BB-Aki teki miehen työn koko metsäalan puolesta

02.10.2022 11:00

bbakinet1.jpg

Lieksalainen metsäkoneenkuljettaja Aki Reittu (27) lähti ennakkoluulottomasti mukaan Big Brotheriin, mikä muutti nuorenmiehen elämää positiivisessa mielessä. Nyt ohjelmassa hienosti metsäalaa esille tuonut BB-Aki on siirtynyt etelän savotoille. 

(kuva yllä: - Big Brother kokemus kasvatti ihmisenä ja kehitti sosiaalisia taitoja niin että nyt katsoo maailmaa avoimin mielin, sanoo Aki Reittu.)

Heinäkuun alussa 2022 Aki Reittu aloitti kuljettajana Metsäkonepalvelu Oy:ssä.

- Pitkään on ollut jo haaveena Etelä-Suomen metsät; paljon olen kuullut juttuja että puu on pitkää ja litratilavuudet keskimäärin suuremmat kuin kotiseudulla. Kun tarjoutui mahdollisuus päästä töihin Metsäkonepalvelulle, niin tartuin tilaisuuteen ja muutin Vantaalle minne olen kotiutunut ihan mukavasti. Leimikot ovat melko lähellä ja Tikkurilasta on nopea kulkea joka suuntaan, Aki kertoilee.

Mahtava porukka ja kunnon koneet

Uudessa työpaikassa on hyvä henki ja tekemisen meininki:

- Metsäkonepalvelun porukka on aivan mahtavaa ja uusi kaveri otettiin hienosti vastaan. On ollut ilo huomata että reilua savottahenkeä löytyy edelleen etelästäkin. Alussa oli muutama koulutus joissa mentiin läpi firman toimintatapaa ja tutustuttiin kalustoon sekä työkavereihin. Sitten sain koneeksi John Deere 1170G -harvesterin H424 -kouralla, mikä on mielestäni paras vaihtoehto harvennuksille ja sopii myös päätehakkuillekin. Olen ajanut aiemmassa työpaikassani Metsäkuljetus Kärjellä samanlaista G-sarjalaista reilun vuoden verran ja sitä ennen edellisen sukupolven versiota. Pyörivän ja vakaavan ohjaamon lisäksi IBC-kärkiohjaus on ihan ehdoton helpottaen kuljettajan työtä merkittävästi. 

bbakinet2.jpg

(kuva: BB-Aki ajaa jatkossa Metsäkonepalvelun John Deere 1170G -harvesteria, mikä on kokeneen kuljettajan mielestä paras vaihtoehto harvennuksille ja sopii myös päätehakkuille.)

Kokemusta löytyy

Metsäkonetta Aki on ajanut jo kahdeksan vuoden ajan:

- Ensimmäiset neljä vuotta ajoin kuormatraktoria ja sitten aloin opettelemaan harvesterihommia. Kouluttauduin alalle töiden ohella Valtimon metsäkoulussa ja suoritin ammattitutkinnon. Viime vuodet on mennyt pelkästään harvesterin puikoissa ja tämä on mielestäni aivan parasta hommaa.

Big Brother valitsi Akin

Big Brother ohjelmaa Aki oli kuunnellut metsäkonetta ajaessaan.

- Koneessa istuskellessa on aikaa ja samat poppikanavat alkaa pitkän päälle kyllästyttää, joten aloin kuunnella aina välillä Big Brother talon asukkaiden tarinoita. Sitten laitoin hakemusvideon sisään ja pääsin mukaan ohjelmaan, mikä oli tietenkin melkoinen yllätys. Rohkaisin kuitenkin mieleni ja muutin BB-taloon Helsinkiin eikä päätöstä ole tarvinnut katua, toteaa Aki. 

bbakinet3.jpg

(kuva: Big Brother ohjelmaa Aki oli kuunnellut metsäkonetta ajaessaan: - Koneessa istuskellessa on aikaa ja samat poppikanavat alkaa pitkän päälle kyllästyttää, joten aloin kuunnella aina välillä Big Brother talon asukkaiden tarinoita. Sitten laitoin hakemusvideon sisään ja pääsin mukaan ohjelmaan mikä oli tietenkin melkoinen yllätys. Myös Ammattilehden Hyviä uutisia! lähetystä tulee katsottua viikottain mielenkiintoisen sisällön ansiosta.)

Kasvattava kokemus ja sosiaaliset taidot kehittyi

Aki asui BB-talossa kaksitoista viikkoa ja sijoittui kilpailussa toiseksi jääden vain todella vähän äänissä voittajasta.

