Metsäkeskuksen myöntämien tukien käsittelyajat venyvät

10.07.2024 10.00

Lehtometsaa_2.jpg

Metsäkeskus käsittelee parhaillaan sekä nykyisen metsätalouden kannustejärjestelmän eli metkan mukaisia hakemuksia että jo päättyneen kestävän metsätalouden rahoituslain eli kemeran mukaisia toteutusilmoituksia. Molempien tukien käsittelyajat voivat pidentyä kesän aikana.

Tällä hetkellä sähköisesti Metsään.fi-palvelun kautta toimitettujen metka-tuen taimikon hoidon ja nuoren metsän hoidon ja terveyslannoitusten hakemusten käsittelyaika on keskimäärin 26 vuorokautta. Lomakkeella toimitettujen hakemusten käsittely kestää sähköisten järjestelmien kautta toimitettuja hakemuksia pidempään. Lomakkeella toimitettujen hakemusten käsittelyaika on 32 vuorokautta.

Käsittelyn kestolle on useampia syitä

Metka-tukien käsittely alkoi maaliskuussa. Niiden käsittelyssä käytettävä uusi tietojärjestelmä ei vielä sisällä kaikkia niitä automaattisia toimintoja, joita kemera-tukien käsittelyssä on ollut käytössä. Tämä osaltaan hidastaa käsittelyä.

Lisäksi sekä kesälomakausi että Metsäkeskuksen henkilöstön lomautukset pidentävät käsittelyaikoja kesällä. 

Myös hakemusten laatu saattaa aiheuttaa viivästyksiä käsittelyssä. Nyt käsittelyyn tulee runsaasti hakemuksia, joissa taimikon hoidon ja nuoren metsän hoidon pituusehdot eivät täyty. Pituustiedon voi tarkistaa Metsään.fi-palvelun metsävaratiedoista tai maastossa ennen hakemuksen tekoa. Lisäksi tukia haetaan kohteille, jotka sijaitsevat sellaisilla kaava-alueella, joille tukea ei voida myöntää.

Jos hakemuksessa on virheellisiä tietoja, Metsäkeskus joutuu tekemään tuen hakijalle täydennys- tai lisätietopyyntöjä. Nämä pyynnöt sekä niiden vastausten odottaminen pidentävät hakemusten käsittelyaikoja.

Hakeminen helpottunut, taustatyö ei ole poistunut

Kun siirryttiin kemerasta metkaan, siirryttiin samalla jälkirahoitteiseen malliin osassa työlajeista. Tämä tarkoittaa sitä, että ennen piti taimikon ja nuoren metsän hoidon haun yhteydessä tehdä ensin ennakkohakemus ja työn valmistuttua toteutusilmoitus. Nyt työstä tehdään vain toteutusilmoitus työn valmistuttua. 

Hakijalle tämä tuo helpotusta, mutta Metsäkeskukselle työmäärä pysyi lähes samana. Metsäkeskuksen työntekijä tekee nyt yhdessä vaiheessa samat tarkistukset ja tukiehtojen toteutumisen arvioinnit, mitä aiemmin tehtiin kemera-tukien kohdalla hakemuksen ja sen jälkeen toteutusilmoituksen käsittelyn yhteydessä. Tämäkin osaltaan saattaa pidentää hakemusten käsittelyaikaa. 

Metka-tukien käsittely alkaa vaiheittain

Metka-hakemusten käsittely alkaa Metsäkeskuksessa vaiheittain. Tällä hetkellä Metsäkeskus käsittelee taimikon ja nuoren metsän hoidon, terveyslannoituksen ja kulotuksen hakemuksia. 

Metsätietuen käsittely alkaa aikaisintaan heinäkuussa. Suometsän hoidon suunnittelun aloittamiseen liittyvien päätösten käsittely alkaa aikaisintaan heinä-elokuussa. Ympäristötukihakemusten käsittely alkaa aikaisintaan syyskuussa ja luonnonhoidon tukihakemusten aikaisintaan lokakuussa.

19.07.2024 10.08Kuorma-autokauppaa italialaiseen tapaan - 1500 autoa kerralla
18.07.2024 10.50Uusien henkilöautojen ensirekisteröinnit varovaisessa kasvussa EU:n alueella - Suomessa ensirekisteröinnit ovat tänä vuonna jäämässä 1990-luvun lamavuosien tasoon
18.07.2024 9.50Fortum myy kierrätys- ja jäteliiketoimintansa ruotsalaiselle sijoitusyhtiölle noin 800 miljoonalla eurolla
17.07.2024 12.00Tietyö sekoittaa liikenteen Sotkamossa
17.07.2024 11.55Ajoneuvoliikenne kiertotielle Ylijärventiellä Lappeenrannassa 30.7. alkaen tienparannustöiden vuoksi
17.07.2024 8.00SKAL: Tiestöön on panostettava liikenneturvallisuuden parantamiseksi
16.07.2024 17.11Ranska liittyi EU:n metsäisten jäsenvaltioiden ryhmään
16.07.2024 13.19Keski-Suomeen lähes 3000 hirven- ja noin 1200 valkohäntäpeuran pyyntilupaa
16.07.2024 9.44Komatsu Forestin digitaalisesta ratkaisusta MaxiFleetistä tulee Smart Forestry
16.07.2024 8.22Valmet toimittaa kolmannen Advantage DCT 200 -pehmopaperituotantolinjan Velvet CAREn paperitehtaalle Puolaan

Siirry arkistoon »