Kantavilla teloilla hyvätkin metsäkoneet muuttuu paremmiksi

16.11.2021 13:20

jake1.jpg

Nykyaikaisista metsäkoneista saadaan paras tehokkuus irti oikeanlaisilla telavalinnoilla. Lappeenrantalainen Koneurakointi Kylliäinen Oy on todennut kantavat KOPA -telat ylivertaisiksi pehmeillä mailla ja ne soveltuvat myös yleiskäyttöön tuoden ajomukavuutta metsäkoneille maastoa säästäen.

(kuva yllä: Koneurakointi Kylliäinen Oy käyttää laajasti kantavia KOPA-teloja koneissaan, joilla maastoon jää mahdollisimman vähän jälkiä vaikka ajokertoja olisi uralla useita. Kuvassa yrityksen uusin kuormatraktori John Deere1210G varustettuna 900 mm leveillä KOPA -teloilla.)

Kylliäisen veljekset Jarko, Aki ja Mika perustivat nimeään kantavan koneurakointiyrityksen vuonna 2001 joten nyt on meneillään 20. juhlavuosi.

- Toimimme jo sitä ennen pitkään alalla, joten kokemusta meillä on metsäkonetöistä yli 30 vuoden ajalta. Koneurakointi Kylliäinen on toimintansa alusta saakka urakoinut puuta Metsä Groupille ja hyvä yhteistyö jatkuu tänäkin päivänä; olemme alueyrittäjänä tässä Lappeenrannan kulmilla. Oman kaluston lisäksi puuta korjaa kahden kumppaniyrittäjän koneet, kertoilee Jarko Kylliäinen.

jake3.jpg

(kuva: Koneurakointi Kylliäinen Oy:n Jarko Kylliäinen (oik.) keskusteli kantavien KOPA-telojen hyvistä ominaisuuksista Koneosapalvelu Oy:n Marko Alirannan kanssa, joka kertoi että tehokkaan tuotannon ansiosta telojen toimitusajat on pystytty pitämään parissa kolmessa viikossa.)

Monipuolista korjuuta

Puuta korjataan tällä hetkellä viidellä harvesterilla ja kuudella kuormatraktorilla, mitkä siirtyvät leimikolta toiselle ritiläautolla. Lisäksi tehdään metsänparannustöitä kaivukoneilla ja huolletaan myös muiden kone- ja kuljetusalan yritysten kalustoa Lappeenrannan hallilla JAM Korjaamon nimissä.

- Vähensimme joku aika sitten yhden ketjun mutta nyt tuntuu että töitä olisi taas enemmänkin mitä ehditään tehdä. Urakoimme yhä enemmän puuta kaupunkialueilta ja muista erikoiskohteista, mikä asettaa omat vaatimuksensa käytössä olevalle kalustolle sekä henkilökunnan palveluasenteelle, toteaa Kylliäinen.

jake2.jpg

(kuva: Koneurakointi Kylliäisellä on käytössä eri kokoisia metsäkoneita erilaisille leimikoille. Kuvassa John Deere 1210G varustettuna älykkäällä IBC-kärkiohjauksella ajaa puuta laaniin 14 hehtaarin harvennukselta Holiday Club Saimaan maisemissa.)

Koneet valitaan kohteen mukaan

Metsäkonekalusto muodostuu John Deeren ja Ponssen koneista.

- Vihreät harvesterit ovat 1070G, 1270G ja 1470G malleja ja ajokoneet 1210G ja 1510G malleja. Kelta-mustia Scorpion harvestereita on käytössä kaksi ja ajokoneina Wisent ja Elephant. Koneita löytyy siis laajasti eri kokoisia ja pyrimme aina optimoimaan jokaiselle leimikolle parhaiten sopivan kaluston oltiin sitten järellä päätehakkuulla, ensiharvennuksella tai tonttipuita korjaamassa. Uusimme konekantaa tasaiseen tahtiin mikä takaa niiden tuottavuuden ja ammattikuljettajille parhaat vehkeet. Nyt alkusyksyn aikana otimme käyttöön uuden John Deere 1070G harvesterin IBC -kärkiohjauksella ja harvennuksille sopivalla H212-kouralla sekä 1210G ajokoneen IBC-kärkiohjauksella, kertoilee Kylliäinen.

jake4.jpg

(kuva: Loppukesän aikana Koneurakointi Kylliäisen käyttöön tuli uusi John Deere 1070G harvesteri IBC-kärkiohjauksella ja H212-kouralla, mikä todella tehokas kone harvennushakkuilla.)

