AMMATTILEHTI KOEAJAA: RAM 1500 TRX - Peto on irti!

01.08.2021 15:11

ramnet1.jpg

Amerikkalaisten autovalmistajien vuosikymmeniä jatkunut hevosvoimakina sai alkuvuodesta 2021 uuden käänteen, kun lava-autovalmistaja RAM toi markkinoille yli 700 hevosvoimaisen RAM 1500 TRX Pick-Upin. Kuten päähaastaja Ford on myös RAM nimennyt erikoismallinsa dinosaurusten mukaan, eikä kyseessä ole mikä tahansa kasvissyöjä, vaan Raptoreita metsästävä hirmulisko.

(kuva yllä: RAM 1500 TRX on kaikin puolin perus-RAMia kookkaampi, tehokkaampi ja massiivisempi. Lokasuojien levitysten ansiosta leveyttä on reilut 10 cm vakiomallia enemmän. Varta vasten tätä automallia varten kehitettyjen 35-tuumaisten Goodyear Wrangler Territory All-Terrain 325/65R/18 -renkaiden ja korkeamman jousituksen ansiosta auto näyttää korkealta myös ollen sitä.)

Nouseminen yli 700 hevosvoimaisella polttomoottorilla varustetun RAM 1500 TRX (lausutaan muuten T-Rex) lava-auton urheilullisesti alcantaralla ja nahalla verhoillun monitoimiohjauspyörän taakse tarjoaa samaa jännitystä kuin pikkupoikana astuessani ensimmäistä kertaa Linnanmäellä puuvuoristoradan vaunuun: hauskaa on luvassa, mutta kuinka paljon ja missä kohtaa saa kirkua. Palaamme tähän tuonnempana.

Yhdysvalloissa autokaupan vetävinä moottoreina toimivat kolmen suuren General Motorsin, Fordin ja Fiat Chrysler (FCA) -yhtymän lava-autot. Edellä mainittujen valmistajien Full Size -luokan lava-automyynti ylti vuonna 2020 2,2 miljoonaan autoon, mikä kattaa liki 15 prosenttia Yhdysvaltojen vuotuisesta reilun 14 miljoonan uuden auton markkinasta. Ford on pysynyt lava-autojen markkinajohtajana viimeiset 44 vuotta, reilulla marginaalilla ja ilman huolta paikan menettämisestä. RAM:in tapauksessa matkaa ravintoketjun huipulle on vielä liki neljännesmiljoonan ajoneuvon verran. 

RAM paljasti jo viisi vuotta takaperin tuovansa markkinoille kaikkien aikojen tehokkaimman lava-auton. Ja voi pojat millainen siitä sitten tulikaan... 

ramnet2.jpg

(kuva: Korkealuokkaisilla materiaaleilla kauttaaltaan verhoillussa ohjaamossa kelpaa matkustaa. Lähes kaikkia auton lukuisia toimintoja ohjataan 12-tuumaisen näytön kautta.)

Ahdin määrää tahdin

Tyrannosauruksen kovin juttu löytyy moottoritilan puolelta, minne on sovitettu kookkaan Ram-Air -imuilmakotelon alle remmiahdettu ja iskutilavuudeltaan 376 kuutiotuumainen eli 6166 cm3 V8 HEMI -bensiinimoottori. Moottori on lainattu liki sellaisenaan saman konsernin Dodge Demon Hellcat -mallista. Lohko on valurautaa ja nokka-akseli on sovitettu 90-asteen kulmassa toisiinsa nähden olevien sylinterilohkojen väliin. Puolipallonmuotoisilla palotiloilla varustetut sylinterikannet ovat alumiinia. Venttileitä on kaksi per sylinteri ja avaava venttiilikoneisto toimii perinteiseen tapaan työntötankojen ja rullakeinuvipujen avuin.

Hihnakäyttöisen SuperCharger -ahtimen ansiosta moottorista saadaan tavallisella pumppubensiinillä huipputehoa kunnioitettavat 702 hv(532 kW) / 6100 r/min. ja vääntömomenttia 882 Nm / 4800 r/min. Remmiahtimen ansiosta ahdin vastaa kaasupolkimen komentoihin viiveettömästi ja kunnioitusta herättävän vinkunan saattelemana. Mainittakoon että suoritusarvot ilmoitetaan amerikkalaisen SAE J2723 standardin mukaan.  

ramnet3.jpg

(kuva: 6,2 litran V8 HEMI SuperCharger remmiahtimineen on otettu Dodge Demon Hellcat mallista. Käyntiääni on kunnioitusta herättävä.)

