Tutkimus: Havupuiden välinen viestintä on monimutkaista ja ilmansaasteet vaikuttavat siihen

13.09.2022 10:00

metsaa_-23.jpg

Itä-Suomen yliopisto: Havupuut ovat pohjoisen havumetsävyöhykkeen yleisimpiä puita. Ne ovat myös alttiita kaarnakuoriaisten, kuten kärsäkkäisiin kuuluvan tukkimiehentäin, aiheuttamille tuhoille. Itä-Suomen yliopiston uusi tutkimus osoittaa, että kaarnakuoriaisten alkaessa tuhota puuta havupuut vapauttavat huomattavia määriä haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, jotka toimivat tärkeinä signaaleina viereisille taimille.

Entuudestaan tiedetään, että kun kasvit vaurioituvat, ne vapauttavat tuoksuvia kemiallisia yhdisteitä ilmakehään. Nämä yhdisteet ovat tärkeä väline kasvien välisessä viestinnässä.

– Leveälehtisten kasvien on osoitettu reagoivan kemiallisiin tuoksusignaaleihin, mutta samaa ei ole havaittu havupuilla, joten päätimme tutkia, reagoivatko ne samalla tavalla, väitöskirjatutkija Hao Yu Itä-Suomen yliopistosta kertoo.

Tutkimus osoitti, että kaarnakuoriaisten vahingoittamat männyn taimet vapauttivat ilmakehään suuria määriä haihtuvia yhdisteitä. Näitä kemiallisia signaaleja vastaanottaneet vahingoittumattomat kasvit alkoivat myös vapauttaa haihtuvia yhdisteitä, minkä lisäksi ne valmistautuivat vapauttamaan entistä suurempia määriä yhdisteitä, mikäli kaarnakuoriaiset kävisivät niidenkin kimppuun.

Tärkeä havainto on, että kemiallisia signaaleja vastaanottaneiden kasvien ilmarakojohtavuus ja nettofotosynteesi lisääntyivät.

– Tämä on uusi havainto ja sillä on laajoja vaikutuksia jatkotutkimukseen, jossa selvitetään mekanismeja, joilla kasvit saavat tietoa naapureistaan, kertoo professori James Blande, joka johtaa Suomen Akatemian rahoittamaa havupuiden viestintään keskittyvää hanketta Itä-Suomen yliopistossa.

Lisäksi kemiallisia signaaleja vastaanottaneiden kasvien pihkatiehyissä havaittiin muutoksia eivätkä kaarnakuoriaiset pystyneet aiheuttamaan niihin yhtä paljon vahinkoa kuin kasveihin, jotka eivät olleet saaneet kemiallista viestiä uhkaavasta vaarasta.

Ryhmä tutki myös kemiallisia signaaleja vastaanottaneiden kasvien vasteita kohonneeseen otsonipitoisuuteen, mikä kuvastaa tilannetta saastuneemmilla alueilla. Kasvien vasteissa havaittiin useita muutoksia, mutta ne eivät vaikuttaneet niiden kykyyn puolustautua.

– Kasvien erilaiset vasteet saivat meidät ajattelemaan, että ne eivät viesti ollenkaan, mutta silti ne olivat vastustuskykyisempiä kaarnakuoriaisille, Yu kertoo.

Tutkimus tarjoaa uutta tietoa havupuiden välisen viestinnän dynamiikasta ja osoittaa, että ilmansaasteet voivat merkittävästi vaikuttaa puiden väliseen viestintään.

Lisätietoja:

Väitöskirjatutkija Hao Yu, hao.yu@uef.fi
Professori James Blande, james.blande@uef.fi

https://uefconnect.uef.fi/en/person/hao.yu/

https://uefconnect.uef.fi/en/person/james.blande/

https://uefconnect.uef.fi/en/group/conifercom/

02.10.2023 9:23Tukes löysi puutteita aggregattien merkinnöissä ja käyttöohjeissa, yksi pois markkinoilta
02.10.2023 9:06Auton varaosien tilaus EU:n ulkopuolelta vaikeutuu - jatkossa päästötiedot raportoitava EU-komissiolle
02.10.2023 9:00BMW:ltä uusi R GS. - enemmän kuutioita, tehoa ja hintaa
02.10.2023 8:31Tampereelle kaksi Scania G 410 kaasuautoa
29.09.2023 23:55KATSO TÄSTÄ 29.9. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
29.09.2023 20:55LUE TÄSTÄ! Syksyn suuri Metsäalan Ammattilehti on ilmestynyt - lähes 150-sivua alan asiaa
29.09.2023 8:45Taloustutkimus: Volvo on Suomen arvostetuin autobrändi jo kolmatta vuotta peräkkäin
28.09.2023 10:09Kiinteistökauppatilasto: Kiinteistökauppojen määrät ja mediaanihinnat laskussa
28.09.2023 9:52Tutkimus: Lehtipuusekoitus lisää aluskasvillisuuden lajikirjoa ja runsautta havumetsissä
28.09.2023 9:44Kalmarin ekotehokkaat hybridikonttilukit auttavat Rotterdam Short Sea Terminalsia parantamaan toiminnan kestävyyttä

Siirry arkistoon »