Metsäkonealan legenda Hannu Hietikko siirtyi kalastuksen pariin

27.07.2021 14:44

hietikkonet1.jpg

Pitkän linjan metsäkonealan vaikuttaja Hannu Hietikko jäi ansaitulle eläkkeelle vappuna 2021 Sampo-Rosenlewin metsäkonedivisioonan johtajan paikalta. Vuosikymmenten ainutlaatuiseen uraan mahtuu merkittävä osa koko CTL -metsäkoneiden kehitys historiasta.

(kuva yllä: Hannu Hietikko teki ainutlaatuisen yli 35 vuoden uran metsäkoneiden parissa ja vapun aikaan 2021 hän päätti siirtyä nauttimaan vapaa-ajasta mikä kuluu pääasiassa mökillä kalastelun merkeissä. Ammattilehti onnittelee Hannua vuosikymmenten yhteistyöstä ja toivottaa kireitä siimoja!)

Ulvilassa Kullaalla vuonna 1958 syntyneen Hannu Hietikon ensimmäinen kosketus metsäkoneisiin tuli kesätöissä Kähkösen kyläpajalla Nakkilassa, mikä tunnetaan nykyisin Metsäkonehuolto Kähkösenä.

- Kähkösen pajalla korjattiin ihan kaikkea työkoneista ompelukoneisiin. Siellä pääsin tekemään lähempää tuttavuutta metsäkoneisiin joissa oli sitä jotain. Vielä silloin ne eivät vielä vieneet mennessään sillä lähdin keskikoulun jälkeen ammattikouluun autoasentajalinjalle ja sitten armeijan jälkeen Tampereelle teknilliseen opistoon mistä valmistuin autoinsinööriksi vuoden 1984 keväällä. Lehteä lukiessa näin ilmoituksen missä Bosch-maahantuoja Oy Alftan Ab haki huoltoinsinööriä ja huoltotoimintojen markkinoijaa. Tein elämäni viimeiseksi jääneen työhakemuksen ja tulin valituksi joten edessä oli muutto Helsinkiin sillä työt alkoi heti vapun jälkeen. Löysin autotallien yläkerrassa sijainneen vaatimattoman yksiön Kulosaaren tenniskentän ja Wihurin linnan vierestä. Toisella puolella kenttää asui kenraali Talvelan leski ja mietin että olen varmasti saaren köyhin asukas. Mutta vaikka kortteeri ei ollut hohdokas niin silloinen tyttöystäväni Tuija ja nykyinen vaimoni muutti luokseni; sitten parin vuoden päästä saimme hänen työnsä kautta paremman asunnon Haagasta, muistelee Hietikko.

hietikkneto3.jpg

(kuva: Yhteistyö asiakkaiden kanssa on metsäkonealalla tiivistä - kuvassa Hietikko vaihtaa ajatuksia Pohjois-Karjalaisten urakoitsijoiden kanssa Timberjackin tehtaalla 90-luvulla.)

Metsäkoneiden maailmaan

Metsäkoneet alkoivat hiipiä Hietikon elämään kun Alftanilla työskennellessä Markku Kähkönen soitteli ja kyseli että olisiko VDO-maahantuonnistakin vastanneessa yrityksessä mitään ratkaisua 2-ote häntämotossa puun läpimitan mittaukseen soveltuvaa tekniikkaa.

- Mietin asiaa ja tutkin VDO:n mittalaite tuotteita. Silmiin osui peräsinkulma-anturi ja ajattelin että ehkä siitä saisi jotain kehiteltyä. Ostin anturin ja ajelin Nakkilaan jossa jo saman viikonlopun aikana kehitettiin toimiva läpimittaus vaijerilla ja anturilla, kertoo Hietikko. 

