Metsäkonepalvelu Yli-Anttila Oy: Puut tehtaalle yhden pysähdyksen taktiikalla

25.07.2021 13:00

ylinet1.jpg

Metsäkonepalvelu Yli-Anttila Oy on vuonna 1995 perustettu, Satakunnassa toimiva puunhankintaan liittyviä palveluja laajalla sektorilla tuottava toimija. 

(kuva yllä: Metsäkonepalvelu Yli-Anttila Oy metsäkonekalusto koostuu seitsemästä John Deeren harvesterista ja neljästä saman merkin ajokoneesta.)

Noormarkun Lassilasta lähtöisin olevalla yrityksellä on edelleen tukikohta kotikylällä mutta päätoimipaikka sijaitsee Porin Ulasoorissa, missä huolletaan oman kaluston lisäksi myös muiden yritysten kone- ja kuljetuskalustoa sekä palvellaan tarvikemyymälällä. Tomi Yli-Anttila aloitti metsurin työt jo nuorena kulkien savotoille mopolla moottorisahan kanssa. 

- Eno oli metsuri ja kun metsän keskellä asuttiin niin siitä se kipinä näihin hommin syntyi, vaikka meillä ei kotona ollut metsä- tai maatalousalan toimintaa. Vuonna 1992 menin Kullaan metsäkouluun mistä valmistuin vuonna 1995 käytyäni välissä armeijan. Saman vuoden syksyllä hankin traktorin millä aloin tehdä moottorisahan kanssa ”kokonaisurakointia” Noormarkun sahalle, muistelee Tomi Yli-Anttila yrittäjäuransa alkuvaiheita.

ylinet2.jpg

(kuva: - John Deeren metsäkoneet ovat luotettavia ja tuottavia, mikä on edellytys kannattavalle urakoinnille. Maailman suurin valmistaja tuo tasaiseen tahtiin markkinoille edistyksellisiä teknisiä ratkaisuja, mitkä tehostavat tekemistä ja helpottavat kuljettajan arkea, sanoo yrittäjä Tomi Yli-Anttila.)

Kasvua konehankinnoilla ja yrityskaupoilla

Ensimmäisen varinaisen metsäkoneen - käytetyn Lokomo 909 Turbo kuormatraktorin - Yli-Anttila hankki vuonna 1997.

- Se oli suuri harppaus ja ajokoneen tehokkuus oli aivan toista luokkaa kuin traktorin. Vuotta myöhemmin ostin käytetyn Pika 4500 harvesterin minkä tekniikan kanssa painiessa oppi paljon koneiden sielunelämästä. Usko tekemiseen oli kuitenkin vahvaa joten päätin hankkia Logmanin toiseksi harvesteriksi ja yhteistyö Metsäliiton kanssa alkoi mikä jatkuu edelleen Metsä Groupin kanssa; teimme lisäksi siihen aikaan puuta jonkin aikaa myös Luvian sahalle. Sitten Logman vaihtui käytettyyn Timberjack 1270 harvesteriin ja vuoden 2000 lokakuussa ostin ensimmäisen koneen Timberjack 1110:n Haralan Antilta. Siitä lähtien Antin kanssa yhteistyö on pelannut hyvässä hengessä ja vihreistä koneista onkin kätelty kymmeniä kauppoja, kertoo Yli-Anttola.

Metsäkonepalvelu Yli-Anttilan vahva kasvu sai 2000-luvun alkupuolella lisää vauhtia yritysostojen kautta.

- Melko lyhyessä ajassa teimme kolme yrityskauppaa tämän alueen toimijoiden Lehtosen, Varjuksen ja Pohjankiven kanssa heidän korjuutoiminnoistaan sekä kalustostaan. Yrityksen täyttäessä 10-vuotta 2005 korjuumäärä oli noin 150 000 kuutiota mikä tehtiin neljällä koneketjulla. Siitä alkoi sitten meidän talossa uusien koneiden aika kun vaihtoikään tulleet vehkeet vaihdettiin yksi kerralla uusiin vihreisiin koneisiin, toteaa Yli-Anttila.

ylinet3.jpg

(kuva: Metsäkonepalvelu Yli-Anttila Oy:n päätoimipaikka sijaitsee Porin Ulasoorissa osoitteessa Raja-Hiltantie 5 missä huolletaan oman kaluston lisäksi myös muiden kone- ja kuljetuskalustoa sekä palvellaan tarvikemyymälällä.)

ylinet4.jpg

(kuva: Myymälästä löytyy urakoinnissa ja kuljetustoiminnassa tarvittavia varusteita. Uutena palveluna aloitetaan syksyllä renkaiden myynti ja asennus.)

