Ponsselta tuottavat ratkaisut myös harvennushakkuille

07.10.2021 9.33

Tuottavan metsän kasvattaminen vaatii työtä ja toimenpiteitä. Ajoittamalla harvennukset oikein parannetaan metsän kasvuolosuhteita ja nopeutetaan puuston järeytymistä. Harvennushakkuut tukevat metsän monimuotoisuutta, kun osa metsästä on aina kasvuvaiheessa.

- Harvennushakkuuta voidaan sanoa myös kasvatushakkuuksi, koska harventamalla varmistetaan metsän tuottavuus, puuston hyvä laatu ja terveys, kertoo Ponssen Tuomo Moilanen. - Mitä paremmin metsä kasvaa, sitä paremmin se sitoo hiiltä. Harventamalla voidaan varmistaa, että puusta saadaan laadukkaita tuotteita, jotka varastoivat hiiltä kymmeniksi tai jopa sadoiksi vuosiksi, Moilanen jatkaa.

Tavaralajimenetelmän metsätyössä (CTL) puu käsitellään haluttuun mittaan jo metsässä, minkä ansiosta harvennushakkuut voidaan suorittaa ympäristöystävällisesti. Harvesterinkuljettaja suunnittelee ajourat niin, että ne sopivat myös kuormatraktorille. Näin puut saadaan sekä kaadettua että kuljetettua mahdollisimman vähällä liikkumisilla metsässä.

- Ajoura harvennuksilla on noin 20 metrin välein, ja ajouran reunaan jäävät puut kasvavat Suomen olosuhteissa keskimäärin 20–25 % nopeammin, koska niille avautuu sekä ilmasta että maasta hyvin tilaa kasvamiselle, Moilanen muistuttaa.

Ponssen harvesterit, kuormatraktorit ja harvesteripäät myös harvennuksille

Ponssen pienemmän kokoluokan harvesterit eli kuusipyöräinen PONSSE Beaver ja kahdeksanpyöräinen Fox sopivat ensiharvennuksille. PONSSE Fox on erinomainen valinta varsinkin, kun harvennettavan alueen maa on pehmeää. Lisävarusteena pehmeille maille kannattaa valita lisäksi oikeanlaiset kantavat telat, jotka estävät hyvin pintavaurioiden syntymistä.

Järeämmille harvennuksille PONSSE Cobra- ja Scorpion -harvesterit yhdistettynä H5- tai H6-harvesteripäähän ovat tuottavuudeltaan paras valinta. PONSSE Scorpionissa kuljettajalla on esteetön näkyvyys joka puolelle, ja ohjaamon ja nosturin levellonti tekevät työskentelystä tiheässäkin harvennusmetsässä sujuvaa. Molemmat mallit soveltuvat hyvin kahdeksan pyörän ansiosta myös pehmeiden maiden harvennuksille.

Ponssen kuormatraktorimalliston Elk ja Wisent ovat suosituimpia harvennustyömaille, mutta myös Buffalo on varteenotettava vaihtoehto varsinkin silloin, kun ajomatkat ovat pitkät ja halutaan parantaa tuottavuutta. Kuormatraktorilla puiden hakeminen harvennushakkuista sujuu hyvin, kun ajourat on hyvin havutettu ja suoria; mitä vähemmän on jyrkkiä mutkia, sitä paremmin maan pintavaurioilta vältytään.   

Harvesteripää harvennustyömaille valitaan valtapuun mukaan, mutta on huomattava, että harvennusten yhteydessä metsästä otetaan myös vaurioituneita tai muuten huonokuntoisia puita, jolloin harvesteripäässä pitää olla sahaus- ja syöttövoimaa. Harvesteripään täytyy harvennuksilla olla luotettava, koska puuta tehdään kappalemäärällisesti paljon ja nopeasti työvuoron aikana.       

Harvennustyömaalla metsäkoneenkuljettaja on paljon vartijana, koska hän päättää, mitkä puut otetaan ja mitkä jätetään. Metsänomistaja luottaa omaisuutensa ammattitaitoisen metsäkoneenkuljettajan hoidettavaksi niin, että metsästä saadaan paras mahdollinen tuotto myös jatkossa.

Järjestimme syyskuussa suomenkielisen verkkotapahtuman, jossa asiantuntijamme ja asiakkaamme kertoivat Ponssen ratkaisuista harvennustyömaille.

Katso verkkotapahtuman tallenne täältä: https://https://youtu.be/SR-4a6fKxPE

24.04.2024 22.00Uusi standardi puunkorjuuseen - tuottavuutta ja työn iloa John Deere H-sarjan metsäkoneilla
24.04.2024 10.22Metsä Group ilmoittaa laajentavansa järeysrunkohinnan käytön kaikkiin hakkuutapoihin
24.04.2024 9.20SSAB:n osavuosikatsaus: Erikoislujat teräkset vakaat muutoin heikoilla markkinoilla
24.04.2024 8.00Nordic Bioproducts Group avasi Lappeenrantaan tehtaan, joka tuottaa innovatiivisia biomateriaaleja uudella teknologialla
24.04.2024 7.00Gasum rakentaa kaasutankkausaseman Raumalle
23.04.2024 11.11Trelleborg esittelee viimeisimmät rengasinnovaatiot Intermat Construction Fair -messuilla Pariisissa, Ranskassa 24.-27. huhtikuuta
23.04.2024 9.10Ponssen osavuosikatsaus Q1/2024 - Vuoden ensimmäinen neljännes oli haastava
23.04.2024 8.51Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi käynnistyi - Taivaalla viipyilevä kone kuvaa rakennukset ja tiet
22.04.2024 12.00Metsätuhot vuonna 2023 -raportti: Kirjanpainajan aiheuttama kuusikuolleisuus kolminkertaistunut
22.04.2024 9.55Traficomin katsastuksen vikatilastot julkaistu - miltei joka viides sähköauto hylättiin

Siirry arkistoon »