BLUE LINE - maailman laadukkain Iggesund -harvesterilaippa

08.03.2025 13.00

igge1.jpg

Puolessa välissä 80-lukua alkoi laajamittainen kaksioteprosessoreiden varustaminen kaatopäillä ja kouraprosessori sai kaatotiltin. Koneista tuli varsinaisia harvestereita. Prosessorit karsivat, mittasivat ja katkoivat metsureiden kaatamat rungot, harvesterit näiden ominaisuuksien lisäksi kaatoivat puut, metsurikaatoa ei enää tarvittu.

(kuva yllä: Sinisestä väristään tunnettu, käyttövalmis Iggesund Blue Line-harvesterilaippa.)

Kaadon myötä ja samalla kouraharvestereiden määrän kasvaessa sahalaippojen tarve kasvoi. Samoihin aikoihin, Iggesund-harvesterilaippojen valmistus alkoi Ruotsissa, Strömsbrukin kylässä. Yritys toimi aluksi nimellä Iggesund Skogstjänst Ab muuttaen myöhemmin nimensä nykyiseksi Iggesund Forest Ab:ksi.

Tänä päivänä Iggesund Forest on yksi maailman suurimmista harvesterilaippojen valmistajista vieden tuotteitaan yli neljäänkymmeneen maahan.

Laipat

Laipalla ja teräketjulla  tapahtuva puun katkaisu on maailmanlaajuisesti yleinen harvestereissa, kaatopäissä ja kourasahoissa. Teräketju yleisimmillään on ns. 404”-jakoinen ja suuremmissa sahausyksiköissä 3/4”-jakoinen. Jako teräketjussa kertoo ketjun järeyden. Iggesund Blue Line on tuotenimi 404”-jakoisille laipoille ja järeät ¾”-laipat tunnetaan nimellä Iggesund  Vyking. 

Kuten edellä on mainittu, pätkityn tavaran harvestereissa teräketju on normaalisti 404” -jakoinen, johon laipan ketju-ura ja kärkipyörä mitoitetaan, samoin vetoratas. Laadukkaita sahalaippoja Iggesund Forest valmistaa lähes kaikkiin laippoja tarvitseviin sahayksiköihin. Harvesterilaipat ovat pituusmitaltaan 42-90 cm, tyvileveyksiä ja kiinnitysvaihtoehtoja työlaitteisiin on useita. 

Normaali harvesterilaippa on ns. kuiva laippa. Pohjoismaissa, ensisijaisesti Suomessa ja Ruotsissa on käytössä sulan maan aikaan toinen laippatyyppi, märkä laippa. Märän laipan avulla harvesteripää levittää kaatosahauksessa nesteliuoksen kannolle, mikä suojaa puustoa  estäen maanousemasienen kasvun. Märässä laipassa kuivasta laipasta poiketen on ura ja putki reikineen, jonka kautta levitetään nesteliuos paineen avulla harvesteripään nestesäiliöstä.

igge3.jpg

(kuva: Laippavalmistus alkaa teräslaadun toileranssien tarkastuksen jälkeen teräslevyn laserleikkauksella. Laserleikatut laippa-aihiot matkalla työstökoneisiin, joissa Blue Line -laipat saavat lopullisen muotonsa.) 

Valmistuksesta

Harvesterilaipan teräsmateriaali on tarkkuusvalssattua erikoisterästä. Levyn paksuustoleranssi  on tarkka ja teräs on oltava karkaistavissa niin, että laipan kulutuskestävyys teräketjun liukupinnoille on pitkä ja laippa kestää vääntöä  palautuen väännön jälkeen  suoraksi.

Laippavalmistuksen ensimmäisessä vaiheessa laippa laserleikataan levystä , minkä jälkeen on laippa-aihion ensimmäinen lämpökäsittely, normalisointi. Seuraavaksi laipan runkoon työstetään teräketju-ura ja kärkipyörän hahlo sekä tarvittavat reiät. Lämpökäsittelyjä on yhteensä neljä laipparungon ja liukupintojen karkaisuineen ennen laipan maalausta Iggesund -siniseksi ja kärkipyörän asennusta. Viimeisenä vaiheena on laipan pakkaus tuotemerkattuun kartonkipussiin ja edelleen viiden kappaleen laatikoihin. Laatukontrolli seuraa laipan etenemistä tuotannossa koko prosessin pakkaamiseen asti.

igge5.jpg

(kuva: Laippatuotanto on pitkälti automatisoitu sekä Strömsbrukissa että uudessa, vuonna 2022 käyttöön otetussa tehtaassa Nordmalingin kunnassa. Kantokäsittelylaippojen kärkipyörät ammattilaisen asennuksessa Iggesundin tuotannossa.)

 

Kärkipyörässä Iggesund -laadun yksi tunnusmerkki

Teräketju, 404”-jakoinen, pyörii laipan ympäri nopeudella n. 40 m/s, jolloin kärkipyörä pyörähtää n. 200 kertaa samassa ajassa. Tätä taustaa vasten on helppo ymmärtää kärkipyörän laadun ja toimivuuden merkitys harvesterilaipan käyttöiälle.

igge2.jpg

(kuva: Iggesund-kärkipyörän suuri laakerikehä ja laakerirullien sivuttaisliikettä estävät, kiinteät sovitelevyt. Kärkipyörät varaosatoimitukseen pakataan 5 kappaleen erässä laakerirasvan kuivumista estävään alumiinirasiaan.)