Kaksitoimikatalysaattorien puhdistamat pakokaasut johdetaan halkaisijaltaan kolmetuumaisten tuplapakoputkien kautta auton taakse, jossa kanssatielläliikkujille tarjoillaan moottorin kierrosten mukaan muuttuva ja vertaansa vailla oleva äänimaailma. Toisin kuin monissa nykyautoissa pakoäänet ovat auton matkustamon puolella varsin vaimeat. Nykyautoissa valitettavan yleiset äänentoistojärjestelmän avuin tuotettavat keinotekoiset moottoriäänet eivät ole tämän auton juttu. Toisaalta koeajossa ei tullut edes mieleen avata auton huippuluokan äänentoistoon yltävää medialaitteistoa, sillä remmiahtimen vaimean vinkunan täydentämä bensiini-V8-moottorin käyntiääni lähentelee täydellisyyttä. Kaiken huipuksi kuljettaja voi vaikuttaa edellä mainittuun äänimaailmaan ajotilaa vaihtamalla. 

ramnet4.jpg(kuva: Moottoritilasta, suojamuovien alta paljastuu lähimmälle kilpailijalle eli Fordille osoitettu viesti: Raptor-lisko on Tyrannosauruksen hampaissa.)

On liki uskomatonta että parilla napin painalluksella liki 3-tonnia painava ja sivistyneesti käyttäytyvä lava-auto muuttuu raivopäiseksi katukilpuriksi. Harmi vain että TRX:t on korkean omamassan johdosta rekisteröitävä Euroopassa kevyt kuorma-autoiksi, mikä tarkoittaa nopeudenrajoitinta ja 80 km/h kattonopeutta. Edellä mainittu muuten saavutetaan paikaltaan lähdettäessä nopeimmillaan noin neljässä sekunnissa. Ja jos palataan takaisin alussa mainittuun vuoristorataan, niin kiihtyvyys tuntuu vatsan pohjassa liki pitäen samalta, kuin kyyti kyseisessä laitteessa parhaimmillaan.

Niille harvoille ja valituille, joilla on mahdollisuus tai löytyy kanttia hankkia RAM 1500 TRX on pakko nostaa hattua!

ramnet5.jpg

(kuva: Maavaraa on riittävästi vaikeisiinkin maastoihin ja alustassa kaikki iskuille alttiit komponentit on suojattu asianmukaisesti.)

Alusta moottoria myöden

Valmistajan TRX:lle ilmoittamat polttoaineenkulutuslukemat saattavat aiheuttaa Eurooppalaisissa lataushybridihurmoksen vallassa elävissä autoilijoissa aikaan ahdistusta ja paheksuntaa. Kevyessä maantieajossa polttoainetta kuluu 16,8 l/100 km ja taajama-ajossa 23,5 l/100 km. Yhdistetyn ajotavan kulutukseksi ilmoitetaan 19,6 l/100 km. 

Remmiahtimen ja kuutiotuumien lisäksi polttoaineenkulutukseen ovat vaikuttamassa renkaat ja kaksivyöhykkeinen ilmastointilaite, mikä on jenkkityyliin vähintäänkin riittävän tehokas Suomen ilmastoon.

Renkaista puheenollen auton huippunopeus on rajoitettu kaikilla markkina-alueilla, tosin 190 km/h kohdalle. Syypää tähän on puute suurempia nopeuksia kestävistä renkaista 35-tuuman rengasvalikoimassa. 