Laajaa palvelua metsäurakoinnissa ja kuljetuksissa

Vuonna 2007 Metsäkonepalvelu Yli-Anttila laajensi toimintaansa puutavara-autoihin ja lisäksi tehtiin pitkään maanmuokkausta ja metsuritöitä.

- Tänä päivänä kalusto koostuu seitsemästä John Deeren harvesterista, neljästä saman merkin ajokoneesta ja puutavara-autoja on ajossa kuusi. Koneet kulkee savotoilta toiselle kahdella ritiliäautolla joilla kuljetetaan myös muiden yrittäjien koneita ja paketti- & lava-autoja on käytössä yli kaksikymmentä. Metsurityöt jäivät pois vuonna 2020 toiminnastamme uudesta urakointimallista johtuen. Ostamme korjuu- ja maanmuokkauspalveluita lähialueen yrityksiltä, joiden kanssa tehdään erittäin hyvää yhteistyötä. Yhteensä puuta korjattiin vuonna 2020 yli 480 000 kuutiota ja kuljetettiin autoilla yli 250 000 kuutiota asiakkaillemme Metsä Groupille, UPM:lle ja Westasille. Korjuusta merkittävä osa päätehakkuuta mutta toki harvennuksiakin tehdään paljon ja kesäisin ajetaan hakkuutähteitä laajalta alueelta. Tekeminen on pysynyt hyvällä tasolla haasteellisista ajoista huolimatta ja usko alan tulevaisuuteen on järkkymätön joten kasvua haetaan edelleen, kommentoi Yli-Anttila.  

ylinet5.jpg

(kuva: Metsäkonepalvelu Yli Anttila Oy:n harvesterikuljettaja Teemu Varjus tunnetaan suosituista YouTube videoistaan - kannattaa käydä katsomassa!)

Motivoitunut henkilökunta kaiken perusta

Omaa henkilökuntaa on Metsäkonepalvelu Yli-Anttilan palveluksessa tällä hetkellä 32.

- Kuljettajamme ovat rautaisia ammattilaisia mikä on kaiken toiminnan perusta. Joukkuehenki on hyvä ja työurat pitkiä: ensimmäinen kuljettajani Kalervo Viitala on ollut palveluksessa jo 22 vuotta ja parikymmentä miestä on tehnyt jo yli 10 vuoden uran talossa. Korjaamolla työskentelee kolme osaavaa asentajaa, mikä mahdollistaa huoltojen tarjoamisen myös ulkopuolisille sekä tarvikemyymälän pyörittämisen. Uutena palveluna aloitamme rengastyöt ja renkaiden myynnin tulevan syksyn aikana, ilmoittaa Yli-Anttila. 

ylinet6.jpg

(kuva: Puuta urakoidaan Metsä Groupille, UPM:lle ja Westasille. Korjuusta merkittävä osa päätehakkuuta mutta toki harvennuksiakin tehdään paljon ja kesäisin ajetaan hakkuutähteitä laajalta alueelta.)

Kokonaisuus ratkaisee konevalinnoissa

Vahva luotto John Deeren metsäkoneisiin on syntynyt pitkän yhteistyön ja hyvien tuotteiden ansiosta.

- John Deeren koneet ovat luotettavia ja tuottavia, mikä on edellytys kannattavalle urakoinnille. Maailman suurin valmistaja tuo tasaiseen tahtiin markkinoille edistyksellisiä teknisiä ratkaisuja, mitkä tehostavat tekemistä ja helpottavat kuljettajan arkea. Ja kun koneet valmistetaan Joensuussa niin meitä suomalaisia asiakkaita kuunnellaan tuotekehityksessä herkällä korvalla. Isossa roolissa yhteistyössä on Metsäkonehuolto Kähkösellä, joka toimii alueen virallisena John Deere huoltona. Heidän osaaminen ja motivaatio on ihailtavalla tasolla joten koneet pysyvät iskussa ja jos ongelmia tulee niin Kähkönen hoitaa asiat kuntoon, kehuu Yli-Anttila.

