Teknologia-alan osaajapulan ratkaisemiseen olemassa useita työkaluja

06.11.2023 10:11

Teknologia_23_Black.jpg

Työkaluja teknologia-alan osaajapulan ratkaisemiseen ja alan vetovoiman lisäämiseen ovat muun muassa DEI:n (diversity, equity ja inclusion) lisääminen alan toimintatapoihin sekä koulutukseen ja kansainvälisyyteen panostaminen. Alan työvoimatilanteesta keskustellaan huomenna käynnistyvässä Teknologia 23 -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa. Tapahtuma on avoinna 7.–9.11.2023.  
 
Teknologiateollisuus ry:n vuonna 2021 tekemän osaajatarveselvityksen mukaan ala tulee tarvitsemaan seuraavan 10 vuoden aikana 130
000 uutta osaajaa, eli 13300 osaajaa vuosittain. Siinä missä ala tarvitsee koko ajan enemmän korkeakoulutettua osaajajoukkoa, myös ammattiosaamisessa on vajetta noin 1500 osaajan verran vuosittain. Osaajatarpeeseen vaikuttaa osaajien eläköityminen sekä alan yritysten kasvu. Teknologia-ala kilpailee osaajista monien muiden alojen kanssa, mutta oppilaitokset eivät tuota riittävästi valmistuneita, mikä pahentaa alan osaajavajetta. Aiheesta lisää Teknologiateollisuuden sivulta.  
 
Monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja inklusiivisuus työkaluna monipuoliseen innovointiin ja alan osaajapulaan 
 
DEI on läsnä myös vuoden 2023 Teknologia-messuilla. 
Women in Tech järjestää aiheesta paneelikeskustelun From Biases to Fairness: How Companies Can Develop and Train AI for a More Inclusive Future torstaina 9.11.Keskustelun moderoi CapManin Emma Näpänkangas ja keskustelemassa ovat Huldin Mimosa Sukanen, Inklusiivin Nea HöynäläRiikka Schroderus RELEX Solutionsilta sekä Sara Tiikkainen Ernst & Youngilta. Women in Tech Finland -verkosto kannustaa ja tukee naisia ja edistää monimuotoisuutta, tasa-arvoa ja osallisuuden arvoja teknologia-alalla. 
 
”Teknologia-alalla on alettu kiinnittää erityistä huomiota DEI:hin, koska osaajista on niin suuri pula. Teknologia-alan kilpailukykyyn vaikuttavasta osaajapulasta ollaan laajalti huolissaan. Osaajapulan perimmäisistä syistä ei kuitenkaan keskustella riittävästi”, Höynälä kertoo.    
 
”Teknologia-alan organisaatiot ovat lisänneet panostusta ja resursseja DEI-aiheiden edistämiseen. Yhä useammat yritykset järjestävät DEI-koulutuksia, parantavat rekrytointi- ja kulttuurikäytäntöjään sekä viestivät DEI-työstään. Yritykset viettävät Pride-kuukautta ja osassa on toiminnassa DEI-työryhmiä tai neuvonantajia. Nämä ovat hyviä ensiaskeleita, mutta useimmista toimista puuttuu kuitenkin tietoon perustuva ja strateginen ulottuvuus”, kertoo Höynälä
.Oleellista olisi saada monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja inklusiivisuus ujutettua osaksi yrityksen strategiaa, arvoja, kulttuuria, ja resursseja. 
 
Teknologia-ala on perinteisesti ollut hyvin miesvaltainen ja Suomessa vain 22 prosenttia alan ammattilaisista on naisia. Myös vähemmistöryhmät ovat alalla aliedustettuina. Monimuotoisista tiimeistä on kuitenkin iso hyöty jo pelkästään alan innovoinnin kannalta. 
 
”Monimuotoisuus teknologia-alalla on ratkaisevan tärkeää luovuuden edistämiseksi, ongelmanratkaisukyvyn lisäämiseksi ja näkökulmien laajentamiseksi. Monimuotoiset tiimit ymmärtävät ja pystyvät todennäköisemmin vastaamaan useampiin erilaisiin käyttäjien tarpeisiin ja mieltymyksiin sekä välttämään riskejä”, Höynälä sanoo. Myös erilaisten roolimallien esiintuonti on alan vetovoiman kannalta tärkeää.   
 
”Ensimmäinen askel on ymmärtää organisaatiosi nykytilanne, vahvuudet ja heikkoudet ja lähteä rakentamaan suunnitelmaa ja resursseja tunnistetuille prioriteeteillä. Johtajien on myös oltava sitoutuneita työhön ja johdettava esimerkillä puhuen avoimesti aiheiden puolesta. Ei vain kerran vuodessa, vaan joka päivä”, Höynälä jatkaa.  
 
Teknologia-alan koulutukseen on panostettava  
 
Osaajapulaa on mahdollista ratkaista myös työperäisellä maahanmuutolla sekä alan koulutuksiin panostamalla. On tärkeää huolehtia, että kouluista valmistutaan ja että kansainväliset opiskelijat jäisivät Suomeen valmistumisen jälkeen.  
 
Teknologia 23 -tapahtuma myös tarjoaa teknologia-alan yrityksille mahdollisuuden kiillottaa työnantajamielikuvaansa, sillä 7.11. järjestetään Tulevaisuuden työnantaja -opiskelijapäivä. Päivän aikana alaa opiskelevat pääsevät verkostoitumaan yritysten kanssa, tapaamaan rekrytoijia sekä yritysten edustajia. Ohjelmalavalla tarjoillaan vinkkejä uravalintaan ja kuullaan mielenkiintoisia uratarinoita. Opiskelijapäivän lavaohjelma on nähtävillä 
täällä. Päivän tavoitteena on antaa alalle pyrkiville parempi kuva tulevaisuuden työmahdollisuuksista eri teknologian toimialoilla. 
 
Teknologia 23 – Transforming The Industrial Landscape | Tapahtuma järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 7.–9.11.2023 samaan aikaan kyberturvallisuusalan Cyber Security Nordicin kanssa. Tapahtuma koostuu useista osa-alueista, joita ovat automaatio, elektroniikka, energia, hydrauliikka ja pneumatiikka, koneenrakentaminen, kunnossapito, robotiikka, ICT ja 3D.  
 
www.teknologia23.fi
 | #Teknologia23 | LinkedIn @teknologia

29.11.2023 15:01Kaukolämmön toimitusvarmuus talvikaudella 99,99 %
29.11.2023 11:22Scania Suomen vaihtoautokeskus muutti Kouvolaan
29.11.2023 11:13Äänekosken biotuotetehtaalla kuolemantapaus
29.11.2023 11:04Täysin uusi kolmannen sukupolven Dacia Duster nostaa ominaisuudet, tilat ja varustelun entistä korkeammalle tasolle
29.11.2023 9:40Avesco Used Day 2023 nyt perjantaina 1.12. Keravalla - lähde edullisille konekaupoille
29.11.2023 9:30INFRA ry: Vaihtelevat kelit ja jälkeen jäänyt väyläinfra vaarantavat talviliikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta
29.11.2023 8:00Ruotsin pääministeri mukana SSAB:n pohjoismaisen tuotantojärjestelmän uudistuksen käynnistyksessä
28.11.2023 13:00Kiinteistönhoito-Keskiviikko 29.11.2023 klo 10-14 huomenna Helsingin Tattarisuolla
28.11.2023 12:17Uudet teknologiat monimuotoistavat metsänhoidon opetuksen
28.11.2023 12:12Ponsse varautuu tuotannon sopeutukseen - lomautusuhka koskee koko tuotantoa

Siirry arkistoon »