Ruokaomavaraisuudessa on suuria maakuntakohtaisia eroja27.06.2025 12.00
Miten hyvin oma maakuntasi pärjäisi, jos ruokaa ei tuotaisi muualta Suomesta? Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuore tarkastelu paljastaa yllättäviä eroja maakuntien ruuantuotannon omavaraisuudessa. Vuoden 2024 maataloustilastojen perusteella laskettiin, kuinka hyvin eri alueet tuottavat keskeisiä elintarvikkeita suhteessa omaan väestöönsä.Rukiin kokonaissato jäi viime vuonna pienimmäksi kuuteen vuoteen, eikä se riittäisi kattamaan kuin 63 prosenttia koko maan kulutuksesta. Maakuntien välillä erot ovat kuitenkin valtavia. Varsinais-Suomessa rukiin omavaraisuus nousi peräti 310 prosenttiin, mikä tarkoittaa, että alueen tuotanto riittäisi kolminkertaiselle väkimäärälle. Lapissa tilanne on täysin päinvastainen – siellä omavaraisuus jäi alle yhteen prosenttiin. Yhteensä kahdeksassa maakunnassa rukiin omavaraisuus jäi alle kymmeneen prosenttiin. Interaktiivinen infograafi: Maakuntien ruokaomavaraisuus tuotteittainKlikkaa alla olevaa linkkiä ja tutki, miten eri maakunnat pärjäävät keskeisten elintarvikkeiden omavaraisuudessa.
|
Omavaraisuus, % | |||
Tuote | Koko maa | Suurin | Maakunta |
Ruis | 63 | 311 | Varsinais-Suomi |
Peruna ja -tuotteet | 90 | 834 | Ahvenanmaa |
Tomaatti | 63 | 1321 | Pohjanmaa |
Porkkana | 89 | 722 | Kanta-Häme |
Mansikka | 80 | 451 | Pohjois-Savo |
Maito | 111 | 674 | Keski-Pohjanmaa |
Kananmuna | 121 | 919 | Varsinais-Suomi |
Broilerinliha | 87 | 909 | Etelä-Pohjanmaa |
Naudanliha | 87 | 421 | Etelä-Pohjanmaa |
Sianliha | 104 | 753 | Etelä-Pohjanmaa |
Mitä maakunnallinen omavaraisuus tarkoittaa?
Laskelmissa on hyödynnetty maakuntakohtaisia tuotantomääriä, väestölukuja ja tuotteiden keskimääräistä kulutusta. Maito on muunnettu kuiva-aineiksi (rasva ja valkuainen), ja kananmunien sekä broilerin tuotanto on arvioitu eläinpaikkojen perusteella.