KOPA-telat kehittyneet vieläkin paremmiksi

Koneosapalvelu Oy:n vuoden 2016 FinnMetkossa lanseeramista kantavista KOPA -teloista Koneurakointi Kylliäisellä on paljon kokemusta.

- Itse asiassa meillä oli ajossa ensimmäisiä proto-malleja ja ne vakuuttivat ominaisuuksillaan jo tuotekehitysvaiheessa. Koneosapalvelu saikin kehitettyä telat nopeasti sarjatuotantoon sillä niissä oli uudenlaista ideaa järkevästi toteutettuna. Tuotekehitys ei kuitenkaan pysähtynyt siihen vaan teloja on hiottu koko ajan vieläkin paremmiksi mistä esimerkkinä lappujen reunan pyöristys, pidemmän malliset ohjurit ja uudenlaiset hokit. Ja kun telat ovat pyörineet vuosikausia tuhansia tunteja koneiden alla haastavissa olosuhteissa niin myös niiden kestävyys on vakuuttanut, ilmoittaa Kylliäinen.

jake5.jpg

(kuva: John Deere 1070G harvesterissa on etutelillä 800 mm leveät KOPA-telat, jolloin kone on mahdollisimman kapea liikkumaan harvennuksilla.)

Koneiden vakiovaruste

Tällä hetkellä kantavat KOPA -telat löytyy kaikista Koneurakointi Kylliäisen ajokoneista takateliltä sekä useassa koneesta myös etuteliltä. John Deeren 6-pyöräisistä harvestereissa KOPAt ovat takatelillä ja 8-pyöräisissä Ponsse Scorpion harvestereissa sekä etu- että takatelillä.

- Kaikki KOPA-telamme ovat tähän asti leveydeltään 900 millisiä mikä riittää kantamaan koneita hyvin pehmeissäkin paikoissa. Nyt uuteen 1070G harvesteriin otimme eteen 800 milliset KOPAt sillä halusimme koneesta mahdollisimman kapean harvennuksille, sanoo Kylli- äinen. 

jake6.jpg

(kuva: John Deere 1070G harvesterissa on etutelillä 800 mm leveät KOPA-telat, jolloin kone on mahdollisimman kapea liikkumaan harvennuksilla.)

Kantavat telat sopii monipuoliseen käyttöön

Vaikka kantavat KOPA-telat on alun perin tarkoitettu pehmeiden maiden puunkorjuuseen niin ne ovat osoittautuneet hyvin soveltuviksi myös monenlaisiin muihin korjuuolosuhteisiin.

- Kyllä meille KOPAt ovat melko lailla yleistelat joilla ajetaan suokohteissa ja kantavillakin mailla, sillä ne säästävät maastoa eikä jälkiä jää läheskään niin paljon kuin kapulateloilla, mikä on tärkeä asia metsänomistajille ja kaupunkikohteissa liikuttaessa. Myös kuljettajat tykkäävät ajaa niillä koska koneesta tulee vakaampi ja tasaisemmin kulkeva. Olemme ajaneet KOPA-teloilla myös läpi talven mutta järkeä käyttäen sillä tasaisen leveän telalalapun sisäspuolelle märkä lumi ja vesi jäätyy helposti jolloin tela alkaa kiristämään itseään. Eli sellaisissa olosuhteissa lappuja pitää putsailla mutta muuten telat toimivat hyvin talvellakin, sanoo Jarko Kylliäinen.    

jake7.jpg

(kuva: Koneurakointi Kylliäisen hallilla Lappeenrannassa huolletaan myös muiden kone- ja kuljetusalan yritysten kalustoa JAM Korjaamon nimissä.)

03.12.2021 9:44Rauman sahaprojektin kuulumisia - Projektijohtajan terveiset
02.12.2021 14:53Vehon Baltian laajenemissuunnitelmalle kilpailuviranomaisen vahvistus
02.12.2021 12:18Junnikkala investoi Valutecin kanavakuivaamoon Oulaisissa
02.12.2021 11:54Segway yrittää mönkijämarkkinoiden valtausta
02.12.2021 9:52UPM:ltä muistilista metsänhoitotöistä eri vuodenaikoina
02.12.2021 9:12Tutkijoiden laskelmat: bioenergialle maltillista kasvua
01.12.2021 11:32Toimitusvaikeudet jarruttavat ajoneuvojen ensirekisteröintejä
01.12.2021 11:11Valmet Automotive julkistaa oman akkutuoteperheensä ensimmäisen tuotteen, Modular Power Pack-akkujärjestelmän
30.11.2021 16:00IVECO T-WAY voitti arvostetun German Design Award -palkinnon
30.11.2021 15:22Fixus ja Suomen Koripalloliitto jatkavat yhteistyötään

Siirry arkistoon »