Myös alusta on viritetty kovaa ajoa varten iskunvaimennuksesta vastaa elektronisesti eri ajotilanteiden mukaan säätyvät Bilstein Black Hawk e2 -vaimentimet. Myös pyöräntuenta on tehty kovaa käyttöä ajatellen. Etupyörien tukivarret on valmistettu taotusta alumiinista ja taka-akselin tuenta on toteutettu kierrejousin. Maavaraa on liki 12 tuumaa eli noin 30 cm. Korkeammasta maavarasta otetaan kaikki hyöty irti. Sen ansiosta taka-akselin joustovara on 13 tuumaa eli noin 33 cm. Perus Ramissa lukema on yli kymmenen senttimetriä pienempi. Kuljettaja voi ajotilavalikosta vaikuttaa paitsi moottorin myös jousituksen ja nelivetojärjestelmän toimintaan ja käytökseen. 

Enemmän maastossa ajavia kiinnostavat etu- ja takajättö- sekä ylityskulmat ovat ensiasennusrenkailla 30,2, 23,5 ja 21,9 astetta. Kovia lukemia yli kuusi metriä pitkälle ja liki 3,7 metrin akselivälin omaavalle jätille. 

ramnet7.jpg

(kuva: Varta vasten TRX -mallia varten räätälöity ja aktiivisesti säätyvä Bilstein Black Hawk e2 iskunvaimennus on kuin suoraan aavikkokilpurista.)

Ajotilat joka tilanteeseen

RAM TRX sisältää yhteensä viisi esiohjelmoitua dynaamista jousitusta ja vetotapaa muuttavaa ajotilaa maantielle: Auto, Sport, Tow, Snow ja Custom ajotilat ohjaavat erikseen nelivetojärjestelmää, polttoaineensyöttöä, vaihteistoa, jousitusta ja sähköistä ohjaustehostinta. Kaikissa eri ajotiloissa hyöynnetään aktiivista luistonestoa ja ajovakaudenhallintajärjestelmää. Näistä Custom-asetus tarjoaa kuljettajalle laajat mahdollisuudet henkilökohtaisen asetuksen luomiseen. 

Lisäksi TRX:ssä on kolme maastoajo eli Off-Road-tilaa -Mud/Snow, Rock ja Baja -joista kuljettaja voi valita parhaiten sopii ympäröivään maastoon sopivan asetuksen. Maantieasetusten tapaan myös maastoajotilat vaikuttavat vetotapaan, jousitukseen ja polttoaineen syöttöön. Lyhyessä kokeilussa eri ajotilojen väliset erot ovat tavallista selkeämmin havaittavissa. Ja etenkin Sport ja Baja -ajotilat ovat ihokarvoja pystyttäviä.

Mahdollisuuksien rajoissa

RAM lava-autojen virallisen maahantuoja Carvistan yrittäjä Janne Noukkala sanoo Suomeen tilatun kolmisenkymmentä RAM TRX:ää:

- Se onkin sitten toinen kysymys kuinka monta näitä lopulta saadaan maahan. Alun toistakymmentä myytiin heti kun saimme hinnat ja lopuille on kova kysyntä, kuten myös muille RAM lava-autoille. Amerikkalaiset ovat kovia kauppamiehiä ja niinhän siinä kävi että kovan kysynnän johdosta auton hintaa nostettiin tehtaalla reilusti. Käytännössä se tarkoittaa sitä että lopullinen hinta autolle saadaan tilausta tehtäessä.

Tällä hetkellä RAM 1500 TRX 4x4:n hintapyynti on 138 600 euroa. Sisältäen liki kaikki saatavilla olevat tehdaslisävarusteet. Toki lavakatteet ja sen tapaiset on hankittava erikseen ja nehän saa kätevästi Carvistalta. 

Se josta hintapyynti tuntuu kovalta, voi verrata pyyntiä vastaavan teholuokan autoihin miltä tahansa valmistajalta. Hintavertailun pohjalta RAM 1500 TRX vaikuttaisi oleva markkinoiden edullisin superauto.  

ramnet8.jpg

(kuva: RAM TRX sopii mainiosti myös uutis-studioksi; katso lähetys klikkaamalla kuvaa...)

