Kodinkoneiden kauppa käy vilkkaana

05.08.2021 9:09

Hasselblad_kamera.png

Kamerakauppa on kääntynyt pitkän alamäen jälkeen kasvujohteiseksi. Kysyntä on kasvanut etenkin peilittömien järjestelmäkameroiden puolella. Hasselblad X1D II 50C edustaa peilittömien kameroiden huippua.

Isot keittiökoneet sekä pyykinpesukoneet ja kuivausrummut saavuttivat arvossa mitattuna 14,2 prosentin ja pienkoneet 11,3 prosentin kasvun. Kodin tietotekniikan myynti kasvoi 6,9 prosenttia ja matkapuhelimien 3,9 prosenttia. Kamerakaupan pitkä alamäki kääntyi vuodenvaihteen jälkeen nousuun, ja kasvua mitattiin 14,4 prosenttia. Viihde-elektroniikan myynti sen sijaan laski 6,9 prosenttia johtuen äänentoistolaitteiden pienentyneestä kysynnästä.

Tiedot käyvät ilmi GfK:n ja Elektroniikan Tukkukauppiaat ry:n kokoamista tilastoista 1-6/2021.

Isot kodinkoneet kodintekniikan kasvun veturina

Vilkas uudisrakentaminen, asuntokaupat ja keittiöremontit vauhdittavat isojen kodinkoneiden kauppaa. Vuoden ensimmäisellä puoliskolla uudistettiin ahkerasti sekä keittiökoneita että pyykinhuoltolaitteita. Yhä useampi päätyi ominaisuuksiltaan monipuolisiin malleihin, mikä näkyy tilastoissa rajuna keskihinnan kasvuna. ETK ry:n isot kodinkoneet -jaoston puheenjohtaja Esa Silver uskoo kaupan jatkuvan suotuisana myös loppuvuonna.

Robotti-imureiden kysyntä kasvaa huimaa vauhtia

Pienten kodinkoneiden 11,3 prosentin myynninkasvua vauhdittivat erityisesti pölynimurit. Rikka- ja varsi-imureita ostetaan edelleen runsaasti perinteisten mallien rinnalle, mutta erityisen suuria, jopa kolminumeroisia kasvulukemia nähdään robotti-imureiden kategoriassa. Koronarajoitusten lievennyttyä moni lähtee liikkeelle aktiivisemmin, ja se lienee osaltaan vauhdittanut parranajokoneiden ja karvanpoistolaitteiden uusimista. Myös kahvinkeittimien myynti kasvoi mökkisesongin alettua. Toimistoon ei ilmeisesti ole vielä kiirettä, koska silitysrautojen myynti on GfK:n keräämien tilastojen mukaan laskussa.

Kamerakauppa elpyy uuden tekniikan voimin

Kameroiden myynti kasvoi 14,4 prosenttia vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Suosiotaan menettivät ainoastaan perinteiset peilietsimellä varustetut järjestelmäkamerat. Peilittömät järjestelmäkamerat ja etenkin vaativille harrastajille ja ammattilaisille tehdyt kinokoon kamerat kävivät sen sijaan hyvin kaupaksi. Myös action-kameroita ja perinteisiä videokameroita ostettiin enemmän kuin samaan aikaan viime vuonna.

Tasaista kasvua tietokoneiden myynnissä

Alkuvuoden notkahdus tietokoneiden kaupassa kääntyi kevään ja alkukesän aikana kasvuksi. Pelikannettavien myynti kehittyi suotuisasti jo alkuvuonna, mutta nyt koteihin ostetaan enenevässä määrin sekä pöytäkoneita että kannettavia. GfK:n tilastoissa kasvua näkyy sekä pelaamiseen että muuhun käyttöön hankittavissa tietokoneissa. Lupaavasti alkanut näyttöjen ja muiden oheislaitteiden kysyntä kääntyi kevään mittaan laskuun.  

Älypuhelimien myynti vilkastui 5G-tekniikan myötä 

GfK:n kokoamien tilastojen mukaan etenkin 5G-tekniikkaa hyödyntävät älypuhelimet kasvattavat myyntiään sekä arvossa että kappalemäärissä mitattuna. Monipuolisten älykellojen myynti jatkaa edelleen kasvuaan, mutta sykemittareita ostettiin vähemmän kuin samaan aikaan viime vuonna.

Isojen televisioiden suosio jatkaa kasvuaan

Televisioiden myynti säilyi vuoden 2020 tasolla, mutta kuvaruutukokojen osuudet muuttuivat: 55-tuumaistan suosio laski ja 65-tuumaisten sekä sitä suurempien kasvoi. Televisioon liitettävien soundbar-kaiuttimien myynti pysyi sekin ennallaan. Bluetooth-kaiuttimet ja pelikuulokkeet kävivät kaupaksi paremmin kuin viime vuonna, mutta muiden äänentoistolaitteiden kysyntä hiipui, ja viihde-elektroniikan myynti jäi 6,9 prosenttia miinukselle.

26.09.2021 11:00Dachser Finland investoi biokaasukäyttöisiin kuorma-autoihin
25.09.2021 14:33Ponsse on neljättä vuotta peräkkäin Suomen maineikkain yritys
24.09.2021 23:55KATSO TÄSTÄ 24.9. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! erikoislähetys Proforest messuilta - kone ja kuljetusalan mielenkiintoisia tunnelmia...
23.09.2021 14:15LUE TÄSTÄ! Syksyn jättikokoinen Metsäalan Ammattilehti on ilmestynyt - 156 sivua kone- ja kuljetusalan asiaa
23.09.2021 11:30Proforestissa esillä täysin uusi 10-tonnin kuormainrotaattori
23.09.2021 11:00Uudet EU-rengasmerkinnät auttavat autoilijaa
22.09.2021 21:00Huomio Proforest-messujen näytteilleasettajat! Lähde mukaan Hyviä uutisia! -erikoislähetykseen osastonne esittelyvideolla
22.09.2021 10:30Pohjois-Karjalan rakennusperintöavustukset haussa
22.09.2021 9:45Ojitetut suometsät on uusimmissa tutkimuksissa tunnistettu yhdeksi merkittäväksi vesistökuormituksen lähteeksi
22.09.2021 8:45Peugeotin sähköpakettiauto-uutuus e-Partner sai Suomen hinnat

Siirry arkistoon »