin 10 suosituimman joukkoon
01.07.2021 13:13Akaan raakapuuterminaali valmistui - Puunkuljetukset tänään vauhtiin

Näytä lisää »