Huhu Hietikon mittalaiteasennuksesta levisi metsäkonepiireihin ja Lokomo Forestilta oltiinkin jonkun ajan kuluttua yhteydessä kun elettiin vuotta 1986:

- Työtarjousta hetken pohdittuani päätin irtisanoutua teknisen kaupan herrasmieshommista ja suunnata metsään. Muutimme Tampereellle ja kesäkuussa aloitin huoltoinsinöörinä vastaten kotimaan kenttähuollosta ja toimien myöhemmin Lokomo Forestin maailmanlaajuisista huolloista vastaavana huoltopäällikkönä. 

hietikkonet42.jpg

(kuva: Metsäkonealan tapahtumat tulivat tutuiksi meillä ja maailmalla - kuvassa poimitaan messuarvonnan voittajia 90-luvulla.)

Vahvan tekemisen aikaa

80-luvun loppupuoli oli alalla erittäin mielenkiintoista aikaa sillä silloin muodostettiin CTL -metsäkonebusineksen suuret linjat. Myös Hietikon perhe-elämässä tapahtui isoja asioita kun lapset Tiia ja Riku syntyivät.

- Rauma-Repolan omistukseen siirtyi Lokomo Forestin lisäksi sellaiset valmistajat kuin Kockums, ÖSA, Brunet ja Makeri. Myös kanadalaisen Timberjackin kanssa aloitettiin ensin yhteistyö, jolloin käytettiin nimeä FMG Timberjack (Forest Machine Group) ja lopulta Timberjackin ostettiin. Vuonna 1994 siirryin myyntipuolelle Timberjackin Suomen myyntiyhtiön markkinointipäälliköksi ja parin vuoden kuluttua minut nimitettiin Timberjackin Suomen toimitusjohtajaksi. 90-luvun puolivälistä eteenpäin elettiin metsäkonevalmistuksessa vahvan kasvun ja kansainvälistymisen aikaa - silloin oli päällä todellinen tekemisen meininki. Sitten Rauma ja Valmet yhdistyivät Metsoksi, jolloin metsäkoneliiketoiminta laitettiin myyntiin. Useat johtavat globaalit konevalmistajat olivat tietenkin kiinnostuneita toimialasta missä kasvunäkymät olivat vahvat mutta John Deere veti pisimmän korren ja osti Timberjackin vuosituhannen vaihteessa, Hietikko kertoilee.

Unohtumaton Venäjän keikka

Uudella vuosituhannella Venäjä nosti päätään metsäkonemarkkinoilla ja maassa vallitsi muutenkin positiivisen innokas, järjestäytynyt ajanjakso ja kehitys oli hyvin länsimaista. 

- Kun ainutlaatuinen mahdollisuus aukesi lähdin vuonna 2005 Venäjälle John Deere metsäkoneiden maajohtajaksi vastaamaan konemyynnin kehittämisestä suurella markkina-alueella. Reilu kolme vuotta kului Venäjällä ja siellä saatiin paljon aikaan hyvällä porukalla. Kun aloitin tehtävässä henkilökuntaa oli 30 ja liikevaihtoa 30 miljoonaa euroa - kun lähdin väkeä oli 90 ja liikevaihtoa 130 miljoonaa euroa. 

hietikkonet5.jpg

(kuva: Parhaat ideat metsäkoneiden kehitykseen on tullut aina niiden käyttäjiltä - kuvassa on taidettu jälleen onnistua kun kaikkia naurattaa...)

Suomeen ja maarakennukoneiden pariin

Kun sopimus Venäjän projektista päättyi Hietikko siirtyi takaisin Suomeen John Deere Forestryn myyntiyhtiöön.

- Vaikka olin poissa kotimaan toiminnasta vain kolme vuotta niin ison yhtiön organisaatio ja moni muu asia oli muuttunut paljon. En oikein löytänyt uutta säveltä ja totesin Junnu Vainion sanoin että: ”Ei ole Kööpenhamina kuin ennen” ja aloin miettiä uusia tuulia elämään. Kuin sattuman kautta headhunterit ottivat samoihin aikoihin yhteyttä ja kertoivat että Volvo Construction Equipment hakee Suomeen toimitusjohtajaa ja innostuin ajatuksesta todella paljon. Sanoin haastattelijallekin että minua hyvin paljon parempaa ette tehtävään löydä ja niin sain pestin. Pääsin kahdeksan vuoden aikana katsomaan maarakennusalaa aitiopaikalta mikä oli kaikin puolin mielenkiintoista. Yhtymäkohtia metsäalaan oli paljon: urakoitsijat ovat molemmilla sektoreilla huippuporukkaa joilla on hyvin samanlainen ajatusmalli mutta suurin ero on siinä että metsäalalla heillä on asiakkaina vain muutama iso metsäyhtiö kun taas maarakennuspuolella asiakkaita on aivan valtavasti hyvin erilaisilla toimialoilla, pohtii Hietikko.