Kaikissa Yli-Anttilan John Deere koneissa on ollut huoltosopimukset jo pitkään.

- John Deere huoltosopimus on ihan ehdoton asia millä koneiden kulut voi ennakoida tarkkaan. Sen ansiosta yrittäjän ei tarvitse itse liikaa järkeillä huoltoasioita ja voi keskittyä tuottavan työn kehittämiseen. Toki tällaisella kone- ja automäärällä on aina jotain pientä laitettavaa joten oma halli ja osaavat asentajat ovat tärkeä lenkki kokonaisuudessa, toteaa Yli-Anttila. 

ylinet7.jpg

(kuva: Puutavarayhdistelmiä on Metsäkonepalvelu Yli-Anttilalla ajossa kuusi.)

Uuteen konekalustoon investoidaan tasaisesti

Metsäkoneiden vaihtoväli on Yli-Anttilalla yleensä noin viisi vuotta, jolloin mittarissa on noin 10 000 tuntia. 

- Vaikka tänä päivänä koneet ovat todella hyviä niin jos niitä ei vaihda sopivassa syklissä niin tuottavuus alkaa kärsiä ja huoltokulut kasvaa. Nyt mennään koronan ym. metsäteollisuuden heilahtelujen takia ehkä hieman pidemmällä vaihtovälillä mutta tänäkin vuonna meille tulee use- ampi uusi John Deere kone. Harvesterit ovat 1170 ja 1270 malleja ja ajokoneissa 1210 on meille sopivin kokoluokka. IBC -kärkiohjausta on otettu nyt myös motoihin ajokoneen lisäksi ja siitä kuljettajat tykkää. Monipuolisen TimberOffice järjestelmän kautta tehdään tarkkaa koneiden toimintojen ja kustannusten seurantaa. Yleensä kerran kuukaudessa katsotaan jokaisen koneen data läpi ja jos tuotos suhteessa polttoaineenkulutukseen alkaa vähänkin laskemaan niin on aikaa tehdä tarvittavat säädöt John Deeren toimesta, kertoo Tomi Yli-Anttila. 

ylinet8.jpg

Vapaa-aikana savusukellusta ja puutavaran ajoa

Vaikka ison urakointi- ja kuljetusyrityksen pyörittäminen vie aikaa niin Tomi Yli-Anttila ehtii panostaa vapaa-ajallaan pelastustoimintaan ja ajaa lisäksi puutavara-autoa.

- Itsellä on ollut aina vahva tarve pyrkiä auttamaan ihmisiä ja siihen palokuntaharrastus on sopii mainiosti. Palokunnissa toimii hienoja ihmisiä ja siellä näkee miten toimitaan yhdessä joukkueena tavoitteen eteen. Minulle erityisesti savusukellus on kiehtova pelastuslaji ja siinä joutuu kokeilemaan rajojaan monessa mielessä. Ja palokuntaharrastuksessa pysyy myös fyysisesti kunnossa; treenaamista ja testejä on tasaisesti sillä palomiehestä ei saa tulla kesken tehtävän pelastettavaa. Puutavara- autoa ajan melko paljon niin että lähden tien päälle viiden aikaan ja siitä kun aamu koittaa niin on ajellessa aikaa soitella kuljettajien kuulumisia ja jutella muustakin kuin työasioista, mihin ei toimistopäivän hässäkässä ole aikaa, sanoo Yli-Anttila.  

