Tehokkuutta metsähakkeen ajoon 6-akselisilla konttiperävaunuilla

14.11.2023 14:00

ossberg2.jpg

Metsäenergian kuljetukseen haetaan koko ajan tehokkaampia ratkaisuja. Ossberg Oy otti ajoon heinäkuun alussa kaksi kappaletta 6-akselisia VAK-konttiperävaunuja, joiden rakenne on optimoitu toimimaan haastavassa metsähakkeen ajossa.

(kuva yllä: VAK Oy:n Vahdon tehtaasta valmistui heinäkuun alkupuolella Ossberg Oy:lle kaksi 6-akselista konttiperävaunua, jotka on optimoitu rakennevalinnoilla metsähakkeen ajoon.)

Yrittäjä Jaakko Ossberg on pitkä metsäenergiakuljetusten ammattilainen, joka on aina kokeillut ennakkoluulottomasti uudenlaisia ratkaisuja yhdistelmien rakenteissa.

- Tämä on vähän sellainen laji, että jos tekee aina samalla tavalla kuin aina ennen on tehty, niin pärjääminen muuttuu koko ajan vaikeammaksi. Kalustovalintoja ja niiden rakenteita pitää miettiä koko ajan optimaaliseksi ajotehtäviin ja hereillä saa olla sillä pelikenttä elää koko ajan, pohtii Ossberg.

ossberg1.jpg

(kuva: VAK Oy:n myyntipäällikkö Jani Oikia (vas.) luovutti uudet konttiperävaunut Ossberg Oy:n Anu ja Jaakko Ossbergille (toinen oik.) sekä kuljettaja Tom Helinille. Hakekonteiksi vaunuihin tulee alumiiniset AluTech -kontit, joilla saavutetaan selvää painoetua verrattuna teräskontteihin.)

Metsähakkeen ajo pääroolissa

Sastamalassa kotipaikkaansa pitävä Ossberg Oy ajaa metsähaketta kahdella täysperävaunuyhdistelmällä ja lisäksi käytössä on yhdistelmä kannonajoon:

- Kuljetamme kotimaista metsäenergiaa LKS Energiat Oy:lle; hakeautot liikkuvat laajasti Hämeen, Savon ja Keski-Suomen alueilla, kun taas kantoautolla operoidaan Pirkanmaalla ja Etelä-Suomessa.

Hakeautoina toimivat telivetoiset Volvo FH13 6x4 540 hv mallit, telivedonkatkaisulla ja nostolla varustettuna. Täysilmajousisten autojen alustakorkeus on medium ja päällirakenteet on tehnyt Pajakulma koukkulaitteina matalarakenteiset Joab 26 -mallit.

- Ensimmäinen Volvo tuli meille loppuvuodesta 2020 ja uudempi otettiin ajoon vuotta myöhemmin. Vuodessa autoilla ajetaan reilut 100.000 kilometriä, mistä merkittävä määrä metsäpäässä haastavissa olosuhteissa, missä hake puhalletaan suoraan kontteihin hakkureilla. Volvot ovat pelanneet hyvin ja niillä pärjää maastossakin, ilmoittaa Ossberg.

ossberg3.jpg

(kuva: Vaunujen runkomitta on 13,6 metriä ja kuudesta SAF-akselista neljä on nousevaa, joista taaimmainen myös kitkaohjauksella kääntyvä. Pitkä 6-akselinen vaunu on yllättävän ketterä, sillä 2. ja 3. akselin väli on tehty mahdollisimman lyhyeksi. Tavoitteena on päästä kulkemaan metsässä puutavara-auton jäljet pahemmissakin paikoissa.)

6-akseliset vaunut yllättää ketteryydellään

Aiemmin Volvojen perässä kulki 5-akseliset konttiperävaunut ja nyt tilalle tuli uudet VAK Oy:n valmistamat 6-akseliset vaunut, mitkä on räätälöity metsähakkeen ajotehtäviin.

- Vaunujen runkomitta on 13,6 metriä ja kuudesta SAF-akselista neljä on nousevaa, joista taaimmainen myös kitkaohjauksella kääntyvä; siitä on mahdollista tehdä jälkikäteen myös pakko-ohjattu, jos alkaa tuntumaan siltä että metsäajo sitä vaatii. Pitkä 6-akselinen vaunu on yllättävän ketterä, sillä 2. ja 3. akselin väli on 1,6 metriä lyhyempi kuin meidän aiemmissa 5-akselisissa vastaavalla painonjakaumalla olleissa konttivaunuissa, joten nyt kääntöympyrä on vain 4,1 metriä. Ideana onkin, että näillä konttihakeyhdistelmillä pääsee metsässä menemään pahemmissakin paikoissa puutavara-auton jäljet, ilmoittaa Ossberg.