hietikkonet2.jpg

(kuva: Hannu Hietikko päätti uransa Sampo-Rosenlewin metsäkonedivisioonan vetäjän paikalta: - Valmistusmäärät saatiin hyvään kasvuun ja mallisto on iskussa - siitä on hyvä seuraavien tekijöiden jatkaa.)

Takaisin metsään

Vaikka Hietikko viihtyi erittäin hyvin Volvo CE:llä ja hyvän organisaation kanssa saatiin paljon aikaan niin paluu metsään alkoi houkutella.

- Asuin viikot Helsingissä Timo Kyttälältä vuokraamassani yksiössä ja ajoin Tampereen vä- liä kotiin. Jossain vaiheessa ajattelin että eiköhän tämä osa työelämää ole jo nähty ja irtisanouduin tehtävästäni keväällä 2016. Huhut asiasta tietenkin levisivät joten pari päivää ennen vappua ja työsuhteeni virallista päättymistä ja sain puhelun Sampo-Rosenlewin Jali Prihtiltä, joka kertoi että nyt tarvitaan kokenut metsäkonemies toteuttamaan kasvustrategiaa; vinkin rekrytointiin hän oli saanut alan legendalta teollisuusneuvos Mikko Rysältä. Asiaa ei tarvinnut kauaa miettiä ja niin aloitin elokuussa Sampo-Rosenlewin metsäkonedivisioonan vetäjänä. Ensimmäistä työpaikkaani lukuun ottamatta kaikki urani vaihdokset ovat perustuneet ns. ajopuuteori- aan eli asiat ovat onnekkaasti johtaneet toiseen ilman mitään suurta strategiaa, nauraa Hietikko.

Aika siirtyä vapaalle...

Sampo-Rosenlewin aiempaa vahvempi panostus metsäkonepuoleen alkoi kantaa hedelmää.

- Tuotantomäärä saatiin nopeasti tuplattua ja koneita kehitettiin. Sampo halusi myös isommat koneet valikoimaansa mihin antoi hyvän ponnahduslaudan Logmanin tuoteoikeuksien ostaminen. Metsäkonedivisioonalle löydettiin oikeat askelmerkit mistä kertoo sekin että tämän vuoden 2021 tuotanto ja ylikin oli jo hyvissä ajoin kokonaan myyty. Kun savottaa oli osaltani takana neljä vuotta mietin että seuraavalle tasolle asioiden nostaminen vaatii jo nuoremman tekijän. Niin päätin jäädä eläkkeelle alle 63-vuotiaana nuorena miehenä kun terveyskin on vielä ihan hyvä. Liike-elämää aion vielä seurata hallitustehtävien kautta ja miksei jotain pieniä projekteja voisi vielä vähän harrastellakin. Mutta pääasiassa keskityn kalasteluun mökillä ja vauhtia elämään tuo kolme lastenlasta, sanoo Hietikko.    