09.08.2021 8:00Hirvieläinten pyyntiluvat myönnetty tulevalle metsästyskaudelle
08.08.2021 15:43Sisu -yleistelat otettu hyvin vastaan metsäkoneurakoitsijoiden keskuudessa
08.08.2021 12:13Hiabin Mika Liinanotko: Puutavaranosturikauppa hyvällä tasolla
08.08.2021 8:00Tule mukaan ja vaikuta - liikenneturvallisuusstrategian sidosryhmätilaisuus verkkolähetyksenä tiistaina 10.8.2021 kello 13-15
07.08.2021 16:22Jukka Perämäki moottorisahauksen Suomen mestariksi Lustossa
07.08.2021 12:00AMMATTILEHTI KOEAJAA: Bentley Flying Spur V8 - Vaikuttava kaikilla tasoilla
06.08.2021 22:12KATSO TÄSTÄ 6.8. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
06.08.2021 16:11Reijo Pentinmäki Oy: Metsähakkeen urakointi turvetoimintojen korvaajaksi
06.08.2021 13:22Raportti: Rakentamisen määrässä ja arvossa kasvua kolmannella vuosineljänneksellä
05.08.2021 14:55Metsäkonehuolto Kähkönen - Vihreiden koneiden huoltoa Nakkilassa vuosikymmenten kokemuksella
05.08.2021 12:33Pitkäaikaiset helteet ovat vauhdittaneet kirjanpainajien ensimmäisen sukupolven kehittymään ennätysnopeasti
05.08.2021 9:09Kodinkoneiden kauppa käy vilkkaana
05.08.2021 9:00Metsästyskausi käynnistyy 10.8.2021
04.08.2021 12:40Hyötyautokauppa jatkaa kasvuaan Euroopassa - Ensirekisteröinnit kasvussa kaikissa ajonevuoluokissa
04.08.2021 11:55Metsäkoneteloissa oltava vaihtoehtoja erilaisiin korjuuolosuhteisiin
04.08.2021 11:00Uusiutuvan energian direktiivin päivitys bioenergia-alan kiikarissa
03.08.2021 15:04OOO Ponssen toimitusjohtaja Jaakko Laurila: Venäjän metsäteollisuus vahvassa nosteessa
03.08.2021 14:01Nokian Renkaat Oyj Puolivuosikatsaus tammi-kesäkuu 2021: Volyymit ja tulos kasvoivat vahvasti
03.08.2021 11:00Kesla Oyj puolivuosikatsaus: Saadut tilaukset ja tilauskanta nousivat ennätyksellisen korkealle tasolle
03.08.2021 10:20Meijjänperän Rekkatapahtuma Pyhäjärvellä 6.-7.8. - lähde mukaan mukavaan tapahtumaan
03.08.2021 9:07Nyt Terminatoreita hetitoimituksiin - ja edullisesti !!!
02.08.2021 17:25Varustaudu syksyn savotoille Iggesundin harvesterivarusteilla
02.08.2021 13:22Jari Vesala VAK:n myyntipäälliköksi
02.08.2021 11:00Kuorma-autojen ensirekisteröinnit hyvässä nosteessa
02.08.2021 9:11Sveitsissä kokeillaan vetykäyttöisiä kuorma-autoja jakelukäytössä
01.08.2021 15:11AMMATTILEHTI KOEAJAA: RAM 1500 TRX - Peto on irti!
31.07.2021 16:00Pro Silva S3: Tehokone rannikon harvennuksille
31.07.2021 9:00Metsä Groupin vuoden 2021 tammi-kesäkuun vertailukelpoinen liiketulos 416 miljoonaa euroa
30.07.2021 21:13KATSO TÄSTÄ 30.7. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
30.07.2021 8:22Ennakko: Teollisuuden liikevaihto kasvoi kesäkuussa
29.07.2021 16:22Nimitys MAN Truck&Bus Finlandissa
29.07.2021 11:17Finnair tarjoaa edullista koronatestausta lentoaseman lähellä Vantaalla
29.07.2021 11:05Volkswagen esitteli Taigojaan
29.07.2021 8:42Hiab Raisio: Vankkaa osaamista nostureiden asennuksissa ja huolloissa
28.07.2021 16:00Metsäteollisuuden tuotantomäärät kasvoivat toisella kvartaalilla
28.07.2021 10:22Metsä Tissuen vastuullisuustyölle toistamiseen EcoVadiksen Platinum-tason tunnustus
