Ljungby Maskin - Laatua joka erottuu

04.03.2025 15.00

lju1.jpg

KH-Koneet Oy on vastannut ruotsalaisten Ljungby Maskin pyöräkuormaajien maahantuonnista ja myynnistä Suomessa nyt jo viiden vuoden ajan. Ammattilehti kävi suomalaisten Ljungby-asiakkaiden kanssa tutustumassa koneiden valmistukseen tehtaalla. Samalla pääsimme tutustumaan Ljungby Maskin L11 Electric -sähkökoneen konseptimalliin.

(kuva: Suomalaiset Ljungby -asiakkaat pääsivät tutustumaan Ljungby Maskinin pyöräkuormaajatuotantoon alkukesästä - kuvassa L13 malli loppuvarustelussa.)

Ruotsalainen Ljungby Maskin Ab on runsaan 40 toimintavuoden aikana lunastanut paikkansa arvostetuimpien pyöräkuormaajavalmistajien joukossa. Ljungbyssä Etelä-Ruotsissa valmistuu yhteensä noin 130 ammattilaisten voimin asiakkaiden toiveiden mukaisesti räätälöitäviä pyöräkuormaajia, noin parin sadan koneen vuosivauhdilla. 

Ljungby Maskinia Suomessa edustavan KH-Koneiden Simo Ahlgren sanoo Ljungbyn sopivan täydellisesti yhtymän kattavaan tuotevalikoimaan:

- Ljungby -pyöräkuormaajien painoluokat oikeastaan alkavat siitä mihin Kramer, Wacker Neu- son ja Yanmar pyöräkuormaajien painoluokat päättyvät. Olemme toimittaneet yhteensä reilut pari- senkymmentä Ljungby L11 ja L15 konetta Suomeen. Ja kuten täällä tehtaalla päästiin näkemään, niin kanta kasvaa jatkossa tasaiseen tahtiin.

lju2.jpg

(kuva: Ljungby -pyöräkuormaajia valmistetaan 9-30 tonnin painoluokissa - kuvassa L11.)

Levyistä koneeksi

Ljungby Maskinin markkinointipäällikkö Markus Möller sanoo Ljungbyn kestävyyden ja suuren tuottavuuden taustalla olevan omissa käsissä pidettävä suunnittelu ja valmistus. Yhdessä suomalaisten Ljungby-asiakkaiden kanssa tehty kierros konevalmistajan tuotantolinjalla paljasti nopeasti mistä Ljungby -pyöräkuormaajien legendaarisena pidettävä kestävyys ja toimintavarmuus juureutuvat:

- Valmistus alkaa tuotantolinjan alkupäässä teräslevyistä, mistä leikkaamme, taivutamme ja myöhemmin pintakäsittelemme etu- ja takarungot sekä ohjaa- mot ja puomistot. Jopa koneissakäytettävät vanteet ja hydraulisylinterit ovat omaa tuotantoamme. Sanoisin että meillä on verraten vähän ulkopuolisia tavarantoimittajia. Toki voimalinja, akselit ja hydrauliikka sekä tietenkin useimmat sähkökomponenteista tilataan talon ulkopuolelta. Periaatteessa voisimme valmistaa näistäkin useimmat, kuten esimerkiksi vaihteistot täällä, mutta se ei ole nykyisellä tuotantovolyymilla kannattavaa. Ja olemme varsin tyytyväisiä ZF:n vaihteistoihin ja akseleihin.

lju5.jpg 

(kuva: Tuotannon alkupäässä syntyy teräslevyistä koneen etu- ja takarungot, puomistot sekä ohjaamot.)

lju6.jpg

(kuva: - Toisin kuin suurten volyymien sarjavalmistuksessa Ljungby Maskinilla puomistojen sekä etu- ja takarunkojen liitokset porataan mittatarkkuuteen vasta hitsausten jälkeen. - Menetelmä on työläs, mutta lopputulos on mittatarkka ja ennen kaikkea kestää kovaa rasistusta. Jos tyypillisesti koneissa laakeripinnat ovat vahvuudeltaan, sanotaan nyt vaikka 5 mm, niin meillä se on vähintään kaksinkertainen. Tavoitteenamme on maksimoida koneen käyttötunnit. Ja siinä olemme mielestäni onnistuneet, sanoo Ljungby Maskinin markkinointipäällikkö Markus Möller.)

lju8.jpg

(kuva: Jopa koneissa käytettävät teräsvanteet ja hydraulisylinterit tehdään itse.)

Powered by Linnavuori

Ljungby Maskin työkoneiden moottorittoimittajiksi on valikoitunut AGCO Power ja Scania.