Uusien vaunujen kokonaispaino on 48 tonnia ja päälle tulee kaksi konttia, joiden yhteistilavuus on 104 kuutiota; hyötykuormaa saadaan noin 34 tonnia. Auton päällä kulkee kolmas kontti tilavuudeltaan 49 kuutiota, joten yhteensä haketta mahtuu kyytiin 152 kuutiota. 

- Etuvaunut on sinkitty, joten ne eivät ruostu jatkuvassa kivisateessa. Ja VAK antaa vaunuilleen kolmen vuoden takuun, joten luottavaisin mielin näillä lähdetään metsäteille, sanoo Ossberg.

Alumiinirakenteet tuo lisää hyötykuormaa

Hakekonteiksi vaunuihin tulee alumiiniset AluTech -kontit joilla, saavutetaan selvää paino- etua verrattuna teräskontteihin.

- Alumiinikontit ovat tuhannen kiloa kevyempiä per kappale, joten yhteensä lisää hyötykuormaa saadaan niiden ansiosta kolmisen tonnia. Ja yhdistelmien vanteet ovat myös Alcoan takoalumiinia, joilla painonsäästöä saadaan kuutisensataa kiloa per putki - lisäksi alumiinivanteet eivät lämpene niin paljon mikä säästää rengaskuluissa eikä pyöränmuttereita tarvitse kiristellä, kertoo Ossberg.

Vaunujen toiminnot pelaa radio-ohjauksella

Kuljettajan työtä helpottaa oleellisesti radio-ohjaus, millä hoituu mm. vetoaisan ja akseleiden nosto sekä parkki- ja varoitusvalojen käyttö. 

- Vaunut sopivat käytettäväksi ristiin molemmissa vetoautoissamme, joten kuljettaja jättää vain radio-ohjaimen vaunuun ja toinen auto voi ottaa sen perään lennosta, toteaa Ossberg.

VAK on vaihtoehto myös metsäkuljetuksiin

Hiljattain 50-vuotta täyttänyt VAK valmistaa kuljetuskalustoa suurella volyymilla Vahdon tehtaassaan.

- Tänä vuonna erilaisia perävaunuja valmistuu noin 450 ja lisäksi tehdään autojen korirakenteita sekä paljon muuta. Konttivaunuista on pitkä kokemus ja ne ovat tärkeä osa valmistusvolyymia. Olemme toimittaneet jo pitkään vaunuja hakkeen sekä erilaisten kierrätysmateriaalien maantiekuljetuksiin ja nyt VAK-konttivaunuilla lähdetään myös metsähakkeen kuljetukseen. Nämä Ossberg Oy:lle toimitetut vaunut on optimoitu ja räätälöity tehtäväänsä, joten uskomme että ne tulevat hoitamaan tehtävänsä kunnialla, kertoo VAK Oy:n myyntipäällikkö Jani Oikia.

- Vaikka vaunut on toteutettu metsän ehdoilla ja juuri tarpeeseemme, niin rakenteet pn pystytty toteuttamaan vakio tuotanto-osilla, joten varaosat löytyvät VAK:n huoltopisteistä nopeasti eikä hintakaan ole karannut kun komponenteissa on hyödynnetty sarjatuotannon volyymia, sanoo Jaakko Ossberg.    

29.11.2023 15:01Kaukolämmön toimitusvarmuus talvikaudella 99,99 %
29.11.2023 11:22Scania Suomen vaihtoautokeskus muutti Kouvolaan
29.11.2023 11:13Äänekosken biotuotetehtaalla kuolemantapaus
29.11.2023 11:04Täysin uusi kolmannen sukupolven Dacia Duster nostaa ominaisuudet, tilat ja varustelun entistä korkeammalle tasolle
29.11.2023 9:40Avesco Used Day 2023 nyt perjantaina 1.12. Keravalla - lähde edullisille konekaupoille
29.11.2023 9:30INFRA ry: Vaihtelevat kelit ja jälkeen jäänyt väyläinfra vaarantavat talviliikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta
29.11.2023 8:00Ruotsin pääministeri mukana SSAB:n pohjoismaisen tuotantojärjestelmän uudistuksen käynnistyksessä
28.11.2023 13:00Kiinteistönhoito-Keskiviikko 29.11.2023 klo 10-14 huomenna Helsingin Tattarisuolla
28.11.2023 12:17Uudet teknologiat monimuotoistavat metsänhoidon opetuksen
28.11.2023 12:12Ponsse varautuu tuotannon sopeutukseen - lomautusuhka koskee koko tuotantoa

Siirry arkistoon »