Scania esittelee IAA-näyttelyssä kaksi uutta biokaasumoottoriversiota

19.09.2022 8:33

Uusi_kaasu_Kuva.jpg

Scania laajentaa ja parantaa raskaiden kuorma-autojen biokaasutarjontaansa esittelemällä kaksi uutta kaasumoottoria. Tämä liittyy läheisesti Scanian aiemmin tänä vuonna tekemään suureen kaasukehityshankkeeseen, jossa esiteltiin useita uusia kaasusäiliöratkaisuja.

Uusien 13-litraisten moottoreiden tehot ovat 420 ja 460 hevosvoimaa, ja ne kattavat suurimman osan Euroopan kuljetusmarkkinoiden tehontarpeista, mukaan lukien pitkän matkan kuorma-autot. IAA-messuilla Scania esittelee myös alan johtavan Super-pohjaisen voimansiirtonsa kuorma-autoilla, jotka ovat esillä sekä sisätiloissa että ulkona. 

Kiinnostus paikallisesti tuotettua biometaania kohtaan kasvaa nopeasti, koska tavoitteena on hiilidioksidipäästöjen vähentäminen tieliikenteessä ja fossiilisesta kaasusta luopuminen. Biometaani pystyy vähentämään hiilidioksidipäästöjä jopa 90 prosenttia. Tehokkaiden moottoreiden ja säiliöratkaisujen yhdistelmä, joka tarjoaa aiempaa pidemmät toimintasäteet (sekä CBG- että LBG-säiliöissä), tarjoaa useille kuljetusyrityksille mahdollisuuden valita biometaaniin perustuvia kuorma-autoratkaisuja.

"40 tonnin pitkän matkan vetoauto-perävaunuyhdistelmillä on nyt jopa 1400 kilometrin toimintasäde, kun ajoneuvon säiliöissä on nesteytettyä biometaania", Scania Trucksin johtaja Stefan Dorski sanoo. "Koska myös saatavilla olevien kaasuasemien verkostot laajenevat nopeasti, kaasumoottorilla varustetuista kuorma-autoista on tullut todella vahva vaihtoehto asiakkaille, jotka haluavat luopua fossiilisten polttoaineiden käytöstä ja pienentää hiilijalanjälkeään."

Kaasumoottorikäyttöiset kuorma-autot ovat tärkeä kulmakivi Scanian noudattaessa Science Based Targets -tavoitteita, jotka ovat yhtiön sitoumus vähentää tuotteidensa käytöstä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä 20 prosentilla vuoteen 2025 mennessä vuoden 2015 lähtötasosta. Scanian mukaan sähköistäminen ja polttomoottoreiden kulutuksen vähentäminen eivät riitä yhtiön omien tavoitteiden ja Pariisin sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseen, vaan kaikki käytettävissä olevat keinot on käytettävä. 

Uudet moottorit perustuvat tunnettuun 13-litraiseen kaasumoottoriin, jota Scania on tarjonnut jo useiden vuosien ajan. Lisäämällä moottoreiden tehoa ja valmistelemalla niitä tuleviin lakisääteisiin vaatimuksiin, Scania osoittaa aikovansa saavuttaa entistä suuremman markkinaosuuden kaasukuorma-autojen alalla vastuullisuuteen keskittyen: "Näemme biometaanissa paljon potentiaalia kaupallisesta näkökulmasta", Dorski sanoo. 

"Nyt tarjoamamme joustavuuden, kokonaistaloudellisuuden ja toimintasäteen ansiosta olen varma, että asiakkaat ymmärtävät, miten hyvä ratkaisu tämä on. Myös markkinoilla, joilla kaasu oli aiemmin marginaalinen tekijä, huomataan nyt, miten paljon houkuttelevammaksi tämä polttoaine on tullut viime vuosina. Kaasukäyttöisten kuorma-autojen käyttäminen on yksinkertaista muihin vaihtoehtoihin verrattuna, eikä se tarkoita, että ajettavuuden, joustavuuden tai kuljettajan mukavuuden suhteen tarvitsisi luopua mistään." 

Scanian kaasutekniikalle uskollisena uudet kaasumoottorit toimivat niin, että polttoaine ja happi palavat täydellisesti, eikä dieseliä tai AdBluea tarvita. Palaminen käynnistetään sytytystulppien avulla, kuten bensiinimoottoreissa. Kaasupolttoaineen esisekoitus tapahtuu imusarjassa matkalla sylintereihin. 

Scanian insinöörien tärkeä tavoite oli varmistaa paras mahdollinen ajettavuus, ja suorituskyvyn ja ominaisuuksien vertailukohtana olivat Scanian Super-dieselmoottorit. Suorassa vertailussa saman tehoiseen dieselmoottoriin maallikon kannalta huomattavin ero on todennäköisesti se, että kaasumoottori käy hiljaisemmin. 

