Biotalousstrategian valmistelu alkaa - luonnonvaroista kestävää liiketoimintaa

04.10.2012 17:28

Työ- ja elinkeinoministeriö on asettanut Suomen biotalousstrategian laatimista varten johtoryhmän ja työryhmän. Johtoryhmän puheenjohtajana on elinkeinoministeri Jyri Häkämies. Työryhmää vetää apulaisosastopäällikkö Liisa Saarenmaa maa- ja metsätalousministeriöstä.

Hanke toteutetaan TEM:n, MMM:n ja ympäristöministeriön yhteistyönä. Biotalousstrategia on tarkoitus viedä valtioneuvostoon hyväksyttäväksi keväällä 2013. Sen lähtökohtia ovat pääministeri Kataisen hallitusohjelma ja vuonna 2010 valmistuneen luonnonvarastrategian päivitys.

hakamies-neutr-200x200.jpg- Strategian tavoitteena on saada aikaan uutta liiketoimintaa ja parantaa työllisyyttä kehittämällä uusiutuviin luonnonvaroihin perustuvia tuotteita ja palveluita, totesi elinkeinoministeri Jyri Häkämies 4.10.2012 johtoryhmän ensimmäisen kokouksen jälkeen.

Strategiaa valmistelevan työryhmän tehtävänä on valmistella Suomen biotalousstrategia tukemaan hallitusohjelman kasvutavoitteita vihreän talouden pohjalta, tuottaa ehdotus valtioneuvoston periaatepäätökseksi ja laatia sen toteuttamiseen tarvittava toimenpideohjelma, sekä toteuttaa valmisteluprosessi sidosryhmiä ja kansalaisia osallistavalla toimintatavalla.

Biotalous on suuri vihreän talouden mahdollisuus. Suomessa se sisältää uusiutuvien luonnonvarojen kestävän hoidon ja käytön, niistä valmistettavien tuotteiden ja palveluiden (ml. elintarvikeketju) tuotannon, biologisten prosessien käytön tuotannossa (bioteknologia), luonnon voimavarojen hyödyntäminen laajasti hyvinvoinnin lähteenä (esim. luonnon virkistyskäyttö) sekä niihin liittyvän osaamisen.

Suomessa on jo runsaasti biotalouteen liittyvää toimintaa, jonka kehittämiseen tarvitaan kansallista biotalouspolitiikkaa. Strategiaprosessin tavoitteena on määritellä kansallinen tahtotila ja tehdä strategiset valinnat kokonaisuuden eteenpäin viemiseksi. Prosessi auttaa löytämään biotalouden painopisteet, suuntaamaan tutkimus- ja kehittämisrahoitusta, luomaan edellytyksiä uudelle liiketoiminnalle sekä varmistamaan osaaminen monialaista yhteistyötä ja alan koulutusohjelmia kehittämällä.

Hankkeen johtoryhmään kuuluu ministeri Häkämiehen lisäksi ryhmän varapuheenjohtajina maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen ja ympäristöministeri Ville Niinistö sekä jäseninä valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen (VNK), kansliapäällikkö Erkki Virtanen (TEM), kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio (MMM), kansliapäällikkö Hannele Pokka (YM), ylijohtaja Anita Lehikoinen (OKM), ylijohtaja Jukka Pekkarinen (VM), pääjohtaja Erkki Leppävuori (VTT) ja johtaja Eeva Hellström (Sitra). Ohjausryhmän sihteereinä toimivat teollisuusneuvos Petri Lehto (TEM) ja apulaisosastopäällikkö Liisa Saarenmaa (MMM).

Työryhmän puheenjohtajana toimii Liisa Saarenmaa ja varapuheenjohtaja Petri Lehto. Sen muut jäsenet ovat tutkimusjohtaja Leena Paavilainen (Metla), tieteellinen johtaja Anne-Christine Ritschkoff (VTT), ympäristöliiketoimintajohtaja Mari Pantsar-Kallio (TEM), budjettineuvos Juha Majanen (VM), toimialajohtaja Mika Aalto (Tekes), tutkimusjohtaja Anu Harkki(MTT), ylitarkastaja Merja Saarnilehto (YM), strateginen johtaja Sixten Sunabacka (TEM) ja ylitarkastaja Teija Palko (TEM). Työryhmän sihteerit ovat Jussi Manninen (VTT) ja Eero Mikkola (Metla).

08.08.2022 15:55Sähköautot: Renault Kangoo E-Tech electricin ennakkomyynti vauhtiin Suomessa
08.08.2022 8:20Taloyhtiöiden on siirryttävä sähköiseen huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä
05.08.2022 21:50KATSO TÄSTÄ VIIKON 31/2022 LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa metsä-, kuljetus- ja maarakennusalan tuoreet kuulumiset
05.08.2022 17:33Kantokäsittelyaineiden saatavuus parantunut: juurikäävän torjuntaa koskevat pysyvät säännökset jälleen voimaan 15.8. alkaen
05.08.2022 14:20Walki Group vauhdittaa kasvuaan ostamalla kotimaiset joustopakkausvalmistajat Westpakin ja Flexipackin
05.08.2022 11:00Kalmar ja Yilport vahvistavat pitkäjänteistä yhteistyötään merkittävällä uudella mobiililaiteratkaisutilauksella
04.08.2022 9:00Poliisi yhdenmukaistaa ampuma-aselupakäytäntöjä
03.08.2022 18:00Energiapuun korjuunäytös Kangasniemellä ensi viikon perjantaina 12. elokuuta - lähde paikanpäälle katsomaan!
03.08.2022 16:00World Crane Championship Suomen mestaruus 2022 ratkeaa Power Truck Show:ssa
03.08.2022 10:55Daimler Truck kiihdyttää kuorma-automallistonsa sähköistämistä

Siirry arkistoon »