09.08.2021 8:00Hirvieläinten pyyntiluvat myönnetty tulevalle metsästyskaudelle
08.08.2021 15:43Sisu -yleistelat otettu hyvin vastaan metsäkoneurakoitsijoiden keskuudessa
08.08.2021 12:13Hiabin Mika Liinanotko: Puutavaranosturikauppa hyvällä tasolla
08.08.2021 8:00Tule mukaan ja vaikuta - liikenneturvallisuusstrategian sidosryhmätilaisuus verkkolähetyksenä tiistaina 10.8.2021 kello 13-15
07.08.2021 16:22Jukka Perämäki moottorisahauksen Suomen mestariksi Lustossa
07.08.2021 12:00AMMATTILEHTI KOEAJAA: Bentley Flying Spur V8 - Vaikuttava kaikilla tasoilla
06.08.2021 22:12KATSO TÄSTÄ 6.8. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
06.08.2021 16:11Reijo Pentinmäki Oy: Metsähakkeen urakointi turvetoimintojen korvaajaksi
06.08.2021 13:22Raportti: Rakentamisen määrässä ja arvossa kasvua kolmannella vuosineljänneksellä
05.08.2021 14:55Metsäkonehuolto Kähkönen - Vihreiden koneiden huoltoa Nakkilassa vuosikymmenten kokemuksella
05.08.2021 12:33Pitkäaikaiset helteet ovat vauhdittaneet kirjanpainajien ensimmäisen sukupolven kehittymään ennätysnopeasti
05.08.2021 9:09Kodinkoneiden kauppa käy vilkkaana
05.08.2021 9:00Metsästyskausi käynnistyy 10.8.2021
04.08.2021 12:40Hyötyautokauppa jatkaa kasvuaan Euroopassa - Ensirekisteröinnit kasvussa kaikissa ajonevuoluokissa
04.08.2021 11:55Metsäkoneteloissa oltava vaihtoehtoja erilaisiin korjuuolosuhteisiin
04.08.2021 11:00Uusiutuvan energian direktiivin päivitys bioenergia-alan kiikarissa
03.08.2021 15:04OOO Ponssen toimitusjohtaja Jaakko Laurila: Venäjän metsäteollisuus vahvassa nosteessa
03.08.2021 14:01Nokian Renkaat Oyj Puolivuosikatsaus tammi-kesäkuu 2021: Volyymit ja tulos kasvoivat vahvasti
03.08.2021 11:00Kesla Oyj puolivuosikatsaus: Saadut tilaukset ja tilauskanta nousivat ennätyksellisen korkealle tasolle
03.08.2021 10:20Meijjänperän Rekkatapahtuma Pyhäjärvellä 6.-7.8. - lähde mukaan mukavaan tapahtumaan
03.08.2021 9:07Nyt Terminatoreita hetitoimituksiin - ja edullisesti !!!
02.08.2021 17:25Varustaudu syksyn savotoille Iggesundin harvesterivarusteilla
02.08.2021 13:22Jari Vesala VAK:n myyntipäälliköksi
02.08.2021 11:00Kuorma-autojen ensirekisteröinnit hyvässä nosteessa
02.08.2021 9:11Sveitsissä kokeillaan vetykäyttöisiä kuorma-autoja jakelukäytössä
01.08.2021 15:11AMMATTILEHTI KOEAJAA: RAM 1500 TRX - Peto on irti!
31.07.2021 16:00Pro Silva S3: Tehokone rannikon harvennuksille
31.07.2021 9:00Metsä Groupin vuoden 2021 tammi-kesäkuun vertailukelpoinen liiketulos 416 miljoonaa euroa
30.07.2021 21:13KATSO TÄSTÄ 30.7. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
30.07.2021 8:22Ennakko: Teollisuuden liikevaihto kasvoi kesäkuussa
29.07.2021 16:22Nimitys MAN Truck&Bus Finlandissa
29.07.2021 11:17Finnair tarjoaa edullista koronatestausta lentoaseman lähellä Vantaalla
29.07.2021 11:05Volkswagen esitteli Taigojaan
29.07.2021 8:42Hiab Raisio: Vankkaa osaamista nostureiden asennuksissa ja huolloissa
28.07.2021 16:00Metsäteollisuuden tuotantomäärät kasvoivat toisella kvartaalilla
28.07.2021 10:22Metsä Tissuen vastuullisuustyölle toistamiseen EcoVadiksen Platinum-tason tunnustus