Uudet 13-litraiset kaasumoottorit on yhdistetty Scanian uusimpiin Opticruise-vaihteistoihin (G25) ja Scanian automaattiseen vaihteenvaihtojärjestelmään. Tämä tarkoittaa, että kuljettaja saa sujuvan, ensiluokkaisen vaihteenvaihdon ja ajomukavuuden sekä nopeat ja keskeytymättömät vaihteenvalinnat. Uusien kaasumoottoreiden maksimivääntömomentti (ks. alla oleva kaavio) on hyvin lähellä niiden diesel-sisarusten vääntömomenttia, ja niiden tavoin myös kaasumoottorit tarjoavat merkittäviä polttoaineen säästöominaisuuksia. Uusia kaasumoottoreita voi tilata vuoden 2023 kolmannesta neljänneksestä alkaen. 

Scanian kahden uuden kaasumoottorin tekniset tiedot:

OC13 103

420 hv

OC13 104

460 hv

Tyyppi Suora Suora
Iskutilavuus 12,7 litraa 12,7 litraa
Sytytysjärjestys 1-5-3-6-2-4 1-5-3-6-2-4
Sylinteriluku 6 6
Venttiiliä/sylinteri 4 4
Sylinterin halkaisija x iskunpituus 130 x 160 mm 130 x 160 mm
Nokkatyyppi Normaali Normaali
Puristus 12,6:1 12,6:1
Polttonesteen ruiskutus Bosch + CEM1 Bosch + CEM1
Päästöjen hallinta Scania EGR ja kolmitiekatalysaattori Scania EGR ja kolmitiekatalysaattori
Öljymäärä 43,5 litraa 43,5 litraa
Suurin lähtöteho hv (W) 420 hv (311 kW) @ 1900 /min 460 hv (340 kW) @ 1900 r/min
Suurin vääntömomentti 2100 Nm @ 1000–1300 r/min 2300 Nm @ 1000–1300 r/min

Scania Super - alan johtava suorituskyky vahvistettu

Viime vuoden marraskuussa Scania esitteli uraauurtavan 13-litraisen moottorivalikoiman, jossa voidaan käyttää sekä biopolttoaineita että tavallista dieselpolttoainetta. Scania väitti, että uusi voimansiirto, jossa on uudet moottorit, vaihteistot ja taka-akselit, säästäisi polttoainetta 8 prosenttia kaukoliikenneasiakkaiden kohdalla, ja nämä luvut on sittemmin vahvistettu useissa riippumattomien toimittajien Euroopassa tekemissä lehdistötesteissä.

Uuden moottorialustan ylivoimainen suorituskyky perustuu pääasiassa kahteen yläpuoliseen nokka-akseliin ja Scania Twin SCR -järjestelmään, joka on AdBlue-lisäaineen kaksoisruiskutusjärjestelmä, joka auttaa lisäämään jälkikäsittelyjärjestelmän tehokkuutta.

Uusissa moottoreissa on lisävarusteena saatava puristusvapautusjarru, joka parantaa moottorin jarrutustehoa. Super-malliston kokonaistaloudellisuutta tuetaan älykkäillä palveluilla, kuten joustavilla huoltoväleillä, jotka perustuvat todelliseen käyttöön, sekä Scania ProCare -palvelulla, joka sisältää kriittisten komponenttien ennaltaehkäiseviä vaihtoja.

Scanian uusin moottorivalikoima on täysin uusi moottorialusta, jonka Scanian T&K-osasto suunnitteli alusta lähtien. Uusi voimansiirto edustaa yli kahden miljardin euron investointia.

Uuden moottorimalliston myötä Scanian polttomoottorikäyttöisiä ajoneuvoja ostavat asiakkaat saavat ennennäkemättömän polttoainetehokkuuden, biopolttoainevaihtoehdon, parhaan kokonaistaloudellisuuden ja merkittävän CO2-päästöjen vähennyksen. Uudet moottorit soveltuvat moniin kuljetustehtäviin, ja ne edistävät merkittävästi kuljetusten hiilijalanjäljen pienentämistä.

05.06.2023 18:00Kohti parempaa korjuujälkeä harvennuksilla
05.06.2023 15:00Merkittävät uudistukset suosittuun Komatsu S92-hakkuupäähän
05.06.2023 14:20Norjan opit Suomelle: tieliikenteen turvallisuus koko liikennejärjestelmän kehittämisen keskiöön
05.06.2023 14:00Teerijärveläiselle kuljetusyrittäjä Nils-Anders Knutarille ?Työyhteisön hyvä tyyppi? -stipendi
05.06.2023 12:33Keski-Suomen puunkorjuun laadun erillisselvityksen tulokset ovat puutteellisia - Metsäkeskus alkaa kehittää uutta valtakunnallista tarkastusmenetelmää 
05.06.2023 10:30Korkea uneliaisuuden riski lähes 20 prosentissa kuljetusalan työvuoroista - uneliaisuuden riskiä voidaan torjua digitaalisin ratkaisuin 
05.06.2023 10:00Sensoriteknologia mahdollistaa katuvalaisimien ohjaamisen liikenteen ja hämäryyden mukaan
04.06.2023 17:20Suuren kapasiteetin autohakkuri operoi metsässä ketterästi
04.06.2023 9:33Kantorahatulot 2,8 miljardia euroa vuonna 2022
03.06.2023 11:30Uittokalusto tarjoaa harvestereiden kantokäsittelylaipat suoraan varastosta

Siirry arkistoon »