09.08.2021 8:00Hirvieläinten pyyntiluvat myönnetty tulevalle metsästyskaudelle
08.08.2021 15:43Sisu -yleistelat otettu hyvin vastaan metsäkoneurakoitsijoiden keskuudessa
08.08.2021 12:13Hiabin Mika Liinanotko: Puutavaranosturikauppa hyvällä tasolla
08.08.2021 8:00Tule mukaan ja vaikuta - liikenneturvallisuusstrategian sidosryhmätilaisuus verkkolähetyksenä tiistaina 10.8.2021 kello 13-15
07.08.2021 16:22Jukka Perämäki moottorisahauksen Suomen mestariksi Lustossa
07.08.2021 12:00AMMATTILEHTI KOEAJAA: Bentley Flying Spur V8 - Vaikuttava kaikilla tasoilla
06.08.2021 22:12KATSO TÄSTÄ 6.8. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
06.08.2021 16:11Reijo Pentinmäki Oy: Metsähakkeen urakointi turvetoimintojen korvaajaksi
06.08.2021 13:22Raportti: Rakentamisen määrässä ja arvossa kasvua kolmannella vuosineljänneksellä
05.08.2021 14:55Metsäkonehuolto Kähkönen - Vihreiden koneiden huoltoa Nakkilassa vuosikymmenten kokemuksella
05.08.2021 12:33Pitkäaikaiset helteet ovat vauhdittaneet kirjanpainajien ensimmäisen sukupolven kehittymään ennätysnopeasti
05.08.2021 9:09Kodinkoneiden kauppa käy vilkkaana
05.08.2021 9:00Metsästyskausi käynnistyy 10.8.2021
04.08.2021 12:40Hyötyautokauppa jatkaa kasvuaan Euroopassa - Ensirekisteröinnit kasvussa kaikissa ajonevuoluokissa
04.08.2021 11:55Metsäkoneteloissa oltava vaihtoehtoja erilaisiin korjuuolosuhteisiin
04.08.2021 11:00Uusiutuvan energian direktiivin päivitys bioenergia-alan kiikarissa
03.08.2021 15:04OOO Ponssen toimitusjohtaja Jaakko Laurila: Venäjän metsäteollisuus vahvassa nosteessa
03.08.2021 14:01Nokian Renkaat Oyj Puolivuosikatsaus tammi-kesäkuu 2021: Volyymit ja tulos kasvoivat vahvasti
03.08.2021 11:00Kesla Oyj puolivuosikatsaus: Saadut tilaukset ja tilauskanta nousivat ennätyksellisen korkealle tasolle
03.08.2021 10:20Meijjänperän Rekkatapahtuma Pyhäjärvellä 6.-7.8. - lähde mukaan mukavaan tapahtumaan
03.08.2021 9:07Nyt Terminatoreita hetitoimituksiin - ja edullisesti !!!
02.08.2021 17:25Varustaudu syksyn savotoille Iggesundin harvesterivarusteilla
02.08.2021 13:22Jari Vesala VAK:n myyntipäälliköksi
02.08.2021 11:00Kuorma-autojen ensirekisteröinnit hyvässä nosteessa
02.08.2021 9:11Sveitsissä kokeillaan vetykäyttöisiä kuorma-autoja jakelukäytössä
01.08.2021 15:11AMMATTILEHTI KOEAJAA: RAM 1500 TRX - Peto on irti!
31.07.2021 16:00Pro Silva S3: Tehokone rannikon harvennuksille
31.07.2021 9:00Metsä Groupin vuoden 2021 tammi-kesäkuun vertailukelpoinen liiketulos 416 miljoonaa euroa
30.07.2021 21:13KATSO TÄSTÄ 30.7. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
30.07.2021 8:22Ennakko: Teollisuuden liikevaihto kasvoi kesäkuussa
29.07.2021 16:22Nimitys MAN Truck&Bus Finlandissa
29.07.2021 11:17Finnair tarjoaa edullista koronatestausta lentoaseman lähellä Vantaalla
29.07.2021 11:05Volkswagen esitteli Taigojaan
29.07.2021 8:42Hiab Raisio: Vankkaa osaamista nostureiden asennuksissa ja huolloissa
28.07.2021 16:00Metsäteollisuuden tuotantomäärät kasvoivat toisella kvartaalilla
28.07.2021 10:22Metsä Tissuen vastuullisuustyölle toistamiseen EcoVadiksen Platinum-tason tunnustus