28.07.2021 9:00Erikoisluja Strenx®-rakenneteräs auttaa keventämään perävaunuja ja lisäämään hyötykuormaa
27.07.2021 16:44Metsä Board kasvattaa taivekartongin vuotuista tuotantokapasiteettia 200 000 tonnilla Husumissa
27.07.2021 15:00DB Schenker ostaa Vähälä Yhtiöt
27.07.2021 14:44Metsäkonealan legenda Hannu Hietikko siirtyi kalastuksen pariin
27.07.2021 9:00Teollisuuden tuottajahinnat nousivat 11,0 prosenttia edellisvuoden kesäkuusta
27.07.2021 8:00Hämeen kauppakamari: Hämäläisyritysten suhdannekuva kirkastui hieman
26.07.2021 18:10Veljekset Lehtomäki Oy: Monikäyttöiset kantavat telat vakuuttaneet kestävyydellään
26.07.2021 13:00Emma Mäkinen ajoi Sisulla kolmasti kakkoseksi Kemoralla
26.07.2021 11:11Metsähallitus ennallista metsää polttamalla Syötteen kansallispuistossa
26.07.2021 11:00Uusi yhteistyösopimus vahvistaa kaasun saatavuutta rajat ylittävien kuljetusten polttoaineeksi
26.07.2021 8:22Iveco juhlii 600 000. Eurocargon valmistumista
26.07.2021 8:00Teboil laajentaa uusiutuvan dieselin tankkausverkostoa
25.07.2021 13:00Metsäkonepalvelu Yli-Anttila Oy: Puut tehtaalle yhden pysähdyksen taktiikalla
25.07.2021 11:00Ponsse Bison -kuormatraktori valittiin vuoden 2021 metsäkoneeksi
24.07.2021 12:10JR-Hake ja kuljetus Oy: Panostusta metsäenergiaan - suomalaisella sisulla
23.07.2021 21:33KATSO TÄSTÄ 23.7. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
23.07.2021 8:00Tieliikenteessä kuoli 15 ihmistä kesäkuussa
23.07.2021 6:30Suomi saa pidentää EU:n korona-ajan tieliikenteen poikkeuksia
22.07.2021 11:02UPM puolivuosikatsaus 2021: Tulos parani nopeasti, UPM on vahvassa iskussa tulevaisuuden kasvuun
22.07.2021 8:22Kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyyksien uudistamisen helpotuksiin lisäaikaa
22.07.2021 7:00Helteet ovat heikentäneet mustikkasatoa, puolukan pölytys on onnistunut hyvin
21.07.2021 17:22Bruks 1006 ST autohakkuri: Luotettavuus ja tuottavuus huipussaan
21.07.2021 11:00Uuden MAN-kuorma-autosukupolven uudet ominaisuudet - entistä taloudellisempi, digitaalisempi ja käyttäjäystävällisempi
20.07.2021 16:48Raakapuuyhdistelmien nippusidonta tehostuu 1.1.2022 alkaen. .
20.07.2021 14:30AMMATTILEHTI KOEAJAA: Volkswagen Crafter Work System esittelyauto - Toimiva ja käytännöllinen laatuvarustelu huoltoautoon
20.07.2021 14:00Ikonisen Land Rover Defenderin ladattava hybridi-malli saapui Suomeen
20.07.2021 13:33Valmet toimittaa lehtipuusellulinjan uusinnan Holmenin Iggesundin tehtaalle Ruotsiin
20.07.2021 8:00SKAL: Komission ehdottama ilmastopaketti heikentäisi koko logistiikkaketjumme kilpailukykyä - Suomen tulee torjua liikenteen päästökauppa
20.07.2021 7:00Luken havununnaseuranta alkaa
19.07.2021 16:00BPW Kraatz Opisto tarjoaa laatukoulutusta sidosryhmille
19.07.2021 15:33Valmetille pehmopaperilinjan uusintatilaus Eczacibasi Consumer Productsilta Turkkiin
19.07.2021 8:00Suomen Rangereiden talkoolaiset kunnostavat Kivitunturin rakenteita heinäkuun lopussa - leirillä osallistutaan myös kansainvälisen The World Ranger Day -päivän viettoon
18.07.2021 16:20Lavettivalmistaja tarjoaa myös raskaan kaluston korjaamopalvelut
