Tutkijat selvittivät maastopalojen päästöjä

24.06.2024 10.00

abbea1e5aa3b6a81_800x800ar.jpg

Tutkijat seurasivat Metsähallituksen tekemää metsän kulotusta Leppävirran Kiviniemessä kesäkuun alussa ja mittasivat, mitä metsässä palaa, ja millaisia hiukkas- ja kaasupäästöjä siitä syntyy.

Mittauskampanjan ytimenä toimi Itä-Suomen yliopiston rahtikontti, joka oli sijoitettu keskelle poltettavaa aluetta. Olosuhteet vaativatkin omat sähkön generointiin, turvallisuuteen ja muun muassa kontin lämpötilahallintaan liittyvät haastavat järjestelyt.

– Tämä oli meiltä suuri ponnistus ja vaati tarkkaa suunnittelua ja toteutusta hankalissa olosuhteissa pienten metsäteiden päässä. Oli hienoa, että poltto toteutui ja saimme selätettyä mittausjärjestelyihin liittyvät haasteet, iloitsevat teknisestä toteutuksesta vastanneen yliopiston tiimin tutkijat Pasi Miettinen, Iida Pullinen, Angela Buchholz ja Mika Ihalainen.

Kontin mittalaitteilla voitiin havainnoida pienhiukkasten määrä, koostumusta ja ominaisuuksia sekä lukuisia kaasumaisia yhdisteitä. Ilmatieteen laitos toi kontin kupeeseen lidar-mittalaitteen, jolla pystyttiin mittaamaan, miten savu nousee eri korkeuksille. Lisäksi Ilmatieteen laitoksen tutkijat toivat paikalle drooneja, joilla tehtiin hiukkasmittauksia eri puolilta savupilveä, ja kuvattiin palon etenemistä.

Itä-Suomen yliopiston tutkijat olivat myös haudanneet mittalaitteita eri puolille poltettavaa aluetta ja ottivat talteen maaperänäytteitä, jotka tullaan polttamaan laboratoriossa vertailun vuoksi. Paloa ennen ja sen jälkeen metsä laserkeilattiin, jotta pystytään määrittämään, mitä kaikkea metsästä paloi.

Kulotus onnistui kolmannella yrityksellä

Kiviniemen poltto oli tutkijoiden puolesta odotettu tapahtuma, sillä alkuperäisen suunnitelman mukaan kulotus oli tarkoitus toteuttaa jo viime kesänä, mutta siihen ei tullut tilaisuutta.

Tänä vuonna toukokuu oli helteinen ja olosuhteet vaikuttivat täydelliseltä kahdeksan hehtaarin suuruisen leimikon kulottamiseen. Valitettavasti ensimmäisen yrityksen aikana iski ukkoskuuro, joka kasteli aluskasvillisuuden ja kulotus peruuntui. Noin viikkoa myöhemmin, 6. kesäkuuta onni kääntyi, ja tutkijat pääsivät viimein tekemään havaintoja maastopalon päästöistä.

Polton suorittivat Metsähallituksen asiantuntijat Aurora Prättälän johdolla, ja se alkoi kahden tienoilla iltapäivällä ja kesti iltayhdeksään asti. Sen jälkeen muutaman tutkijan oli vielä jäätävä kipinävahtiin varmistamaan, ettei mittalaitteiston ympäristö syty uudestaan palamaan.

Mit­taus­kam­pan­ja oli en­nä­tyk­sel­li­sen kattava Suomessa

Näin kattavaa mittauskampanjaa maastopalojen päästöistä ei ole Suomessa ennen tehty eikä vastaavaa aineistoa ole Euraasian havumetsävyöhykkeeltä saatavilla. Kanadassa ja Yhdysvalloissa on maastopalojen päästöjä mitattu enemmän, mutta siellä palot ja metsätyypit ovat erilaisia.

Kiviniemen kampanja tuo kaivattua tietoa maastopalojen ymmärtämiseen ja mallintamiseen. Myös käytetty mittaustapa on haastavuutensa vuoksi harvinainen. Nyt tuotettujen havaintojen avulla on tarkoitus parantaa havumetsävyöhykkeen palojen kuvausta ilmastomalleissa ja arvioida niiden ilmastovaikutusta.

Kiviniemen mittauskampanja on osa Itä-Suomen yliopiston vetämää monivuotista metsäpalohanketta, jonka on rahoittanut Jane ja Aatos Erkon säätiö. Hankkeen tavoitteena on tuottaa entistä tarkempia arvioita metsäpalojen tuottamien päästöjen ilmastovaikutuksista Euraasian havumetsävyöhykkeellä. Mittauskampanjaan osallistui kolme ryhmää Itä-Suomen yliopistolta ja kolme Ilmatieteen laitokselta.

19.07.2024 10.08Kuorma-autokauppaa italialaiseen tapaan - 1500 autoa kerralla
18.07.2024 10.50Uusien henkilöautojen ensirekisteröinnit varovaisessa kasvussa EU:n alueella - Suomessa ensirekisteröinnit ovat tänä vuonna jäämässä 1990-luvun lamavuosien tasoon
18.07.2024 9.50Fortum myy kierrätys- ja jäteliiketoimintansa ruotsalaiselle sijoitusyhtiölle noin 800 miljoonalla eurolla
17.07.2024 12.00Tietyö sekoittaa liikenteen Sotkamossa
17.07.2024 11.55Ajoneuvoliikenne kiertotielle Ylijärventiellä Lappeenrannassa 30.7. alkaen tienparannustöiden vuoksi
17.07.2024 8.00SKAL: Tiestöön on panostettava liikenneturvallisuuden parantamiseksi
16.07.2024 17.11Ranska liittyi EU:n metsäisten jäsenvaltioiden ryhmään
16.07.2024 13.19Keski-Suomeen lähes 3000 hirven- ja noin 1200 valkohäntäpeuran pyyntilupaa
16.07.2024 9.44Komatsu Forestin digitaalisesta ratkaisusta MaxiFleetistä tulee Smart Forestry
16.07.2024 8.22Valmet toimittaa kolmannen Advantage DCT 200 -pehmopaperituotantolinjan Velvet CAREn paperitehtaalle Puolaan

Siirry arkistoon »