- Ajattelin että ei täällä kauaa tarvitse olla mutta niin sitä mentiin sitten loppuun saakka. Katsojat ilmeisesti pitivät tällaisesta rauhallisesta metsien kaverista joka puhuu omaa murrettaan. Kokemus oli kaikin puolin hieno ja kasvatti minua paljon ihmisenä, kun joutui pois mukavauusalueeltaan ja tapasi hyvin erilaisia ihmisiä samalla kun tiesi että aika monet siellä ruudun toisella puolella katselevat ja kuuntelevat. Sosiaaliset taidot kehittyivät paljon paremmiksi, sillä olin ennen ohjelmaa vähän sellainen peräkammarin poika. Nyt uskallan jutella ihmisten kanssa ihan eri tavalla ja katsoa maailmaan avoimin mielin. Ilman Big Brother kokemusta en usko, että olisin tänne eteläänkään töihin koskaan lähtenyt, Aki pohdiskelee.

Koko metsäalan puolesta puhuja

John Deeren lippistä ylpeästi kantanut Aki toi BB-talossa hienosti esille koko metsäalaa:

- Yritin kertoa parhaani mukaan kanssakilpailijoille sekä katsojille metsäteollisuudesta, puunkorjuusta ja metsänhoidosta, mikä on Suomessa maailman parasta. Kerroin että vaikka meillä korjataan paljon puuta niin silti sitä kasvaa koko ajan enemmän tilalle. Ei siellä kukaan hyökännyt vastaan mutta välillä toki pieniä neuvotteluja asioista jouduttiin käymään. Monelle alkoikin asiat aukeamaan ja uskon että he suhtautuvat nyt ihan eri lailla puunkorjuuseen ja ymmärtävät sen tärkeyden meille kaikille suomalaisille sekä myös itse metsien hyvinvoinnille.

Metsäkonesimulaattori auttoi vieroitusoireisiin

Pitkäksi venähtänyt vierailu BB-talossa alkoi jossain vaiheessa nostamaan kovaa kaipuuta metsään ja koneen ohjaimiin.

- Talossa oli tehtäväviikko ja saimme laatia toivelistan mitä haluaisimme tehdä. Olen aiemmin sanonut että en enää metsäkonesimulaattoria käytä kun on oikealla koneella päässyt paljon ajamaan, mutta niin se alkoi simulaattori mielessä houkuttelemaan niin että pääsisi edes vähän minivivuilla heiluttelemaan. Tein toivomuksen ja niin sain seuraavana päivänä John Deeren simulaattorin taloon, mikä tuntui samalta kuin joululahja lapsena, muistelee Aki suurta hetkeään.

Paluu arkeen otti aikansa

Yli 80 päivää BB-talossa samassa porukassa ilman mahdollisuutta lähteä ulos tai soitella kavereille oli psykologisesti raskas kokemus mutta samalla se myös opetti paljon.

- Talo rupesi tuntumaan ihan oikeasti kodille ja siihen tottui, että kaikki elämä pyöri sen sisällä. Mutta kun pääsin sieltä pois niin alkoi stressi purkautua enkä syönyt oikein mitään puoleentoista viikkoon ja huonoilla yöunilla mentiin pitkään. Jotenkin normaalielämään oli vaikea tot- tua joten kyllä tuossakin ajassa jo laitostuu melko paljon. Muistan kun puhuin talossa, että heti kun täältä lähden niin menen metsäkonetta ajamaan mutta ei se ihan sitten niin onnistunutkaan vaan toipuminen reissusta vei oman aikansa. Mutta kaiken kaikkiaan kokemus oli kokonaisuudessaan aivan mahtava ja muutti monella tavoin ajatuksia elämästä positiivisempaan suuntaan, sanoo Aki Reittu.    

05.12.2022 10:30Tuleva eSprinter tarjoaa 475 kilometrin toimintamatkan
05.12.2022 10:11Valmet laajentaa laadunhallinnan tarjoomaansa kahdella uudella skannerilla
05.12.2022 9:15Sähköautot: Mercedes-Benzin T-sarja laajenee täyssähköversiolla
05.12.2022 9:00Talkooväki antoi Scanialle valoisan jouluilmeen
04.12.2022 11:00Kärkiohjauksella nopeutetaan puutavarakuormaimen käytön oppimista
02.12.2022 22:23KATSO TÄSTÄ VIIKON 48/2022 LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa metsä-, maarakennus- ja kuljetusalan tuoreet kuulumiset
02.12.2022 9:30Sopiiko Ford Mustang Mach-EGT pitkän matkan ajoon - pääseekö yhdellä latauksella Helsingistä Vaasaan?
02.12.2022 7:00Raskone toimii nyt uuden brändin alla
01.12.2022 12:00Tavara-autojen ensirekisteröinnit kasvussa - henkilöautojen rekisteröinnit takamatkalla
01.12.2022 11:42Sähköautot: Täyssähköisten henkilöautojen hankintatuen hakuaika päättyy vuoden lopussa - Paketti- ja kuorma-autojen hankintatuki jatkuu vuoden 2024 loppuun asti

Siirry arkistoon »