Iggesund-laippojen kärkipyörä on optimoitu 12-hampaiseksi. Näin varmistetaan, että laipan kärkiosa ei muodostu liian leveäksi ja vältetään laipan juuttumista nipistyksiin kaatovaiheessa puun ja kannon väliin. 

Laipan kärki on myös kiinteä eli samaa laipparunkoa, jonka hahloon on kärkipyörä niitattu. Laipan runko on tällä rakenteella mahdollisimman vahva  vääntöjä  vastaan. Iggesund-kärkipyörän laakeriosa on halkaisijaltaan suuri ja sen lisäksi kärkipyörän keskiosaan kummallekin puolelle on hitsattu sovitelevyt. Näiden levyjen ansiosta kärkipyörän laakerirullat eivät pääse liikkumaan sivusuunnassa ja ”syömään” laipan kärkiosaan rullauraa, mikä mahdollistaisi laakerirullan kääntymisen vinoon ja kärkipyörän rikkoutumisen. Suuri laakerihalkaisija sovitelevyineen on rakenne, joka minimoi kärkipyörävauriot.

Teräketjuöljyn laatu on ratkaiseva laipan ja teräketjun kestävyydelle

Teräketjun etenemisnopeus ja kärkipyörän pyörimisvauhti edellyttävät joka sahaukselle teräketjuöljyannoksen, jonka harvesterin pumppu hoitaa. Teräketjuöljyn laatu ratkaisee laipan, kärkipyörän, vetorattaan ja teräketjun keston. Liukupinnat kuumenevat ja vaurioituvat ilman käyttöön suunniteltua öljyä ja kärkipyörän laakeri rikkoutuu nopeasti ilman voitelua. Iggesund Forest toimittaa asiakkailleen Mobil Exxon -teräketjuöljyä, jota myös markkinoidaan Suomessa.

HarvX, Iggesund -teräketjumerkki

Ei laippaa ilman teräketjua. Iggesund Forestin teräketju on laadustaan tunnettu HarvX, erityisesti harvestereihin suunniteltu teräketju. Ketjumallistossa on ketjut 404”-jaolle 2,0 mm, 1,6 mm laippa-urille ja ¾” -jakoinen teräketju.

igge7.jpg(kuva: HarvX on Iggesund-teräketjumerkki. Suuri myyntivolyymi edellyttää varastoimista ja toimitusvalmiutta.)

Lisäksi Iggesund-tuotevalikoimassa on vetorattaat, värimerkkausaineet, Mobil Exxon -teräketjuöljy sekä laipan ja teräketjun huoltovälineet. Niistä tunnetuimpana Markusson -teroitusautomaatit, joita Suomenkin koneyrittäjillä on käytössä satoja. 

Yrityksen kasvu jatkuu

Iggesund Forest on automatisoinnut ja robotisoinnut laippojen tuotannon pitkälle viimeisen kymmenen vuoden aikana. Henkilökuntaa on noin 40, markkinointia tehtaan puolelta hoitaa neljä henkilöä.

Laippavalikoiman ja tuotantovolyymin kasvu oli pohjana toisen laippatehtaan perustamiseen Ruotsiin, Nordmalingin kuntaan. Ensimmäiset laipat uusimmasta tehtaasta toimitettiin asiakkaille vuonna 2022.

Kasvua vauhdittavat vuodelle 2025 Iggesundilta markkinoille tulevat mielenkiintoiset, uudet laippatuotteet. 

Metsätyö Oy kuuluu samaan konserniin

Vuonna 2011 Iggesund Forest Oy ostettiin parhaiten johtavasta asemastaan metsäkoneteloissa tunnettuun Olofsfors-konserniin. Samalla Iggesundista tuli Metsätyö Oy:n sisaryritys. Läheiset kontaktit Iggesundiin mahdollistavat Metsätyö Oy:n henkilökunnalle uusimman laippatietämyksen ja suorat yhteydet laippatehtaalle. Suomalaisten koneyrittäjien ja konefirmojen näkemykset ja kokemukset  laippatuotteista saadaan myös ilman välikäsiä tehtaan tiedoksi.

Metsätyö palvelee laippa- ja muissa metsäkonevarusteasioissa Suomessa kolmella paikkakunnalla, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä ja Rovaniemellä. 

21.03.2025 17.00KATSO TÄSTÄ 21.3. ENERGIAPÄIVÄ ERIKOISLÄHETYS! Laaja paketti metsä, koneurakointi ja kuljetusalan asiaa
21.03.2025 16.00Lisää haketustehoa lämmituskaudelle uudella autohakkurilla
21.03.2025 10.34Milwaukeelta uusi pyorösahavaihtoehto puuntyöstöön
21.03.2025 8.45Tavarankuljetus kotimaan tieliikenteessä on elpymässä vauhdilla
20.03.2025 15.08MTK:Yksityismaiden luonnontilaisten metsien ja vanhojen metsien suojeluun varattava riittävä rahoitus
20.03.2025 11.39Sähkökuorma-autot muuttavat logistiikkaa - Ovaskan Scania yöllä Citymarketteihin, päivisin runkolinjalla
19.03.2025 12.09Scania R460 on ATK:n Vuoden Kuorma-auto Suomessa
19.03.2025 9.14Dorolta helppokäyttöinen puhelin muistisairaille
18.03.2025 16.56Nimitykset: Jari Mennala Tana Oy:n toimitusjohtajaksi
18.03.2025 13.35Renault Trucksin tehtaalta valmistui miljoonas kuorma-auto

Siirry arkistoon »