18.07.2021 15:00Tarvitsetteko yritysvideon toiminnastanne tai esittelyvideon uudesta tuotteestanne...? Ammattilehti.fi hoitaa tuotannon ja tarjoaa alan parhaat jakelukanavat
18.07.2021 14:22Lisää vähäpäästöisiä ajoneuvoja Suomen teille - EU-direktiivi toimeenpanoon elokuussa
18.07.2021 14:00Kestävä metsätalous ja fossiilisten korvaaminen ovat avaimet EU:n vihreään kasvuun
17.07.2021 11:00Koko Suomen kattava metsä- ja suokasvillisuuden inventointi on aloitettu
16.07.2021 23:10KATSO TÄSTÄ 16.7. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
15.07.2021 9:33Valmet toimittaa puolikemiallisen massan tuotantolinjan Lee & Man Paper Manufacturing Ltd:lle Chongqingiin Kiinaan
15.07.2021 7:22TEHOKASTA MARKKINOINTIA KESÄHELTEESEEN! Lähde mukaan mainosjuonnolla tämän perjantain Hyviä uutisia! lähetykseen
14.07.2021 12:00Metsäteollisuus: EU:n ilmastopaketista ei tullut vihreää kasvua, sen sijaan saimme jarruohjelman
13.07.2021 16:01Veho ostaa Latvian Mercedes-Benz-autojen maahantuojan ja jälleenmyyjän
13.07.2021 14:00Janne Silvonen on Volvo Trucksin uusi Commercial and Technical Manager Electromobility
13.07.2021 8:11Kirjanpainajamäärät korkeimmillaan keskisessä Suomessa - juhannukseen mennessä riskiraja ei ylittynyt
13.07.2021 7:40Renault Trucksin uudet T-, C- ja K-sarjat: Turkkilainen Euro Truck Simulator 2 -pelaaja voitti kansainvälisen suunnittelukilpailun
13.07.2021 7:22Vaihtotase ylijäämäinen toukokuussa, pääomaa virtasi nettomääräisesti ulkomailta Suomeen
12.07.2021 9:11Teollisuuden uudet tilaukset kasvoivat toukokuussa 45,2 prosenttia vuodentakaisesta
11.07.2021 11:00Uudet Renault Trucks T, T High, C- ja K-sarjat ovat suunniteltu yhdessä asiakkaiden kanssa
10.07.2021 11:00Hiabille suuri MOFFETT-ajoneuvotrukkien tilaus Yhdysvalloista
09.07.2021 23:00KATSO TÄSTÄ 9.7. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
08.07.2021 11:00Einari Vidgrén Säätiö palkitsi metsäalan osaajia
07.07.2021 10:24LUE TÄSTÄ! Kesän jättikokoinen Metsäalan Ammattilehti on ilmestynyt
06.07.2021 8:00Jykia käynnistää Woodspinin tehdashankkeen Jyväskylän Eteläporttiin
05.07.2021 9:00Poliisin autokaluston sähköistäminen aloitetaan Mercedes-Benz eVitolla
05.07.2021 8:00Yara ostaa kierrätyslannoitteita valmistavan Ecolanin
03.07.2021 13:00Kuntien kiinnostus sertifioida metsänsä luomukeruualueiksi yllätti
03.07.2021 11:00Euroopan komissio aloittaa toisen vaiheen lupaharkinnan Cargotecin ja Konecranesin välisessä sulautumisessa
03.07.2021 9:00Volvo on ladattavien ykkönen vuoden ensimmäisellä puoliskolla
02.07.2021 23:44KATSO TÄSTÄ 2.7. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
02.07.2021 14:22Scania esittelee suuren mallistopäivityksen marraskuussa 2021
02.07.2021 10:16Wärtsilälle suurtilaus kuudesta voimalaitoksesta Italiaan
02.07.2021 10:10Neste laajentaa polttoainetoimituksiaan Euroopassa
01.07.2021 13:33Peugeot alkuvuoden kovin nousija: sähköiset automallit kiidättivät merkin 10 suosituimman joukkoon
01.07.2021 13:13Akaan raakapuuterminaali valmistui - Puunkuljetukset tänään vauhtiin

Näytä lisää »