28.07.2021 9:00Erikoisluja Strenx®-rakenneteräs auttaa keventämään perävaunuja ja lisäämään hyötykuormaa
27.07.2021 16:44Metsä Board kasvattaa taivekartongin vuotuista tuotantokapasiteettia 200 000 tonnilla Husumissa
27.07.2021 15:00DB Schenker ostaa Vähälä Yhtiöt
27.07.2021 14:44Metsäkonealan legenda Hannu Hietikko siirtyi kalastuksen pariin
27.07.2021 9:00Teollisuuden tuottajahinnat nousivat 11,0 prosenttia edellisvuoden kesäkuusta
27.07.2021 8:00Hämeen kauppakamari: Hämäläisyritysten suhdannekuva kirkastui hieman
26.07.2021 18:10Veljekset Lehtomäki Oy: Monikäyttöiset kantavat telat vakuuttaneet kestävyydellään
26.07.2021 13:00Emma Mäkinen ajoi Sisulla kolmasti kakkoseksi Kemoralla
26.07.2021 11:11Metsähallitus ennallista metsää polttamalla Syötteen kansallispuistossa
26.07.2021 11:00Uusi yhteistyösopimus vahvistaa kaasun saatavuutta rajat ylittävien kuljetusten polttoaineeksi
26.07.2021 8:22Iveco juhlii 600 000. Eurocargon valmistumista
26.07.2021 8:00Teboil laajentaa uusiutuvan dieselin tankkausverkostoa
25.07.2021 13:00Metsäkonepalvelu Yli-Anttila Oy: Puut tehtaalle yhden pysähdyksen taktiikalla
25.07.2021 11:00Ponsse Bison -kuormatraktori valittiin vuoden 2021 metsäkoneeksi
24.07.2021 12:10JR-Hake ja kuljetus Oy: Panostusta metsäenergiaan - suomalaisella sisulla
23.07.2021 21:33KATSO TÄSTÄ 23.7. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
23.07.2021 8:00Tieliikenteessä kuoli 15 ihmistä kesäkuussa
23.07.2021 6:30Suomi saa pidentää EU:n korona-ajan tieliikenteen poikkeuksia
22.07.2021 11:02UPM puolivuosikatsaus 2021: Tulos parani nopeasti, UPM on vahvassa iskussa tulevaisuuden kasvuun
22.07.2021 8:22Kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyyksien uudistamisen helpotuksiin lisäaikaa
22.07.2021 7:00Helteet ovat heikentäneet mustikkasatoa, puolukan pölytys on onnistunut hyvin
21.07.2021 17:22Bruks 1006 ST autohakkuri: Luotettavuus ja tuottavuus huipussaan
21.07.2021 11:00Uuden MAN-kuorma-autosukupolven uudet ominaisuudet - entistä taloudellisempi, digitaalisempi ja käyttäjäystävällisempi
20.07.2021 16:48Raakapuuyhdistelmien nippusidonta tehostuu 1.1.2022 alkaen. .
20.07.2021 14:30AMMATTILEHTI KOEAJAA: Volkswagen Crafter Work System esittelyauto - Toimiva ja käytännöllinen laatuvarustelu huoltoautoon
20.07.2021 14:00Ikonisen Land Rover Defenderin ladattava hybridi-malli saapui Suomeen
20.07.2021 13:33Valmet toimittaa lehtipuusellulinjan uusinnan Holmenin Iggesundin tehtaalle Ruotsiin
20.07.2021 8:00SKAL: Komission ehdottama ilmastopaketti heikentäisi koko logistiikkaketjumme kilpailukykyä - Suomen tulee torjua liikenteen päästökauppa
20.07.2021 7:00Luken havununnaseuranta alkaa
19.07.2021 16:00BPW Kraatz Opisto tarjoaa laatukoulutusta sidosryhmille
19.07.2021 15:33Valmetille pehmopaperilinjan uusintatilaus Eczacibasi Consumer Productsilta Turkkiin
19.07.2021 8:00Suomen Rangereiden talkoolaiset kunnostavat Kivitunturin rakenteita heinäkuun lopussa - leirillä osallistutaan myös kansainvälisen The World Ranger Day -päivän viettoon
18.07.2021 16:20Lavettivalmistaja tarjoaa myös raskaan kaluston korjaamopalvelut
