Tuulienergian, metsänhoidon ja soiden käytön hiilihyödyt yhteen ja kartalle

13.11.2021 11.22

suo_syote.jpg

Uusiutuvaa energiaa tarvitaan, mutta esimerkiksi tuulivoimaloita ei voida rakentaa liian lähelle asutusta melu- ja maisemahaittojen takia. Toisaalta voimaloiden sijoittaminen asumattomille alueille pirstoo luontoa ja vaikuttaa eläimistöön. Metsien ja soiden käyttö vaikuttaa puolestaan hiilinieluihin. Luonnonvarakeskuksen (Luke) vetämässä LandUseZero-hankkeessa ryhdytään rakentamaan toimintamallia, jolla maankäyttö saadaan sekä ihmisen että ympäristön kannalta järkeväksi ja hyväksyttäväksi.

Aluksi luodaan yhteismitallinen menetelmä, jolla lasketaan tuulienergian, metsänhoidon ja soiden käytön ilmastovaikutukset perustuen hiilidioksidi- ja muihin kasvihuonekaasupäästöihin. Näin voidaan vertailla kunkin maankäyttömuodon nettoilmastovaikutuksia keskenään.

– Tämä on erityisen haastavaa, sillä tuulienergian vaikutukset lasketaan perinteisesti tunneissa, metsien käytön vaikutukset vuosissa ja soiden käytön vaikutukset kymmenissä tai sadoissa vuosissa. Lisäksi tuulivoiman päästövähennysvaikutus muuttuu ajan myötä, kun sen korvaaman fossiilisen energian määrä vähenee, kertoo hankkeen vetäjä, professori Anne Tolvanen Luonnonvarakeskuksesta

Toimintamallia kehitetään yhteistyössä tutkijoiden, maankäytön suunnittelijoiden ja päätöksentekijöiden kanssa. Pilottikohteena on Iin kunta.

– Ii valikoitui luontevasti pilottialueeksemme, koska se on ansioitunut ilmastotyössä kotimaassa ja kansainvälisesti, ja meillä on ollut aiempaa yhteistyötä erityisesti soiden käyttöön ja ennallistamiseen liittyen, kertoo Tolvanen. Muut pilottikohteet sijaitsevat Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa sekä Pohjois-Karjalassa.

– Iin kunnan näkökulmasta hanke auttaa kehittämään kokonaisvaltaista hiilineutraalia ja luonnon monimuotoisuuden huomioivaa maankäyttöä, joka on laskettavissa ja tukee kunnan strategiaa ja metsäsuunnitelmaa. Hiili ja ravinteet on parempi sitoa metsiin ja maaperään kuin päästää ne ilmaan ja vesistöä kuormittamaan, toteaa Iijoen kehittämiskoordinaattori Lauri Rantala Iin Micropolikselta.

Millaisia asenteita tuulivoimaa kohtaan?

Alkuvuonna 2022 starttaa koko maan kattava kyselytutkimus. Sen lähtökohtana on, että vaikka Suomessa vallitsee yleisellä tasolla yksimielisyys ilmastonmuutoksen hillitsemisen tarpeesta, toimenpiteiden paikalliset vaikutukset voivat aiheuttaa kansalaisissa närää. Kyselyssä tarkastellaan asenteita tuulivoimaan ja ilmastoviisaaseen ja monimuotoisuutta edesauttavaan metsien ja soiden käyttöön.

– Tavoitteenamme on myös liittää kaikki edellä mainitut asiat yhteen, jotta tuulivoima, metsien käyttö ja soiden ennallistaminen voidaan sijoittaa optimaalisesti kartalle siten, että ilmasto ja monimuotoisuus hyötyvät ja tulos on kansalaisten mielestä hyväksyttävä, kertoo Tolvanen.

Lisäksi taloustarkastelun osiossa tutkitaan, millaiset ovat ilmastotoimien yhteiskunnalliset kustannukset ja kansalaisten maksuhalukkuus osallistua ilmastotoimiin sekä miten kiinnostuneita metsänomistajat ovat toteuttamaan ilmastotoimia maillaan.

LandUseZero-hankkeen tutkimusta tehdään useissa organisaatioissa. VTT ja Recognis Oy arvioivat tuulivoiman päästövähennyspotentiaalia ja Geologian Tutkimuskeskus (GTK) soiden ennallistamisen ilmasto- ja monimuotoisuusvaikutuksia. Spatiaalinen optimointi tehdään Itä-Suomen yliopistossa. Luke tekee laskelmat metsien käytön vaikutuksista ja eri toimenpiteiden kokonaistaloudellisista vaikutuksista sekä toteuttaa kyselytutkimuksen.

Hanke on osa Maa- ja Metsätalousministeriön käynnistämää Hiilestä kiinni -ilmastotoimenpidekokonaisuutta, jolla pyritään vähentämään maa- ja metsätalouden ja muun maankäytön kasvihuonekaasupäästöjä ja vahvistamaan hiilinieluja ja varastoja. Hankkeen toiminta-aika on vuosina 2021–2023.

19.04.2024 17.00Kuorma-autoilla kuljetettujen tonnikilometrien määrä väheni vuonna 2023
19.04.2024 14.00TAVO Oy:stä Champion voiteluaineiden virallinen jälleenmyyjä
19.04.2024 9.00Energiapäivä Karvialla lauantaina 4. toukokuuta - esittelyssä laajasti alan kalustoa
18.04.2024 9.39Finnveran Rahoitus ja kasvu -katsaus: Valtiontukikilpailu on Suomelle myrkkyä
17.04.2024 11.11MAN laajentaa eTruck-valikoimaa kolmesta yli miljoonaan vaihtoehtoon
17.04.2024 10.05Työkoneiden vuokramarkkinan odotetaan supistuvan tänä vuonna - Kasvun povataan alkavan ensi vuonna
16.04.2024 13.00Nimitykset: Juha-Matti Raatikainen Witraktorin liiketoimintajohtajaksi
16.04.2024 11.35Metsäteollisuus ry: Historiallisen korkeat kantohinnat - kaikelle puulle hyvä kysyntä
16.04.2024 11.11Trelleborg ja Mitas -renkaiden hintoihin korotuksia toukokuun alusta lukien
16.04.2024 11.00Metsäbiotalouden tiedepaneeli: Erot metsävaroissa ja niiden laskennassa mutkistavat EU:n yhteistä metsä- ja ilmastopolitiikkaa

Siirry arkistoon »