Metsäsuunnittelu Hollanti Oy: Jatkuva kasvatus on tulevaisuuden metsänhoitoa

16.01.2022 17:30

palosaari1.jpg

Jatkuva kasvatus metsänhoidon menetelmänä kasvattaa suosiotaan. Myös metsäalan ammattilainen Osmo Palosaari on tätä mieltä. Jopa niin vakaasti, että on ideoinut yhdessä ProSilvan kanssa itselleen siihen parhaiten soveltuvan hakkuukoneen.

(kuva yllä: Metsäsuunnittelu Hollanti Oy tarjoaa metsänomistajille Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla kaikkia metsäalan palveluita; erikoisalanaan jatkuvan kasvatuksen hakkuut.)

Oulaisissa asuva Osmo Palosaari on toiminut metsäkoneurakoitsijana jo yli kolmen vuosikymmenen ajan. Hänen edustamansa yritys Metsäsuunnittelu Hollanti Oy tarjoaa metsänomistajille Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla kaikkia metsäalan palveluita; erikoisalanaan jatkuvan kasvatuksen hakkuut. 

- Suomalainen metsätalous on oman työurani aikana muuttunut huimasti. Jotta kiristyneessä kil- pailussa voi pärjätä, on tehtävä laadukasta työtä sekä jalostettava omia vahvuuksiaan. Minun erikoisosaamistani on jatkuvaan kasvatukseen perustuva metsäomaisuuden hoito, sanoo Palosaari.

palosaari2.jpg

(kuva: Metsäkoneurakoitsija Osmo Palosaari ja Metsäsuunnittelu Hollanti Oy:n toimitusjohtaja Noora Impola kertovat, että heidän yrityksensä toiminnan kokonaismäärästä 30 % on jatkuvan kasvatuksen kohteita.)

”Tiesin mitä halusin”

Osmo Palosaarella on ollut marraskuun 2021 alusta alkaen käytössään ProSilva S4 -harvesteri. Eikä mikä tahansa harvesteri, vaan Osmon itsensä räätälöimä erikoismalli: 

- Tämä on kolmas juuri minun tarpeisiini räätälöity metsäkone, joten tiesin mitä halusin. Minulle oli tärkeää, että erityisesti hakkuupäästä ja nosturista tehtiin toiveideni mukaiset.

ProSilvan toimitusjohtaja Keijo Ojala on samaa mieltä siitä, että jatkuva kasvatus tuo metsäkoneen suunnitteluun aivan omanlaisiaan haasteita:

- Tämä hakkuutapa asettaa erityisvaatimuksia erityisesti koneen alustalle ja nosturille. Tehoa pitää koneessa olla jämerästi, sillä jatkuvan kasvatuksen hakkuissa käsitellään aina metsän isoimpia runkoja. Samaan aikaan koneen on oltava kevyt ja ketterä, sillä jatkuvapeitteisessä kasvatuksessa on tärkeää myös se, ettei taimisto hakkuiden aikana vahingoitu. Osmon uudessa S4-harvesterissa on hänen toiveestaan taatusti riittävästi tehoa, mutta samalla myös ketteryyttä.

Osmo Palosaari on nyt työskennellyt uudella S4-harvesterillaan parin kuukauden päivät: 

- Jo tällä kokemuksella voin sanoa, että tämän kaksiakselisen ja vain 2,8 metriä leveän metsäkoneen maasto-ominaisuudet ovat aivan omaa luokkaansa.

Jatkuva kasvatus vaihtoehtona avohakkuille

Jatkuva kasvatus on Osmo Palosaaren mukaan tulevaisuuden metsänhoitomuoto: 

- Tätä hakkuutapaa hyödyntämällä voidaan säilyttää metsän monimuotoisuus ja peitteellisyys, mikä lisää sen arvoa ihanteellisena käyttömetsänä. Taloudellisestikin se on järkevää vaikka pikavoittoja ei olekaan saatavilla. Säästöä saadaan, kun uutta metsää ei hakkuiden jälkeen tarvitse istuttaa. Tulovirta on tasainen, koska metsään jää aina hakkuiden jälkeen myös nuoria puita.

Hakkuumenetelmä kannattaa valita kohteen mukaan. 

- Tätä menetelmää kannattaa hyödyntää sellaisissa kohteissa, joissa se on metsänhoidon kannalta järkevää. Kohteesta riippuen se toimii fiksuna vaihtoehtona avohakkuille. Meidän toimintamme kokonaismäärästä jatkuvan kasvatuksen kohteita on 30 prosenttia. Määrä kasvaa koko ajan, Palosaari toteaa.

Ympäristöystävällistä puunkorjuuta

ProSilva elää ja hengittää metsänhoidon nykyhetkeä voimakkaasti. Keijo Ojalan mukaan jatkuva kasvatus on yksi ProSilvan tuotekehityksen ohjureista: 

- Me teemme joka päivä kovasti töitä sen eteen, että tänään ja huomenna metsiä voitaisiin hoitaa kaikilla hyväksi havaituilla, nykyaikaisimmilla menetelmillä. Ja koko ajan kokonaistaloudellisemmin sekä ympäristöystävällisemmin. 

21.05.2022 14:22SKAL: Kuljetusalan polttoainetuessa vielä parannettavaa
21.05.2022 12:00Stora Enson yli 800 kesätyöntekijää työskentelee 70 eri tehtävässä
20.05.2022 22:00KATSO TÄSTÄ VIIKON 20/2022 LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa metsä-, kuljetus- ja maarakennusalan kuulumiset
20.05.2022 16:11Myöhäinen kevät viivästyttää istutustöitä - istutuskauden jatkaminen loppupäästä mahdollista
20.05.2022 13:00Ajovarma jatkaa tieliikenteen lupa- ja tutkintotehtävien palveluntuottajana
20.05.2022 9:00Järeitä säästöpuita jätetään aiempaa enemmän hakkuissa ? vesiensuojelussa yhä parannettavaa
19.05.2022 10:52Metsäkeskus uudistaa Metsään.fi-palvelun
19.05.2022 10:32Maakaasun tulo Venäjältä saattaa loppua jo tällä viikolla - Gasum uusien haasteiden edessä
19.05.2022 10:14Nokian Renkailta joka sään ja akselipaikan linja-autorengas päätiekäyttöön
18.05.2022 11:00Volvon FM sähkökuorma-auto ensiesittelyssä Suomessa

Siirry arkistoon »