28.07.2021 9:00Erikoisluja Strenx®-rakenneteräs auttaa keventämään perävaunuja ja lisäämään hyötykuormaa
27.07.2021 16:44Metsä Board kasvattaa taivekartongin vuotuista tuotantokapasiteettia 200 000 tonnilla Husumissa
27.07.2021 15:00DB Schenker ostaa Vähälä Yhtiöt
27.07.2021 14:44Metsäkonealan legenda Hannu Hietikko siirtyi kalastuksen pariin
27.07.2021 9:00Teollisuuden tuottajahinnat nousivat 11,0 prosenttia edellisvuoden kesäkuusta
27.07.2021 8:00Hämeen kauppakamari: Hämäläisyritysten suhdannekuva kirkastui hieman
26.07.2021 18:10Veljekset Lehtomäki Oy: Monikäyttöiset kantavat telat vakuuttaneet kestävyydellään
26.07.2021 13:00Emma Mäkinen ajoi Sisulla kolmasti kakkoseksi Kemoralla
26.07.2021 11:11Metsähallitus ennallista metsää polttamalla Syötteen kansallispuistossa
26.07.2021 11:00Uusi yhteistyösopimus vahvistaa kaasun saatavuutta rajat ylittävien kuljetusten polttoaineeksi
26.07.2021 8:22Iveco juhlii 600 000. Eurocargon valmistumista
26.07.2021 8:00Teboil laajentaa uusiutuvan dieselin tankkausverkostoa
25.07.2021 13:00Metsäkonepalvelu Yli-Anttila Oy: Puut tehtaalle yhden pysähdyksen taktiikalla
25.07.2021 11:00Ponsse Bison -kuormatraktori valittiin vuoden 2021 metsäkoneeksi
24.07.2021 12:10JR-Hake ja kuljetus Oy: Panostusta metsäenergiaan - suomalaisella sisulla
23.07.2021 21:33KATSO TÄSTÄ 23.7. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
23.07.2021 8:00Tieliikenteessä kuoli 15 ihmistä kesäkuussa
23.07.2021 6:30Suomi saa pidentää EU:n korona-ajan tieliikenteen poikkeuksia
22.07.2021 11:02UPM puolivuosikatsaus 2021: Tulos parani nopeasti, UPM on vahvassa iskussa tulevaisuuden kasvuun
22.07.2021 8:22Kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyyksien uudistamisen helpotuksiin lisäaikaa
22.07.2021 7:00Helteet ovat heikentäneet mustikkasatoa, puolukan pölytys on onnistunut hyvin
21.07.2021 17:22Bruks 1006 ST autohakkuri: Luotettavuus ja tuottavuus huipussaan
21.07.2021 11:00Uuden MAN-kuorma-autosukupolven uudet ominaisuudet - entistä taloudellisempi, digitaalisempi ja käyttäjäystävällisempi
20.07.2021 16:48Raakapuuyhdistelmien nippusidonta tehostuu 1.1.2022 alkaen. .
20.07.2021 14:30AMMATTILEHTI KOEAJAA: Volkswagen Crafter Work System esittelyauto - Toimiva ja käytännöllinen laatuvarustelu huoltoautoon
20.07.2021 14:00Ikonisen Land Rover Defenderin ladattava hybridi-malli saapui Suomeen
20.07.2021 13:33Valmet toimittaa lehtipuusellulinjan uusinnan Holmenin Iggesundin tehtaalle Ruotsiin
20.07.2021 8:00SKAL: Komission ehdottama ilmastopaketti heikentäisi koko logistiikkaketjumme kilpailukykyä - Suomen tulee torjua liikenteen päästökauppa
20.07.2021 7:00Luken havununnaseuranta alkaa
19.07.2021 16:00BPW Kraatz Opisto tarjoaa laatukoulutusta sidosryhmille
19.07.2021 15:33Valmetille pehmopaperilinjan uusintatilaus Eczacibasi Consumer Productsilta Turkkiin
19.07.2021 8:00Suomen Rangereiden talkoolaiset kunnostavat Kivitunturin rakenteita heinäkuun lopussa - leirillä osallistutaan myös kansainvälisen The World Ranger Day -päivän viettoon
18.07.2021 16:20Lavettivalmistaja tarjoaa myös raskaan kaluston korjaamopalvelut