- Valmistamme koneita painoluokissa 9-30 tonnia ja näistä suurin osa on 15 tonnisia, joissa on suomalainen AGCO Power moottori. Raskaissa yli 20 tonnin painoisissa pyöräkuormaajissa käytämme puolestaan Scanian 13-litraisia moottoreita, Möller kertoo ja jatkaa että vielä konseptivaiheessa olevan L15e sähkökoneessa käytettävät moottorit tulevat puolestaan ZF:ltä, kertoo Möller.

Se miten AGCOn moottorit ovat löytäneet tiensä Ljungbyn voimanlähteeksi on osittain epäonnisen Ponsse metsäkoneen ansiota.

- Ljungbyn historiaan mahtuu useita eri moottoritoimittajia, kuten Volvo, Deutz ja Mercedes- Benz. Päästömääräysten kiristymisen ja tekniikan kehittymisen myötä valmistajat ovat muuttaneet tai jopa kokonaan lopettaneet meille sopivien voimanlähteiden valmistuksen. Mersun moottoreista luovuimme vuonna 2013 Stage 4 -päästömääräysten myötä. Olisimme joutuneet siirtymään valmistajan kuusisylinteriseen moottoriin, mikä olisi tarkoittanut koneiden takarunkojen uudelleensuunnittelua, mihin emme olleet valmiina. Olimme yhteydessä useisiin tunnettuihin valmistajiin neljä- ja viisisylinteristen voimanlähteiden tiimoilta. Se miten päädyimme ACGO Poweriin on osaltaan Ponssen ansiota. Ljungby Maskinin perustaja Rune Andersson on näet innostunut kaikenlaisista koneista ja mekaniikasta, niimpä hän oli hankkinut palossa turmeltuneen iäkkäämmän Ponsse ajokoneen tuohon tehtaan taakse, josta irroitettua moottoria alettiin sovittaa meidän koneeseemme. Moottori oli mitoiltaan juuri sopiva, siirsimme kiinnikkeitä vain seitsemän senttimetriä toiseen kohtaan. Matalilta kierroksilta huippuväännön tarjoava moottori oli myös ominaisuuksiltaan sopiva pyöräkoneen voimanlähteeksi. Otimme yhteyttä Suomeen, mistä saapuikin heti valmistajan edustajat paikalle. He ymmärsivät mitä tarvitsemme ja ensimmäinen AGCO Power moottorilla varustettu kone saatiin ajoon kolmessa päivässä. Olemme todella tyytyväisiä yhteistyöhön ja uskomme jatkavamme AGCO Power moottorien asiakkaana niin kauan kuin heillä vain on tarjota meidän tarpeisiimme sopivia vaihtoehtoja, sanoo Möller.

lju9.jpg

(kuva: Edistyksellinen hydraulinen ohjaamon vakautusjärjestelmä Comfort System joustaa ja vaimentaa tärinöitä sekä kallistaa ohjaamoa.)

Maalattua rautaa Pietarsaareen

Ljungbyn moneen kertaan laajennetuista halleista rakentuvan tuotantolinjan loppusuoralla odotti kokoonpanovuoroaan pietarsaarelaiselle kunnossapito- ja tukipalveluita tarjoavalle Alerte Oy:lle tilattu Ljungby Maskin L15:n, tosin vielä useammassa kuin viidessä osassa. 

- Harvoin pääsee uutta konetta aivan näin likeltä kokoonpanovaiheessa näkemään, ja ainakin nyt asiakas näkee yksityiskohtaisesti mitä on valmistumassa, ja myös sen että kone valmistuu sovitussa aikataulussa, sanoo konemyyjä Aki Tuominen KH-Koneet Oy:ltä. 

lju10.jpg

(kuva: Ljungbyssä tuotantolinjan loppupäässä odotti valmistumistaan Pietarsaareen Alerte Oy:lle tilattu Ljungby L15 pyöräkuormaaja. - Tulevan talven lumille on tämä tilattu ja ainakin nyt näyttää että ehtii ajallaan valmiiksi, toteavat Alerten kuljetusvastaava Jonas Högberg (oik.) ja Samuel Lindgren KH-Koneiden Seinäjoen myyntiässän Aki Tuomisen (vas.) kanssa.)

Konseptista tuotantoon

Viime vuoden lopulla Ljungby Maskin otti kenties koko yrityksen suurimman harppauksen kohti tulevaisuutta esittelemällä Ljungby Maskin L11 Electric -konseptikoneen. 

- Olemme työstäneet tätä hanketta nyt jo reilun parin vuoden ajan ja nyt olemme oikeastaan viimeisiä palasia vailla sarjatuontantoa. Odotamme saavamme koneen markkinoille ensi vuonna, Möller kertoo.

Akkukäyttöinen pyöräkuormaaja jakaa saman rungon 11 -tonnisen Ljungby L11:n kanssa, mutta siinä on hieman erilainen ohjaamovarustus. Dieselmoottorin, päästölaitteiden ja polttoainesäiliön tilalle on sovitettu kahdesta sähkömoottorista ja ajoakuista koostuva voimapaketti. Tehdaskierroksen lopuksi suomalaisille Ljungby-asiakkaille avautui ainutlaatuinen tilaisuus koeajaa toistaiseksi vielä konseptiasteella olevaa konetta. 

