Ruokaomavaraisuudessa on suuria maakuntakohtaisia eroja

27.06.2025 12.00

Maalaismaisemaa_Jokikunta.JPG

Miten hyvin oma maakuntasi pärjäisi, jos ruokaa ei tuotaisi muualta Suomesta? Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuore tarkastelu paljastaa yllättäviä eroja maakuntien ruuantuotannon omavaraisuudessa. Vuoden 2024 maataloustilastojen perusteella laskettiin, kuinka hyvin eri alueet tuottavat keskeisiä elintarvikkeita suhteessa omaan väestöönsä.

Rukiin kokonaissato jäi viime vuonna pienimmäksi kuuteen vuoteen, eikä se riittäisi kattamaan kuin 63 prosenttia koko maan kulutuksesta. Maakuntien välillä erot ovat kuitenkin valtavia. Varsinais-Suomessa rukiin omavaraisuus nousi peräti 310 prosenttiin, mikä tarkoittaa, että alueen tuotanto riittäisi kolminkertaiselle väkimäärälle. Lapissa tilanne on täysin päinvastainen – siellä omavaraisuus jäi alle yhteen prosenttiin. Yhteensä kahdeksassa maakunnassa rukiin omavaraisuus jäi alle kymmeneen prosenttiin.

Interaktiivinen infograafi: Maakuntien ruokaomavaraisuus tuotteittain

Klikkaa alla olevaa linkkiä ja tutki, miten eri maakunnat pärjäävät keskeisten elintarvikkeiden omavaraisuudessa.
Voit valita näkymän tuoteryhmittäin (esim. ruis, maito, liha, vihannekset) tai tarkastella yksittäisen maakunnan tilannetta.

👉 Avaa infograafi ja tutki oman alueesi tilanne

Infograafi, jossa esitetään Suomen kartalla vuonna 2024 tuotetun rukiin tuotantomäärä ja omavaraisuusprosentti maakunnittain. Suurin omavaraisuus Varsinais-Suomessa 311 % ja pienin omavaraisuus Lapissa 1 %. Tarkemmat tuotantotiedot löytyvät Luken Satotilastosta.


Ahvenanmaalta sipsiperunat ja Pohjanmaalta ruokaperunat

Ahvenanmaan perunasato olisi riittänyt alueen omaan kulutukseen kahdeksaksi vuodeksi, jos peruna vain säilyisi niin pitkään. Ahvenanmaalla tuotetaan etenkin ruokateollisuusperunaa ja suurin osa sadosta päätyykin mantereelle, usein perunalastujen ja ranskalaisten muodossa. Määrällisesti perunanviljelyn painopiste on kuitenkin Pohjanmaan maakunnissa, joissa tuotetaan kaksi kolmasosaa koko maan ruokaperunasta. Keski-Suomessa tilanne on toinen – siellä omavaraisuus jää vain yhteen prosenttiin.

Maitoa riittää – mutta ei tasaisesti

Maidontuotanto on Suomessa edelleen vahvaa. Eniten maitoa tuotetaan Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Savon ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa. Vuonna 2024 maitoa tuotettiin yli kaksi miljardia kiloa, ja maitotuotteiden keskeiset ravintoaineet, maitovalkuainen ja -rasva, kattoivat kotimaisen kulutuksen. Omavaraisuus oli maitovalkuaisen osalta 107 prosenttia ja maitorasvan osalta 114 prosenttia. Maakuntien välillä on kuitenkin suuria eroja. Keski-Pohjanmaalla maidontuotanto riittäisi lähes seitsenkertaiselle väkimäärälle, kun taas Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa jäädään alle puoleen omasta tarpeesta.

Naudanlihaa ei riitä kaikille – Etelä-Pohjanmaalla korkein omavaraisuus

Naudanlihan tuotanto on vahvasti sidoksissa maidontuotantoon, sillä suurin osa naudanlihasta on peräisin lypsykarjatiloilta. Vuonna 2024 naudanlihaa tuotettiin 87 miljoonaa kiloa, mutta kulutus ylitti tuotannon – omavaraisuus jäi 87 prosenttiin. Etelä-Pohjanmaalla tilanne on poikkeuksellinen: siellä tuotanto riittäisi yli nelinkertaiselle väkimäärälle. Uudellamaalla taas oma tuotanto kattaa vain viisi prosenttia alueen kulutuksesta.

Infograafi, jossa esitetään Suomen kartalla vuonna 2024 tuotetun naudanlihan tuotanto ja omavaraisuusprosentti maakunnittain. Suurin omavaraisuus Etelä-Pohjanmaalla 421 % ja pienin omavaraisuus Uudellamaalla 5 %. Tarkemmat tuotantotiedot löytyvät Luken Lihatilastosta.