18.07.2021 15:00Tarvitsetteko yritysvideon toiminnastanne tai esittelyvideon uudesta tuotteestanne...? Ammattilehti.fi hoitaa tuotannon ja tarjoaa alan parhaat jakelukanavat
18.07.2021 14:22Lisää vähäpäästöisiä ajoneuvoja Suomen teille - EU-direktiivi toimeenpanoon elokuussa
18.07.2021 14:00Kestävä metsätalous ja fossiilisten korvaaminen ovat avaimet EU:n vihreään kasvuun
17.07.2021 11:00Koko Suomen kattava metsä- ja suokasvillisuuden inventointi on aloitettu
16.07.2021 23:10KATSO TÄSTÄ 16.7. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
15.07.2021 9:33Valmet toimittaa puolikemiallisen massan tuotantolinjan Lee & Man Paper Manufacturing Ltd:lle Chongqingiin Kiinaan
15.07.2021 7:22TEHOKASTA MARKKINOINTIA KESÄHELTEESEEN! Lähde mukaan mainosjuonnolla tämän perjantain Hyviä uutisia! lähetykseen
14.07.2021 12:00Metsäteollisuus: EU:n ilmastopaketista ei tullut vihreää kasvua, sen sijaan saimme jarruohjelman
13.07.2021 16:01Veho ostaa Latvian Mercedes-Benz-autojen maahantuojan ja jälleenmyyjän
13.07.2021 14:00Janne Silvonen on Volvo Trucksin uusi Commercial and Technical Manager Electromobility
13.07.2021 8:11Kirjanpainajamäärät korkeimmillaan keskisessä Suomessa - juhannukseen mennessä riskiraja ei ylittynyt
13.07.2021 7:40Renault Trucksin uudet T-, C- ja K-sarjat: Turkkilainen Euro Truck Simulator 2 -pelaaja voitti kansainvälisen suunnittelukilpailun
13.07.2021 7:22Vaihtotase ylijäämäinen toukokuussa, pääomaa virtasi nettomääräisesti ulkomailta Suomeen
12.07.2021 9:11Teollisuuden uudet tilaukset kasvoivat toukokuussa 45,2 prosenttia vuodentakaisesta
11.07.2021 11:00Uudet Renault Trucks T, T High, C- ja K-sarjat ovat suunniteltu yhdessä asiakkaiden kanssa
10.07.2021 11:00Hiabille suuri MOFFETT-ajoneuvotrukkien tilaus Yhdysvalloista
09.07.2021 23:00KATSO TÄSTÄ 9.7. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
08.07.2021 11:00Einari Vidgrén Säätiö palkitsi metsäalan osaajia
07.07.2021 10:24LUE TÄSTÄ! Kesän jättikokoinen Metsäalan Ammattilehti on ilmestynyt
06.07.2021 8:00Jykia käynnistää Woodspinin tehdashankkeen Jyväskylän Eteläporttiin
05.07.2021 9:00Poliisin autokaluston sähköistäminen aloitetaan Mercedes-Benz eVitolla
05.07.2021 8:00Yara ostaa kierrätyslannoitteita valmistavan Ecolanin
03.07.2021 13:00Kuntien kiinnostus sertifioida metsänsä luomukeruualueiksi yllätti
03.07.2021 11:00Euroopan komissio aloittaa toisen vaiheen lupaharkinnan Cargotecin ja Konecranesin välisessä sulautumisessa
03.07.2021 9:00Volvo on ladattavien ykkönen vuoden ensimmäisellä puoliskolla
02.07.2021 23:44KATSO TÄSTÄ 2.7. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
02.07.2021 14:22Scania esittelee suuren mallistopäivityksen marraskuussa 2021
02.07.2021 10:16Wärtsilälle suurtilaus kuudesta voimalaitoksesta Italiaan
02.07.2021 10:10Neste laajentaa polttoainetoimituksiaan Euroopassa
01.07.2021 13:33Peugeot alkuvuoden kovin nousija: sähköiset automallit kiidättivät merkin 10 suosituimman joukkoon
01.07.2021 13:13Akaan raakapuuterminaali valmistui - Puunkuljetukset tänään vauhtiin

Näytä lisää »