Ljungby Maskin L11 Electricissä on kaksi ZF:n valmistamaa sähkömoottoria, teholtaan 150 kW vetokäyttöä ja toinen 100 kW moottori hydrauliikkaa varten. Kaksivaihteinen vaihteisto on niin ikään ZF:n valmistama. 

- Virransyötöstä moottoreille vastaa kaksi Northvoltin Samsungin kennoista kokoamaa, nettokapasiteetiltaan 100 kWh:n akkua. Lataus- ja virransyöttöjärjestelmä sekä akkujen ja moottorien jäähdytysjärjestelmä on suunniteltu ja suurelta osin myös valmistettu meidän toimestamme. Koneessa on sisäänrakennettuna 22 kW:n laturi. CCS2-pistokkeen kautta akkuja voidaan ladata jopa 250 kW teholla yleisillä latausasemilla. Käytännön tasolla latausajat mahtuvat tunnin ja noin kymmenen tunnin latausikkunaan. Oikeastaan käyttövoimamuutos on teknisesti hyvin yksinkertainen, sillä kaikki muu koneessa on samaa kuin dieselissä, ja se on ollut myös tavoitteenamme, että koneen suorituskyky on sama kuin dieselissä, ja kuljettaja ei koe eroa niiden välillä, sanoo Möller.

lju3.jpg

(kuva: Sähkö tekee tuloaan myös pyöräkuormaajamarkkinaan. Ljungby Maskin L11 Electric eroaa ulkoisesti dieselsisaristaan lähinnä sinisävyisen teippauksen osalta. Ja pakoputkikin puuttuu. Takarungon luukkujen alla näkymät ovat sitten täysin toisenlaiset.)

Loppuvuodesta 2025

Ljungbyn sähkökone on tarkoitus saada sarjatuotantoon vuoden 2025 kolmannella neljänneksellä. Ja kysymykseen mihin koneen hinnan on kaavailtu asettuvan Ljungby Maskinin markkinointipäällikkö Markus Möller sanoo kiertelemättä sen olevan arviolta kaksi kertaa dieselin hintainen:

- Se on tämän hetken arvio. Lopullinen hinta varmistuu tuotannon käynnistyessä. 

Möller nostaa sähköistymisen tuovan muutoksia myös koneiden valmistusprosessiin:

- Meidän on pian päätettävä valmistammeko sekä diesel- että sähkökoneet samalla tuotantolinjalla vai teemmekö sähkökoneille oman linjan. Molemmat vaihtoehdot ovat vielä avoimia. 

Pekka ehti ensimmäisenä

KH-Koneet Oy:n konemyyjä Pekka Gyldén uhrautui vapaaehtoisena ensimmäisenä suomalaisena koeajamaan Ljungby Maskin L11 Electriciä. Tehtaan pihamaalla lähes äänettömästi etenevä pyöräkuormaaja jakoi paikalla olleiden konemiesten mielipiteitä. Suurin osa näkee kehityksen hyvänä, mutta koneen toimintamatka ja  luotettavuus puhuttavat. Liki jokainen konetta kokeillut vakuutti sen yllättäneen kuitenkin positiivisesti. 

- Äänetön ja reipasliikkeinen, muuten sama kuin diesel, Gylden toteaa koeajon jälkeen.    

21.03.2025 17.00KATSO TÄSTÄ 21.3. ENERGIAPÄIVÄ ERIKOISLÄHETYS! Laaja paketti metsä, koneurakointi ja kuljetusalan asiaa
21.03.2025 16.00Lisää haketustehoa lämmituskaudelle uudella autohakkurilla
21.03.2025 10.34Milwaukeelta uusi pyorösahavaihtoehto puuntyöstöön
21.03.2025 8.45Tavarankuljetus kotimaan tieliikenteessä on elpymässä vauhdilla
20.03.2025 15.08MTK:Yksityismaiden luonnontilaisten metsien ja vanhojen metsien suojeluun varattava riittävä rahoitus
20.03.2025 11.39Sähkökuorma-autot muuttavat logistiikkaa - Ovaskan Scania yöllä Citymarketteihin, päivisin runkolinjalla
19.03.2025 12.09Scania R460 on ATK:n Vuoden Kuorma-auto Suomessa
19.03.2025 9.14Dorolta helppokäyttöinen puhelin muistisairaille
18.03.2025 16.56Nimitykset: Jari Mennala Tana Oy:n toimitusjohtajaksi
18.03.2025 13.35Renault Trucksin tehtaalta valmistui miljoonas kuorma-auto

Siirry arkistoon »