Sianlihaa eniten Etelä-Pohjanmaalta

Sianlihan tuotanto on keskittynyt Etelä-Pohjanmaalle, Varsinais-Suomeen ja Pohjanmaalle, jotka yhdessä tuottavat lähes kaksi kolmasosaa koko maan sianlihasta. Koko Suomessa omavaraisuus oli 104 prosenttia. Etelä-Pohjanmaalla tuotanto riittäisi jopa 7,5-kertaiselle väkimäärälle.

Siipikarjanlihaa Etelä-Pohjanmaalta ja Satakunnasta

Siipikarjanlihan tuotanto on vahvasti keskittynyttä. Sitä tuotettiin lähes 150 miljoonaa kiloa, josta 94 prosenttia oli broilerinlihaa. Broilerinlihaa tuotettiin eniten Etelä-Pohjanmaalla ja Satakunnassa. Näillä alueilla tuotanto riittäisi moninkertaisesti oman maakunnan tarpeisiin, vaikka koko maan omavaraisuus jäi 87 prosenttiin

Kananmunat Varsinais-Suomesta

Kananmunien tuotanto on jakautunut laajasti eri maakuntiin, mutta Varsinais-Suomi on selkeä ykkönen. Yli 65 prosenttia koko maan kananmunista tulee sieltä, ja tuotanto riittäisi lähes kymmenkertaiselle väkimäärälle. Koko maan omavaraisuus kananmunissa oli 121 prosenttia.

Porkkanaa Hämeestä, mansikkaa Savosta, tomaattia Närpiöstä

Porkkana on Suomen tärkein varastovihannes, ja sen tuotanto on keskittynyt erityisesti Kanta-Hämeeseen ja Satakuntaan. Hämäläisten porkkanasato riittäisi yli seitsenkertaiselle väkimäärälle. Mansikkaa tuotetaan eniten Pohjois-Savossa, jossa omavaraisuus on 4,5-kertainen. Myös Varsinais-Suomen mansikkatuotanto on kasvanut merkittävästi. Tomaattien osalta Pohjanmaa ja erityisesti Närpiön seutu on ylivoimainen: yli 60 prosenttia koko maan tomaateista tulee sieltä, ja tuotanto riittäisi 2,3 miljoonalle suomalaiselle.

Missä tuotteessa maakuntasi loistaa?

Omavaraisuus, %
Tuote Koko maa Suurin Maakunta
Ruis 63 311 Varsinais-Suomi
Peruna ja -tuotteet 90 834 Ahvenanmaa
Tomaatti 63 1321 Pohjanmaa
Porkkana 89 722 Kanta-Häme
Mansikka 80 451 Pohjois-Savo
Maito 111 674 Keski-Pohjanmaa
Kananmuna 121 919 Varsinais-Suomi
Broilerinliha 87 909 Etelä-Pohjanmaa
Naudanliha 87 421 Etelä-Pohjanmaa
Sianliha 104 753 Etelä-Pohjanmaa

Mitä maakunnallinen omavaraisuus tarkoittaa?

Laskelmissa on hyödynnetty maakuntakohtaisia tuotantomääriä, väestölukuja ja tuotteiden keskimääräistä kulutusta. Maito on muunnettu kuiva-aineiksi (rasva ja valkuainen), ja kananmunien sekä broilerin tuotanto on arvioitu eläinpaikkojen perusteella.

08.07.2025 8.20Pekka Liiri Oy - puunkorjuuta vuodesta 1981
07.07.2025 11.00Tulosvaroitus: Metsä Groupin vertailukelpoinen liiketulos huhti-kesäkuulta 2025 on selvästi tappiollinen
07.07.2025 10.00Relais Groupin konserniyhtiö Raskone ostaa kaksi raskaan kaluston korjaamoa Wetteri Auto Oy:ltä
07.07.2025 9.00Puolustusvoimat ovat tilanneet Scania Suomelta 15 kappaletta paloautoja
05.07.2025 11.00Kuljetus- ja logistiikkanäyttely palaa Helsingin Messukeskuksen ohjelmaan toukokuussa 2027
04.07.2025 18.00KATSO TÄSTÄ OKRA 2025 -ERIKOISLÄHETYS! Laaja raportti maatalousnäyttelystä - paljon asiaa koneista ja urakoinnista
03.07.2025 17.00Ford tuo markkinoille odotetun E-Transit Custom AWD -nelivetomallin
03.07.2025 16.00Stellantis laajentaa sähköistä hyötyajoneuvotarjontaansa ? Cargo Box BEV lähtee tuotantoon Atessan tehtaalla ja CustomFit-ohjelma kasvaa
03.07.2025 15.00MAXUS paljasti täyssähköisen eTERRON 9- ja dieselkäyttöisen T60 MAX -lava-autojen hinnat
03.07.2025 9.00Haketoimituksia Oulunseudulla tehokkaalla kalustolla

Siirry arkistoon »