18.07.2021 15:00Tarvitsetteko yritysvideon toiminnastanne tai esittelyvideon uudesta tuotteestanne...? Ammattilehti.fi hoitaa tuotannon ja tarjoaa alan parhaat jakelukanavat
18.07.2021 14:22Lisää vähäpäästöisiä ajoneuvoja Suomen teille - EU-direktiivi toimeenpanoon elokuussa
18.07.2021 14:00Kestävä metsätalous ja fossiilisten korvaaminen ovat avaimet EU:n vihreään kasvuun
17.07.2021 11:00Koko Suomen kattava metsä- ja suokasvillisuuden inventointi on aloitettu
16.07.2021 23:10KATSO TÄSTÄ 16.7. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
15.07.2021 9:33Valmet toimittaa puolikemiallisen massan tuotantolinjan Lee & Man Paper Manufacturing Ltd:lle Chongqingiin Kiinaan
15.07.2021 7:22TEHOKASTA MARKKINOINTIA KESÄHELTEESEEN! Lähde mukaan mainosjuonnolla tämän perjantain Hyviä uutisia! lähetykseen
14.07.2021 12:00Metsäteollisuus: EU:n ilmastopaketista ei tullut vihreää kasvua, sen sijaan saimme jarruohjelman
13.07.2021 16:01Veho ostaa Latvian Mercedes-Benz-autojen maahantuojan ja jälleenmyyjän
13.07.2021 14:00Janne Silvonen on Volvo Trucksin uusi Commercial and Technical Manager Electromobility
13.07.2021 8:11Kirjanpainajamäärät korkeimmillaan keskisessä Suomessa - juhannukseen mennessä riskiraja ei ylittynyt
13.07.2021 7:40Renault Trucksin uudet T-, C- ja K-sarjat: Turkkilainen Euro Truck Simulator 2 -pelaaja voitti kansainvälisen suunnittelukilpailun
13.07.2021 7:22Vaihtotase ylijäämäinen toukokuussa, pääomaa virtasi nettomääräisesti ulkomailta Suomeen
12.07.2021 9:11Teollisuuden uudet tilaukset kasvoivat toukokuussa 45,2 prosenttia vuodentakaisesta
11.07.2021 11:00Uudet Renault Trucks T, T High, C- ja K-sarjat ovat suunniteltu yhdessä asiakkaiden kanssa
10.07.2021 11:00Hiabille suuri MOFFETT-ajoneuvotrukkien tilaus Yhdysvalloista
09.07.2021 23:00KATSO TÄSTÄ 9.7. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
08.07.2021 11:00Einari Vidgrén Säätiö palkitsi metsäalan osaajia
07.07.2021 10:24LUE TÄSTÄ! Kesän jättikokoinen Metsäalan Ammattilehti on ilmestynyt
06.07.2021 8:00Jykia käynnistää Woodspinin tehdashankkeen Jyväskylän Eteläporttiin
05.07.2021 9:00Poliisin autokaluston sähköistäminen aloitetaan Mercedes-Benz eVitolla
05.07.2021 8:00Yara ostaa kierrätyslannoitteita valmistavan Ecolanin
03.07.2021 13:00Kuntien kiinnostus sertifioida metsänsä luomukeruualueiksi yllätti
03.07.2021 11:00Euroopan komissio aloittaa toisen vaiheen lupaharkinnan Cargotecin ja Konecranesin välisessä sulautumisessa
03.07.2021 9:00Volvo on ladattavien ykkönen vuoden ensimmäisellä puoliskolla
02.07.2021 23:44KATSO TÄSTÄ 2.7. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
02.07.2021 14:22Scania esittelee suuren mallistopäivityksen marraskuussa 2021
02.07.2021 10:16Wärtsilälle suurtilaus kuudesta voimalaitoksesta Italiaan
02.07.2021 10:10Neste laajentaa polttoainetoimituksiaan Euroopassa
01.07.2021 13:33Peugeot alkuvuoden kovin nousija: sähköiset automallit kiidättivät merkin 10 suosituimman joukkoon
01.07.2021 13:13Akaan raakapuuterminaali valmistui - Puunkuljetukset tänään vauhtiin

Näytä lisää »